Urmărește canalele noastre de Telegram pentru a afla despre începutul evenimentelor transmise live în România și Republica Moldova

Pavel Filip, Prim-ministrul Republicii Moldova: Eu vreau să vă mulțumesc pentru că ați venit la acest briefing de presă. Vreau să vă prezint pe scurt lucrurile discutate în ședința săptămânală pe care o are Partidul Democrat în fiecare zi de luni. Ședința a avut ca temă de bază astăzi examinarea agendei de soluții economice, care este promovată de către Guvern. Cunoașteți cu toții că avem o agendă foarte ambițioasă, o agendă prioritară de reforme pentru anul 2017 și pentru anul 2018. Pentru a implementa această agendă, avem nevoie de susținerea solidă a majorității parlamentare, de aceea toaste aceste subiecte sunt discutate și pe Platforma Partidului Democrat.

Am făcut o prezentare a acestei agende. Am solicitat sprijinul politic pentru că am constatat că, de fapt, toată lumea vorbește despre reforme în RM, mă refer și la cei din opoziție, care spun că reformele sunt foarte importante, după care merg și se întâlnesc cu oamenii și ne critică pentru reformele care au fost pornite de către Guvern. Un exemplu în acest sens poate fi și reforma sistemului de pensii. Pe de o parte, toată lumea spunea că este o reformă necesară, pe de altă parte, odată implementată de către Guvern această reformă, este dur criticată de către cei din opoziție. Chiar și aceasta a fost or temă de discuție la ședința de astăzi. Vorbesc despre această reformă pentru că mai avem puțin timp până la unu aprilie, când va trebui să indexăm pensiile și să valorizăm pensiile, pe de altă parte. Am văzut unde ne aflăm.

O altă temă, pentru că, de fapt, această agendă este una foarte largă, o să scot în evidență doar câteva dintre ele, este proiectul Prima Casă. Este un proiect social foarte important. Mai avem de lucrat, adevărat este că asupra lui, mai avem de coordonat și cu cei de la Fondul Monetar Internațional, dar cred că spre sfârșitul lunii aprilie vom avea deja un proiect elaborat în acest sens. Este elaborat și este important că subiectul de bază în acest ..., elementul de bază, mai bine zis, în acest proiect este că statul va garanta celui care vrea să obțină un apartament, asta ar însemna că prima plată va fi mai joasă, pe de o parte, pe de altă parte, dobânda pentru credit, al fel, va fi una mai mică decât este obișnuit astăzi pe piață.

De asemenea, am informat colegii cu referire la ultimele discuții pe care le-am avut în ultimul timp cu Fondul Monetar Internațional și acțiunile care trebuie întreprinse în continuare de către Guvern și susținute, ulterior, de către Parlament. Am convenit la Guvern să aprobăm un document de dezvoltare economică prin care să actualizăm Strategia Națională de Dezvoltare 2020.

De asemenea, am pus în discuție astăzi o temă socială la zi, anume de propagarea pe internet a unor atitudini distructive și a suicidului în rândurile adolescenților și tinerilor. Este un subiect de importanță majoră. Vreau să vă spun că atenția asupra acestui subiect este una sporită și din partea societății, dar autoritățile statului, nemijlocit Guvernul, se ocupă de acest subiect mai multe luni de zile, chiar vorbeam astăzi, poate chiar mai mult de un an de zile. De aceea este un subiect care trebuie tratat cu maximă atenție, inclusiv din partea dumneavoastră, celor din mass-media, și din partea societății civile, organizațiilor non-guvernamentale, dar de asemenea, desigur, și din partea Guvernului. Vă asigur că se iau toate măsurile necesare pentru ca acest fenomen să nu ia amploare.

Încă un subiect important, a fost desigur și reforma administrației publice centrale. Suntem pe ultima sută de metri pentru a avea aprobarea politică și de a porni această reformă. În același timp, pe elemente separate deja am pornit, precum ar fi unificarea serviciilor publice. Există un proiect prin care serviciile pe care le oferă Întreprinderea de Stat Registru vor fi unificate și cu cele de la Oficiul Stării Civile și Camera Înregistrării de Stat. Dar, în continuare vom dezvolta acest element prin crearea Agenției de Servicii Publice.

Cam acestea au fost subiectele discutate astăzi. Am venit încă o dată cu solicitarea către colegii noștri și din Parlament să comunice mai mult atunci când merg în teritoriu, pentru că din punctul meu de vedere, astăzi, în Republica Moldova percepția nu corespunde realității. De aceea, tot ce se face, toate reformele care sunt promovate, trebuie și foarte bine comunicate pe larg cu societatea civilă, cu oamenii în teritoriu atunci când mergem la ei. Astea au fost subiectele cele mai importante care au fost puse în discuție. A fost preconizat un briefing, dat sunt gata să iau două întrebări de la voi.

Jurnalist: Domnule Prim-ministru, dacă puteți să ne spuneți despre votul uninominal, dacă ați discutat cu colegii? Cum o să vă convingeți colegii din Parlament să voteze acest proiect și dacă ați putea ca treceți sau să acceptați o variantă de sistem mixt, pentru că am văzut că, atât liberalii, cât și socialiștii ar înclina să accepte un astfel de sistem.

Pavel Filip: Desigur că acest subiect este unul prioritar, un subiect care a fost lansat de către Partidul Democrat și noi considerăm că sistemul electoral uninominal este tocmai ceea ce își doresc cetățenii Republicii Moldova, pentru că sondajele ne arată că peste optzeci la sută, de fapt își doresc să își voteze direct deputatul. În primul rând, încă nu a fost înaintat proiectul de lege. Proiectul de lege urmează să fie înregistrat în zilele următoare, unu. Doi, trebuie șă luați în calcul să Președintele Partidului Democrat, Vlad Plahotniuc, a prezentat această intenție politică, care este o intenție politică și trei, desigur că această intenție politică, ca să punem capăt tuturor speculațiilor care s-au pornit astăzi în societate, urmează să fie discutată, urmează să fie consultată și urmează să fie aducă în cadrul constituțional.

Jurnalist: Și cum o să vă convingeți colegii ca să voteze?

Pavel Filip: Colegii se conving ca să voteze atunci când se discută pe larg, se comunică și se vine cu argumentele necesare. Noi am demonstrat nu o singură dată că avem capacitatea să facem acest lucru. Să înțeleg că au fost două întrebări deja.

Vă mulțumesc foarte mult și vă doresc o zi bună.