Urmărește canalele noastre de Telegram pentru a afla despre începutul evenimentelor transmise live în România și Republica Moldova

Liviu Vovc: Bună ziua. Mulțumim presei că ați dat curs invitației noastre la această conferință. după cum știți, pe 27 martie, 27 februarie 3 organizații de tineret a 3 partide, Platforma DA, PAS și PLDM și-au unit forțele pentru a iniția o petiție în cadrul universităților prin care cerem abrogarea punctului 46 din Regulamentul-cadru privind funcționarea căminelor din subordinea instituțiilor de învățământ. În acest punct se presupune că studenții au dreptul să intre în cămin până la ora 24. Noi, considerăm, precum și prin semnăturile colectate s-a dmeonstrat că studenții sunt de aceeași părere că acest regulament încalcă drepturile tineretului. Atât timp cât studenții au împlinit vârsta de 18 ani, fiecare dintre ei are dreptul să-și organizeze timpul liber așa cum dorește el. Plus că o mare parte din tineri, fiind o situație economică tristă în Republica Moldova, o mare parte din tineri sunt nevoiți să se angajeze la lucru astfel ca să-și poată plăti studiile și să aibă bani pentru consumație.

Din această cauză, o mare parte din ei nu pot să se angajeze, fiind restricționați în timp, fiind obligați să vină până la ora 24 în cămin. Plus la toate, această lege contravine legii care este promovată de Guvern și Minister, de autonomia universitară și din această lege rezultă că universitățile singure trebuie să-și facă programul și nu trebuie să fie o lege de guvern care să reglementeze acest lucru. Din discuția noastră cu studenții, cu profesorii, ei sunt de acord că drpeturile studenților trbeuie respectate și această lege trebuie să fie anulată și fiecare universitate să hotărască care să fie rgeulamentul intern al ei și să pemrită acces 24 din 24 studenților să intre în cămin. Noi nu vorbim despre regulamentul intern al căminelor, deisgur că fiecare student trebuie să fie responsabil de comportamentul său în cadrul căminului dar nimeni nu este în drept să-i oprească sau să-i reglementeze tmpul când el dorește să vină și când dorește să plece din cămin. Ner-am unit forțele deoarece în organizația noastră de tineret sunt multe perosane care învață la univeristăți și inclusiv ele sunt afectate de această lege. Iar prin colecatrea semnăturilor am observat că această problemă este una nu doar mică, dar este una la nivel universitar la toate universitățile și este susținută de către studenții universităților din Chișinău. Și în acest context, pentru a cunoaște și dumneavoastră cum a decurs campania noastră de colectare a semnăturilor pentru această petiție și care sunt acțiunile noastre de mai departe, o să-i dau cuvântul lui Dan Perciun, președintele organizației de tineret a PAS-ului.

Dan Perciun: Bună ziua tuturor, mulțumesc Liviu. Mă numesc Dan Perciun, sunt președintele organizației de tineret a PAS și vreau să vă ofer un pic mai multe detalii referitoare la flash-mobul pe care îl vom organiza vinerea aceasta în fața Ministerului Educației pentru e depunde semnăturile și pentru a ne asigura că vom avea o dovadă în scris a faptului că aceste semnături au fost recepționate. Deci după cum zicea, vineri, 24 martie, la orele 14:00 vom organiza un flash-mob în fața Guvernului, după care vom merge la Ministerul Educației pentru a înregistra semnăturile colectate. Am decis să organizăm acest eveniment public pentru că în opinia noastră este important ca studenții să se facă auziți la propriu de către guvernanți. Vom merge sub ferestrele Guvernului pentru a ne asigura că Ministerul nu va nega existența acestei inițiative. Am solicitat inclusiv în scris, o întrevdere cu doamna ministru pentru a-i putea transmite personal semnăturile și a-i reitera argumentele care stau la baza propunerii noastre. Suntem la moment în așteptarea unui răspuns din partea Ministerului. Demersul a fost depus vineri și sperăm că Ministerul va da dovadă de deschidere și spirit democratic și va accepta întrevederea noastră.

Eșecul de a răspunde acestei inițiative la dialog eu consider că va alimenta în continuare percepția tinerilor precum că Ministerul Educației cât și Guvernul în ansamblu sunt instituții captive anumitor interese private și nu sunt instituții care aud vocea cetățeanului de rând. Dacă Ministerul va merge în întîmpinarea studenților, aceasta va fi un pas în direcția corectă, un pas spre democrația participativă și instituții cu valorile europene adevărate. Îmi vine greu să-mi imaginez că într-o țară UE dacă un grup de studenți ar colecta semnături de la peste 10% din toți locatarii din cămine și practic 10% din întreaga populație studențească din acea țară, Ministerul și instituțiile statului vor rămâne absolut indiferente cumva nemuritoare și reci dacă doriți. Noi avem speranța că măcar spre finalul acestei guvernări este înțeles ce înseamnă vocea tinerilor și să fie suficient de deschiși ca să ne asculte și să ne audă.

Ceea ce cerem este ca ei cel puțin să-și aducă aminte de principiul autonomiei universitare, un principiu constituțional de altfel și să permită comunităților universitare de studenți ori împreună cu profesorii să decidă de sine stătător fără ca lucrul ăsta să fie reglementat de către Guvern cum trebuie reglementat accesul căminului până la urmă. Bineînțeles că suntem pregătiți și de scenariul în care Ministerul Educației ne va ignora și vor demonstra încă o dată cât de departe sunt ei de tinerii din țara noastră. În cazul ăsta vom merge în instanță, vom aștepta răspunsul lor la petiție și în cazul în care răspunsul va fi un refuz, vom merge în instanță unde vom invoca clauza de neconstituționalitate, în speranța de a ajunge la Curtea Constituțională și de a verifica în ce măsură această Hotărâre de Guvern din 2007 contravine sau nu principiului de autonomie universitară. Deci vom face tot ceea ce este posibil pe cale legală pentru a ne asigura ca această hotărâre de guvern este abrogată. Vreau pe final să reiteze îndemnul nostru pentru toți tinerii de a se asocia acestei inițiative și de ase alătura flash-mobului nostru de vineri care va avea loc pe data de 24, la ora 14:00, aduc aminte încă odată, deci în fața Guvernului, deci intrarea centrală pentru că este important să fim cât mai mulți, este important să arărtăm că tinerii sunt o forță, că tinerii își cunosc drepturile și tinerii în țara asta luptă pentru drepturile pe care le au sau care le sunt încălcate. Vă mulțumesc.

Ruxanda Macuh, membru TLDM: Astăzi este a 23-a zi de la începerea acestei campanii de colectare a semnăturilor pentru susținerea acestei petiții adresate Ministerului Educației al Guvernului Republicii Moldova. Și în acest răstimp, noi, tinerii liberal-democrați din Moldova, tinerii care fac parte din pasyouth, tinerii Platformei Demnitate și Adevăr, ne-am antrenat în acest exercițiu prin energie dar și din dorința ca să avem o finalitate pozitivă. Toate cele 3 organizații de tineret au inițiat și promovat această campanie atât în mediul online cât și în campusurile universitare și cămine. Speranța și dorința ca lucrurile să se schimbe au crescut odată cu interacțiunea noastră cu studenții, rezidenți ai căminelor. Încă din primele zile ale acestei campanii, studenții și-au manifestat interesul viu pentru această problemă. Mai mult decât atât, ei s-au implicat direct în acest proces.

Astfel că noi ne-am bucurat să vedem tineri practic care din proprie inițiativă ne-au contactat pentru a putea semna petiția, nu doar ei dar și prietenii lor. Iar asta ne-a acordat încă mai multă încredere în plus pentru ca să acționăm mai departe. Și dacă vorbim despre tinerii care locuiesc în cămine, aceștia nu doar au salutat inițiativa, dar ne-au și povestit situații personale, momente în care s-au ciocnit cu această problemă a accesului în cămine, 24 din 24. Pentru că pe lângă limitarea libertăților cetățenești, păstrându-și acest statut, căminele favorizează oarecum, să zic eu niște favoruri dacă să nu le spunem pe nume, niște mici acte de corupție. Pentru ca să poată mitui doamnele de la recepție. Am întâlnit și cazuri fericite când intrarea în căminul în care locuiești nu este o problemă, dar acestea sunt cauzri rare, majoritatea dintre studenți afirmând că uneori nici chiar acele confirmări ale faptului că lucrează nu-i scutesc de bătăi de cap atunci când sunt nevoiți să intre după orele 24 în cămin.

Am rămas plăcut surprinși să vedem că această inițiativă a fost susținută și de către tinerii care nu locuiesc în cămine. De ce? Pentru că afară este 2017 zic ei. Iar noi ne-am bucurat să vedem că această solidaritate există în rândul studenților, pentru că ei știu că în țările occindentale acest lucru este unul firesc și așa și trebuie să fie într-o țară europeană. Pentru că tinerii sunt studenți, persoane mature, capabile să-și gestioneze timpul eficient între studii, între timp personal și între muncă, iar noi ne exprimăm speranța că Ministerul Educației va manifesta o deschidere toatlă față de solicitările studenților și că se va încerca sincer să se găsească un compromis pentru rezolvarea acestei probleme. Mulțumesc.

Dan Perciun: Merci, eu vreau doar pe final să menționez că noi am reușit să atingem acel obiectiv pe care ni l-am propus pe 27 februarie, am colectat mai mult de 4 mii de semnături deja și peste 50% din semnăturile colectate sunt semnături colectate strict de la locatarii în cămine. În Republica Moldova, în cămine locuiesc circa 13 mii de studenți din toată țara. Deci noi considerăm că am colectat practic semnături de la mai mult de 20% din studenții care locuiesc în căminele din această țară. Și am reușit să facem lucrul ăsta în decurs de 3 săptămâni. Dacă am avea mai mult timp, dacă am fi avut mai multe resurse, eu cred că toată lumea, majoritatea covârșitoare a studenților ar fi semnat, epntru că pentru ei evident lucrul ăsta este o prioritate. Merci.

Liviu Vovc: Și spre final, dorim să mulțumim tuturor tinerilor care s-au implicat, cei din organizațiilor noastre de tineret dar și ceilalți din cămine care au luat foi și au colectat de sine stătptor semnături. Pentru vineri invităm și presa la ora două în fața Guvernului pentru a participa la flash-mobul nostru. Împreună vom reuși să punem presiune pe Guvern și pe Ministerul Educației, ca această lege să fie abrogată, pentru că atât timp cât ei tind să spună să mergem spre Uniunea Europeană, ar trbeui să folosim și metodele care sunt în Uniunea Europeană. Sunt zeci de exemple în România și în alte țări europene unde campusurile universitare lucrează altfel și nu sunt reglementate orele de intrare în cămin. Astfel că același lucru trebuie să-l realizăm și în Republica Moldova. Vă mulțumim mult.

Dan Perciun: Vă mulțumim. Dacă aveți careva întrebări.

Jurnalist: Dan Caranfil, Info Prim Neo. Vreau să vă întreb dacă ați interacționat în cămine cu tineri din alte partide sau în general care este opinia tinerilor din alte partide referitor la acest subiect. Ei susțin sau nu, inițiativa voastră?

Dan Perciun: Deci noi am avut câteva discuții cu tineri din alte partide, nu am reușit neapărat să ne coalizăm, noi am fost foarte deschiși pentru ca ei să participe alături de noi în cadrul activităților și inclusiv la colectarea de semnături, dar având în vedere că cumva în Republica Moldova toată lumea susține acele inițiative pe care le lansează de sine statătător sau nu a venit din partea cuiva nu neapărat lumea dorește să se alinieze. Vreau să vă spun că am avut în schimb susținere din partea membrilor senatelor studențești, deși senatele formal nu au ieșit cu o declarație, am reușit să asigurăm accesul în cămine inclusiv datorită susținerii persoanelor care erau în senatele studențești și le mulțumim pentru asta. Merci.