Urmărește canalele noastre de Telegram pentru a afla despre începutul evenimentelor transmise live în România și Republica Moldova

Maia Sandu, Președintele Partidului Acțiune și Solidaritate: Bună ziua! Noi astăzi vrem să abordăm subiectul finanțării partidelor politice în Republica Moldova, în general, și să vă informăm despre cum a fost finanțat Partidul Acțiune și Solidaritate în anul 2016.

Finanțarea transparentă, legală și corectă a partidelor politice este un ingredient important al procesului democratic. Modul în care este finanțat partidul politic determină și modul în care acesta funcționează, interesele pe care le promovează: ale tuturor cetățenilor sau ale unui grup restrâns de oameni.

E nevoie de resurse financiare pentru a finanța activitățile partidului, pentru a promova mesaje și soluții la problemele cu care se confruntă societatea și finanțarea transparentă din donații care vin de la oameni este grantul democrației interne în partid. Din păcate, anumite grupuri de interese, uneori chiar criminale, pervertesc conceptul democrației interne în partid, utilizând sume enorme pentru a accede în partid, iar odată ajunse acolo, folosesc în mod ilegal banii publici pentru a se menține la putere. Deși finanțarea partidelor politice pare un subiect departe de interesul cetățenilor, anume modul în care un partid politic adună și cheltuie banii, determină modul în care acest partid va servi sau nu va servi interesele cetățenilor. Problema finanțării partidelor politice este foarte strâns legată de problema corupției.

Pentru a evita aceste riscuri, există două soluții: finanțarea de la bugetul de stat și finanțarea din donații mici, care vin de la mulți oameni, astfel încât nimeni să nu poată influența deciziile în partid, în funcție de donația care a fost făcută.

În Republica Moldova, majoritatea partidelor politice au compromis ideea donațiilor, mascând banii veniți de la câțiva finanțatori, bani obscuri, cu donații mici pe care ei le scriu pe numele altor oameni, oameni, care în realitate nu există sau oameni, care poate există în realitate, dar poate nu cunosc că au făcut asemenea donații. Din păcate, instituțiile statului nu iau atitudine față de acest lucru și acest fenomen este destul de răspândit în rândul partidelor din Republica Moldova.

Și modalitatea finanțării de la bugetul de stat este una destul de deficientă. Astăzi avem situația în care patruzeci de milioane de la bugetul de stat, bani adunați din impozitele plătite de oameni, sunt distribuite partidelor, care nu se mai bucură de încrederea cetățenilor. De asemenea, legea nu include și compensarea pentru importul din campania prezidențială, pentru că rezultatele din această campanie, reflectă mai bine care este atitudinea oamenilor față de partidele politice, care au participat în această campanie, decât, să zicem, atitudinea pe care au avut-o oamenii în alegerile din 2014 și 2015.

Din prima zi de activitate a Partidului Acțiune și Solidaritate, noi am făcut publice veniturile și cheltuielile partidului lunar, chiar dacă legea nu cere acest lucru. Chiar și așa, au fost făcute încercări de a ne discredita pornind de la cheltuielile făcute în prima lună după înregistrarea partidului. Vreau să amintesc aici că Partidul Acțiune și Solidaritate a fost înregistrat în luna... la sfârșitul lunii mai, în 2016, și legea spune că după înregistrarea partidului, nu pot fi făcute operațiuni financiare până nu se deschide un cont special al partidului. În același timp, contul nu poate fi deschis până nu se obțin toate actele de la Ministerul Justiției, care dovedesc înregistrarea partidului. În această situație, când noi am reușit să obținem toate actele de la Ministerul Justiției doar la sfârșitul lunii mai, am inițiat procedurile de deschidere a contului doar la începutul lunii iunie. Ne-a luat tocmai trei săptămâni pentru ca să putem deschide un cont, pe motiv că au fost mai multe bănci, care au refuzat să ne deschidă contul, invocând motivul că nu doresc să lucreze cu formațiuni politice din Republica Moldova.

Tocmai din acest motiv, în luna iunie am avut puține activități financiare și respectiv, în primul nostru raport financiar, pe care l-am prezentat la Comisia Electorală Centrală au fost incluse doar aceste câteva operațiuni financiare pe motiv că târziu a fost deschis contul. Ulterior, după ce am deschis contul și am putut să desfășurăm activitățile în conformitate cu legea, ați văzut că a crescut și numărul, și dimensiunea tuturor operațiunilor financiare și oricine a fost interesat, a putut să urmărească lunar rapoartele noastre financiare publicate pe pagina Partidul Acțiune și Solidaritate, pagina web a partidului.

Mai mult decât atât, în timpul campaniei prezidențiale, noi am desfășurat activitățile politice și de informare ale cetățenilor cu cheltuieli minime, în limita bunului simț. În timp ce unii umpleau țara cu panouri publicitare sau umpleau televizoarele cu spoturi video foarte scumpe, noi mergeam din sat în sat, de la ușă la ușă, și vorbeam cu oamenii în mod direct. În timp ce unii plăteau pentru autobuse speciale cu identitatea partidului, noi mergeam cu mașinile noastre proprii prin localități și această abordare o vom continua. Înainte ca să-l rog pe colegul nostru Igor Grosu să ofere informații concrete despre bugetul Partidului Acțiune și Solidaritate din anul 2016, vreau să le mulțumesc încă o dată tuturor cetățenilor, care au contribuit la activitățile Partidul Acțiune și Solidaritate în anul 2016, indiferent dacă acestea au fost cotizațiile de membru, că au fost donații venite de la membri sau dacă au fost donații venite de la persoane care nu sunt membri ai Partidului Acțiune și Solidaritate, dar care ne simpatizează. Faptul că suntem astăzi aici, faptul că suntem un partid politic cotat, sprijinit de către oameni, se datorează dumneavoastră. Fără aceste mijloace pe care le-ați alocat, fără încrederea dumneavoastră, noi nu am fi putut să construim acest partid.

Igor Grosu, Secretarul general al Partidului Acțiune și Solidaritate: Merci. Bună ziua tuturor. Pentru noi, 20106 a fost un an foarte bogat la capitolul evenimente și inclusiv la capitolul colectarea de fonduri, considerăm noi. Deși raportul este anual, activitatea noastră financiară propriu-zisă a început în iunie, iulie. Putem spune că activitatea financiară se reduce la aceste șase... s-a redus la aceste șase luni. Per total, grație cetățenilor noștri, membrilor, simpatizanților, noi am reușit să acumulăm un milion nouă sute de mii opt sute nouăsprezece lei și zece bani. Deci, ăsta este bugetul exact al Partidului Acțiune și Solidaritate. El este compus din trei componente. Deci, o componentă cea mai mare, astea sunt donațiile, care la rândul lor se împart în două. Deci donații de la persoane fizice și de la membrii Partidului Acțiune și Solidaritate. Dintr-un milion nouă sute de mii opt sute nouăsprezece lei, un milion șapte sute șaptezeci și trei de mii șase sute douăzeci și trei de lei și zece bani, astea sunt donații total, de la persoane fizice, juridice, de la membri ai Partidului Acțiune și Solidaritate, de la persoane juridice noi am reușit să acumulăm două sute nouăzeci și opt de mii și o sută de lei. Iar cea mai mare parte a venit de la simplii cetățeni și membri noștri, simpatizanți: un milion patru sute șaptezeci și două de mii cinci sute douăzeci și trei de lei. Deci 83 de procente din toate donațiile au venit de la persoane fizice, membrii noștri, simpatizanți și așa mai departe. Și 16 procente, aproape șaptesprezece procente de la persoane juridice.

Au fost și alte forme de donații, non-monetare, adică nu în bani. Au fost în bunuri sau servicii și noi le-am estimat la treizeci și două de mii opt sute patruzeci și șase de lei, de regulă, acestea sunt activități, cheltuieli de tipul transport, deci mașinile personale ale membrilor noștri, ale simpatizanților, care ne-au fost puse la dispoziție în cadrul campaniei.

O componentă mai mică, dar foarte importantă, în creștere, sunt cotizațiile. De ce zic eu că sunt importante? Partidele noastre, din păcate, de la independență încoace au fost obișnuite cu donatorii puțini și mari și mai puțin atrăgeau atenția la cotizații. Ele erau tratate ca o formalitate. Noi considerăm că cultura de a plăti cotizația, de a achita cotizația de membru este foarte importantă pentru că realizează și o legătură între partid, între conducerea partidului, structurile partidului și membru propriu-zis. Deci noi considerăm că în jumătate de an am realizat un succes important, am reușit să colectăm nouăzeci și patru de mii trei sute cinzeci de lei. Atenție, de la opt sute, imediat, opt sute șaizeci și șase de membri. Și o să mă întrebați: din câți? Din șapte mii patru sute cinzeci și șase. Deci undeva 11 procente din membrii noștri au binevoit, au găsit timp, au găsit resurse pentru a plăti cotizația. Deci, aici mai avem de lucru, pentru că noi dorim să diversificăm sursele noastre de finanțare.

Din acel un milion nouă sute de mii, un milion cinci sute de mii și unsprezece... cinci sute unsprezece mii trei sute nouăzeci și unu întreg și optzeci ți șase - au fost cheltuieli pentru campania electorală. Deci, dintr-un milion nouă sute de mii, un milion jumate a mers pentru campania electorală în alegerile prezidențială. Adică 79 de procente din suma totală. Am avut opt sute doisprezece donatori - persoane fizice, pe de o parte - membri, cea mai mare parte au fost non-membri. Deci, simpli cetățeni, care au dorit să vină și să susțină necondiționat Partidul Acțiune și Solidaritate.

Deci astea sunt cifrele. Ele pot fi găsite mai în detaliu pe pagina Comisiei Electorale Centrale, dar și pe pagina Partidului Acțiune și Solidaritate. AM avut și opt agenți economic, care ne-au finanțat, însă marea majoritate a donațiilor, sponsorizărilor, au venit din partea cetățenilor simpli, care au venit, și sumele le puteți vedea în Registrul Cotizațiilor. Sumele variază de la simbolic - o sută cinzeci de lei, până la maxim cinci mii - cinci mii cinzeci de lei, cele pe care am putut să le primim aici la centru, la oficiul central. Asta e bine pentru că partidul astfel nu depinde finanțatori mari, ăsta nu a fost niciodată scopul nostru. Tot timpul ne-am păzit de astfel de binevoitori. Este mult mai durabil și mai siguri atunci când avem o multitudine de donatori și fiecare își aduce contribuția și participă astfel la ceea ce construim noi, un nou partid. Mulțumesc.

Maia Sandu: Eu vreau să reamintesc că noi suntem formațiunea politică care cel mai mult vorbește despre problema finanțării partidelor politice și suntem cei mai preocupați de faptul ca legea să se aplice. Din păcate, acest lucru nu este valabil pentru toți și mai ales pentru instituțiile publice. În aceste condiții sau în această situație, partidele politice care respectă legea, cadrul legal cu privire la finanțarea partidelor politice sunt puse în condiții inegale în comparație cu celelalte partide politice. Și noi, de-a lungul timpului am sesizat instituțiile statului, le-am cerut să ia atitudine.

Au fost câteva cazuri despre care poate vă amintiți și dumneavoastră. În primul rând, înainte de campania prezidențială au apărut informații în presă despre sume mari de bani transformate prin zone off-shore către, știu, activiștii Partidului Socialist, bani care trebuiau să fie folosiți pentru campania prezidențială. Noi am scris o sesizare la Comisia Electorală Centrală un timp a povestit la presă că nu a primit tot. După un timp, a confirmat că a primit această sesizare și ne-a informat că trimis-o la Centrul Național Anticorupție. A trecut mai mult de jumătate de an, noi nu am fost informați despre rezultatul acestei, dacă există o astfel de investigație la Centrul Național Anticorupție.

În afară de aceasta, am vorbit, am scris Comisiei Electorale Centrale despre faptul că Partidul Democrat și alte partide politice din Republica Moldova au adunat donații încălcând legislația în vigoare. Prima sesizare a fost făcută supă publicarea raportului din primul semestru, raportului financiar din primul semestru din anul 2016. În conformitate cu acest raport, Partidul Democrat a adunat donații în numerar cu încălcarea legii, în mărime de zece milioane de lei. Ce înseamnă asta? Asta înseamnă că Partidul Democrat a depășit limita pentru donațiile cash admise de cadrul normativ. Tot acest cadru normativ spune că sumele pentru care s-a depășit limita, care au fost acumulate cu încălcarea legislației, trebuie transferate în bugetul de stat. După mai multe întrebări, Președinta Comisiei Electorale Centrale ne-a răspuns atunci că atât Partidul Democrat, cât și alte partide vizate nu au reușit să citească cadrul normativ și, respectiv, trebuie iertate. După ce au fost iertate în primul semestru, unele dintre aceste partide și, în special Partidul Democrat, au găsit de cuviință să nu citească cadrul normativ și au reușit să încaseze pe parcursul întregului an 2016, donații cu încălcarea legii în număr de două mii patru sute cinzeci și șapte, deci două mii patru sute cinzeci și șapte de donații făcute la Partidul Democrat, au fost făcute cu încălcări. Aceasta înseamnă că suma totală de douăzeci și cinci întreg și nouă zecimi milioane lei, este iarăși, o sumă acumulată de Partidul Democrat, cu încălcarea legii și această sumă trebuie să fie transferată la bugetul de stat.

O altă informație ciudată pe acre o aflăm din ultimul raport financiar al Partidului Democrat este numărul enorm de donatori pe care îl are acest partid. Pe de o parte, vedem în sondaje că partidul nu se bucură de foarte mult sprijin din partea oamenilor, de foarte mu7ltă încredere din partea oamenilor, aș spune eu chiar de foarte puțină încredere, pe de altă parte, acest partid, se pare, dacă e să credem acestor rapoarte, are un număr foarte mare de susținători, oameni, care sunt gata să investească bani și care au investit bani. De exemplu, sunt zile care figurează în raportul financiar pe 2016 al Partidului Democrat, în care numărul donatorilor ajunge la trei sute șaizeci de oameni. Noi credem că aceste cifre ar trebui să trezească bănuieli instituțiilor publice și acestea ar trebui să meargă să verifice dacă acești donatori chiar există sau dacă acești saci cu bani vin din altă parte, inclusiv din contul contractelor pe care anumite companii el au cu statul.

Având în vedere aceste încălcări, Partidul Acțiune și Solidaritate va depune și astăzi o sesizare în adresa Comisiei Electorale Centrale prin care va solicita acestei instituții, care se pretinde a fi independentă, să întreprindă acțiunile necesare pentru a verifica corectitudinea donațiilor făcute și în cazul în care se confirmă ilegalitatea, să oblige Partidul Democrat să transfere douăzeci și cinci întreg și nou zecimi milioane lei la bugetul de stat. Cred că este o cifră pe care și Ministerul Finanțelor și, mai ales cetățenii, ar aprecia-o. Dar o să-l rog pe colegul meu, Sergiu Litvinenco să vorbească mai mult despre conținutul acestei sesizări.

Sergiu Litvinenco, membru al Partidului Acțiune și Solidaritate: Vă mulțumesc. Bună ziua vă spun și eu. Într-adevăr astăzi vom depune o sesizare în adresa Comisiei Electorale Centrale prin care vom solicita implicarea acestei instituții cu privire la două chestiuni.

În primul rând, solicităm Comisiei Electorale Centrale să ceară Partidului Democrat, printr-o somație scrisă, ca acesta din urmă să verse în bugetul de stat cele peste douăzeci și cinci milioane de lei încasați cu încălcarea prevederilor regulamentului cu privire la finanțarea partidelor politice. Conform regulamentului respectiv, cuantumul donațiilor în numerar nu poate depăși salariul mediu pe economie or salariul mediu pe economie în 2016 a constituit cinci mii cinzeci de lei. Necătând la aceasta, Partidul Democrat a încasat două mii patru sute cinzeci și opt de donații în numerar ce depășesc suma de cinci mii cinzeci de lei. Suma totală acre depășește plafonul stabilit și care, conform regulamentului, trebuie vărsată în bugetul de stat, din punctul nostru de vedere, este douăzeci și cinci de milioane de lei nouă sute douăzeci și opt de mii de lei. Cunoaștem că pe rolul justiției se află un dosar prin care se solicită anularea prevederii respective din Regulamentul de finanțare a partidelor politice, însă deocamdată justiția nu a emis vreo decizie definitivă, și cu atât mai mult, irevocabilă, astfel încât atât plafonarea donațiilor al un salariu mediu pe economie, cât și vărsarea în bugetul statului a sumelor ce depășesc acest plafon, sunt valabile și în momentul de față.

A doua solicitare se referă la verificarea în ce măsură datele conținute în registrul donațiilor Partidului Democrat corespunde realității, or după cum s-a menționat, conform acordului lor, au fost zile în care numărul donatorilor Partidului Democrat a fost foarte mare, ceea ce din start generează anumite suspiciuni. Anume aceste două solicitări se regăsesc în sesizarea noastră adresată Comisiei Electorale Centrale. Textul acesteia, dacă doriți, vă poate fi prezentat. Vă mulțumesc.

Maia Sandu: La final, vroiam să spune că astăzi auzim tot mai multe discuții despre faptul că clasa politică din Republica Moldova este una proastă și, în special, auzim, e nostim să auzim asemenea catalogări inclusiv din partea guvernării, care este cea mai, știu eu, serioasă clasă politică pentru că este cea care deține puterea și care poate să schimbe lucrurile în Republica Moldova. Și pentru ca să nu rezolve problemele autentice, reale ale acestei clase politice, care țin de corupție și de infiltrarea oamenilor cu anumite interese, care, cum spuneam mai devreme, prin bani murdari își cumpără și își fac drum înspre putere, se vine cu tot felul de inițiative, cum ar fi modificarea sistemului electoral, pentru a amâna reformarea sau schimbarea cu adevărat a clasei politice. Schimbarea clasei politice poate începe de la implementarea Legii cu privire la finanțarea partidelor politice, îmbunătățirea acestei legi, și noi o să venim cu propuneri la acest subiect ulterior, dar pentru moment, ar fi suficient, cel puțin ca toate partidele politice să se conformeze cadrului legal și normativ existent și instituțiile statului să insiste pe aplicarea legii.

La sfârșit, vroiam să le mulțumesc încă o dată tuturor cetățenilor care au avut încredere în noi și care ne-au sprijinit. Banii nu sunt cei mai importanți, dar sunt un elemente necesar existenței și creșterii unui partid politic și vrem să vă rugăm ca și pe viitor să ne sprijiniți, pentru că doar împreună putem să ne atingem obiectivul nostru politic final, care este schimbarea, îmbunătățirea standardelor de viață pentru toți locuitorii Republicii Moldova.

Doamna X: Mulțumesc. Dacă mai aveți întrebări, vă rugăm să vă prezentați.

Jurnalist: Vreau să întreb... ieri, probabil ați văzut ce a fost postat despre faptul că încă șase deputați au aderat la Partidul Democrat. Ce credeți despre aceste alipiri, aderări la Partidul Democrat?

Maia Sandu: Este un proces de uzurpare a puterii. Un partid, care prin promisiunile sale și prin acțiunile sale de până campania din 2014, au putut să convingă doar cinsprezece sau șaisprezece procente din alegători că merită votul lor, pe parcurs a reușit, folosind metode ilegale, pe alocuri prin bani, altă dată prin altfel de instrumente, șantaj și așa mai departe, să-și subordoneze o bună parte din membrii Parlamentului, neținând cont de voința poporului, așa cum a fost ea exprimată în anul 2014. Mai mult decât atât, lucrurile se pare că se schimbă nu spre bine, pentru Partidul Democrat, dacă admitem că astăzi Partidul Democrat ar avea în sondaje peste șaizeci de procente, am spune da, poate în 2014 alegătorii nu știau de fapt cât de buni sunt membrii Partidului Democrat și de aia au tot sprijinul. Acum vedem că sprijinul pentru acest partid e și mai mic decât în 2014. Deci ceea ce se întâmplă în Parlament nu reflectă voința poporului nici din 2014 de la alegeri, și nici cea de astăzi.

Jurnalist: Ați văzut că și din listele Partidului Liberal au aderat? Cel puțin nu au aderat, dar au plecat din Partidul Liberal.

Maia Sandu: Au nevoie de voturi. Bănuiesc că ținta lor este să aibă majoritate constituțională și pornind de la instrumentele pe care le folosesc, dar și calitatea acestui Parlament, n-o să mă surprindă dacă reușesc această performanță, cu ghilimelele de rigoare, și noi trebuie să învățăm din această experiență.

Igor Grosu: De fapt, e o disonanță. Deci, poporul te detestă, da? Și atunci încerci să compensezi prin a demonstra, nu știu, aparenta forță în legislativ. Poporul îi tratează cu patru-trei procente de încredere, atunci ei trebuie să compenseze prin ceva. Ei compensează, iarăși, prin instrumentare vechi, șantaj, intimidări și așa mai departe. Ceea ce văd eu, de fapt, dincolo de această concentrare, să zic eu, de deputați, noi asistăm la un fenomen de canibalizare, da, pe arena politică moldavă. Avem așa partid care devorează alte partide și lecția pentru toate partidele care încă nu au învățat, vorba moldoveanului, minte, deci toate partidele care au ... s-au lăsat îmbrățișate, din alianțele noastre, da, de Partidul Democrat, cam termină a fi canibalizate. Și ași văzut, și PLDM-ul, trece, a trecut și mai trece, PL-ul nu este excepție și alte partide care pretind acum că sunt în opoziție, dar o să vedeți. Faptul că au avut un partener... vorbesc de socialiști desigur. Faptul că au avut un parteneriat în campania prezidențială, asta nu înseamnă că sunt scutiți, la un moment dat, de a fi canibalizați. Ei canibalizează acum un alt partid de stânga, cu permisiunea Partidului Democrat, dar în legile lor de junglă, până la urmă trebuie să fie unul care o să-i mănânce pe toți cei care dau mâna cu Partidul Democrat.

De aceea, unuia pot să-i spun poftă bună, celorlalți - aveți grijă, nu vă lăsați foarte mult îmbrățișați de acest partid de guvernare, pentru că o să o terminați toți așa cum au terminat-o și alte partide, care... Da, și Partidul Comuniștilor tot pe acolo a trecut.

Maia Sandu: Dar cred că această canibalizare se întâmplă și în interiorul Partidului Democrat, nu vă supărați. Pentru că, în momentul în care Partidul Democrat în 2009 - 2010, s-a pricopsit cu un finanțator, cred că obiectivele lor erau altele. Păi, iată acest finanțator, cu bani mulți și obscuri a reușit să facă această canibalizare, scuzați-mă, și în interiorul partidului. Pentru că o să vedeți și acolo o schimbare de actori. Nu mai sunt actori care l-au curtat pe finanțator. Acum este finanțatorul care i-a dat într-o parte pe actorii principali din acele perioade. Deci, lecția este următoarea: e mare pericolul ca un grup de oameni sau un om, care nu sunt nici potriviți pentru politică, nu au nici intenții bune, nu sunt nici respectați de către oameni, prin bani mari, murdari să ajungă să controleze țara, dacă instituțiile statului și noi toți nu ne sesizăm și nu ne opunem acestui proces.

Jurnalist: Și, iată acum, am văzut că a fost aprobat devizul de cheltuieli pentru referendumul pe care l-a inițiat Igor Dodon. Ar fi vreo șaptezeci și patru de milioane de lei. Credeți că va aduce ceva acest referendum?

Maia Sandu: Acesta este un exercițiu de promovare a lui Igor Dodon și a Partidului Socialiștilor, iarăși din contul nostru. Asta este singurul lucru care se va întâmpla.

Sergiu Litvinenco: Da, și referendumul nu are nicio forță juridică. Este consultativ, deci ulterior tot trebuie să ajungi la Parlament, ca Parlamentul să aprobe, să confirme într-un fel, printr-o lege sau prin modificarea Constituției eventual, rezultatele referendumului respectiv.

Maia Sandu: Dodon vrea ca statul să finanțeze campania PSRM-ului, să se meargă de la ușă la ușă, de la corp la corp din contul nostru, ca să-și promoveze partidul și, mă rog, să-și promoveze mesajele din parlamentarele de la anul sau când se vor întâmpla ele.

Igor Grosu: Păcat că nu a mai inclus și o întrebare: Doriți ca în fiecare dimineață să răsară soarele? Și, toți ar fi spus: da, dorim. Și el să fluture cu rezultatele astea. Deci e PR. Domnul Dodon nu poate livra nimic, dar deal-ul lui sau înțelegerea lui cu Plahotniuc l-au adus la izolare. Ce poate livra el la moment? Nimic. Și atunci el trebuie să vină cu fumigene. Da? Ia drapele, ia cetățenie, semnează tot felul de aderări la alte organizații internaționale. Nu știu organizații, nici nu cred că sunt organizații internaționale. Referendumuri, cu Primăria, o să continue cu Primăria Generală. Deci, sunt niște fumigene și nimic mai mult. L-ați auzit pe Domnul Președinte, pe agendă să vină cu subiectul recuperarea miliardului? Nu. Și nici nu o să vină. El se laudă nouă, tuturor, cu relațiile lui speciale cu Federația Rusă. Deci, noi știm că o parte din bani au luat cărărușa spre Federația Rusă. Deci, noi chiar i-am sugera așa, la ureche, profitați de relațiile speciale cu Federația Rusă ale Domnului Președinte și spuneți, dați-mi, în gest de prietenie milenară dintre popoarele noastre, dați-ne o parte din bani să se întoarcă acasă, fiindcă avem nevoie. Asta nu o să o facă, și de atunci este în situația de a ne aburi, scuzați termenul, așa cum Partidul Democrat și-a găsit o găselniță, votul uninominal, Dodon și-a găsit găselnița cu referendumul, cu toate lucrurile acestea. Și el, Domnule, cheamă la raport, Procurorul, Guvernatorul, fă apel la organizațiile internaționale, ajutați-ne cu investigarea. Vine Kroll-ul, care trebuia să fie finalizat în februarie, la sfârșitul lui februarie, dacă nu greșesc, o campanie, noi toți așteptăm Kroll-ul, Consiliul de Securitate, pe ordinea de zi: publicarea Kroll-ului, sigur, cu niște elemente acolo, ca să nu dăuneze anchetei, dar poporul trebuie să știe,k să-și cunoască eroii. Deci asta trebuie să facă un președinte, dincolo de faptul că el se plânge că nu are atribuții. El nu știe unde s-a pornit? El știa foarte bine unde s-a pornit.

Maia Sandu: Lupta împotriva corupției nu este pe agenda lui Dodon, foarte clar.

Igor Grosu: Exact. Nici n-o să fie, din păcate. Vă mulțumim frumos și sărbători fericite.


Citate Video