Urmărește canalele noastre de Telegram pentru a afla despre începutul evenimentelor transmise live în România și Republica Moldova

Vlad Plahotniuc, Președintele Partidului Democrat din Moldova: Bună ziua! Vă mulțumnesc pentru partidicparea la briefing-ul nostru de astăzi. Astăzi, PArtidul Politic Național al Partidului Democrat din Moldova a finalizat alegerea vice-președinților partidului, a secretarului general al partidului și a componenței consiliului executiv al partidului. De asemenea, împreună cu colegii noștri, am aprobat componența biroului permanent al PArtidului Democrat, a departamentelor de specialitate, precum și structura noii organigrame interne al Partidului Democrat.

În afara acestor măsuri, de natură, mai degrabă organizatorică, Partidul Democrat are, începând de astăziun cod de etică și integritate, care este, desigur, o premieră pentru toate partidele politice din Republica Moldova.

Consiliul Politic Național, a adoptat și o rezoluție în care Partidul Democrat își reafirmă voința de reformă a clasei politice din Republica Moldova prin introducerea votului uninominal și eliminarea imunității parlamentare. De acum în colo, conducerea Partidului Democrat, are un mandat larg să promoveze aceste proiecte până la adoptarea lor finală. Îmn baza acestui mandat vom avea discuții, în perioada imediat următoare, cu partenerii noștri din coaliție pentru susținerea votului uninominal în Parlament și propunerea eliminării imunității parlamentare.

Trebuie să recunoaștem cu toții, actualul sistem electoral este unul depășit și nu mai corespunde așteptărilor oamenilor. De altfel, numeroase sondaje de opinie, dar și reacțiile de sprijin pe care le primim, în mod direct, de la cetățeni, fie prin semnături, fie prin diverse mijloace, ne arată că electoratul nu își mai dorește liste de partid, electoratul își dorește deputați aleși nominal. Așa cum am menționat încă de la început, am aprobat astăzi în premieră pentru politica din Republica Moldova, am aprobat astăzi și Codul de Etică și integritate, care urmează să fie aplicat, desigur, de acum în colo față de toți membrii Partidului Democrat. Acest cod stabilește principiile noastre, dar și criteriile de integritate, pe care trebuie să le întrunească toți cei care fac sau vor să facă parte din membrii Partidului Democrat.

Mesajul pe care îl tyransmitem odată cu aprobarea codului, este că Partidul Democrat este parte a reformei clasei politice. Ne asumăm aceste criterii de integritate și le impunem ca regulă în activitatea noastră politică. Regulă, care sperăm să fie preluată și de alte partide politice din țara noastră. Mai multe detalii despre aceasta vă va oferi la final colegul nostru, Președintele Parlamentului, domnul Andrian Candu.

Un alt mesaj important pe care îl transmite consiliul de atsăzi este cel al unei mai bune organizări interne ale Partidului Democrat. În acest sens, Consiliul a aprobat o nouă organigramă a partidului și a stabilit odată cu votarea acesteia, atribuții și repsonsabilități în dreptul fiecăruia. Cine reuțește să țină pasul cu aceste atribuții și responsabilități, desigur, va beneficia și de suportul partidului. Cine nu, va fi dat la o parte de la sine, printr-un proces natural de selecție a celor mai buni, care vor fi și pot să muncească pentru partid, la mivelul de viață a comunității pe care o reprezintă.

În fine, astăzi la ședința Consiliului Politic Național noi am finalizat practic procesul de alegere și construcție internă a partidului, început odată cu congresul din decembrie. Acest proces a araătat continuitate și deschidere din partea partidului, două elemente care arată ambiția Partdiului Democrat de a crește și a se consolida ca principala forță politică din Republica Moldova.

Astfel, în cadrul consiliului executiv și la nivelul vicepreședinților, au fost aleși liderii politici, deja afirmați. Dar, desih=gur, au fost alese și persoane noi, care au ambiția să se afirme în perioada imediat următoare. toți cei aleși au experiență profesională importantă și au demonstrat că au deja competențe în domeniile lor de activitate. Și nu în ultimul rând, au fost aleși, ca urmare a propunerilor din teritoriu. Așadar, în urma consiliului de astăzi, Partidul Democrat devine un partid mai puternic, deoarece se numește în jurul a trei mari dimensiuni și obiective pe care și le propune, și anume:

1. Să promoveze reforma clasei politice din Republica Moldova;

2. Să se organizeze mai bine în perspectiva alegerilor parlamentare viitoare și să se deschidă mai mult către oameni, inclusiv prin cooptarea și promovarea lor în structurile interne și de conducere a Partidului Democrat.

Totodată vreau să mă folosesc de acest prilej și să-i felicit pe toți colegii noștri și, desigur, pe toți cetățenii noștri cu prilejul sărbătorilor de Paște care se apropie și pe, desigur, pe dumneavoastră. Să încercăm cu toții să fim mai buni, mai ngăduitori și mai optimiști. Acum o să-i ofer cuvântul domnului Prim-ministru, Prim-vicepreședintele Partidului Democrat, a cărui activitate ca Prim-ministru a fost astăzi apreciată încă o dată de către toți colegii noștri de partid, pentru rezultatele sale concrete și, desigur, îl invit pe domnul Filip să vă prezinte și dumneavoastră acele rezultate. Vă mulțumesc.

Pavel Filip, Prim-ministru al Republicii Moldova, Prim-vicepreședinte al Partidului Democrat din Moldova: Stimați reprezentanți ai instituțiilor media, bună seara. îmi pare bine că avem această ocazie, după un eveniment, de fapt, important pentru Partidul Democrat, Consiliul Național politic. Dincolo de toate chestiounile tehnice în alegerea organelor de conducere a partidului, despre care v-a vorbit deja Președintele partidului, Vlad Plahotniuc, este vorba de alegerea președinților, este vorba de alegerea consiliului consecutiv, de alegerea secretarului general. De asemenea, un lucru foarte important, a fost aprobat Codul de Etică și Integritate. În același timp, am avut posibilitatea și mi-a plăcut să să am această posibilitate să vorbim cu colegii și despre activitatea Guvernului. Pentru că realitatea este că Guvernul este o parte componentă a puterii în Republica Moldova și în sine, activitatea Guvernului nu poate avea rezultate bune dacă nu există și suportul masiv al majorității parlamentare, și atât mai mult, trebuie să existe și suportul administrației publice locale, or Partidul Democrat are foarte mulți primari și președinție de raioane. De aceea, toată aceatsă dimensiune este foarte importantă pentru a putea realiza reforme și a obține rezultate pentru Republica Moldova.

Am ținut foarte mult să vorbesc cu colegii meid e partid cu referire la agenda de reforme, o agendă de reforme, care este una largă și nu simplă deloc. Am vorbit și despre reformele din domeniul social, care în primă etapă sunt criticate de către toți, dar i-am asigurat pe colegi și vă asigur și pe dumneavoastră că în continuare vom vedea efecte pozitive ale acestor reforme, inclusiv, acea care a fost deja pornită, a sistemului de pensii. Urmează reformele în sistemul de sănătate, vorbim de reforma spitalicească, vorbim de medicina primară, vorbim și de sănptate publică. De asemenea, și alte reforme sociale, precum ar fi cea a agenției care acordă grade de dizabilitate și încă multe altele.

Dar am vorbit îndeosebi despre o reformă foarte importantă, pentru care avem nevoie de susținerea largă al societății, este vorba de reforma administrației publice. Desigur, că în prima etapă vorbim de administrația publică centrală, vorbim de reforma Guvernului și aici iarăși am rugat și colegii din majoritatea parlamentară, colegii din Partidul Democrat din partea majorității parlamentare să înaintăm cât se poate mai repede această reformă. Dar să nu uităm că reforma administrației publice cuprinde și reforma administrației publcie locale, inclusiv să ajungem până la reforma administrativ-teritorială a Republicii Moldova. Și aici avem nevoie foarte mult de suportul colegilor noștri din administrația ăublică locală.

Am vorbit și despre toate celelalte reforme, la fel de importante, cum sunt cele din domeniul justiției, cum este și lupta anti-corupție. De aceea, concluiza mea este una, că cu cât îanităm mai mult pe aceste reforme și cu cât suntem mai aproape de rezultate, desigur că răsună și mai multe critice din societate. Rugămintea mea a fost față de colegii mei a fost să comunice mai mult și ei despre rolul acestor reforme și despre rezultatele pe care le așteptăm. Pentru că, din punctul meu de vedere, percepția societății încă nu corespunde realității, s-au realizat mult mai multe lucruri decât se vorbește. Și chiar dacă ar fi să vorbim despre lupta anti-corupție, eu cred că în această perioadă s-a reușit atât cât nu s-a reușit în mulți ani în Republica Moldova.

Și, desigur că toate aceste reforme sunt greu de realizat, de aceea, un mesaj foarte important, care a fost adresat colegilor mei, a fost o maximă, pe care ne-o aducem aminte: că, de fapt, puternic este omul cel care se poate schimba sau se poate învinge pe sine. Desigur că cu toții avem rezistență, cu toții opunem rezistență la reforme, inclusiv și când vorbim despre reforma clasei politice. Dar trebuie noi înșine să ne convingem și să ne învingem pe noi, altfel vom obținem și rezultate.

Eu vă muțumesc foarte mult și vă doresc în continuare o seară bună.

Andrian Candu, Președintele Parlamentului Republicii Moldova: Bună seara, dragi reprezentanți ai presei. Salut pe această cale și doresc o seară bună și cetățenilor, telespectatorilor. Într-adevăr, după cum a fost mențioant, astăzi s-au luat câteva decizii importante în cadrul ședineței Consiliului Național Politic. Pe lângă discuțiile avute în ceea ce ține de programul de guvernare, reformele lansate și desfășurate de guvern, s-a discutat și de agenda Parlamentului în această sesiune și în sesiunea următoare. S-au luat decizii cu privirea la numirea în funcție de vicepreledinți, secretar general și organele de lucru ale partidului, dar, în același timp s-au luat două decizii ce ține de două documente importante și aș vrea să mă refer aici la Rezoluția votată și adoăptată de Consiliul Național Politic și de acel cod de integritate de care deja s-a vorbit.

Ce ține de rezoluție, ea pune accentul pe reforma clasei politice și cât de importantă este anume în acest context în Republica Moldova și atrage atenția la cele mai importante evenimente politice și totodată cheamă toate partidele din Republica Moldova, indiferent că sunt partide parlamentare sau extraparlamentare, indiferent că sunt partide aflate la guvernare sau partide de opoziție, să-și unească eforturile pentru a aduce reformă și în clasa politică. Prin această rezoluție s-a pus accentul și s-a salutat votarea în primă lectură de către Parlamentul Republicii Moldova a modificărilor Constituției ce ține de renunțarea la imnunitatea parlamentară. Considerăm că și ăsta e un eveniment important legat de reforma clasei politice și a doua sau al doilea subiect în cadrul rezoluției ține de votul uninominal. S-a trecut în revistă campania de colectare a semnăturilor, discuțiile și dezbaterile care au avut loc pe mai multe dimensiuni inclusiv pe platforma Parlamentului și s-a tras concluzia să continuăm cu colectarea de semnături, să continuăm discuțiile pe platforma Parlamentului, mă refer la dezbteri și în mod special următoarele dezbateri vor avea loc vineri și în același timp să inițiem deja discuțiile cu colegii din majoritatea parlamentară pentru a purcede în timpul cel mai apropiat și la discuții în plenul Parlamamentului și de ce nu chiar primele voturi pe sistemul pe schimbarea sistemului electoral pe sistemul uninominal.

Al doilea subiect discutat, fiind și al doilea document de altfel votat e Codul de etică și de integritate a partidului și am să fac câteva referințe la unele prevederi ca să vă dați seama despre ce este vorba. Sunt mai multe elemente, dar de exemplu, consider că importante exemple ar putea fi că partidul va înceta să sprijine politic acei membri de partid care sunt parte a unui proces penal pentru fapte de corupție sau pentru alte fapte săvârșite cu intenție. Partidul, de exemplu, va penaliza acei membri de partid care și-au angajat în instituțiile pe care le conduc soțul, soția și în general rudele până la gradul unu. Partidul va sancționa acei membri care sunt condamnați sau vor fi condamnați pentru conflicte de interese, pentru incompatibilități sau în cazul în care justiția a decis confiscarea averii nejustificate, dacă a fost obținută nejustificat. La fel, partidul va sancționa acei membri care sunt colaboratori ai serviciilor de informație străine și aici ca exemplu ar putea fi domnul Bolboceanu. Și va sancționa membrii care vor exprima public atitudini xenofobe, rasiste sau discriminări pe criterii de religie sau de gen. Aș vrea să atrag atenția că prevederile Codului, în general, de integritate nu se aplică doar membrilor de partid, dar și acelor persoane care au fost dleegate de partid în anumite funcții importante în stat, fără să fie membri de partid.

Ambele documente votate și aprobate în cadrul Consiliului Național Politic, mă refer la rezoluție și la codul de integritate, va fi oferit vouă, reprezentanților presei pentru a lua cunoștință și eventual a le mediatiza. Vă mulțumesc foarte mult, o seară bună în continuare și toate cele bune.

Și profit de această ocazie, la fel ca și colegii mei să vă urez sărbători frumoase de Paști tuturor cetățenilor Republicii Moldova. O seară bună, merci foarte mult.


Citate Video