Urmărește canalele noastre de Telegram pentru a afla despre începutul evenimentelor transmise live în România și Republica Moldova

Declarația de presă a Purtătorului de cuvânt al Președintelui României, Mădălina Dobrovolschi

„Bine ați venit la această declarație de presă!

În primul rând, vreau să vă informez în legătură cu cele mai importante evenimente și acțiuni care se află pe agenda Președintelui României, domnul Klaus Iohannis, în perioada imediat următoare.

și aș începe cu ziua de joi, 18 mai, când Președintele României va decora cu Ordinul Național «Steaua României» în grad de «Cavaler» pe scriitoarea Ileana Vulpescu.

Ileana Vulpescu, așa cum știm cu toții, este un apreciat scriitor, prozator, dramaturg, traducător. A avut o contribuție deosebită în ceea ce privește Dicționarul Limbii Române, Dicționarul Explicativ al Limbii Române, și această decorare vine într-un context aniversar - scriitoarea va împlini vârsta de 85 de ani.

Tot joi va mai avea loc o ceremonie de decorare. Președintele României va decora cu Ordinul «Meritul Cultural» în grad de «Cavaler» PEN Club România, la împlinirea a 95 de ani de activitate. PEN Club România este o asociație de scriitori, cu activitate îndelungată. A fost înființată în România în anul 1922 și reconstituită în 1990, promovând valori importante, promovate, de asemenea, la nivel internațional de PEN Internațional, care este cea mai mare și mai veche asociație a scriitorilor din lume, fondată în anul 1921, imediat după Primul Război Mondial, și care luptă pentru libertatea cuvântului și împotriva cenzurii.

Aș vrea să mai precizez faptul că joi, 18 mai, Președintele României va decora și Consiliul Concurenței cu Ordinul «Meritul Industrial și Comercial» în grad de «Ofițer». Se împlinesc 20 de ani de activitate, perioadă în care instituția și-a făcut datoria cu multă responsabilitate și profesionalism, prin promovarea valorilor concurenței și depistând și sancționând, acolo unde a fost cazul și au fost devieri de la ceea ce înseamnă procedurile de concurență.

Mergem mai departe, spre ziua de vineri, 19 mai. Atunci Președintele României va fi gazda unei ceremonii prilejuite de «Gala Profesorului Bologna». Este ediția a X-a. Se va desfășura aici, la Palatul Cotroceni, sub Înaltul Patronaj al Președintelui României. Este un eveniment în cadrul căruia vor fi premiate cadre didactice universitare care, de-a lungul timpului, au marcat generații de tineri, îndrumându-i, fiind modele, fiind inspirație în viața lor profesională și personală. Important de menționat că aceste cadre didactice vor fi prezentate, evaluate și premiate chiar de către studenți.

Mai departe aș vrea să spun faptul că în data de 22 mai, luni, Președintele României se va deplasa în Brașov. Este o vizită care are o agendă cu obiective importante, obiective care fac din Brașov o comunitate care investește în viitor. Președintele României va merge la Institutul de Cercetare-Dezvoltare al Universității Transilvania din Brașov. Acolo va avea loc și un dialog cu reprezentanți ai mediului universitar, mediului de cercetare și mediului de afaceri. Președintele României va face o vizită și la Spitalul Sfântul Constantin. Este vorba despre un spital privat, care s-a remarcat prin activitatea în prevenirea infecțiilor nosocomiale și contribuie la dezvoltarea Brașovului în direcția unui pol a ceea ce înseamnă medicină privată.

Vor fi, evident, și alte momente în cadrul acestei vizite la Brașov, dar, așa cum v-am obișnuit de fiecare dată când vorbim despre un astfel de eveniment, vă vom da mai multe detalii și punctual despre celelalte elemente parte a agendei din cadrul vizitei la momentul potrivit.

Joi, 25 mai, Președintele României se va afla la Bruxelles, acolo unde va participa la Summitul NATO, întâlnirea șefilor de stat și de guvern ai țărilor membre NATO. Cu această ocazie, va fi inaugurat un nou sediu al Alianței Nord-Atlantice la Bruxelles și, de asemenea, va fi un prilej pentru discuții oficiale între șefii de stat și de guvern din țările Aliate.

Important de spus că va fi și un prilej pentru a se sublinia valorile pe care se fundamentează Alianța Nord-Atlantică – unitate, solidaritate, coeziune între state. Aș vrea să subliniez un fapt. Este pentru prima dată când la un Summit în această formulă vor fi doi noi șefi de stat. E vorba despre Președintele Statelor Unite, Donald Trump, și Președintele Franței, Emmanuel Macron. Vor fi, evident, contexte în care cei doi își vor exprima opiniile despre agenda și prioritățile Alianței Nord-Atlantice.

Aș vrea să fac câteva precizări punctuale și despre temele care vor fi luate în discuție în cadrul acestui Summit al NATO: consolidarea relației transatlantice, concomitent cu un echilibru în eforturile de apărare. și asta presupune, evident, împărțirea echitabilă a sarcinilor și responsabilităților între aliați, cu accent pe sectorul finanțării apărării. știți foarte bine, este vorba despre atingerea alocării acelui procent de 2% din PIB pentru Apărare. și proiectarea demersurilor Alianței Nord-Atlantice pentru creșterea rolului NATO în lupta împotriva terorismului.

Aș mai face o precizare în legătură cu acest fapt, cu ceea ce înseamnă agenda NATO. Este un Summit care vine la mai puțin de an în comparație cu Summitul de la Varșovia, când, dacă vă amintiți, au fost luate o serie de decizii importante pentru Alianță, și acesta este un context potrivit pentru a se face o analiză al gradului de implementare a deciziilor, măsurilor luate în cadrul Summitului de la Varșovia.

Acestea sunt elementele principale din cadrul agendei Președintelui în perioada imediat următoare. Dacă dumneavoastră aveți alte întrebări, referitoare la agendă sau alte subiecte, sunt aici pentru a răspunde la ele.”

Întrebări din partea reprezentanților mass-media:

Jurnalist: Vreau să vă întreb dacă Președintele Klaus Iohannis a discutat, până acum, cu Laura Codruța Kövesi, în contextul scandalului privind alegerile din 2009?

Purtătorul de cuvânt al Președintelui României: Nu am niciun fel de comentariu în legătură cu acest subiect, nu este un subiect aflat pe agenda oficială pentru a face eu comentarii.

Jurnalist: Dar consider că ar fi fost necesară o astfel de discuție, în contextul în care scandalul încă nu s-a stins și în Parlament deja există o Comisie de anchetă pentru aceste alegeri.

Purtătorul de cuvânt al Președintelui României: Dacă ar fi existat o astfel de întâlnire pe agenda oficială a domnului Președinte, cu siguranță că ați fi aflat despre existența sa, așa cum facem de obicei, prin informarea presei la momentul potrivit.

Jurnalist: Are în intenție Președintele să discute, până la urmă și cu partidele, despre numirea noului șef al SIE? Este un subiect care trenează, tot așa, de ceva timp.

Purtătorul de cuvânt al Președintelui României: Am primit această întrebare, este adevărat, și știți foarte bine că și domnul Președinte a răspuns de câteva ori la această solicitare din partea presei. Este un subiect care va fi analizat și i se va da un răspuns atunci când domnul Președinte va considera că este momentul oportun. Până atunci, eu nu am alte comentarii de făcut referitoare la acest subiect.

Jurnalist: În ultimele zile se discută aprins în opinia publică un alt subiect: arhivele SIPA, un subiect care datează, de altfel, de pe vremea Monicăi Macovei la Ministerul Justiției. Există o poziție a Președinției legată de ce ar trebui să se întâmple cu aceste arhive pentru a se stinge odată conflictul? Se folosesc informații, au fost informații despre procurori, despre judecători, secrete…

Purtătorul de cuvânt al Președintelui României: Referitor la acest subiect, vă pot spune doar că există o legislație foarte clară, aplicabilă în acest caz, există persoane îndreptățite să facă toate demersurile în această situație. Nu Președintele României este cel care a clasificat aceste informații și, evident, Administrația Prezidențială nu are atribuții în domeniul clasificării și desecretizării sau declasificării, cum vreți să îi spuneți, pur și simplu legislația în vigoare trebuie respectată și aplicată la litera legii.

Jurnalist: Senatul a modificat ieri Ordonanța de înființare a DGIPI, eliminând CSAT-ul din procesul de numire al șefului instituției. Cum vede Președintele aceste modificări, are o poziție?

Purtătorul de cuvânt al Președintelui României: Este un demers cu miză politică, este o nouă acțiune care pare că face parte dintr-un plan de limitare a atribuțiilor Președintelui, am văzut același tip de acțiune în cazul ANCOM, și am discutat la momentul respectiv despre acea ordonanță de urgență - urgența nu a putut fi justificată în niciun fel la momentul respectiv. Prin votul de ieri de la Senat, practic, această conducere a DGIPI va fi stabilită doar de către un ministru, fără avizul CSAT, implicit avizul Președintelui.

Vorbim totuși despre o autoritate care un rol foarte important în ceea ce privește apărarea țării și securitatea națională. Vreau să vă mai amintesc un lucru: conform Constituției, și cred că toată lumea știe acest lucru, Președintele este comandantul forțelor armate, este așadar  foarte important ca orice instituție care face parte din acest cumul, care practic constituie forțele armate, să aibă și prezența Președintelui în procesul decizional. Care este rațiunea eliminării CSAT din această procedură?

Nu putem să ne gândim decât la o miză politică, pentru că din punctul de vedere al modului în care ar trebui să funcționeze statul de drept descoperim că este problematic. Cu alte cuvinte, sunt influențe negative în ceea ce privește arhitectura statului, arhitectura constituțională, întrucât vorbim despre o instituție care, până la urmă, face parte din această structură a securității naționale.

Aș vrea să vă spun că este grav și îngrijorător modul în care se acționează și vedem că este deja o practică pe care această conducere, acest Guvern de fapt, o aplică în mai multe contexte. Am dat doar exemplul ANCOM pentru a vă aduce aminte și este cu totul special faptul că vorbim despre CSAT, o instituție care ar trebui să își dea avizul pe un astfel de subiect.

Mai mult decât atât, prezența Președintelui în procesul decizional, atunci când vorbim despre astfel de instituții cu rol fundamental cum este DGIPI, cum este ANCOM, înseamnă o echilibrare a ceea ce înseamnă raporturile între forțe în stat și, în același timp, și o garanție că nu se ajunge la derapaje politice, la pierderea echilibrului politic. Așadar, este foarte îngrijorător ce s-a întâmplat pentru ceea ce înseamnă sănătatea statului de drept.

Jurnalist: Ați vorbit despre cadrul constituțional, se poate lua în calcul o sesizare la Curte, dacă legea rămâne în această formulă?

Purtătorul de cuvânt al Președintelui României: Nu aș vrea să anticipez ce pași vor fi urmați. Eu vă spun care este o evaluare de ansamblu venită din partea Administrației Prezidențiale, care este opinia Președintelui României pe acest subiect, când se vor impune pașii următori procedurali, așa cum știți că urmează, ca în cazul oricărei proceduri legislative, o serie de etape, evident că vor exista și alte precizări din partea domnului Președinte. Mulțumesc!