Urmărește canalele noastre de Telegram pentru a afla despre începutul evenimentelor transmise live în România și Republica Moldova

Vladimir Plahotniuc, Președintele Partidului Democrat din Moldova: Bună ziua! Deja ca o tradiție, da, relatăm conținutul ședinței de astăzi, ședința săptămânală a Partidului Democrat. Am avut astăzi mai multe subiecte importante pe agenda acestei ședințe săptămânale a partidului. Am să vă vorbesc astăzi despre două, cele mai importante puncte de astăzi în ședință.

Așa cum știți, urmează ca zilele următoare să primim opinia Comisiei de la Veneția în legătură cu proiectul retransmis de către domnul Președinte al Parlamentului, domnul Adrian Candu, privind schimbarea sistemului electoral. Am văzut zilele acestea mai multe speculații pe marginea acestui lucru. Se insistă că ar urma să fie primit un aviz, când, de fapt, este vorba de o serie de recomandări privind inițiativa transmisă chiar de către noi spre expertiză Comisiei de la Veneția. Și aș vrea să fie foarte clar poziția, să fie clară poziția Partidului Democrat din Moldova față de această expertiză. Noi o vom analiza cu toată deschiderea și interesul. Chiar noi am transmis proiectul privind schimbarea sistemului electoral Comisiei de la Veneția. Tocmai pentru că ne dorim să avem această expertiză tehnico-juridică în așa fel încât inițiativa să fie una în acord cu standardele internaționale în materie electorală. Imediat ce primim această expertiză, noi o vom analiza și vom începe să lucrăm pentru a face în proiectul nostru modifcările necesare. Așadar, mesajul pe care dorim să-l transmitem este că noi vom tratat cu toată seriozitatea expertiza juridică primită din partea Comisiei de la Veneția. Urrmează să avem mai multe consultări pe intern, dar și pe extern, după ce primim recomandările și să gărim formulelel cele mai bune pentru ca schimbarea sistemului electoral în Republica Moldova să fie făcută în concordanță deplină cu recomandările juriștilor de la Comisia de la Veneția.

Faptul că opoziția neparlamentară și un număr foarte m,ic de ONG-uri, care își demonstrează afilierea politică luptă împotriva dreptului moldovenilor de a-și alege direct deputații, considerăm că este un lucru regretabil. Respectăm dreptul lor de a avea altă opinie și dreptul de a și-o manifesta așa cum doresc ei. Însă, nu putem accepta ca aceste mici grupuri să ia în captivitate termenul de societate civilă și să aibă pretenția că reprezintă pe toți moldovenii, atâta vreme cât în realitate, s-a văzut, că ei, de fapt, reprezintă un grup foarte mic de cetățeni.

Spuneam și cu altă ocazie că este regretabil faptul că opoziția neparlamentară se ascunde cu lașitate după câteva ONG-uri, spuneam că nu are curajul să iasă descjis în fața oamenilor și să le explice de cor să le impună să voteze, în continuare, deputații pe listă de partid, unde se pot ascunde oameni necunoscuți și incompetenți. Acești politicieni se tem de contactul direct cu cetățenii în alegeri, de aceea nu le place sistemul votului direct. Nu au ce să le ofere, în afară, desigur, de demagogie și populism. Nu întâmplător cetățenii își doresc de atâția ani această schimbare a sistemului electoral. Oamenii vor să știe ce deputați trimit în parlament și eu consider că e dreptul loir să ceară asta, să poată evalua ei fiecare din candidați în parte, așa cum este și firesc să o facă. Noi vom merge mai departe împreună cu cetățenii, acest demers de schimbare a sistemului electoral. Dar vom munci, desigur, mult, ca această schimbare să fie făcută în acord cu cele mai bune practici internaționale în materie electorală.

Voi trece acum la alt subiect. Unul extrem de important discutat azi la ședința săptămânală a Partidului Democrat din Republica Moldova. Subiect, care este legat de inițiativa noastră privind securizarea spațiului informațional al Republicii Moldova. Este vorba de necesitatea de a elimina propaganda promovată prin intermediul televiziunilor străine retransmise în Republica Moldova de către diferite grupuri interesate din afara țării. Eu am să vă prezint în linii generale conceptul proiiectului, iar Președeintele Parlamentului, domnul Adrian Candu va intra în careva detalii tehnice.

Este o realitate. Republica Moldova etse vulnerabilă la campanii mediatice de manipulare din exterior. Mă refer, în special, la n aumite programe informative furnizate de câteva televiziuni din Federația Rusă. Suntem în situația în care avem mai mult conținut inform,ațional proveni din exteriorul țării, decât produs informațional autohton. Astfel de produse mediatice, cel mult, cel mai mult, provin din Federația Rusă. Foarte des, acest conținut are eleemnte grave de defăimare la adresa țării noastre, dar și a partenerilor noștri de dezvoltare din Uniunea Europeană sau din Statele Unite ale Americii. Sunt extrem de multe informații false vehiculate pe care nimeni nu le poate dezminți zi de zi, pentru ăc volumul lor este uriaș și foarte bine ambalat. S-a vorbit mult până acum de nevoia de combatere a unei astfel de propagande. Chisr Partidul Democrat a venit anul trecut cu o inițiativă în acest sens, care a afost amânată însă din anumite momente ce nu au depins de noi.

Ni s-a spus că nu e oportun, având în vedere că era perioada electorală. Pe de o parte, de atâtea ori, de atâtea ori chiar noi am fost acuzați că nu dorim eliminarea propagandei din exterior. Pe de altă parte, când venim cu inițiative de acest fel, s e găsesc unii care să se opună. Cred că este timpul să clarificăm acest lucru și să arătăm dacă avm ori nu voința să ne securizăm spațiul informațional al țării. Acest subiect nu mai poate fi amânat, pentru că noi o facem atunci din contul dezinformării oamenilor din Republica Moldova. Evident că o astfel de decizie conține și anumiute elemente subiective, detemrinate inclusiv de contextul geopolitic. Dar atunci, când vorbim de securitatea informațională a țării, prioritar este să găsim soluțiile interne adecvate pentru a ne prooteja cetățenii, așa cum a făcut și Ucraina, care este însă într-o situație mult mai dificilă decât noi și a luat decizii mult mai radicale pentru evitarea propagandei din exteriopr.

Vă anunț că am propus ca Partidul Democrat să dpeună astăzi la Parlament inițiativa privind securizarea spațiului informațional, iar o decizie în acest sens a fost luată azi în ședința săptămânală de organizare a partidului. Considerăm că acest subiect trebuie dezbătut de orice alt subiect privind audio-vizualul, tocmai pentru că vorbnim de o temă ce ține de securitatea statului și nu e nevoie de asumarea inclusiv... și este nevoie de o asumare politică anume în acest sens. În plus, dorim să fie abordatseparat acest subiect și pentru ca societatea să aibă posibilitatea să vadă cât mai clar cine sunt cei care se opun limitării propagandei străine și își doresc să mențină actuala situație și stare de poluare informațională și de distorsionare a realității în Republica Moldova. Desigur, urmează să discutăm acest moment cu colegii noștri din coaliție și urmează ca cei care vor dori, în continuare, să păstreze actuala stare de lucruri, să-și asume responsabilitatea pentru posibilele efecte politice, care ar putea să apară prin manipularea mai departe din exterior a opiniei publice. Iar ca să nu existe speculații, fac precizare că această inițiativă va avea efect asupra tuturor televiziunilor care retransmit programe informative din exterior, indiferent de ponderea lor, de fondatorii lor sau de alte lemente de așa gen.

La fel de importantă este precizarea că inițiativa care urmează a fi dezbătută, nu oprevede închiderea unor televiziuni retransmise pe teritoriul țării noastre. Ea prevede doar eliminarea programelor informative prin care se desfășoară această propagandă despre care se vorbește de atâta tiomp în Republica Moldova și nu se face nimic. Se vor păstra toate programele distractive și de agrement, toate emisiunile îndrăgite, care sunt principalșa atracție a telespectatorilor la aceste televiziuni. Obiectivul nostru nu este de a elimiona emisiunile produse în afara țării și îndrăgite de moldoveni. Teeviziunile respective le vor putea retransmite în continuare, ca și până acum. Accentuez, singurele programe unde vor avea loc modificări, sunt cele care au conținu informativ.

După ce vom discuta cu colegii noștri din coaliție, vom avea dezbateri în Parlament pe marginea acestei inițiative, sperăm cât mai constructive, pentru că rolul ei este să securizeze spațiul informațional autihton., nu să îngrădească vreun drept a unor televiziuni străine, retransmise în Republica Moldova.
În încheiere, voi transmite și un scurt mesaj pentru cei care înțeleg mai bine mesajul transmis în limba rusă, astfel încât inițiativa noastră să fie cât mai cirect înțeleasă.
(Indescifrabil).

Vă mulțumesc pentru atenție și în continuare am să-i dau cuvântul domnului Președinte al Parlamentului, domnului Adrian Candu, pentru a vă prezinta inițiativa care va fi depusă de către colegii din Partidul Democrat astăzi în Parlamnet. Apoi, domnului Vice-Prim-ministrul, Ministru al Economiei, Octavian Calmîc, vă va preenta un alt subiect important discutat azi, iarăși, în ședința Partidului Democrat. Este vorba despre parametrii macro-economici la zi perspectivele de creștere economică în Republica Moldova. Asta e tot. Vă mulțumesc.

Adrian Candu, Președintele Parlamentului Republicii Moldova: Bună ziua, dragi reprezentanți ai presei. Așa cum amfost menționat, astăzi, în cadrul ședinței, obișnuita ședință săptămânală la partid, au fost liuate câteva decizii importante. Eu însă mă voi referi la cea legată de securitatea informațională a Repuiblicii Moldova. În aceste momente, în Parlamentul Republicii Moldova se înregistrează proiectul de lege, care presupune apărarea spațiului informațional al Republicii Moldova de dezinformare și de propgandă.

Nu suntem singurul stat din regiune care ne confruntyăm cu tot ceea ce înseamnă pericolul secutrității din punct de vedere al dezinformării. S-au făcut foarte multe studii, sunt foarte multe state deja implicate în luarea m,ăsurilor, în analiza și luarea măsurilor pentru protejarea spațiului lor informațional. În Republica Moldova subiectul propagandei, dezinformării sau a noutăților false deja se discugtă ani de zile. În ultimul timp, în mod special, începând de anul trecut, s-au făcut foarte multe studii și analize și din punctul ăsta de vedere, chiar vă recomand să vedeți și analizele și studiile făcute sub egida Fundației Soros sau rapoartele pe care le fac chiar colegii voștri din presăm de exemplu de la Asociația Presei Independente, prin care se evidențiază clar că există o dominație a junor știri produse în alte state și există o dominație a tendinței de dezinformare și de propagandă. Toate acestea pun în pericol securitatea Republciii Moldova. Toate acestea, pun în periocl și viața economică, și elementele sociale, dar și viața politică din Republica Moldova.

Republica Moldova nu este singurul stat care vine să-și protejee spațiul informațional. Sunt cazuri ale unor țări, care au mers mai în extremă, cum, de exmeplu, Ucraina, care a interzis canalelel de televiziune și legislativ, dar și tehnic, prin bruiajele care sunt, care sunt exercitate de Ucraina, de exmeplu, în cazul de față. Până la alte state cum sunt statele baltice, care au interzis produsele străine din punct de vedere programele informaționale sau politice.

Noi venim, cu proiectul de lege, care, așa cum am menționat, în aceste momente se înregistrează în Parlament, care prevede că se permit programele sau canalelel de televiziune să emită progrme informațional analaitice, știri și cele cu caracter militar, doar cu referire la acele state care sunt memebre ale Uniunii Europene, Statele Unite, Canada, alte state, precum și statele ,membre la Convenția Eurpene pentru televiziune transfrontalieră. Convenția respectivă a Consiliului Europei este un tratat intrnaținal, care prevede clar care sunt regulile în tot ceea ce însemană normele de drepturile de exprimare, exprimarea corectă a opiniilor și veridicitatea informației. Iată de ce, este foarte important ca această Convenție să fie luată ca bază.

Așa cum a fost menționat, noi nu vrem și acest proiect de lege nu voine să interzică canalelel de televiziune. Canalele de televiziune, și în mod special cele rusești la care ne referim în continuare, își vor regăsi spațiu de distribuție în Republica Moldova. Doar vor fi limitate știrile și programele politico-analitice și cele cu caracter militar. În situația în care aceste canale de televiziune nu vor respecta legislația, proiectul de lege prevede și sancțiuni, sancțiuni destul de mari și sancțiuni pecuniare, când ne refrim la penalități financiare și inclusiv până la retragerea licențelor de emisie. La fel, proiectul d elege prevede și proceduri simplificate și mult mai scurte din punct de vedere al timpului, ce ține de examinarea dosarelor sau examinarea unor clauze în fața instanțelor de judecată, ca să nu ajungem la situația când Consiliul Coordonator al Audiovizualului impun anumite sancțiuni. Deciziile Consiliului Coordonator al Audiovizualului sunt atacate în instanță și ulterior, în instanețele de judecată durează ani de zile până avem decizia finală. Proiectul de lege prevede clar o procedură foarte scurtă în timp și ca procedură mult mai implificată ce ține de examinarea subiectelor în instanța de judecată, și mă refer la treizeci de zile.

Proiectul de lege va fi astăzi plasat pe site-ul oficial al Pralamentului, în așa fel încât absolut toți cei interesați să poată vedea care sunt dispozițiile acestuia și bineînțeles, va intra în procedura dezbaterilor parlamentare. Cunoașteți că astăzi, la ora trei, va fi lansată activitatea acelui grup de lucru pe domeniul mass-mediei și, în generalm pe legislația media. Și inclusiv, în acel grup de lucru există subiectul securității informaționale. Sperăm foarte mult că și alți colegi din Parlament, inslusiv din opoziția pro-europeană vor susține inițiativa noastră legislativă și astfel, vom reuși să ne apărăm Republica Moldova și din punct de vedere informațional, tot ce ține de secuiritatea informațională.
Vă rog frumos, dacă aveți întrebări, vă stau la dispoziție.

Jurnalsit: Domnule Candu... [Indescifrabil].

Andrian Candu: O să se conformeze legislaației, ceea ce înseamnă că canalele de televiziune, indiferent ăc e vorba de ORT, în cazul de față, Prevâi canal sau alte canale care sunt distribuite în emisie pe teritoriul Republicii Moldova, va trebui să respecte legislația Republicii Moldova și să-și înlociască știrile su programele informațional-analitice cu cele făcute aici pe loc, produs locl. Dacă veți călători în țările baltice, de eemplu, veți vedea că același Pervâi canal sau NTV, sau alte canale de televiziune se retransmit în mod liber în țările respective, dar atunci când este vorba despre țtiri sau programe informaționa-analitice, deja intră producția locală, Pe de o parte, este securizat spațiul informațional, pe de altă parte, este încurajat produsul autohtin, ceea ce presuoune crearea locurilor de muncă, investiții în echipamente și multe altele, care dau șiu efect economic. Același lucru se va întâmpla și cu Pervâi canal sau orice alt canal, care sunt retransmise în Republica Moldova, indiferent de proprietatea cui îi aparține.

Jurnalist: [Indescifrabil].

Andrian Candu: Să existe o înțelegere clară. Eu sunt cel care am expediat prouiectele de legi la Comsiia de la Veneția. Prin scrisoarea mea am solicitat opinia tehnico-juridicăp a Comisie de la Veneția pe marginea acestor proiecte de legi. În cadrul competențelor, ca și competnțe Comisia de la Veneția, se expune și dă expertiză juridică. În mod obițșnuit, Comisia de la Veneția nu se expune pe oportunitatea politică, deoarcee tot ce ține de oportunitatea politică aparține dreptului sau alegerea suverană a statului. În Republica Moldova există o singură instituție cre este delegată de cetățenii Republicii Moldova cu dreptul de a lua o asmeneea decizie și această instituție este Parlamentul Republicii Moldova. Noi cu topată seriozitatea, vom lua în considerare recomandările cu care va veni Comisia de la Veneția și vom lucra ca acest proiect de lege și ca acest sistem electoral mixt să aibă cele mai bune prevederi și să fie îmbunătățit în așa fel încât să corespundă tutror standartelor occidentale și în mod special, standarte europene, în baza principiilor Consiliului Europei.

Respectiv, să nu ghicim. În aceastăî săptămână va avea loc ședința Comsiiei de la Veneția. Sâmbătă și vineri, de fapt, 15 și 16, 16 - 17 iunie, și vom vedea care este Comisia de la Veneția. Comisia de la Veneția nu poate da un aviz pozitiv sau negativ, Comisia de la Veneția vine cu recomandări, iar misiunea noastră, a celor din Parlament și al specialiștilor care lucrează în domeniul electoral este să îmbunătățim proiectele de legi, în așa fel încât să luîm în considerare clee mai bune recomandări și cele mai bune sugestii care vind in partea Comisiei de la Veneția. Eu personal mă voi deplasa la Veneția cu componența unei dleegații din Parlamentul Republicii Modlova și nu doar și vom avea discuții așa cumse întâmplă în mod obișnuit. Nu este prima dată când discut cu experții Comisiei de la Veneția și cu membrii Comisiei de la Veneția în acea zi în care va avea loc ședința în camera mare, ședința plenară a Comsiei de la Veneția.

Dacă nu sunt alte întrebări, vă mulțumesc foarte mult, o zi bună, succese în continuare și îl rog pe colegul meu, domnul Octavian Calmîc, Vice-prim-ministru, să vină cu informații deja în domeniul economic.

Octavian Calmîc, Vice-prim-ministru al Republicii Moldova: Vă mulțumesc. Cum s-a menționat, astăzi, în cadrul ședineți săptămânale a Partidului Democrat din Moldova s-a discutat și subiectul, care ține de creșterea economică a Republciii Moldova și durabilitatea acesteia, astfel s-a constatat că există toate premisele de asigiurarea unei creșteri economice pe parcursul anului 2017, lucru care a fost confrimat de experții naționali, cât și de experții internaționali, precum cei de la Banca mondială. Deci suntem convinși că pe parcursul anului curent va fi asigurată o creștere econimică vighuroasă.

Și să trecem la anumiți indicatori, parametri, care au fost deja atinși de către economia noastră națională și faptul care ne face să fim atât de optimiști la acest compartiment. Este vorba despre incasările la venitul de stat, care ăn primele patru luni ale anului curent au însumat aproximativ 16 miliarde de lei, ceea ce este cu peste șaisprezece la sută mai mult decât în aceeași perioadă a anului precedent. În același timp, s-au majoprat cheltuielile bugetare/ Astfel, o bună parte din venituri, fiind redresate și deirecționate politicilor sociale care sunt promovate de către guvernm. Trebuie să menționăm că în primele trei luni de zile ale anului curent am avut o creștere semnificativă, impunătoare a exporturilor, de peste 26 la sută, comparatuv cu aceeași perioadă a anului precedent.

O creștere mai modestă a importurilor în Republica Moldova a fost înregistrată. Lucruri care sunt extrem de favorabile pentru asigurarea acelei creșteri economice despre care am menționat. Trecând la aspecte sociale, vreau să menționez că salariul mediu lunar înregistrat în economia națională în primele luni ale anului curent s-a majorat, acesta fiind, în prezent, la nivelul de 5219 lei, ceea ce este cu aproximativ 11,3 procente mai mare decât în aceeași perioadă a anului precedent sau cu peste 6,7 procente în temreni reali. O asemenea, o aceeași creștere a fost înregistratăp și la pensii. Mediile lunare care au atins nivelul de o mie trei sute cinzeci și cinci de lei, fiind într-o creștere de peste 16 la sută. Trebuie să menționăm că pentru anul curent, o atenție deosebită se acordă tragerii investițiilor și îmbunătățirii cșlimatului investițional în Republica Modlova, lucruri care se pot evidenția din acțiunile și activitatea de guvern. Chiar zilele trecute, au fost lșuate un șir de decizii privind îmbunătățirea climatului de afaceri, reducerea actelor permisive pentru mediul de afaceri, reducerea numărului organelor cu funcție de control. Sunt mai multe reforme derulate, șlucruri care vor fi apreciate de mediul de afaceri și vor avea un impact pozitiv asupra business-ului acestora. Suntem convinși că Guvernul, în acțiunile Guvernului și cu suportul coleguilor din Partidul Dmeocrat din Moldova vom putea să asigurăm pe deo parte, implementarea tutror politicilor economice pe care ni le-am planificat, politicilor sociale de susținere a păturilor social-vulnerabile, dar și a tutror reformelor orientate spre business. Dacă sunt întrebări, vă rog.

Jurnalist: La exporturi, ați spus că este o creștere (indescifrabil).

Octavian Calmâc: Deci paispreze la sută, avem o creștere de paispreze la sută în primele patru luni ale anului curent.

Jurnalist: [Indescifrabil].

Octavian Calmâc: Deci șaptezeci de ani în urmă, primul val a fost pe treisprezece și ulterior, la o săptămână, a fost și al doilea val, dacă asta este atât de important.
Vă mulțumesc mult. O zi bună.