Urmărește canalele noastre de Telegram pentru a afla despre începutul evenimentelor transmise live în România și Republica Moldova

Alocuțiunea Președintelui României, domnul Klaus Iohannis, susținută cu prilejul inaugurării expoziției fotografice și documentare dedicate aniversărilor relațiilor bilaterale româno-germane

„Stimate domnule Koschyk,
Stimate domnule Ambasador Meier-Klodt,
Stimate domnule Ambasador Hurezeanu,
Domnule deputat Ganț,
Excelențele voastre,
Doamnelor și domnilor,

Îmi face o deosebită plăcere să inaugurez astăzi această expoziție dedicată triplei aniversări în relațiile româno-germane pe care o reprezintă anul 2017: 50 de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice la nivel de ambasadă, 25 de ani de la semnarea Tratatului privind cooperarea și parteneriatul în Europa dintre România și Germania, și 10 ani de la aderarea României la UE.

Doresc să felicit Ambasada României la Berlin pentru această inițiativă. Mulțumesc ministerelor de externe român și german, Institutului Cultural Român, precum și Agerpres și Deutsche Presse Agentur pentru contribuția substanțială la materializarea acestui proiect.

Pentru România, parteneriatul cu valențe strategice cu Germania este un element fundamental ale politicii externe a României. În întrevederile de ieri cu domnul Președinte Frank-Walter Steinmeier și cu doamna Cancelar Angela Merkel am reconfirmat interesul comun pentru continuarea direcției asumate cu decenii în urmă.

Cei 10 ani de apartenență la Uniunea Europeană și întregul parcurs european și euro-atlantic al României au reprezentat o perioadă a transformărilor spectaculoase în istoria noastră. Iar Germania, sub a cărei președinție am aderat la Uniunea Europeană, ne-a fost, mereu, un partener de încredere.

Un aspect deosebit de important este reprezentat de componenta economică. În ultimii ani, ea a cunoscut o creștere continuă, așa încât Germania a devenit cel mai important partener comercial și al treilea investitor în economia românească. România este o țară cu o economie competitivă, oportunități de investiții consistente și perspective stabile de creștere, care merită a fi fructificate de investitorii germani.

Un element esențial în arhitectura relației bilaterale îl constituie minoritatea germană, un adevărat catalizator al dialogului constant dintre țările noastre. Colaborarea româno-germană în acest domeniu reprezintă astăzi un exemplu de bune practici la nivel european.

Un rol foarte important revine Comisiei guvernamentale pentru etnicii germani din România, cea de-a XX-a sesiune a acesteia având loc în aprilie, la București. Salut aportul personal al domnului Hartmut Koschyk, însărcinat al guvernului federal pentru problemele imigranților de origine germană și minorități naționale, la buna sa funcționare.

La crearea acestei punți de legătură umane între România și Germania contribuie nemijlocit și comunitatea românească din Germania, bine integrată și cu contribuții substanțiale la dezvoltarea societății germane.

România are una dintre cele mai pro-europene societăți din Uniune. Aceasta reclamă un angajament politic puternic, coerență, predictibilitate și ne responsabilizează în fața așteptărilor legitime ale societății românești. De aceea, România este profund dedicată proiectului european și un partener de încredere în efortul reconstruirii sale, alături de Germania.

Doamnelor și domnilor,

Expoziția evocă principalele repere ale relației bilaterale din ultima jumătate de secol.

Dar simbolistica acestei expoziții este, pe fond, una profund europeană, așa cum și titlul său o relevă: «Repere într-o istorie comună». Dincolo de imagini și documente de arhivă, toate aceste episoade au contribuit la creionarea unei istorii comune. Istoria relațiilor româno-germane este, cu adevărat, o secvență relevantă a istoriei europene.

Închei prin a vă felicita, încă o dată, pentru ideea și reușita acestei expoziții. Sper ca, în curând, să o putem vedea și în România.

Vă mulțumesc!”