Urmărește canalele noastre de Telegram pentru a afla despre începutul evenimentelor transmise live în România și Republica Moldova

Andrian Candu, președinte al Parlamentului Republicii Moldova: Bună dimineața dragi reprezentanți ai presei, vă salut și vă urez un bun venit la ședința săptămânală a Partidului Democrat.

Am de făcut câteva declarații dar aș vrea să mă axez pe 2 subiecte:

Primul ce ține de reforma Guvernului. Precum știți, săptămâna trecută a fost lansată reforma Guvenrului prin aprobarea proiectului de lege deja în prima lectură. Reforma Guvernului nu înseamnă doar o lege, e un sistem complex de măsuri și prima realizare este de fapt în Prlament, aprobarea noii legi a Guvernului. Actuala lege sau vechea lege este încă din 1990 sau 1991, încă de pe timpul Uniunii Sovietice, care a fost modificată și completată pe parcursul a foarte mulți ani, vreo douăzeci și ceva de ani și deja nu corespunde realității. De aceea, o nouă lege a Guvernului prevede competențe noi, prevede desfășurarea unor mecanisme în așa fel încât să asigure o bună guvernare. În această nouă lege e o reglementare foarte importantă ce ține de schimbarea structurii Guvernului pentru a eficientiza lucrul în Guvern și mecanismul cum se fac schimbarea structurii Guvernului și lista noilor minister cum este aprobată de Parlament. Și după ce noi vom aproba legea Guvenrului, Prim-ministrul actual, domnul Filip va veni în Parlament cu o nouă structură a Guvernului care la fel va fi dezbătută și aprobată în Parlament. Mă miră vocile opoziției, care vin fără a fi constructivi deloc, să critice doar reforma Guvernului luând în considerare mai ales că această reformă a Guvernului a fost concepută și gândită ca atare împreună cu experții Uniunii Europene. Deci a critica la ora actuală această reformă e de fapt a critica și expertiza Uniunii Europene pe care Republica Moldova a primit-o. Tot ce urmărim noi este 1 pe de o parte: să avem o lege nouă, o legislație nouă și modernă în tot ceea ce înseamnă guvernarea; 2- să avem o structură cât mai eficientă și cât mai bine structurată și din punct de vedere al costurilor cât mai ieftină, adică mai puțin să ne coste ca stat și 3- în final să fie transperență și eficiență. Asta este cel mai important. Și cu siguranță lucrul ăsta îl vom realiza până la sfârșitul sesiunii actuale vom vota legea și vom aproba noua structură a Guvernului, iar în următoarea perioadă de timp, până la sfârșitul anului va fi perioada de implementare sau perioada de tranziție prin care noi vom trece, de la Guvernul din 16 ministere la Guvernul din 9 ministere sau cât va fi și absolut toate reformele legate de modificări în structura Guvernului.

Al doilea subiect la care aș vrea să mă refer este unul mai cuprinzător și aș vrea să mă refer la un document care a fost elaborat 99%, el astăzi de fapt este elaborat deja finalizat, doar că mai rămâne în această seară să mai discutăm cu partenerii din coaliția majoritară astă seară la Consiliul majorității parlamentare pentru a finaliza discuțiile și astfel după aceasta el va fi semnat de Prim-ministru și de mine personal în calitate de Președinte al Parlamentului. Este vorba de foaia de parcurs numărul 2. Este un document care prevede peste 50 de acțiuni în 7 domenii importante, de la reforma administrației publice până la mediul de afaceri, drepturile omului, sectorul financiar-bancar. O serie importantă de acțiuni și realizări pe care ni le propunem noi pentru următoarea jumătate de an. Deci foaia de parcurs numărul 2 care prevede 57 de acțiuni în mod specific se referă la foarte multe care ni le propunem noi să le realizăm până în decembrie 2017. Domeniile la care se referă e reforma amdinistrației publice, justiție și combaterea corupției, drepturile și libertățile fundamentale, dezvoltarea economică și asigurarea unei economii de piață funcționale, în mod special guvernanța sectorului financiar-bancar, îmbunătățirea climatului investițional și a mediului de afaceri, agricultură și siguranța alimentelor, educație, cultură și știință. Sunt foarte multe acțiuni legislative, deci ne referim la pachete legislative, la legi, la reforme lansate sau care sunt în desfășurare precum și chiar acțiuni ale Parlamentului sau Guvernului sau altor instituții care vins să implementeze deja reformele sau legislația la care ne-am referit. Este un document care presupune o modernizare și o sincronizare a acțiuni a foarte multor instituții și la nivel de Parlament, și la nivel de Guvernm dar și ale altor instituții cum sun, de exemplu, Banca Națională, Centrul Național Anticorupție, Procuratura Generală și altele care au menirea să realizeze succese până la sfârșitul acestui an.

Prima experiență pe care am avut-o noi, sau experiența anterioară pe care am avut-o noi cu prima foaie de parcurs, ne-a demonstrat că este un bun instrument de mopbilizare a tuturor instituțiilor când se lucrează clar pe acțiuni, sunt instituții responsabile și perioade de timp. Și această foaie de parcurs, care va fi de mâine începînd, publică, duipă ce noi finalizăm discuțiile și cu colegii din majoritatea parlamentară, deci de mâine dimineață noi o vom plasa pe toate sursele publice și o vom prezenta și vouă, reprezentanților presei. Re4spectiva foaie de parcurs se vede și termenii de realizare de lucru, îâncepând din iulie, până în decembrie, a tuturor celor cinzeci și șapte de acțiuni. Și așa cum am menționat poate fi semnată de Prim-ministrul Republicii Moldova, Pavel Filip și de mine, în calitate de Președinte al Parlamentului.

Vă mulțumesc foarte mult. Dacă sunt întrebări, vă stau la dispoziție.

Jurnalist: Spuneați că va fi la etapa a doua foaia de parcurs, dar vreau să ne spuneți dacă au rămas restanțe la prima foaie de parcurs.

Andrian Candu: Restanțele care au fost în prima foaie de parcurs se rwegăsesc aici, în cea de a doua foaie de parcurs. Se referă unelșe, de exemplu... Dați eu să vă dau un exemplu. În precedenta foaie de parcurs CNI, Centrul Național.... Comisia Nasțională pentru Integritate trebuia să pregătească un sistemj electronic pe depunderea declarațiilor, dar important, de verificare a declarațiilor și ca publicul larg să aibă acces la declarațiile noastre de venituri și proprietate și cele de interese. CNI, cunoașteți că e în proces de transformare în ANI, în Agenția Națională de Integritate și selectarea țși numirea conducereii la ANI, la fel,m este o restanță, datorită faptului că concursul tot s-a desfășurat repetat, și în mod repetat, și în mod repetat organizat de ministerul Justiției, nu neapărat din rea intenție sau din neglijență că cei care au organizat concursul nu se descurcă, dar doar pentru faptul că, cu regret, foarte puțini candidați sunt care... care vor să aibă activitate în această instituție ca conducători. Astea sunt, de exemplu, două restanțe, ce ține de sistemul electronic și ce ține de conducerea ANI.

La fel, o restanță ține de Agenția pentru soluționarea contestațiilor la nivel de achiziții publice. Noi, în Pralament am creat legislația corespunzătoare, dar la ora actuală, cu întârzieire, cu anumite rețineri, în Parlament are loc concursul pentru ocuparea funcțiilor la această agenție. Sunt câteva din acele restanțe care au fost restanțe în precedenta foaie de parcurs, dar care se regăsesc aici pentru a recupera. Unele din ele cu siguranță vor fi recuperate chiar în luna iulie, altele pe parcurs, până la sfârșitul lunii decembrie. Această foaie de parcurs, e cu termenul iulie-decembrie, adică jumătatea de an pe care o avem și sunt acțiuni pe care trebuie să le desfășoare Parlamentul, sunt acțiuni pe care trebuie să le desfășoare Guvernul, sunt acțiuni pe care trebuie să le desfășoare alte instituții: CNA, ANI, Banca Națională, Agenția de recuperare a bunurilor infracționale. Sunt multe care sunt legate de reforme precum sunt lupta âîmpotriva ciorupției, reforma justioției, domeniul energetic, de exemplu,k noua lege cu privire la energetică, care să prevadă și îmbunătățirea a tot ceea ce înseamnă lucrul și eficiența generală a regulatorului și lucrul ăsta trebuie să se realizeze împreună cu secretariatul comunității energetice. Vă vopm pune la dispoziției acest proiect de cinzeci și șapte de acțiuni, clar divizat pe instituții și termenii de realizare.

Jurnalist: De ce e nevoie de a doua foaie de parcurs, dacă prima nu a fost încă implementată până la capăt?

Andrian Candu: Prima nu a fost implementată la nivel de trei, patru la sută. Foaia de parcurs precedentă a fost realizată cu o ... procente peste nouăzeci și cinci la sută. Dar sunt câteva restanțe, dar acele câteva restanțe sunt vreo trei, patru din cele cinzeci și șapte din cele pe care noi le propunem. Decinoi vorbim totuși de acțiuni cvare nu au fost discutate și care urmează să fie realizate. Vreau să atrag atenția că aceste acțiuni, pe care le veți vedea la număr cinzeci și șapte, pe moment, sunt în mare parte o sumarizare a unor acțiuni șio condiții care sunt deja create cu partenerii noștri de dezvoltare sau sunt reforme la care noi deja lucrăm și care sunt deja în desfășurare. De exemplu, reforma Guvernului, care etape sunt prevăzute, care urmează de făcut. Sunt acțiuni care au fost coordonate cu Fondul Monetar Internațional și care trebuie realizate în septembrie, octombrie, noiembrie în domeniul financiar-bancar. Sunt cele zece condiționalități prevăzute pe prima rată... pentru prima rată de plată din cele o sută de milioane, care sperăm astăzi, vor fi aprobate de Parlamentul European, mă refer la banii care... la asistența macro-financiară care trebuie să vină din partea Uniunii Europemne, sunt trei etape câte zece condiții pentru fiecare. Respectiv, cele primele zece condiții sunt și ele aici. Și multe alte angajamente ale noastre sunt trecute în acest plan de acțiuni.

Jurnalist: Ați menționat și dumneavoastră că urmează astăzi parlementul European să decidă dacă va acorda sau nu...

Andrian Candu: Prin vot, da. Fiindcă ei au fost dispuși...

Jurnalist: Exact. În cadrul dezbaterilor au existat voci precum că această asistență trebuie să fie condiționată de , strict de implementarea tuturor recomandărilor Comisiei de la Veneția.

Andrian Candu: Asistența noastră financiară, acordul pe care îl încheiem noi, Republica Moldova cu Uniunea Europeană și cele o sută de milioane, dintre care șaizeci de milioane sunt împreumut și patruzeci de miliona sunt grant sun condiționate. și cele treizeci de condiții au fost discutate cu noi și agreate. Noi împreună cu colegii din Uniunea Europeană am agreat fiecare condiție, pe diferite domenii, că e sector financiar-bancar, pe sectorul energetic, ep drepturile omului, pe reforma justiției. Suplimentar la acele treizeci de condiții, există o condiție fundamentală, care, de fapt, ele sunt printre rânduri, dacă vreți, în acele trezeci, înseamnă respecatrea statului de drept, al religiei și protecția drepturilor omului, inclusiv valorile democrației, care țin de alegeri, de exercițiul electoral. Bineînțeles că Republica Moldova, ca membru al Consiliului Europei și ca stat care cooperează foarte bine în ultimii douăzeci de ani cu Comisia de la Veneția, noi vom lua în continuare, repet și reiterez că angajamentul nostru este deplin în a lua în considerare recomandările Comisiei de la Veneția, ceea ce ține de schimbarea sistemului electoral. Noi nu vorbim de oportunitatea politică și de ceea c e a menționat Comisia de la Veneția, ce ține de consensul larg, deoarece am discutat atât de mult că în Republica Moldova numai consens larg nu poți să găsești pe subiectele sunt și am dat exemplu cum a fost schimbat sistemul electoral în 1997 și cum au votat Acordul de Asociere și multe, multe alte elemente. Noi vrem să avem dezbateri publice prin care să găsim toate soluțiile la subiectele evocate de Comisia de la Veneția, și asta o facem, și săptămâna trecută, și săptămâna aceasta continuăm și să facem în așa fel încât să avem o legislație foarte bună și să avem un consens cât mai larg și o majoritate cât mai largă în Parlament, când vom vota în lectura a doua. Bineînțeles, noi vom lua în considerare recomandările Comisiei de la Veneția și, bineînțeles, după cum am și discutat cu Comisia de la Veneția, după ce vom aproba proiectul de lege și după ce vom implementa schimbarea sistemului electoral, vom trimite pentru evaluare Comisiei de la Veneția ceea ce am făcut noi. Și ăsat va fi și un instrument și de evaluare și pentru Comisia Europeană, dacă ne-am respectat angajamentele sau nu. Deci, răspunsul este, vom ține cont de recomandările Comisiei de la Veneția, vom îndeplini cele treizeci de condiții agreate, nu sunt impuse, sunt agreate de noi, ce țin de reformele pe care trebuie noi să le îndeplinim, agreate cele treizeci de consdiții cu Uniunea Europeană și astfel, noi vom implementa, în mod special, Acordul de Asociere, fiind că ele, de fapt, se bazează, în mod special, pe Acordul de Asociere.

Jurnalist: Sunteți sigur că Parlamentul European va vota astăzi acordarea sumei?

Andrian Candu: Dumneavoastră aveți dubii? Luând în considerare discuțiile și dezbaterile care fost ieri, luând în considerare etapa de cooperare care există între Uniunea Europeană și Republica Moldova și luând în considerare aspirațiile noastre, a Republicii Moldova de a deveni membri ai Uniunii Europene într-un timp cat mai repede posibil dar trebuie să muncim pentru asta, sunt sigur că Parlamentul European va lua o decizie în favoarea Republicii Moldova. Decizia nu este pentru sau în beneficiul guvernării, decizia nu este pentru Partidul Democrat sau pentru Andrian Candu sau pentru Pavel Filip, decizia este pentru cetățeanul Republicii Moldova. Și aș vrea pe această cale să mulțumesc tuturor membrilor Parlamentului European care s-au expus ieri și care au avut ieri intervenții în cadrul dezxbaterilor în Parlamentul European, în mod special să mulțumesc și celor care au contribuit la raportul pe țară pentru Republica Moldova ce ține de asistența macrofinanciară și în mod special raportorii din Comisia pentru comerț internațional și în mod special raportorul Sorin Moise. Noi le aducem mulțumiri și celor care critică, și celor care laudă, și celor care în general au avut o poziție în privința Republicii Moldova. Este impoprtant că Republica Moldova este discutată în cacdrul Parlamentului European, înseamnă că Republica Moldova este importantă pentru Uniunea Europeană și pentru noi, pentru Republica Moldova la fel, este importantă Uniunea Europeană. Și câteva acțiuni în acest ddomeniu vor fi propuse săptămâna asta dar cu referire la acest subiect voi mai reveni.

Jurnalist: Domnule Candu este clar ce o să faceți dacă se vor acorda aceste 100 de milioane, ce o să faceți dacă nu se vor acorda?

Andrian Candu: Noi avem o agendă a reformelor și acțiunilor pe care ni le propunem noi pentru a aduce beneficii țării, cetățeanului, instituții puternice, statul de drept, reformele în justiție. Sunt acțiuni pe care noi le vom îndeplini indiferent de deciziile altora, inclusiv ale Uniunii Europene, dar Uniunea Europeană vine cu această asistență macrofinanciară inclusiv pentru implementare unor reforme. Dacă vom avea asistență macrofinanciară, reformele vor fi implementate mai repede și mai calitativ, fiindcă este mult mai ușor să faci reforme cu bani, fiind ajutați, în cazul reformei Guvernului e muilt mai ușor să găsești oameni buni, să-i plătești bine, inclusiv cu ajutorul expertizei europene. Este mult mai complicat să implementezi o reformă fără asistență financiară, indiferent că este vorba de Uniunea Europeană, FMI sau chiar și asistență sau suport financiar pe interior, dar eu sunt sigur că relația Uniunea Europeană- Republica Moldova se află pe alte principii decât speculații politice și declarații.

Jurnalist: Dacă suntem la capitolul bani, vrem să vă întrebăm dacă cunoașteți de unde ia președintele bani pentru a repara vila de la Condrița și Guvernul a alocat 12 mii de lei pentru a repara pardoselile, or în condițiile în care suntem în criză de ce era nevoie de acești bani și dacă cunoașteți...

Andrian Candu: Nu cunosc subiectul, nu am intrat, am citit ieri în presă unele analize și mesaje de genul acesta, dar aș vrea să fac o mențiune: întrun stat există instituții care își au competențele sale pe diferite domenii. În cazul de față dacă este vorba despre bani publici care este cheltuit pe anumite servicii, construcții sau orice altceva, există o instituție cu denumirea Curtea de Conturi. Și voi presa, și noi deputații, și eu în calitate de președinte de Parlament, ne putem adresa Curții de Conturi ca să ia în vizor și să verifice subiectul respectiv. Ceea ce noi o să facem. Să verifice Curtea de Conturi dacă banii publici sunt cheltuiți așa cum trebuie să fie cheltuiți. Și da, o să avem răspunsurile. inclusiv și dumneavoastră, și eu, inclusiv în ceea ce ține vila de la Holercani, vila de la Condrița.

Jurnalist: Nu cunoașteți de unde ia Președintele bani?

Andrian Candu: Nu, nu cunosc. Întrebați-l pe el. Poate, la fel, de la străini. De la țări. Am înețeles că sunt câteva țări care sunt dispuse să acorde suport financiar pentru reparația clădirii președinției. poate intră în același complex de ajutor și pentru alte clădiri și atribuții ale Președintelui. De aceea, haideți, mai bine să-i adresăm întrebări celui despre care vorbim.

Jurnalist: Dar e legal așa să vină bani...

Andrian Candu: Depinde. Noi am fost ajutați de Guvernul României, de exemplu, în baza acordului pe care l-am încheiat noi pentru renovarea parțială a clădirii Parlamentului sau pe alte proiecte, gen grădinițile, școlile, teatrele. Știți că Guvernul României a ajutat foarte mult Republica Moldova și ajută în continuare Repuiblica Moldova, pentru diferite, inclusiv proiecte de construcție: că grădinițe, că școli, că teatre, că biblioteci și inclusiv Parlamentul Republicii Moldova a beneficiat puțin de anumit ajutor. Nu mă refer la împrumut. E vorba de grant din partea Guvernului României pentru Parlamentul Republicii Moldova, în special, sala Europei, pe care o cunoașteți. Ea a fost reconstruită, renovată din banii din partea Guvernului României. De aceea, ca să nu aducem nicio speculație, este mai bine să vedem de unde exact este sursa, cum sunt cheltuiți banii, este împrumut sau este grant, este donație și în funcție de asta deja să tragem concluziile.

Jurnalist: Am o întrebare referitor la reforma Guvernului. Dacă puteți să îmi spuneți la ce etapă sunt discuțiile sau vor începe discuțiile despre reformarea și crearea structurii noi a Guvernului.

Andrian Candu: Structura Guvernului, din câte înțeleg eu, este gata nouăzeci și nouă la sută. Este pe masa Primului-ministru și al experților Uniunii Europene, care au lucrat la această nouă structură și la lista de ministere. Mai sunt ultimele detalii care trebuie clarificate și imediat ce votăm noi legea Guvernului, noua lege în lectura a doua și eu sper că asta se va întâmpla în această săptămână, săptămâna viitoare să vedem deja Prim-ministrul venind în Parlamentul Republicii Moldova cu noua structură a Guvernului și atunci vom răspunde deja la toate întrebările, câte ministere, câîte agenții. Dar cu siguranță va fi o reformă care merită realizată deoarece aduce, pe de o parte, tăierea costului banului public, tăierea din birocrației și eficiența actului guvernării.

Jurnalist: Stimate Președinte al Parlamentului, vrem să vă adresăm încă o întrebare cu privire la subiectul de astăzi. Două zile a vuit presa, cât și societatea a vorbit despre emoțiile pe care le-au trăit peste o sută șaptezeci de pasageri, care se întorceau dintr-o vacanță de la mare din Grecia. Se vorbește că compania FlyOne ar aparție sau aparține unor democrați. Dacă cunoașțteți ceva, v-ați interesat... Multe critici au început asupra acestei companii, precum că au niște avioane care pun în pericol viața oamenilor.

Andrian Candu: În primul rând, ce ține de proprietatea asupra companiei, din câte cunosc, proprietatea nu aparține Ministrului Justiției, deși a avut cândva prin familie sau prin prieteni o anumită intenție de a-și face o afacere. Lucrul ăsta a fost discutat în detaliu în cadrul unei ședințe a Parlamentului atunci când s-a dezbătut moțiunea simplă împotriva domnului Ministru al Justiției. Ce ține de siguranța pasagerilor, există instituții și autorități în Republica Moldova, dar și la nivelul european, unde noi suntem parte la toate angajamentele ce ține de certificarea calității navelor, aeronavelor, în cazul de față, și ce ține de pasagerii care se consdieră sau sunt prejudiciați prin necalitatea serviciilor sau servicii necalitative acordate de această companie, esxistă mecanisme clare și există o lege. Pasagerii trebuie să depună o cerere de compensare a prejudiciilor șio ale pierderilor, pasagerii trebuie să li se returneze costurile, inclusiv ce ține dencazare, întârziere și altele. Deci, este o legislație clară de care beneficiază toți pasagerii, indiferent cu ce aeronave și cu ce companii aeriene zboară. Autoritățile Republicii Moldova trebuie să-și ducă lucrul, să-și facă lucrul potrivit competențelor, ceea ce țin de securitatea aeronavelor, și ai pasagerilor, și ale călătoriilor și mă refer la regulatorul, la această agenție aeronautică, să-și facă treaba și meseria sa. Instituțiile, tot ce șine de integritate, lupta împotriva corupției, să verifice dacă este adevărat a cui propietate de unde sunt sursele și așa mai departe. Și avem o legislație clară care prevede care sunt mecansimele de despăgubire a prejudiciilor pasagerilor. Sper că v-am răspuns la întrebare. Vă mulțumesc foarte mult. Succes. O zi frumoasă, realizări frumoase și ne revedem curând, mai degrabă săptămâna viitoare. Cer scuze, mâine. La revedere.

Vitalie Gămurari, purtător de cuvânt al Partidului Democrat: Bună ziua. Pe lângă subiectul pe care l-a explicat președintele Parlamentului domnul Andrian Candu au mai fost câteva subiecte care țin de activitatea Partidului Democrat și de situația reală din Republica Moldova. Primul subiect care a fost abordat este cel care a fost discutat pe larg săptămâna trecută, este vorba de canicula, chiar dacă începutul săptămânii este unul destul de comod pentru Republica Moldova, dar totuși soarele vedem, luna iulie abia a intrat în rol și atunci știm foarte bine care e situația, de aceea s-a votat să punem problema această a caniculei a fost discutată pe 2 segmente, este vorba în primul rând de asigurarea securității, asigurarea sănătății populației, în special cei care sunt de varsta a treia. Al doilea segment este vorba de însăși instituțiile s-au expus referitor la acele măsuri care au fost și care trebuie întreprinse, de exemplu săptămâna trecută, după datele Ministerului de Interne a fost acordat ajutor pentru un număr de peste 24 de mii de persoane care s-au adresat în corturile instalate în orașele din Republica Moldova. Este la fel și Ministerul Agriculturii, este vorba de asigurarea fermierilor în contextul caniculei și problemele cu care se pot confrunta din cauza secetei. În cazul dat, s-a pornit foarte clar că există susținerea deplină din partea Partidului Democrat și se va lua în considerație că luna de abia începe și problemele de acest gen, de regulă, mai apar.

Al doilea subiect care a fost discutat a fost proiectul de lege privind tichetele de masă, care este de mai mult timp a fost discutat și autor al acestui proiect de lege este Președintele Parlamentului, domnul Adrian Candu. Acest subiect a fost discutat inclusiv acum o săptămână în cadrul Parlamentului. S-a luat în considerație și dialogul cu partenerii sociali din sindicate și din patronate. După, iarăși, se ia în callcul toate elementele care au fost prezentate în cadrul discursului, inclusiv, s-a ajuns la concluzia că este unul benefic atât pentru beneficiri, cât și pentru angajatori, din simplul motiv că, probabil, vor diminua costurile pentru acei angajați, dar totodată și poate să dispară problema salariilor în plic. Este toată susținerea din partea Partidului Democrat pentru acest proiect de lege pentru ca să fie promovat ulterior.

Un alt subiect care este tot destul de important și care a fost abordat astăzi este cel al drumurilor din Republica Moldova și vreau să spun că nu s-a pus accentul doar pe drumurile naționale, s-a pus accent și pe drumurile locale, de acest local, fiindcă este o problemă cu care se confruntă Republica Moldova nu primul an, dar de mai mult timp și în ultimul timp, ați observat că apăruseră discuții precum că repararea drumurilor s-a stopat. Nu este chiar așa. Astăzi a fost prezentat inclusiv și informația referitor la faptul că cele două drumuri naționale cum este Chișnău-Ungheni și cum este Chișinău - Ialoveni, companiile lucrează în acest sens. Dar este vorba și de necesitatea punerii în aplicare a celorlalte contracte, revizuirea acolo unde este, deci iarăși, în cadrul legal care este și, inclusiv, și drumurilor locale, fiindcă doar cu drumurile naționale deci nu ne putem mulțumi.

Și în ultimul final, încă un subiect care a fost abordat astăzi, care în Republica Moldova a apărut săptămâna trecută doar așa, destul de puțin. Deci este vorba de acel raport care a fost prezentat de Departamentul de stat al Statelor Unite privind drepturile omului și traficul de ființe umane, care știți foarte bine că Republica Moldova a fost retrogradată în acest sens, în raport cu, dacă facem comparație cu anul trecut. Vreau să mulțumesc, în context normal probabil că o altă formațiune politică nu ar fi abordat această temă fiindcă este în defavoarea Republicii Moldova. Însă noi am considerat că trebuie să venim să comunicăm despre acest subiect. A fost discutat astăzi care sunt cauzele și problemele care au dus la această retrogradare a Republicii Moldova în acest raport și știom foarte bine că la compartimentul traficului de ființe umamne se conlucrează foarte activ cu partea americană și epntru noi era foarte important acest raport și să vedem care sunt căile. S-a vorbit foarte clar, s-a vorbit mult și s-au adus exemple referitor la pașii care sunt întreporinși acum, care vor fi ulterior. ministerul de Interne a prezentat informația, fiinscă este cel care conlucrează nemijlocit cu partea americană. Sunt... deja sunt anumite rezultate, care probabil că vor fi prezentate în raportul din anul viitor. Ceea ce dorește Partidul Democrat, ca Republica Moldova să dispară din această listă din raportul privind combaterea traficului de ființe umane și în acest sens, se va conlucra cu partea americană pe mai multe dimensiuni. Anterior v-aqm spus că este vorba de Ministerul de Interne. Deja după reforma Procuraturii, deci aici sunt... lucrul s-a pornit mai bine. Deci, acestea sunt lucruri din spusele inșluciv și ale partenerilor noștri. Și al doilea este un ... pe o altă dimensiune, este vorba de la nivel parlamentar. Deci, când se va discuta cu partea americană, de fiecare datp cu dezbateri, inclusiv pentru a vedea care sunt rezultatele și care va fi viitorul.

Deci, acestea au fost subiectele care au fost abordate, pe lângă cel care a fost prezentat de Președintele Parlamentului. dacă aveți careva întrebări, sunt gata să vp răspund.

Jurnalist: Da, vreau să vă întreb despre drumurile, despre șoseaua de centură, despre care ați spus că ați discutat la ședință. Păi, acum merg lucrările sau nu merg lucrările.

Vitalie Gămurari: La moment, s-a vorbit că lucrurile sunt în toi, despre cele două trtsee despre care am vorbit. Referitor la celelalte și contracte, și inclusiv și drumuri, care sunt evident și centura Chișinău.

Jurnalist: Păi, centura Chișinău-Ialoveni.

Vitalie Gămurari: Da, deci s-a vorbit că pe cele două trasee deja se lucrează foarte clar. Patru contracte sunt la traseul Chioșinău=ungheni și Nemijlocit și Chpișinău - Ialoveni, care s-au început, s-au demarat lucrările și ele vor fi... se va încerca să se intre în graficul cel care a fost preconizat de la bun început.

Dacă nu sunt întrebări, vă mulțumesc și vă doresc o zi bună.