Urmărește canalele noastre de Telegram pentru a afla despre începutul evenimentelor transmise live în România și Republica Moldova

Maia Sandu, Președintele Partidului Acțiune și Solidaritate: Dragi concetățeni, duminică, 30 iulie, la Chișinău va avea loc următorul protest împotriva legii prin care regimul Plahotniuc-Dodon schimbă sistemul electoral. Noi suntem astăzi aici ca să vă invităm să vă aluturați protestului.

Dece trebuie să protestăm împotriva acestei legi?
Pentru că această lege înseamnă sfârșitul democrației în Republica Moldova. PEntru că prin adoptarea acestei legi, Plahotniuc și Dodon și-au sporit considerabil șansele să rămână la putere în pofida voinței poporului. Pentru că dacă această lege va fi pusă în aplicare, schimbarea puterii existente pe cale pașnică și legală devine practic imposibilă.

Mă adresez în special susținătorilor PAS:
Sprijinul dumneavoastră în alegerile prezidențiale din anul trecut i-au speriat pe cei doi, pe Plahotniuc și Dodon. Sprijinul dumneavoastră ne-a încurajat pe noi să luptăm în continuare. Sprijinul dumneavoastră ne-a încurajat să credecm că prin mai multă muncă, la următoarele alegeri putem să răsturnăm această guvernare coruptă. Dar noi putem să câștigăm doar în cadrul unor alegeri libere și corecte. În cazul unei legi ambigue, defectuoase așa cum este cea adoptată pe 20 iulie 2017, atunci când autoritățile pot interpreta prevederile acestei legi după bunul lor plac, pot manipula cu această lege, schimbarea guvernării este practic imposibilă. Ținta furtului pus la cale de această guvernare suntem noi cu dumneavoastră. Ținta acestui furt sunt voturile dumneavoastră, a celor care nu aveți de gând să votați pentru democrați, pentru socialiști sau pentru cei din Partidul Popular European din Moldova, cu ajutorul cărora a fost adoptată această lege.

Dacă nu luăm atitudine astăzi, în ziua alegerilor poate fi prea târziu ca să ne apărăm votul. Unii dintre dumneavoastră pot să ne spună că au mai fost la alte proteste și că acestea nu au produs rezultate. Trebuie să înțelegem că democrația se apără în fiecare zi. Nu este suficient să scriem în Constituția Republicii Molodva că suntem o țară democratică. E important să ieșim în fiecare zi dacă e necesar și să ne apărăm drepturile, iar astăzi vorbim de un drept extrem de important, dreptul nostru la alegere, dreptul de a schimba această guvernare coruptă. Și acest lucru, necesitatea de apărare a democrației este valabil pentru toate țările, inclusiv și pentru țările cu tradiții democratice, cu atât mai mult acest lucru este valabil pentru Republica Moldova. Dacă nu suntem gata să ieșim o dată la 2-3 luni în stradă și să le spunem guvernanților că nu acceptăm să-și bată joc de noi, să ne calce în picioare, atunci despre ce democrație vorbim? Asta înseamnă că nu ne pasă de democrație, asta înseamnă că suntem gata să-i lăsăm în continuare să conducă această țară, să ne fure, pe niște uzurpatori de putere, pe niște trădători de patrie, că suntem gata să-i lăsăm ani de-a rândul să continue să facă ceea ce au făcut până acum.
Mulți dintre dumneavoastră spun că partenerii de dezvoltare ar trebui să ne ajute să scăpăm de această guvernare antidemocratică și coruptă. Dacă noi nu găsim timp să ieșim în stradă să ne apărăm drepturile atunci când guvernarea ne spune clar „nu contează cum o să votați, oricum noi o să rămânem la putere”, atunci de ce fel de ajutor putem să beneficiem din afară? Partenerii de dezvoltare pot să ne ajute doar atunci când noi vom spune sus și tare că pentru noi democrația este importantă. Atunci când vom spune sus și tare că pentru noi buna guvernare este importantă, doar atunci putem să mizăm pe ajutorul lor. Guvernarea devine tot mai insuportabilă, pentru că noi îi permitem acest lucru. Unde trebuie să ajungă ei ca noi să reacționăm într-un număr mai mare? Să arunce în închisoare oamenii care îi critică? Să lichideze ONG-urile și presa liberă? Să nu mai îndrăznească nimeni să-i critice? Atunci va fi prea târziu. Putem să vedem asta și din experiența altor țări.

Mă adresez în special Chișinăului. În Chișinău, la alegerile prezidențiale am luat un număr mare de voturi și vă mulțumim foarte mult pentru acest sprijin. Doar că la aceste proteste vedem mai mulți oameni veniți de la țară, din sate îndepărtate și mai puțină lume de la Chișinău. Și ne întrebăm de ce se întâmplă acest lucru. Pentru că oamenii de la țară întâlnesc mai multe obstacole pentru a ajunge aici. Ei trebuie să plătească bilete de drum și uneori nu au acești bani. Ei sunt împiedicați de poliție și de alte instituții ale statului care nu ami sunt ale statului și sunt capturate. Știți de ce acești oameni fac acest efort și vin la Chișinău? Pentru că lor le-a ajuns cuțitul la os. Pentru că ei nu mai au timp să aștepte. Imaginați-vă pentru o clipă, cum ar fi să trăiți cu un venit lunar de doar 700-800 de lei? E greu de imaginat, nu-i așa? O bună parte din pensionarii din Republcia Moldova sunt nevoiți să trăiască cu un asemenea venit. Ei nu pot să mai aștepte, ei nu au timp, ei au nevoie de o schimbare în bine care să se întâmple astăzi sau maine, cel târziu peste un an. Ei nu pot să mai aștepte 10-20 de ani, așa cum cred unii dintre dumneavoastră. Haideți să ne gândim la faptul că dacă nu schimbăm lucrurile astăzi, s-ar putea și noi să ajungem în situația lor atunci când vom avea o vârstă mai înaintată. Dacă niște mătușele de 80 de ani reușesc să ajungă la protest venind din sate îndepărtate, sigur că noi, cei de la Chișinău, mai tineri și mai energici putem să alocăm 2 ore din weekendul nostru pentru a spune că ne pasă de dmeocrație. Membrii și simpatizanții PAS, tuturor celor care le pasă de ce se va întâmpla cu votul lor la următoarele alegeri sunt așteptați duminică, la 11:30 lângă Arcul de Triumf la Chișinău. Doina?

Doina Gherman, președintele organizației de femei PAS: În numele organizației de femei a Partidului Acțiune și Solidaritate ne exprimăm îngrijorarea față de situația fără precedent din țară. Considerăm că aprobarea sistemului mixt de vot, în pofida protestelor societății și a recomandărilor Uniunii Europene și Comisiei de la Veneția este o sfidare a democrației, a legii și a bunului simț. Dezavantajele noului sistem electoral sunt multe, iar consecințele grave. Noi nu mai avem timp de pierdut. Pentru că copiii noștri cresc, iar părinții îmbătrânesc. E trist să vezi femeile nevoite să muncească în străinătate pentru a sprijini material pe cei de acasă. Ca urmare, au de suferit copiii și viața de familie în general. Este greu de a educa curajul, onestitatea și dragostea în copii de la distanță. La fel de trist este să vezi femeile rămase aici în țară, descurcându-se cu greutățile vieții. Puterea actuală a adus societatea într-o stare de disperare și lipsă de încredere. Ei încearcă să ne demotiveze și să determine să nu mai luptăm împotriva nedreptăților, a sărăciei, a inegalităților. Noi, femeile, ca întotdeauna trebuie să dăm dovadă de curaj, de mobilizare și responsabilitate și să nu-i permitem unui clan de hoți să ne calce țara în picioare. Copiii noștri au nevoie de altfel de modele pentru a crește sănătos. Părinții noștri au nevoie de altfel de conducători, care să aibă grijă de ei. Noi toți avem nevoie de altfel de lideri. Nu mai putem tolera să fim ignorați și să nu fim auziți.

Cunoaștem că temerea pentru securitatea personală este mare, responsabilitățile casnice și grijile cotidiene tot mai multe, totuși vă îndemnăm să ne solidarizăm și să ne implicăm acum. Fie sunteți fiice, mame, bunici, studente, angajate sau angajatoare, vocea fiecăreia dintre voi contează, iar împreună noi suntem puternice. Suntem mult prea grijulii pentru a ne lăsa copiii fără viitor și părinții fără speranță. Duminică, 30 iulie, la ora 12:00 vă așteptăm la protestul pașnic din fața Parlamentului. Prezența noastră va fi o dovadă în plus de democrație și participare. Vă mulțumesc.

Maia Sandu: Acesta a fost mesajul Doinei Gherman, care este președintele organizației de femei PAS, în continuare îl rog pe colegul meu Dan Perciun, care este președintele organizației de tineret PAS să vă transmită mesajul tinerilor.

Dan Perciun, președintele organizației de tineret PAS: Bună ziua tuturor. Vreau să vin în special cu un mesaj pentru tineri, în special pentru cei care trăiesc în Chișinău. În ultima perioadă am discutat mult, inclusiv cu prietenii mei, cu tineri din organizație, cu tineri din afara organizației și multă lume ne-a întrebat care este rostul acestui protest și ce sens are să ieșim în stradă în momentul în care am mai făcut-o anterior și lucrurile nu s-au schimbat. Și cred că trebuie să venim cu un răspund ferm pentru aceste persoane pentru că preocupările lor sunt legitime. Și ceea ce vreau să spun astăzi, sunt următoarele:

În primul rând protestăm dintr-un sentiment de demnitate personală. Cred că asta este ceea ce trebuie să ne motiveze pe fiecare să ieșim în stradă. Pentru că atunci când guvernarea ne dă o palmă atunci cand guvernarea ne desconsideră în calitate de cetățeni, unicul mod prin care putem să ne apărăm drepturile este de aieși, de a spune că noi existăm, de a spune că noi avem verticalitate și că noi nu suntem de acord să fim tratați fără lipsă de respect. Și asta înseamnă demnitate personală și asta înseamnă democrație. Atunci când nu ești de acord cu ceva, indiferent că ești tu singur, că există o sută de oameni lângă tine, o mie de oameni sau zece mii de oameni alături de tine, dacă tu ai demnitate personală și dacă tu crezi că nu poți fi tratat fără lipsă de respect ieși în stradă și apără-ți drepturile.

În al dolea rând, cred că este foarte important prin aceste proteste să transmitem un mesaj în interiorul țării. Pentru că foarte multă lume astăzi este intimidată, foarte multă lume este astăzi sub preșul guvernării și nu are luxul de a ieși și de a spune „nu” guvernării. Pentru că lucrează la stat, pentru că riscă să-și piardă jobul în cazul în care o să aibă o opinie. Noi, în calitate de tineri avem acest privilegiu undeva. Noi suntem mai liberi și suntem mai puțin influențabili, respectiv este important să venim cât mai mulți să protestăm, inclusiv pentru cei care nu-și pot permite luxul să facă acest lucru. Și să transmitem un mesaj tuturor că noi nu ne temem, că noi suntem mulți, că lume de bună credință în țara asta a rămas, că lume care gândește există și că nu vom permite ca guvernare să perpetueze fărădelegea.

În al treilea rând este important să ieșim în stradă pentru ca să transmitem un mesaj și în exterior și să le spunem partenerilor noștri de dezvoltare că în această țară mai există cetățeni care cred în integrarea europeană, mai există cetățeni care cred în democrație și cetățeni care își doresc ca partenerii de dezvoltare să-i susțină pe ei și nu o guvernare coruptă, care nu respectă interesele cetățenilor.

Și pe final aș vrea să spun următoarele: Pentru că reacția multora la adoptarea legii cu privire la votul mixt a fost una de dezamăgire și pe bună dreptate de dezamăgire, este important să nu cădem într-o stare de disperare și să nu lăsăm mâinile în jos, pentru că ceea ce nu ne omoară, ne face mai puternici. Și da, este adevărat că odată cu implementarea acestui sistem ne va fi mai complicat să participăm în următoarele alegeri dar asta trebuie să ne motiveze și mai mult, asta trebuie să ne facă și mai puternici, să ne facă să ne mobilizăm. Pentru că eu vă asgigur că dacă 5 mii de oameni ar veni mâine la sediul PAS și ar depune cerere de membru și ar aloca 4 ore pe săptămână voluntar pentru a informa aceiași cetățeni din țară referitor la ce se întâmplă, această guvernare nu ar ajunge nici măcar la următoarele alegeri. Totul este în mâinile noastre, nu ne rămâne decât să lucrăm împreună și împreună vom învinge.

Maia Sandu: Eugen Sinchevici este membru al organizației de tineri PAS.

Eugen Sinchevici: Da, mă numesc Eugen Sinchevici, sunt un elev și am vrut să mă adresez tuturor elevilor, tuturor studenților și cei care se consideră prea tineri să se implice în politica Moldovei. Am vrut să vă spun că acuma noi în Moldova noi nu prea avem politică. Ceea ce se întâmplă acum la noi este o dictatură și nu este ceva frumos. Și noi, prin protestul acesta avem o șansă să readucem dmeocrația la noi acasă. Dacă sunteți elevi probabil aveți părinții plecați peste hotare sau singuri planificați să plecați peste hotare. Prin această opțiune, să protestăm împotriva unei dictaturi, noi putem să readucem democrația în Moldova, să facem Moldova un stat cu potențialul de a deveni ceva din care nu vrei să pleci, un stat în care vrei să rămâi și un stat în care părinții să dorească să se întoarcă. Și dacă sunteți elevi, tineri care doresc să rămână în Moldova, sau care doresc părinții să revină, eu vă invit la acest protest pentru că el este foarte important. Trebuie să ne apărăm democrația. Mulțumesc.

Maia Sandu: Vă mulțumim mult.

Citate Video