Urmărește canalele noastre de Telegram pentru a afla despre începutul evenimentelor transmise live în România și Republica Moldova

Chiril Moțpan, secretar general al Partidului Politic Platforma Demnitate și Adevăr: Doamnelor și domnilor, stimați reprezentanți ai mass-media, bună ziua.
Oamenii versați cunosc faptul că arma cea mai perversă, cea mai rafinată și cea mai inteligentă de luptă împotriva luminii, ideii de creație, valorilor general umane și implicit progresului umanității este manipularea. În Republica Moldova, ridicat la nivel de politică de stat de către Plahotniuc și mercenarii guvernării, acest fenomen a căpătat forme îngrozitoare. Și primii care au căzut sub ghilotina lui Plahotniuc au fost Andrei Năstase și Platforma Demnitate și Adevăr. După ani de experimentare asupra propriilor cetățeni, guvernanții au considerat că sunt buni pentru a manipula opinia publică internațională și partenerii de dezvoltare. De aceea ne-am propus astăzi să vorbim despre tentativele Partidului Democrat din Moldova de a manipula și induce în eroare reprezentanții instituțiilor europene. Îl invit să vină cu un mesaj la această temă pe domnul Andrei Năstase, președintele Platformei Demnitate și Adevăr.

Andrei Năstase, președintele Partidului Politic Platforma Demnitate și Adevăr: Bună ziua tuturor. Vă mulțumesc și eu pentru că ați dat curs invitației de a fi prezenți la aceată conferință de presă organizată de Platforma Demnitate și Adevăr. Le mulțumesc colegilor mei, de la dreapta la stânga: domnul Stanislav Pavlovschi, vicepreședinte al Platformei, pentru faptul că este alături, domnului Chiril Moțpan secretar general și domnului Alexandru Slusari.

Prilejul cu care am decis să facem această conferință de presă este faptul că acum câteva zile, reprezentanții Platformei Demnitate și Adevăr au intrat în posesia unor documente expediate de Partidul Democrat din Moldova către instituțiile europene, prin intermediul unor firme de lobby, finanțate din miliardele furate de la cetățeni, exponenții regimului oligarhic încearcă să prezinte denaturat situația din Republica Moldova, declarând că ei au introdus recomandările Comisiei de la Veneția în recentele modificări la Codul electoral. Astfel, pentru a-și justifica schimbarea abuzivă a sistemului electoral în fața partenerilor de dezvoltare, Partidul Democrat operează cu rezultatele unor sondaje lipsite de credibilitate, utilizează în calitate de argumente așa-zisa susținere a populației pentru reforma lor electorală. În realitate, așa-zisa susținere, știm cu toții, este rezultatul unor abuzuri comise de către guvernare, cum ar fi colectarea forțată și ipotetică a peste 850000 de semnături, dar și scoaterea abuzivă a bugetarilor în stradă. De asemenea, în calitate de pretinse măsuri de îmbunătățire a legislației electorale, sunt invocate unele care nu schimbă nimic din caracterul nelegitim, antidemocratic și ilegal al modificărilor sistemului electoral. Esențial este că chiar dacă Comisia de la Veneția a formulta foarte tranșant, în opinia sa din 15 iunie 2017 că schimbarea actualului electoral cu sistemul mixt propus de Dodon și promovat de Plahotniuc pune în pericol democrația din Republica Moldova și că nu recomandă operarea acestor modificări, chiar dacă liderii și reprezentanții celor mai importante familii politice din Parlamentul European, reprezentanții Comisiei Europene au avut reacții dure, fără precedent, față de votul majorității democratice de pe data de 20 iulie, Plahotniuc în mod ipocrit, informează instituțiile europene despre îndeplinirea unor recomandări ale Comisiei de la Veneția, pe când recomandarea principală a acestei instituții de cea mai înaltă autoritate în domeniul democrației electorale a fost renunțarea la a modifica sistemul electoral existent. Iată în aceste condiții, manipularea care s-a produs în Republica Moldova pe parcursul a mai bine de 4 luni de zile, este extinsă acum și în exteriorul țării și se face prin intermediul unor firme de lobby, plătite din banii cetățenilor Republicii Moldova.

Vă vom prezenta, vom face publică și o declarație a Platformei Demnitate și Adevăr ca urmare a acestei conferințe de presă, vă vom prezenta și scrisorile care circulă pe la instituțiile europene, promovate de firmele de lobby ale lui Plahotniuc, plătite din miliardele cetățenilor moldoveni, scrisori prin care se manipulează opinia publică internațională, factorii de decizie de acolo și se încearcă de a inocula ideea că... aici aveți scrisorile pe care la distribuie Partidul Democrat prin firmele lor de lobby în exterior... se încearcă a inocula ideea că acest sistem electoral este unul benefic, este unul care Republica Moldova și cetățenii ei au nevoie stringentă. Să știe foarte bine, oamenii din Republica Moldova au nevoie de cu totul altceva, au nevoie de siguranță, au nevoie de libertate de circulație, de libertate de exprimare și informare, au nevoie de bunăstare și de ce nu, dacă putem în același context, au nevoide democrație.

Am să rog colegii mei să vorbească poate mai nuanțat despre aceste tentative de manipulare a opiniei publice internaționale, dând câteva exemple. Am să-l rog pe domnul Alexandru Slusari să ia cuvântul.

Alexandru Slusari, vicepreședinte al Platformei Demnitate și Adevăr: Bună ziua stimați cetățeni, bună ziua stimați reprezentanți ai mass-media. În opinia mea, aceste scrisori prezintă o bătaie de joc față de partenerii noștri externi, dacă doriți este o scuipare în adresa instituțiilor europene, întrucât recomandările Comisiei de la Veneția, autoritatea, adică un organ cu cea mai mare autoritate în procesul electoral, în procesul democratic. Era scris foarte clar, foarte tranșant: nu vp recomandăm, nu sunt oportune aceste schimbări electorale. DAr noi vedem că în loc să fie luate ca atare aceste recomandări, Partidul Democrat prin intermediul firmelor de lobby și aici trebuie să ne oprim un pic să analizăm, iată aici este un moment foarte interesant în raporturile între Partidul Democrat și partenerii de dezvoltare. Se cunoaște foarte bine că două firme de lobby, internaționale, care apropo ambele au lucrat și cu Partidul Regiunilor și cu Ianucovici, primesc anual peste un milion de dolari de la Plahotniuc, de la Partidul Democrat, dar noi știm că-s banii furați de la cetățeni. Că-s banii furați inclusiv și din miliardele care au fost sustrase din sistemul bancar și iată minimul oficial din ceea ce noi știm că acest peste un milion de dolari se cheltuie, iar această sumă este aproximativ egală cu peste 19 mii de pensii minimale pe țară și aproximativ 13 mii de pensii medii pe țară. Nevorbind pentru aproximativ 30 de milioane de lei care au fost cheltuiți doar oficial de către Partidul Democrat pentru promovarea sistemului uninominal. Iată toate aceste sume fabuloase aruncate de către Plahotniuc, clar lucru că el își permite acest lucru să arunce așa sume deoarece sunt scoase din buzunarele noastre, merg pentru a promova minciuna în raport cu partenerii noștri de dezvoltare, în raport cu Uniunea Europeană. Atunci când toate instituțiile europene au spus tranșant, iată este această casă fragilă, democratică, fragilă, foarte fragilă, dar ea este și nu trebuie să fie demolată această casă, iată Plahotniuc pe banii furați promovează ideea că noi oricum vom demola această casă, dar vă promitem că nu o să fie mare colb.

Iată asta este poziția ipocrită, poziția cinică a regimului în raport cu partenerii externi. Noi suntem siguri că Uniunea Europeană, Statele Unite ale Americii, alți parteneri de dezvoltare înțeleg foarte bine ce se întâmplă, noi avem semnale că partenerii conștientizează acest lucru, ei văd cum au fost sfidate toate recomandările lor cu mare mare cinism, ei văd cum cu banii furați sunt promovate minciuni și tototdată cel care aruncă zeci de milioane pentru promovarea acestor minciuni mai speră să obțină finanțări de la Uniunea Europeană. Noi credem că reacția partenerilor noștri va fi una pe potrivă.
Chiril Moțpan: o altă direcție de manipulare din partea Partidului Democrat a partenerilor europeni este enumărarea așa-ziselor îmbunătățiri a noii legislații electorale în baza recomandărilor Comisiei de la Veneția. Drept exemplu de ameliorare a legislației, PD-ul invocă faptul că „stabilirea circumscripțiilor electorale nu va fi realizată de Comisia Electorală Centrală ci de către o comisie special constituită în acest sens”. Ca și cum această comisie nu ar fi iarăși dependentă de guvernanți și nu va reflecta intențiile lor directe, așa cum Comisia Electorală Centrală este una angajată politic, exact așa se va întâmpla și cu această comisie, care, spre surprinderea probabil că a multora din această societate exclude de fapt din participare, a entităților politice formate în 2015-2016. Este vorba de Platforma Demnitate și Adevăr și PAS. Este o nouă formulă de manipulare a europenilor, a partenerilor de dezvoltare, în speranța că vor reuși astfel să-i convingă să susțină actualul mixt, actuala lege. Să nu uităm că pornind de la faptul că aceste două partide au fost create spuneam, doar în ultimii doi ani, ar fi fost rezonabil și reprezentanți ai acestor partide să fie prezenți în comisie, dacă va exista o asemenea comisie, să spună propriul punct de vedere, să ia o atitudine, să fie respectată și luată în considerare și această opinie. Din păcate iarăși avem o manipulare crasă din partea Partidului Democrat.

Stanislav Pavlovschi: Da, bună ziua. Eu cred că aicea sunt necesare unele clarificări. S-a vorbit foarte mult despre aceea că acest gen de modificări au fost operate abuziv, cu încălcarea principiilor de bază ale democrației și acest lucru este cel mai important și în același timp cel mai periculos. Guvernarea vorbește foarte mult despre stabilitate. Da, într-adevăr trebuie să cunoaștem că principiul stabilității este acel principiu care guvernează viața țărilor europene: stabilitatea politică, stabilitatea economică, dar și stabilitatea legislativă. Și aici, în cazul dat, principiul stabilității legislative a fost încălcat în cel mai flagrant mod.

Ce înseamnă democrația? Democrația înseamnă principiul de bază al democrației este guvernarea majorității cu luarea în considerare a intereselor minorității. Iată întrebarea mea către guvernanți este: stimați domni, în ce măsură, în cazul dat, a fost luată în considerare poziția minorității, în sensul minorității politice, opoziției extraparlamentare? Nici întrun sens. Deci principiul democrației a fost violat în cel mai brusc mod în cazul dat. Trebuie de spus că iarăși stabilitatea legislativă se bazează pe principiul previzibilității legii, deci legea trebuie să fie previzibilă. Și partidele de opoziție clar că se pregătesc pentru alegerile viitoare și această pregătire are loc pe o durată destul de lungă de timp. Deci platformele, partidele au elaborat programele sale de activitate, partidele au investit și bani, și intelect în pregătirea pentru campania electorală și aicea brusc, nitam-nisam acest sistem electoral se shcimbă. Clar că pozițiile partidelor de opoziție sunt puse din start în poziție de inegalitate, în comparație cu guvernanții care dețin toate pârghiile în țara aceasta. Și prin aceasta, ei practic din start falsifică prin această metodă ei din start falsifică alegerile parlementare ulterioare. Și în aceste condiții este foarte greu de acceptat că partidele politice de opoziție ar putea participa în acest gen de clounadă politică. Dacă vreți și aventurism politic.

Apare întrebarea, de ce totuși partidele de guvernământ au mers la acest pas, ignorând poziția Comisiei de la Veneția, ignorând opinia partenerilor noștri de dezvoltare, de ce, chiar și cu riscul de a pierde finanțarea străină din partea partenerilor de dezvoltare, destul de serioasă, de ordinul de zeci de milioane de euro, de ce totuși ei au mers la acest pas? Răspunsul este foarte simplu: Pentru dânșii, aflarea la putere este întrebarea de viață și moarte, alegoric vorbind. Este întrebarea de libertate și nimerire la închisoare, este întrebare de a pierde putere și ei nu pot să-și permită acest lucru deoarece odată ce la putere ar veni niște forțe care nu sunt implicate, n-ar fi corupte, niște forțe care n-ar fi șantajabile, în aceste condiții partidele actuale nu vor avea nicio șansă să mai rămână la guvernare, nicio șansă să mai rămână în libertate, deoarece activitatea lor criminală este evidentă deja nu numai pentru partidele de opoziție. Activitatea lor criminală este evidentă pentru tot poporul Republicii Moldova. Activitatea lor criminală este evidentă pentru toți partenerii de dezvoltare. Iată uitați-vă ce se face acuma cu relațiile cu Federația Rusă. Este încă un exemplu foarte elocvent de dorință a lor de a afla la guvernare cât mai mult posibil, chiar și cu riscul de a provoca confruntarea militară cu această supra-putere. Eu cred că guvernarea aceasta începe să prezinte un pericol real pentru poporul nostru, pentru securitatea statului. Deci ei sunt gata să meargă la niște pași totalmente inaccesibili, să pună în risc viața feciorilor Republicii Moldova de dragul atingerii unui obiectiv absolut elementar: aflarea la putere. Iată principiul stabilității nicicum nu înseamnă perpetuarea aflării la putere a unui regim criminal, oligarhic, corupt, antipopular, uzurpator. Nu înseamnă astăzi stabilitatea despre care atât de mult vorbesc partidele de guvernământ. Stabilitate înseamnă în primul rând stabilitate legislativă, deoarece stabilitatea legislativă înseamnă stabilitatea regulilor de joc existente într-o societate care pretinde a fi democratică. Iată acuma noi toți suntem martori că acest principiu a fost călcat, perntru dânșii democrația nu este decât un paravan, un paravan care este menit să apere intențiile lor de a jefui și mai departe acest biet popor, unde salariul este la nivelul 3-3,5 mii lei, pe când cei aflați la guvernare realizează niște venituri de ordinul milioanelor. Deci asta este scopul lor, deci să rămână în libertate și cu verile furate de la popor. Oare poate poporul Republicii Moldova să tolereze mai departe acest gen de abordări din partea guvernării? Eu las această întrebarea fără răspuns, fiecare este în drept să-și dea propriul răspuns la această întrebare și întrebarea mai este și către partenerii noștri de dezvoltare. Stimați parteneri, oare asta înseamnă democrație, când opiniile și pozițiile minorităților politice sunt violate și călcate în picioare în cel mai flagrant mod, asta este democrație? Dar în cazul în care o guvernare uzurpatoare calcă în picioare principiile de bază ale democrației, care trebuie să fie poziția partenerilor de dezvoltare? Și iarăși eu las această întrebare fără răspuns. Sper că cu timpul, sau mai bine spus timpul o să dea răspuns la aceste întrebări.

Andrei Năstase: Da, vă mulțumesc foarte mult colegilor mei pentru nuanțarea a ceea ce am spus la început. Cred că am făcut-o în mai multe rânduri, am făcut-o și în cadrul unor emisiuni televizate, când am spus că de fapt regimul Plahotniuc de la Chișinău procedează întocmai cum a procedat cândva Ianucovici la Kiev. Dacă vă amintiți, și asta am spus-o repet, în mai multe rânduri, la fel cum au procedat cei de la Chișinău, așa se întâmpla în 2012 când cei de la Kiev s-au adresat Comisiei de la Veneția cu un proiect de lege de modificare a sistemului electoral din Ucraina, exact cum au făcut-o cei de la Chișinău. Comisia de la Veneția a spus atunci că este inoportun și le-a sugerat să renunțe la această idee însă guvernarea Ianucovici a neglijat recomandările Comisiei de la Veneția și a prezentat exact cum o face astăzi Plahotniuc, a prezentat o serie de îndepliniri sau o serie de modificări de ordin tehnic făcute chipurile în spiritul recomandărilor Comisiei de la Veneția. În realitate, acest lucru a demonstrat că guvernarea de la Kiev nu are niciun fel de aspirație europeană. Au modificat legislația așa încât la guvernare a venit o putere fără reprezentare, deci ei nu aveau o anumită reprezentativitate, nu aveau suportul popular, după asta a intervenit maidanul. În momentul în care s-a văzut în pericol, Ianucovici a recurs și la forța armei. Acum eu nu am să anticipez lucrurile, dar a spus-o foarte bine domnul Pavlovschi, de dragul libertății lor, de dragul libertății lui Plahotniuc și a anturajului său, având complicitatea lui Dodon, un ostatic al acestui regim, ei sunt în stare să arunce țara în haos, ei sunt în stare să arunce țara chiar și într-un război dacă va fi nevoie. Pe ei nu-i interesează ce se va întâmpla după, pentru că nici Plahotniuc, nici Dodon, nici cei din anturajul lor, nici măcar progeniturile lor sigur că nu vor merge la asemenea război. De asta, având în vedree contextul actualei conferințe de presă și anume faptul că am deconspirat manipulările pe care le întreprinde Partidul Democrat în spațiul european, la instituțiile europene, Platforma Demnitate și Adevăr reiterează poziția sa de neacceptare a schimbării Codului electoral, a sistemului electoral și constată existența, în Republica Moldova, a unui front comun al forțelor antioligarhice, antieuropene și ostile țării noastre, reprezentate de tandemul Plahotniuc-Dodon, care cu pași rapizi împing Republica Moldova într-o zonă neagră, lipsită de democrație și implicit de vectorul european. Țara noastră, cu părere de rău, merge acum pe urmele Ucrainei, așa cum a mers Ianucovici cândva, cu toate consecințele posibile. Platforma DA propune în continuare crearea unui front comun antioligarhic și proeuropean între partidele de opoziție reală, cu societatea civilă și partenerii noștri de dezvoltare. Solicităm instituțiilor internaționale, dar în primul rând a celor europene, aplicarea față de Plahotniuc și a reprezentanților regimului celptocratic, antidemocratic de la Chișinău a tuturor mecanismelor de sancționarea individuală, fără a afecta interesele țării și a cetățenilor ei. Totodată, îndemnăm toți cetățenii din Republica Moldova și din diasporă să participe activ la protestul din 17 septembrie la care urmează să apărăm dmeocrația, vectorul european și viitorul copiilor și nepoților noștri într-o țară liberă și prosperă.

Asta a fost conferința de azi pe care am susținut-o și informațiile pe care am vrut să vi le aducem la cunoștință, acum vă rog dacă sunt întrebări, să ni le adresațica să vă putem răspunde și pe marginea declarațiilor noastre dar și pe alte subiecte care vă frământă.

Jurnalist: Vreau să vă rog să ne explicați cum favorizează acest sistem al votului uninominal/mixt partidele antieuropene?

Alexandru Slusari: Este o întrebare foarte bună. Dincolo de faptul că Plahotniuc prin intermediul firmelor de lobby plătite cu miliardele furate promovează minciuna crasă mai există și momentul foarte grav sub acest aspect faptul că sistemul mixt categoric favorizează partida antieuropeană. Partidul antieuropean, că noi dacă să analizăm situația Plahotniuc timp de 3 ani a făcut tot posibilul ca pe ecșichierule antieuropean să existe doar un singur partid care a crescut puternic în perioada când Plahotniuc a venit la guvernare și mai ales ultimele un an și jumătate cand Plahotniuc unipersonal a acaparat puterea și noi știm cine l-a făcut pe Dodon președinte. Iată acest vectorul continuu și să nu creadă poate europenii nu cunosc acest lucru, dar Platforma Demnitate și Adevăr cunoaște cu certitudine cum inițial Dodon nu prea a vrut acest sistem și pe urmă în discuția privată, anume oamenii lui Plahotniuc i-au explicat cu cifre și cu analize că Dodon. Din 34 de unități administrativ teritoriale 25 în primul tur lua scrutinul prezidențial tu ai câștigat, inclusiv și în raioanele din centru. Iată acest lucru noi aici facem târg și schimb. tu ai toate șansele să câștigi în aceste unități administrativ teritoriale dat fiind faptul că alegerile se fac într-un singur tur, ceea ce este contrar tuturor normelor democrației, deoarece democrația este 50+1. La noi o să fie și aici reprezentativitatea, asta sub toate aspectele o să fie o mare încălcare, dar această încălcare încă și favorizează pe forțele de stânga, pe forțele antieuropene și iată în schimb Plahotniuc primește garanțiile de la Dodon despre puterea, averea și libertatea care el poate să aibă chiar dacă îi face transfer de putere, chiar dacă în parte o împarte puterea, el nu se teme de Dodon știind că acesta este vulnerabil. El se teme de opoziția proeuropeană, antioligarhică și aicea este cea mai mare dramă pentru Republica Moldova și care noi sperăm foarte mult să înțeleagă europenii. Votul mixt duce țara, Republica Moldova, iată despre calea lui Ianucovici noi am vorbit, dar atunci o fost schimbare de macaz, dar aici noi chiar și sub aspect juridic putem să avem legal forțele ostile antieuropene să vină la putere cu sprijinul așa-zisului proeuropean Plahotniuc și conștientizarea acestei probleme este primordial după noi pentru partenerii noștri de dezvoltare. Ei trebuie să înțeleagă foarte bine aceste cifre, la Nobil a discutat Dodon cu oamenii lui Plahotniuc.

Stanislav Pavlovschi: Întrebarea dumneavoastră este cu mult mai adâncă decât se pare la prima vedere. Eu vreau să spun în primul rând ceea ce înțelegem noi ca proeuropean sau antieuropean, este întrebarea foarte importantă. Eu trebuie să spun că puterile acuma care se află la guvernare se declară proeuropene, dar în realitate ce fac ei mai ales în domeniul justiției nu are nimic în comun cu principiile care guvernează activitatea juridică în țările europene. Și la noi este clar, toată lumea cunoaște că justiți este subjugată mafiei. În ce țară europeană am văzut noi așa ceva? Al doilea element este libertatea de exprimare. Uitați-vă ce se face la noi în media, la noi practic toate posturile de televiziune aparțin unei singure forțe politice, într-o societate democratică este inadmisibil. Pur și simplu inadmisibil ca media este monopolizată. Asta o întrebare. Deci ei nu vor să piardă asta deoarece din nou pierderea acestor pârghii înseamnă pierderea puterii. Și al doilea element, cum pot beneficia ei din această modificare. Este foarte important, știți foarte bine câte rapoarte au fost făcute referitor la cumpărarea deputaților de către partidul de guvernământ. Au cumpărat deputați practic din toate fracțiunile și asta este un exercițiu extraordinar de scump pentru dânșii și eu cred că introducerea acestui așa-numit vot mixt este o formă de a economisi niște bani, deoarece aceste alegeri locale pe circumscripții uninominale unde ca să nimerești mandatul de deputat să obții 10-12% așa om mai ușor poate fi cumpărat decât un reprezentant la partidului care oricum în partide se selectează candidații înainte de a pune oamenii pe listă și acolo e foarte greu de convins pe cineva, trebuie de investit niște bani enormi ca să cumperi un deputat. Aici ei vor face aceasta de 10 ori mai ieftin decât este acuma și asta este pericolul existent, plus la aceasta acești deputați pur și simplu neavând posibilitate să-și realizeze programul politic individual ei volens nonlens ei vor nevoiți să adere la o forță politică căci numai așa ei pot face ceva și care forță politică va fi pentru dânsul mai favorabilă, mai interesantă, deci cea care îi va propune niște avantaje. Și iarăși asta e creștere a corupției politice și iarăși diminuarea rolului poporului, ei spun că prin această metodă noi o să aflăm opinia poporului. N-o să mai fie așa, asta și este pericolul, opinia poporului o să fie denaturată, mai denaturată ca acuma în timpul ultimelor alegeri.

Jurnalist: Aș mai avea o întrebare pentru președintele Năstase. Cum vă explicați lipsa unei reacții sănătoase din România, având în vedere că acum 3 săptămâni... și a salutat schimbarea sistemului electoral și dacă vreți aș combina cu această atitudine și anunțul președintelui Traian Băsescu, fostul președinte al României că intenționează a candida în alegeri pe acest sistem, vine să valideze noul sistem, în loc să vină cu o reacție de condamnare.

Andrei Năstase: Cred că la această temă eu m-am expus în mai multe rânduri, am spus că domnul Tudose atunci când a fost la Chișinău noi am așteptat cu totul altceva și nu încurajarea actualei guvernări hibrid Plahotniuc-Dodon. Eu reiterez în fond faptul că Platforma Demnitate și Adevăr este un partid eminamente proeuropean, un partid care este preocupat de realizarea obiectivelor noastre naționale și europene în cadrul unui spațiu civilizat comun, un spațiu caracterizat de democrație, de bunăstare, de libertate și de siguranță. Asta este preocuparea noastră. Or, idealul nostru național și proeuropean a avut foarte mult de suferit anume din cauza lipsei unor viziuni și proiecte politice clare, dar cel mai mult din cauza oportunismului unor politicieni superficiali și adesea foarte vulnerabili. Platforma Demnitate și Adevăr își va vedea în continuare de o comunicare cu întreaga lume, și cu cei din România și cu cei din Europa în eforturile noastre desfășurate de mai bine de 2 ani de zile de a informa opinia publică internațională cu privire la derapajele antidemocratice produse la Chișinău de către o guvernare pretins proeuropeană, parte a acestei guvernări a fost în permanență un partid partid pretins unionist, un partid pretins național, dar care am văzut cu toții cum au eșuat împreună, ghidați în permanență de interesele proprii, de interesele partiinice, de interesele de grup și mai puțin de realizarea obiectivului național și european așa cum l-am descris ceva mai sus. Platforma Demnitate și Adevăr rămâne în continuare cea care este activă, cea care merge în teritoriul Republicii Moldova indiferent de componența populației. Mergem la nord acolo unde este mai multă populație de etnie rusă, merge la sud sau în Găgăuzia acolo unde vom găsi bulgari și găgăuzi uitați de guvernările noastre și mergem către ei să le demonstrăm că toți avem nevoie de civilizație, avem de nevoie de democrație, avem nevoie de bunăstare, avem nevoie de libertate și de ce nu, avem nevoie și de pace. O pace care iată că ne-o pune sub un mare semn de întrebare această guvernare capabilă să facă orice, inclusiv să arunce țara în haos și război de dragul libertății lui Plahotniuc și a celor din anturajul său. Cam asta ar fi răspunsul meu.

Jurnalist: Ați spus în declarație că mizați pe faptul că se va face un front comun între partide, societatea civilă și partenerii de dezvoltare. Cum vedeți reacția partenerilor de dezvoltare [indescifrabil]?

Andrei Năstase: Noi am văzut reacția acestor oameni înainte de producerea votului din data de 20 iulie, a fost o reacție foarte și foarte promptă. Chiar puțin peste limbajul diplomatic pe care l-am auzit până acum în raport cu ceea ce se întâmpla în Republica Moldova, așa-zisa poveste de succes și așa mai departe. Recent am avut comunicare și cu alți reprezentanți ai acestor parteneri de dezvoltare, oamenii înțeleg foarte bine ce se întâmplă în Republica Moldova, eu sunt sigur că acea scrisoare comună a Comisiei Europene, a Parlamentului European, a Consiliului European nu va fi lăsată fără o finalitate. Eu sunt sigur că din cauza acestor derapaje iată europenii sunt într-o dilemă, ce ar trebui să facă, din cauza acestor derapaje antidemocratice se pune în pericol nivelul de trai al cetățenilor pentru că se înțelege foarte bine 100 de milioane de euro în condițiile în care cetățenii au fost furați de un miliard de dolari înseamnă ceva. Acuma ei sunt în dilema să îi acorde, să nu-i acorde. Pe de o parte aceștia calcă în picioare principiile democratice pe care s-au angajat să le respecte, pe de altă parte europenii țin la Republica Moldova, țin la cetățenii Republicii Moldova, deci există această dilemă dar sunt sigur că nu se va trece peste principii, nu se va trece peste valorile eterne și nu se va ține cont de interesele unui individ, a unui oligarh care pretinde că este proeuropean, nefiind nici democratic, nici măcar de esență moldovenească. Se știe foarte bine că acest individ este cetățean al Rusiei, mă refer la Plahotniuc și este cu atât mai evident în ultima perioadă de timp că slujește unor interese obscure din Est. Așa cum a slujit în perioada 2010-2014 interesele mafiei rusești în Republica Moldova prin intermediul justiției controlate de el prin intermediul sistemului financiar-bancar, controlate de acest individ au fost spălate peste 30 de miliarde de dolari ale mafiei rusești, ca să nu mai vorbim acum despre sistemul energetic care a fost pus la discreția regimului separatist de la Tiraspol și prin intermediul căruia aceste contracte semnate cu Cuciurganul iată că noi întreținem un regim separatist, împovărând Republica Moldova și cetățenii ei cu alte miliarde de dolari.
Așa trebuie privite lucrurile din punctul nostru de vedere și cred că cetățeanul din Republica Moldova este tot mai conștient și mai înțelegător a ceea ce se întâmplă în țară.
Din păcate, când m-ați întrebat despre comunicarea sau despre reacția celor din străinătate, ei se văd tot mai mult și mai mult sfidați de această guvernare. Această guvernare îi tratează ca pe niște oameni naivi și ei nu sunt deloc naivi, ei s-au deprins că cetățenii din Republica Moldova s-au deprins cu minciunile spune la televizor, spre exemplu cu ridicarea pensiilor sau cu majorarea salariilor pentru pedagogi și așa mai departe. Cei din străinătate însă au expertizele lor și văd cât de prost merg lucrurile în Republica Moldova. S-au micșorat investițiile cu 54% numai peperioada unui an de zile, iar dacă noi poate nu ne dăm seama ce înseamnă asta, credeți-mă, experții europeni înțeleg foarte bine ce climat există în Republica Moldova, ce climat investițional, ce climat din punct de vedere al justiției, al siguranței investițiilor există în Republica Moldova. Așa că toate încercările lor de manipulare și de inducerea în eroare a partenerilor de dezvoltare eșuează, inclusiv datorită eforturilor noastre. Trebuie să vă spunem că dacă Plahotniuc cheltuie miliarde pentru a promova minciuna prin firme de lobby plătite din banii cetățenilor contribuabililor moldoveni, noi ne cheltuim propriul efort, noi ne cheltuim proprii bani, noi ne cheltuim sănătatea și timpul nostru fără a face apel sau fără a apela la tot felul de companii plătite gras din banii cuiva.

Iată cam așa stau lucrurile, suntem într-o luptă inegală, motiv pentru care noi rămânem aliatul de bază al poporului nostru și considerăm că în continuare aliatul nostru de bază rămâne populația deșteptată a Republicii Moldova pe care o îndemnăm să fie cât mai activă, să iasă la proteste. Următorul nostru protest l-am anunțat pe data de 17 septembrie, deja am înțeles că ne pun obstacole, deja am înțeles că locația pe care noi ne-am propus-o este deja ocupată, vom reveni la acest subiect cât de curând.
Fac apel către societatea civilă, fac apel către partidele de opoziție reală, proeuropeană să se unească cât se poate de repede pentru că Plahotniuc și Dodon au fpcut acest front comun împotriva țării și a populației ei. Noi avem datoria, avem obligația să ne consolidăm, să conjugăm eforturile, să nu le permitem acestor indivizi să-și bată joc în continuare de țara noastră, iată de ce 17 septembrie un nou protest la care îndemn să vină toată lumea din diasporă și din țară.

Dacă mai sunt întrebări. Dacă nu mai sunt întrebări, vă mulțumim foarte mult pentru faptul că ați participat la conferința noastră, vă așteptăm cu drag și la altele. Da, vom face, numai o secundă, vom face publice aceste scrisori pe care le-am depistat ca fiind promovate de firmele lui Plahotniuc la instituțiile europene, le vom face publice pe site-ul Platformei Demnitate și Adevăr, le vom face publice pe pagina noastră de facebook, o să le găsiți și la dumneavoastră în poștă, vom trimite și la poșta electronică a mass-media. Un anunț de pe final vrea să-l fac este că pe data de 11, la ora 16:00 Platforma Demnitate și Adevăr va organiza o întâlnire de suflet cu oamenii noștri din diasporă, îndemnăm toți simpatizanții noștri să se înscrie, să-și anunțe prezența la acest eveniment, s-o facă pe pagina noastră de facebook, s-o facă pe site, s-o facă aici la biroul din strada 31 august 15. Vom avea o discuție cu oamenii noștri din diasporă de peste tot, fie că sunt în Est în Rusia, fie că sunt în Europa, în America sau chiar în Australia. Cei care sunt veniți acasă, unii din ei și-au anunțat venirea anume pentru această întlnire, le mulțumesc din suflet și îi așteptăm cu drag pe data de 11, la ora patru la sediul Platformei Demnitate și Adevăr. Totodată știm că se va desfășura și un forum al diasporei, un off-line al diasporei. Salutăm aceste inițiative, se va desfășura deja aici acasă, altădată s-a întâmplat în Veneția, cel de anul trecut. Acum din câte am înțeles se va întâmpla la Chișinău și este un lucru benefic, este un lucru frumos. Cei din diasporă vă invit să dați curs și acestor evenimente, aceste forumuri care sunt foarte și foarte importante. DAcă diaspora ar fi asociată, ar veni cu idei și cu propuneri foarte foarte bune pentru noi, credeți-ne noi vom ține cont de aceste propuneri și le vom implementa împreună cu oamenii din diasporă.

Vă mulțumim foarte mult pentru prezența la această conferință și vă așteptăm cu drag și altădată la care o să vă anunțăm din timp.

Cine vrea să ia, să știți că avem scoase la tipar pentru dumneavoastră niște exemplare, inclusiv și forma scrisă a declarației noastre pe care o s-o expediem instituțiilor internaționale pentru a contracara aceste activități manipulatorii ale guvernării de la Chișinău. Mulțumim frumos, la revedere!