Urmărește canalele noastre de Telegram pentru a afla despre începutul evenimentelor transmise live în România și Republica Moldova

Mihai Ghimpu, Președintele Partidului Liberal din Moldova: Bună ziua, stimați colegi. Bună ziua, dragi cetățeni. Având în vedere că la toate eforturile depuse de Prim-vicepreședintele Partidului Liberal, Primarul General suspendat, Dorin Chirtoacă, de a fi înregistrat în calitate de participant la refeendum-ul din nouăsprezece noiembrie pentru demiterea sa, toate instrucțiile statului, începând de la Curtea... de la Comisia Electorală Centrală, Comisia Electoraă pe Circumscripții, instanța de judecată de fond și Curtea de Apel. Nu au vrut să înțeeagă că, de fapt, este vorba de demiterea lui Dorin Chirtoacă în funcția de Primar General, și nu a partidelor politice și unii au refuzat să-i permită să depună actele, iar alții s-au folosit de faptul că are arest la domiciliu.

Partidul Liberal a hotărât să se înregistreze în calitate de concurent electoral, cum zice cercul și participantul referendumului, pentru a-i apăra onoarea și demnitatea Prim-vicepreședintelui Partidului Liberal, actualul Primar General suspendat, Dorin Chirtoacă. Regretăm că comisia Electorală Centrală a luat decizia ca partidele politice să participe în această campanie și nu omul sau primarul care este învinuit, având la bază o decizie veche, atunci când a avut loc referendum-ul de modificare a Constituției. Una este să modifici Constituția, unde cu adevărat partidele politice trebuie să-și spună punctul de vedere, fiindcă avem un stat de drept democratic, bazat pe pluripartidism, adică mai multe partide, mai multe opinii. Și este vorba de legea supremă a statului. Și alta e când este învinuit un primar, pentru neîndeplinirea atribuțiilor.

După cum cunoașteți, acest referendum a ... l-a obținut, la a patra rundă. Două au încercat prin Consiliul Municipal, unde nu au avut votul. Unu prin instanța de judecată, unde instanța supremă, Curtea Supremă de Justiție a spus că nu poate fi... nu pot fi luate ca bază minciunile aduse de urmașii lui Berie și Stalin, că nu și-a îndeplinit atribuțiile și că nu luptă cu corupția în primărie, fiindcă corupția în primărie nu intră în atribuțiile Primarului General sau ale oricărui primar din localitățile noastre, ci intră în competența CNA și a Procuraturii Anti-corupție. Și doi, cum poți să ceri, să spui că nu-și îndeplinește atribuțiile Primarul dacă a trecut doar jumătate de an. Fiindcă Dorin Chirtoacă a început să fie învinuit îndată, peste jumătate de an, mai corect, după alegerile din vara anului 2015. Pe de o parte avem mandatul cetățenilor care îi încredințează, votul cetățenilor, care îi încredințează mandatul a treia oară și dacă i-au încredințat a treia oară mandatul, înseamnă că cetățenii au încredere, majoritatea, în primarul ales. Dodon cu sateliții săi au considerat că nu și iată au început lupta de compromitere a primaruluiși de demitere din funcție. Și în situația respectivă, legislația și, codul electoral, și legea cu privire la administrația publică loală, și toate celelalte vorbesc de faptul că, cu atât mai mult Constituția, că atunci când este învinuit un om, chiar instanța de judecată înainte de a-i citi sentința, îi oferă dreptul la ultimul cuvânt. Pe când la noi, după cum vedeți, nu există nici Constituție, nici legi, există doar puterea telefonului, așa cum era pe timpul unui stat totalitar. Iată de ce, noi am depus cererea, demersul către Comisia ELectorală de Circumscripție și ieri, Consiliul Electoral de Circumscripție, prin hotărârea sa numărul zece, din douăzeci și doi octombrie 2017, a dat curs demersului nostru și a înregistrat partidul ca participant în această camapnie a referendum-ului din nouăsprezece noiembrie 2017.

Cum spunea Machiavelli, „Răutatea lor...” scria Machiavelli, „nu poate fi învinsă de vremuri și nici diluată cu fapte bune. Și dacă o mârșăvie rămâne un timp nedescoperită aceasta se întâmplă dintr-un motiv și mai ascuns, pe care îl poți afla doar atunci când se va da totul pe față. Timpul - acest părinte al înțelepciunii, ajunge să ne dezvăluie toate josniciile”. Iată, stimați cetățeni, că a venit timpul, cum spune Machiavelli, să dăm un răspuns răului pe care îl avem în acești... în această perioadă, în primul rând, în municipiul Chiținău și în toată republica, ca nouăsprezece noimbrie, 2017 să menținem victoria pe care am obținut-o în 2007, în 2011, în 2015 și să înțelegem că acei care vin în fața dumneavoastră și învinuiesc Primarul General, Dorin Chirtoacă, de toate, inclusiv, cum am spus, și de moartea lui Lenin, sunt niște mincinoși, niște oportuniști, oamei pe care nu i-a interesat și nu-i interesează nici orașul, nici capitala, nici republica, nici viața dumneavoastră, a fiecăruia luată în parte. Pe ei îi interesează doar un singur lucru, să îndelinească misiunea Kremlinului, de a pune mâna pe capitală pentru a se pregăti, împreună cu toți sateliții săi, că la anul, 2018, vom avea alegeri parlamentare. Și așa cum i-a promis la Soci, nepreședintele nostru lui Putin, că în urma alegerilor parlamentare din 2018, republica Moldova va avea o putere pro-rusă. Iată de ce, le trebuie lor Chișinăul și nu pentru faptul că Dorin Chirtoacă nu și-a îndeplinit atribuțiile.

Eu, ca Președinte al partidului vreau să vă spun că mă mândresc cu acest primar al capitalei și nu doar eu. Și avem rezultate pe care le vedeți și dumneavoastră aici, iată mai jos, și pot să vă spun că în 2007, când a venit Dorin Chirtoacă Primar General, eu am devenit consilier municipal și în urma unei majorități în consiliu, am devenit Președintele Consiliului Municipal Chișinău. Eu cunosc situația municipiului Chișinău foarte bie și îmi amintesc în ce situație se aflau toate întreprinderile municipale, toate instituțiile de învățământ și de sănătate, și acea datorie de opt sute de milioane de lei lăsată pe margina lui Dorin Chirtoacă și aceste instituții lăsate pe burtă. Și de aceea, am fost nevoiți ca liberali, fiți atenți, ca liberali, să venim, să adoptăm o decizie prin care să formăm pe plata la energia termică de către toți, indiferent și bogați, și săraci, și asta ajungea, aducea mari prejudicii bugetului municipal, să majorăm tarifele la apă, la salubritate și așa, încet, încet, să dăm viață Chișinăului. Și astzăi, datorită acelor decizii luate poate nepopulare, noi am ajuns să avem un Chișinău, care începe să aibă o față europeană.

Așadar, stimați cetățeni, acesta este sloganul nostru: „Ne-am unit contra referendumului. Boicot. Nu ieși la vot!”. O chemare la unitatea tutror împotriva răului. Noi suntem cei care dorim bine acestui oraș, acestei capitale, acestui stat și nu avem alte gândurio decât cele ca capitala să meargă înainte și să rămână locomotiva cursului european, cursului adevărat al istorie, al revenirii la țara mamă. Vrem nu vrem, este un adevăr și îl cunoaștem cu toții. Dar pentru aceasta, trebuie să avem un primar general, care vine în funcție nu pentru a se îmbogăți. Dacă observați, Chișinăul este plin astăzi de tot ce doriți. Și gherete, și corturi, și foi volante, și ziare, sute de mii. Și ei au obrazul să spună că Dorin Chirtoacă este corupt.

Ca să vorbesc și câteva cuvinte la aceste două dosare, care v-ați convins că, decât mâța în brațe, alte probe nu au, și nu avem schema din Bahamas, care să ducă bani. Aici cetățenii trebuie să observe cine fură și pe cine vor să tragă la răspundere. Că așa-i la noi. Hoțul strigă „vine hoțul!” ca să poate umple sacul. Și cetățenii, din păcate, unii se dau amăgiți.

O altă problemă, pe care, stimați cetățeni, vrem să o auziți și să memorizați foarte bine. Acest referendum nu aduce nimic bun, decât cheltuieli de bani. Dacă dumneavoastră o să încercați să mergeți pe drumul lui Dodon, asta înseamnă că deja avem cheltuite nouă milioane la acest referendum, în caz de alegeri anticipate, mai trebuie treizeci, patruzeci și alegem un primar pentru un an de zile. Cheltuim cinzeci de milioane atunci când nu trebuie. Pentru ce? Oare nu avem unde cheltui acești bani? Dacă să pornim pe calea aceasta și având în vedere cum hotărăsc la noi instanțele de judecată, foarte ușor, referendum, păi noi putem avea referendum în toate localitățile. Cât e a strânge niște semnături? În Chișinău trebuie mai mult, pentru că e populație mai multă, alegători mai mulți, șase sute de mii. Dar în celelalte localități, câteva zeci de semnături, sute, și atunci alocăm bani numai pentru referendum-uri. Fiindcă lui Dodon și sateliților săi nu le place primarul. Democrația spune clar: un primar este ales în funcție pe patru ani și programul său este pentru ani. Nu pentru jumătate de an, nu pentru un an, nu pentru doi, dar pentru patru ani. De aceea, în practica europeană nu există revocarea primarilor. Eu am cunoscut, fiind în delegația Parlamentului Republicii Moldova în Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei, un lord din Marea Britanie, care niciodată nu a vorbit în Parlament și toată viața a fost membru al Parlamentului Marii Britanii.

Dar aici, avem pe față rezultatele. Și aceste rezultate sunt obținute în urma la tot ce ne-au lăsat nouă socialiștii, comuniștii de ieri. Și ei spun că primarul nu a făcut nimic. Ei doar știu să umble cu gradul. Să blocheze dezvoltarea orașului, să facă business prin intermediul acestor garduri blocând construcțiile și Chișinăul, ca să vină agentul economic și să... Vă rog frumos. Și ei nu și nu. Așa cum am auzit eu și în Duma de stat, ieșea la microfon un lider și presa guvernatorii. Și îi pisa. Da lângă dânsul stătea un om de-a lor și le spunea: dai suma asta, acela dacă zicea nu, acela pisa și mai tare. Până nu spunea că e de acord și atunci îl întorcea vorba lui în favoarea acelui om deja. Iată cam așa lucrează la noi socialiștii. O sumedenie de proiecte au fost blocate la noi în Consiliul Municipal de socialiști și cel mai grav, de cei care se declară pro-europeni, Partidul Popular Pro-european, Partidul Democrat, ce-i drept, ei mai puțin, că au doar un singur mandat, și celelalte fracțiuni. Și astăzi noi deja avem blocate trei proiecte importante, a trei drumuri: Columna, Tighina și 31 August, doar pentru faptul că mai trebuie alocate trei milioane pentru infrastruzture. Trei milioane din partea noastră și restul sutelor de milioane din partea partenerilor europeni, pentru a mai avea încă câteva drumuri noi, fiindcă vorbim de drumuri că-s drumuri proaste. Dar cum să le faci dacă această atribuție aparține consiliului, nu primarului general al capitalei? Iată cine sunt socialiștii.
Dacă ați observat, am plasat pe pagina mea un filmuleț despre cum salvatorii popoarelor în patru ani, din 37 până în 41 pe timp de pace, unsprezece milioane de cetățeni. Salvând poporul, asta era lozinca lor. Așa și aceștia spun: Salvăm orașul! De cine? Orașul trebuie salvat de ei, de acești care sunt departe de acest oraș, de acești oameni, de viitorul nostru, de viitorul copiilor, inclusiv și ai lor. Așadar, stimați cetăeni, la nouăsprezece noimebrie, cum scria un coleg de-al vostru, cei care sunteți în fața mea, de la presă, pe nouăsprezece noimebrie stăm acasă și ne scriem unul la altul: Am arest la domiciliu, alături de Dorin Chirtoacă și nu pot merge la vot. Mai bine arestat, decât un vot pentru dușmanii, trădătorii neamului. Mulțumesc și întrebări.

Jurnalist: Dacă se poate o întrebare. Ați spus că întreprinderile municipale nu mai au datorii. Totuși, la acest subiect, știm că sunt datorii de șase sute cinzeci de milioane de lei și alte întreprinderi municipale, la fel, au datorii. Datele nu arată ceva contradictotiu?

Mihai Ghimpu: Vreau să vă spun că eu am vorbit de opt sute de milioane de datorii față de agenții economici. Ceea ce ține de Termoelectrica, adică Termocom, C1, C2. Păi când a venit Dorin Chirtoacă în funcție de primar, erau datorii de miliarde, miliarde. Așa că și aici s-a făcut un pas înainte. Această datorie există pentru că avem o legislație cam nu prea, care să corespundă. Noi tot timpul nu vrem să facem lucrurile care azi nu sunt acceptate de cetățeni, dar îi oamoară, adică o moarte lungă le dorim cetățenilor. Diferența de la contor, de la casă și de la contorul din apartament. Și iată în urma acestei acțiuni, de aceea și s-a format o singură organizație, care și-a asumat Ministerul Economiei să rezolve. Dar, după câte cunoaștem, Ministerul Economiei crează asociații, unde în fruntea acestor asociații, care stă călăare de sute de milioane, primește salariu de douăzeci, treizeci de mii de lei. Și asta datorită guvernării de azi.

Jurnalist: Și încă o întrebare. În sloganul dumneavoastră electoral, Neam a trebuit să se scrie prin cratimă. Este o simplă scăpare? Neam?

Mihai Ghimpu: Neam?

Jurnalist: Neam. „Ne” cratimă ”am”.

Mihai Ghimpu: Serios? Nu, aici cred că nu ați înțeles mesajul nostru.

Jurnalist: Eu înțeleg că este mesaj, dar totuși este greșeală.

Mihai Ghimpu: Nu cred că e greșeală. Eu zic încă o dată, bănuiesc că nu ați înțeles mesajul nostru. Are dubla conotație. Neamul nu-i cu cratimă. De ce neam suntem?

Jurnalist: Da, dar în verbul?

Mihai Ghimpu: Deci, neamul nu-i cratimă, neamul nu-i cu cratimă.

Jurnalist: Ne-am unit, e cu cratimă.

Mihai Ghimpu: Ne-am unit toți cetățenii pentru, împotriva acestui referndum. Și când vorbim de fără cratimă, da? Unde, aici, da? Uite, neamul românesc.

Junalist: Aha, am înțeles. Merci.

Mihai Ghimpu: Aha. Neamul rus, ucrainean, toți cei care vrem să avem o capitală, așa cum ni-o dorim, cum am zis, astăzi, ea deja începe să aibă o față, având în vedere bulevardul Ștefan cel Mare, Mihai Viteazul, Grigore Vieru, Muncești, Petricani, la deal, cum se cheamă strada aceasta, tot timpul o uit eu. Și multe altele, lacul Valea Morilor, cascadele. Apropo, tot datorită lui Dorin Chirtoacă s-a obținut un milion de euro de la Primăria numărul unu, îmi pare că, din Bucrești, pentru a readuce la viață și a doua scară, aici, din fața Universității, unde e monumentul lui Ion și Doina... Doina și Ion Aldea Teodorovici. Și atunci o să avem... poftim. Dar nu mai vorbim că deja am obținut și proiectul de la partenerii noștri europeni pentru izolarea acselor. Și iarăși acest proiect stă. Ca și... De fapt, această luptă împotriva Partidului Liberal a oprit finanțarea Republicii Moldova. Drumurile nu se mai construiesc, nu numai în Chișinău, când vorbeam mai devreme. Uitați-vă care e procentul construcției drumului Chișinău-Ungheni? După ce a fost bârfit și închis Ministrul Chirinciuc? Care e situația centurii Chișinău, de la Ialovenidrumul spre Leușeni? Că ăla a scris, firma ceea, că Ministrul nu-i dă voie să construiască. Ce a făcut din...? Că domnul Chirinciuc nu mai este ministru din... aprilie, da? O să vă invit odată să vedeți acolo. Ce a făcut el? Și multe alte lucruri. Iată ce înseamnă când crezi că faci politică mare și vrei să fii mai tare decât alții și la urmă pui într-o situație proastă și capitala, și republica, și cetățenii, și politica internă, și politica externă.

Jurnalist: Cine face acest lucru?

Mihai Ghimpu: Cine face? Răul? Păi, am vorbit, ce a spus Machiavelli de rău. E cunoscut. Ce n-am spus până acuma? Păi, la noi avem binomul, nu? Este clar. Acest rău a revenit din nou pe teritoriul Republicii Moldova, odată ce s-a modificat, nu s-a modificat, s-au anulat prevederile Constituției, că Președintele republicii trebuie să fie ales de către Parlament, în nu de Parlament, ci de cetățeni. Și avem un Președinte al Republicii Moldova, care, de fapt, este guvernatorul, mai bine zis, dacă să revenim la istorie, al perioadei țariste. Toată lumea deja înțelege și nu mai face să numim nume, fiindcă, cum am spus eu cu un timp n urmă, cle care își aude numele primește plăcere, vorba lui Machiavelli. Noi nu suntem cu răul, noi suntem cu binele și vrem... știm, cum spune Machiavelli, că nu poți... Răul există cât există omul. Dar trebuie să prevaleze binele, și iată despre asta vorbim noi acuma, la nouăsprezece noiembrie trebuie să prevaleze binele. Că altfel, și așa e rău, foarte grea situația, și financiară, și politică, și personală, și familială și dacă ne-am lăsa amăgiți de acești rău-voitori, atunci cred că și speranța va muri. Dar speranța nu moare niciodată. Mulțumesc. Alte întrebări? Dacă nu sunt întrebări, încă o dată. Repet pentru toată lumea „Neam unit contra referendumului. Boicot. Nu oeși la vot!”. Este cea mai bună soluție în data de nouăsprezece noiembrie. Eu sper că nouăsprezece va fi o zi frumoasă. În această zi nu poate să fie nimic rău și urât, fiindcă este nouăsprezece noiembrie și pentru mine înseamnă fparte mult aceatsă dată și eu sunt convins că această dată va însemna foarte mult și pentru Dorin Chirtoacă. Mulțumesc. o zi bună!