Urmărește canalele noastre de Telegram pentru a afla despre începutul evenimentelor transmise live în România și Republica Moldova

Andrei Năstase, Președintele Platforma Demnitate și Adevăr: Bună ziua tuturor! conferința de presă de astăzi este prilejuită de un eveniment care s-a produs cu mult timp în urmă și anume pe data de 13 ianuarie 2016 atunci cand cel care s-a autointitulat coordonatorul acestei țări a decis să-și aducă din întreaga țară susținători în acest scuar al Teatrului de Operă și Balet. foarte multă lume s-a întrebat atunci cum de atâta lume a putut să ajungă în acest scuar. Și iată că răspunsul la această întrebare a venit. Din miliardele fuarte de la cetățenii Republicii Moldova pe parcursul a nu mai puțin de 8 ani de zile, Plahotniuc împreună cu guvernarea sa PD organizează tot felul de activități. În sate organizează lucrări de asfaltare a cărării până la cimitir, iar atunci când are nevoie, pe banii oamenilor, pe banii contribuabililor, aduce în scuarele din Chișinău așa-zișii susținători.

Noi am intrat în posesia unui document, document care face parte dintr-un dosar mai amplu, dosar pe care îl documentăm în ce privește mafia de la guvernare și acest document demonstrează, am să-l prezint presei, demonstrează cum pe data de 13 ianuarie au fost aduși mai mulți oameni contra unei sume de 2 800 993 de lei, repet 2800 993 de lei, doar pentru ca niște oameni necăjiți, fie că sunt bugetari, fie că sunt șomeri, fie că sunt asistați social, să vină aici și să facă masovcă să facă figurație pentru acest individ care a botjocorit de-a lungul timpului o țară. Și-am să vă dau câteva cifre, spre exemplu, am s-o iau de la capăt în sus: trenul Ocnița 280 de oameni contra a 18 000 lei, din Găgăuzia 1100 contra a 172 237 de lei, de la Ungeni 1100 oameni contra 105 679 de lei, de la Telenești 1000 contra 102 500 de lei, de la Soroca 137 700 de lei pentru 1070 de oameni, iată cum acest individ care deține peste 90% din televiziune ne minte! Ne minte spunându-ne că oamenii vin să-l sprijine din propria lor inițiativă. Iată cum se procedează în Republica Moldova, iată unde sunt miliardele furate de la cetățeni. Iată unde se cheltuie aceste miliarde. Și profit de acest context să reiterez o inițiativă mai veche a Platformei Demnitate și Adevăr: cea cu privire la confiscarea extinsă a averilor ilicit dobândite de către procurori și judecători corupți, de către funcționari de rang înalt putred de corupți. Iată de ce atunci când Platforma Demnitate și Adevăr va ajunge la guvernare și va ajunge la guvernare, un prim obiectiv al nostru va fi confiscarea averilor ilicit dobândite.
Acum am să-l rog pe colegul meu Alexandru Slusari să mă completeze dacă mi-a scăpat ceva, ca mai apoi să vă stăm la dispoziție cu răspunsuri la întrebările care vă frământă.

Alexandru Slusari: Stimați cetățeni, iată azi, Platforma Demnitate și Adevăr a prezentat o parte din probe concludente cum acest regim de guvernare folosește casa neargă de bani, bani în numerar, banii care au fpst furați de la noi toți și acuma sunt folosiți pentru a conserva, a menține la putere pe toți cei care 10 ani ne-au furat pe noi pe toți. Iată aici e exemplu elocvent cum Plahotniuc având dorință de a deveni Prim-ministru a aruncat peste 3000 de pensii lunare doar în scopul unui miting de așa-numită susținere.

Să știți stimați cetățeni că tot din acești bani sunt plătiți sute de așa-zisi analiști, ziariști, bloggeri, care în fiecare zi ne spală creierul și încearcă să cultiveze doar o singură idee: doar Plahotniuc este soluția pentru Republica Moldova, deși 97% din populația țării cunoaște foarte bine că Plahotniuc este problema pentru Republica Moldova.
Tot din acești bani au fost tipărite milioane de pliante denigratoare în adresa Platformei DA și personal a lui Andrei Năstase, aruncate, împrăștiate prin toată republica, aruncate chiar și la mama lui sub poartă și noi știam foarte bine unde au fost tipărite acest pliante, câți bani s-au folosit. Iată cum funcționează, cum lucrează miliardele furate de la popor. Va veni timpul, și eu sper că acest timp va veni foarte curând, când toate aceste probe vor fi puse la dispoziția nei justiții absolut independente care va face un dosar, o dosariadă pe capturarea statului și uzurparea puterii în Republica Moldova.

Bandiții, regimul criminal, acuma cheltuie banii ăștia, pune pe umerii cetățenilor să plătească, șterge toate urmele acestei crime dat fiind faptul că ați văzut, 3 ani în urmă, grosul miliardelor au fost sustrase din sistemul bancar. În această perioadă niciun bănuț n-a fost întors, nimeni n-a fost tras la răspundere. Cei care au furat tot ei fac mimarea procesului de căutare a banilor. Ideea lor că nimeni niciodată nu o să găsească urmele, dar banii vor fi utilizați, folosiți și nimeni nu o să poată să întoarcă aceste sume.

Este o idee greșită, etse un fals, vă asigurăm că chiar dacă ceva bani noi nu vom găsi, după ce vom lua puterea, chiar dacă o parte din bani sunt deja cheltuiți, noi vom acoperi aceste sume prin regimul, prin legea privind confiscarea extinsă a averii și toate castelele, toate luxurile, mașinile cumpărate pe banii furați de la Plahotniuc, Șor, Platon, Iaralov, toată gașca criminală iată toate averile vor fi confiscate și banii vor fi încasați în buget, astfel încât noi categoric vom compensa toate pierderile imense pe care acest regim criminal le-a adus Republicii Moldova și niciun criminal nu va scăpa de pedeapsă, de responsabilitatea juridică, dar unii, chiar care nu au acționat cu bună intenție și nu vom găsi probe concludente, vor fi trecute prin procesul de lustrație.

Platforma Demnitate și Adevăr vine cu angajamentul foarte clar că dosarele penale, dosarele, probele vor fi transmise pentru procurorii și judecătorii independenți și criminalii nu vor scăpa de pedeapsa și asta va fi, dacă doriți, judecata poporului.

Dinu Plângău: Bună ziua, tuturor. Aceste probe arătate de Platforma Demnitate și Adevăr demonstrează că populația din Republica Moldova pentru Plahotniuc și organizația de buzunar pe care o deține pe nume Partidul Dmeocrat nu sunt oameni, suntem doar niște cifre într-un tabel Excell și fiecare dintre noi are un preț. Oamenii trebuie să înțeleagă că acceptând aceste sume de bani pentru a veni la mitingurile, așa zisele mitinguri de susținere a candidaților din partea PD-ului, nu sunt nimic altceva decât perpetuarea acestui regim. Tot din banii lor sunt plătite aceste deplasări de transport. Și cum a menționat și domnul Slusari, pe lângă aceste sume uriașe pe care Partidul Democrat le cheltuie doar pentru o zi, pentru a aduce oamenii în centru și a susține candidații lor , mai sunt cheltuite și alte sume enorme de bani: pentru a deningra opoziția, pentru a plăti sute de bloggeri, trolli, a deschide portaluri, fake-uri pe rețelele de socializare și așa mai departe.

Noi tot timpul ne întrebăm de ce trăim atât de rău, de ce lumea pleacă din Republica Moldova. Întrebarea este foarte simplă. Din cauza hoțiilor enorme care se fac. După care, aceste găuri din bugetul nostru național se pun tot pe spatele nostru. Un exemplu foarte bun este furtul miliardului de dolari din sistemul bancar și tot acei care l-au furat, au pus aceste datorii pe spatele nostru, tot noi ne cheltuim. Sumele de bani furate, nu se știe unde au plecat. Ba se știe, dar ei preferă să nu spună sau, cel puțin, nu sunt trași la răspundere cei care le-au furat. În schimb, sunt folosite iată pentru aducerea cu sila a oamenilor la mitinguri de susținere a Partidului Democrat. Vă mulțumesc.

Chiril Moțpan, Secretar General al Partidului Platforma Demnitate și Adevăr: Dragi prieteni, noi vă informăm, voi decideți în ce măsură avem sau nu noi dreptate. Și tot voi decideți dacă mai acceptăm ca acest regim să existe, pentru că viața la care ne-au adus ei, este una de mizerie. Bani, milioane, cheltuiți pentru lobby a unor afaceri, a unor... a unei imagini a accestuia care se consideră prima persoană în acest stat. Noi cu dumneavoastră trebuie să deidem dacă acceptăm să rămânem și în continuare niște ostatici ai regimului Plahotniuc și a celor care îl servesc cu fidelitate. Milioane care merg pentru tot felul de măscării sunt... ar fi extraordinar de utili pentru medicamente, pentru creșterea pensiilor, pentru ajutorarea celor mai nenorociți din această societate. Avem zece sute de cazuri ale unor oameni invalizi, dacă sunteți atenți la ceea ce prezintă televiziunile. Nu am auzit ca Plahotniuc personal sau Partidul Democrat din banii, din miliardele furate să vină să cumpere niște aparate de locomoție pentru invalizi, să ajute veteranii războiului de la Nistru, niște pensii de rușine pentru o țară, o țară care nu-și respectă oamenii care au luptat pentru independența ei, un regim care nu-și respectă eroii, nu merită să fie susținut și promovat în continuare, cu atât mai mult.

Sunt convins că asemenea dovezi noi vă vom aduce în continuare. Vreau să vă mai zic că tot din banii aceștia sunt și organizate acțiuni de intimidare ale celor mai activi membri ai Platformei Demnitate și Adevăr, ale celor mai importanți oameni din societate.

Liviu Vovc, Vicepreședintele Partidului Platforma Demnitate și Adevăr: Bună ziua. Eu voi fi foarte scurt. VReau să transmit un mesaj cetățenilor Republicii Moldova. Ceea ce vedeți aici, câte milioane au fost spăalte pentru a face un protest. În aceeași dată, pe treisprezece ianuarie, alte zeci de mii d epersoane, cetățeni ai acestei țări, care luptau pentru o țară independentă, erau în fața Președenției, atunci când Plahotniuc se afla pe aceste scări. Împreună noi atunci am reușit să blocăm accesul lui în funcția de Prim-ministru al Republicii Moldova.Să ne amintim că doar uniți am reușit să dăm două guverne jos: Guvernul Gaburici, Guvernul Streleț. Am reușit să cerem publicarea raportuluiKroll unu, în campania prezidențială am reușit să avem un scor foarte bun, aproape de a învinge clica de la guvernare cu toate falsificările lor. Împreună vom reuși și mai departe și nu-i va ajuta nici aceste milioane și nici tot miliardul furat, dacă îl vor cheltui, pentru că demnitatea oamenilor este mai presus de toate, iar adevărul tot timpul va ieși la iveală. Vă mulțumim.

Andrei Năstase: Prieteni, vreau să fac o mică precizare. Am să vă dau această hârtie și o să vedeți aici și cifre, o să vedeți numărul de persoane, o să vedeți suma, care a fost cheltuită pentru a aduce aceste persoane. A nu se înțelege greșit. Oamenii care au fost aduși aici cu de-a sila, nu au primit absolut nimic. Au primit organizatorii, niște șarlatani de nivel local, niște Plahotniuci locali. Dacă la Chișinău avem un spărgător de bănci, acolo, probabil, sunt numiți spărgători de bancuri, deja sunt ridicoli în fața oamenilor din teritoriu. Asta a fost o primă precizare. Oamneii care au venit aici atunci, pe data de treisprezece ianuarie la acel miting, așa numit de susținere, au fost aduși ca pe timpuri,, în marfare și în autobuse pregătite din timp de acest spărgător de bănci. Vă amintiți, atunci era aici un banner cu spărgătorul de nuci. El o zis „Spărgătorul de bănci”, marele beneficair al furtului miliardului din cele trei bănci este Plahotniuc, iar asta este parte a dosarului, pe care îl instrumentăm și va fi pus la dispoziția unui Procuror liber, a unui judecător liber, în cadrul unui larg proces de lustrație, din care face parte și elementul de confiscare extinsă a averilor ilicit dobândite.

De unde avem acest document? Exact din bârlogul spărgătorului din bănci, exact din feful lui, de acolo, dintre ei. pentru că între ei, acum, oamenii au înțeles că vine timpul când vor trebui să dea socoteală, aită de ce asemenea documente noi mai avem și vom mai scoate atunci când va fi cazul. Dar nu ne putem irosi. Putem scoate la suprafață doar documente care nu vor influența o anchetă. Știm foarte bine astăzi, Plahotniuc, controlând Procuratura Generală, își croiește nucuri, ordonanțe de neîncepere a urmăririi penale, ca mai apoi să fie complicat să-l tragem la răspundere. Va fi tras la răspundere, va ajunge pe banca acuzaților și va împărți aceeași celulă cu toți cei care au fost complicii lui la furtul miliardului.
Dacă sunt întrebări la temă și la alte subiecte care vă frământă.

Jurnalist: Ce aveți de gând să faceți cu acest document și cu aceste cifre?

Andrei Năstase: L-am adus în atenția opinii publice... deci întrebarea, nu știu dacă s-a auzit, ce avem de gând să facem cu acest docuemnt și cu aceste cifre, da? L-am adus la cunoștința opiniei publice pentru a se înțelege exact unde sunt banii noștri, unde sunt banii din visitieria statului, care a fost acumulată în timp, prin truda, prin sudoarea, dacă vreți,a milioane de oameni ai acestei țări. Iată unde sunt banii. Sunt cheltuiți de Plahotniuc pentru mitinguri și, în același timp, sunt cheltuiți pentru alegeri, fie locale, fie prezidențiale, fie parlamentare. În momentul de față, la Telenești, sunt cheltuiți un milion de lei pentru ca omul lui Plahotniuc să obțină funcția de primar într-un sat, într-un sat uitat de această givernare. Un milion de lei deja sunt alocați acolo pentru o bucată de drum, pentru concerte și pentru tot felul de activități... activități inutile, în marea lor parte. Iată unde sunt banii contribuabililor. Dar această hârtie face parte dintr-un dosar mai larg, un dosar pe care îl instrumentă, îl documentăm împotriva acestei guvernări criminale, mafiote. Este doar una dintre probele pe care le deținem în acest moment. Nu facem publice tot ce deținem, pentru că, pur și simplu, le-am da ocazia acestor criminali să-și scoată tot felul de ordonanțe de neîncepere a urmăririi penale.
Dacă mai sunt întrebări.

Jurnalist: [Indescifrabil].

Andrei Năstase: Ceea ce v-am prezentat dumneavoastră, este una dintre probele pe care le deținem și cel care a făcut măcar un pic de lectură juridică va înțelege că orice însrcis constituie astăzi o probă, iar această probă, de care vorbim noi, conține semmnăturile a peste treizeci de persoane, inclusiv persoane care au beneficiat de aceste sume. Noi avem numele fiecăruia dintre cei care și-au pus semnătura aici, coordonatorii, șefii de organizații teritoriale ai PD, iată-i, sunt aici. își vor regăsi semnăturile pe aest document. Acești oameni trebuie să-și pună întrebarea: Va avea Plahotniuc loc pentru ei în elicopter? Va avea loc pentru ei în avionul charter atunci când un procuror liber va ocupa postul de Procuror General? Vă asigur eu, nu vor avea nici pentru cel din Chișinău, nici pentru cel de la Bălți, nici pentru cel de la Telenești, nici pentru cel de Râșcani, din UTA Găgăuzia. Nu. Vor încăpea doar el, Candu și, probabil, Filip, dacă n-o să-l uite pe aici.
E, aceeași problemă trebuie să și-o pună și cei care îl slujesc, fie de pe poziția așa-ziși jurnaliști, fie de pe poziția de blogger, fie de pe poziția de analiști politic, să-și pună întrebare, vor avea ei loc în elicopterul sau în avionul lui Plahotniuc? Categoric nu.

Dacă nu mai sunt întrebări, vă mulțumesc foarte mult pentru prezența dumneavoastră în această conferință. Mulțumesc în mod special celor de la ProTV care totuși au ajuns aici, mulțumesc celor de la privesc.eu care întâi de toate ați mers la oficiul nostru. Le mulțumesc celor de la JurnalTV, celor de la Moldova1, o să privim cu drag deseară știrile, și celor de la Prime și vă mulțumim foarte mult că sunteți alături de opoziția democratică din Republica Moldova.
Vă mulțumim foarte mult, vă așteptăm și cu alte ocazii la conferințele noastre.