Urmărește canalele noastre de Telegram pentru a afla despre începutul evenimentelor transmise live în România și Republica Moldova

Ion Ceban, Președintele fracțiunii Partidului Socialiștilor din Republica Moldova în cadrul Consiliului Municipal Chișinău: Bună. Spuneți, ce vreți să aflați?

Jurnalist: Ce cereți magistraților Curții astăzi?

Ion Ceban: Magistraților Curții solicităm să interpreteze pe de o parte, și pe de altă parte, să ne spună foarte clar, absolut la toată lumea, dacă are dreptul Primarul Interimar să numească alt Primar Interimar. Noi considerăm că acest lucru este ilegal, prin buchia legii, atât în ceea ce ține de Legea cu privire la administrația publică locală, dar și alte legi, standarde, practici, atât naționale, cât și internaționale. Acest lucru este inadmisibil. Mai sunt și alte articole contestate din Legea propriu-zisă, cu privire la statutul municipiului Chișinău. Noi considerăm că ea este abuzivă și, reiterez, Ghimpu s-a urcat pe cracul pe care și l-a tăiat singur, pe de o parte, pe de altă parte, nu exclud că este o înțelegere între Partidul Democrat în acest sens, pentru a proteja cetățeanul Dorin Chirtoacă de ceea ce urmează să i se întâmple. Deci, de un eventual referendum cu succes sau de o demisie în acest sens.

Jurnalist: Dar cum ar fi trebuit să decurgă procedura ca să fie conform legii?

Ion Ceban: Deci, conform legii, toate procedurile care sunt atât la scara națională, cât și la cea internațională recunoscute, sunt în baza unor propuneri din partea Consiliului Municipal. N-ar putea să vină o astfel de propunere din partea Primarului Interimar, sau am avea o opțiune, care este tot utilizată peste hotare, dar și pe interior, că ar putea să vină la vină la propunerea Primarului, dar iarăși, nu interimar. Asta este.

Jurnalist: Dar a fost exclusde douăori de pe ordinea de zi acest proiect de decizie. De ce atunci? Poate să fi fost alte propuneri din partea consilierilor?

Ion Ceban: Nu, dar au... Ca să înțelegeți, e o capcană despre care am vorbit ani... de când s-a adoptat această prevedere legală. Este foarte simplu. Prerogativa de a introduce pe ordinea de zi a Consiiului Municipal ține ori de o treime de consilieri, ori de Primar, dar cel care semnează prpriu-zis este Primarul, deci cel care propune convocarea ședinței. Respectiv, el are în regim proiritar, această chestiune. Deci, în mod normal, dumnealui propune toate lucrurile astea. Dar asta nu ar trebui să se întâmple în asemenea formulă. Nu găsiți exemplu în toată lumea, unde un Primar Interimar numește un PrimarInterimar. Asta-i ca și cum dumneavoastră Șef-adjunct la știri, ar numi Directorul General al ediției sau a mediei pe care o conduceți.
Din punct de vedere juridic, vă mai spun ceva?

Vasile Bolea, deputat al Partidului Socialiștilor din Republica Moldova: Din punct de vedere juridic, deci, în primul rând, această numire, eu vreau să spun, nu a Primarului General, dar în primul rând, domnul Grozavu îndeplinește funcția și are toate atribuțiile unui Vice-primar. Un Vice-primar să propună alți Vice-primari și după aia să-și retragă competențele, să numească un interimar, o altă persoană, deci, este... este o opțiune contrară legii și contrară acelor principii consfințite în Harta Europeană a Autnomiilor Locale. Harta Europeană a Autonomiilor Locale clar prevede că administrația publică locală, deci, ca și organ al administrației publice locale este Consiliul local, Consiliul Municipal. Toate aceste încercări de a numi Vice-primarul și, după aceasta, să încoroneze unul dintre vice-primari cu atrbuțiile unui Primar General, fără a consulta Consiliul Local, este, iarăși, o depășire a atribuțiilor și o încălcare a legislației și ale normelor internaționale la care Republica Moldova este parte.

Și, prin prisma articolelor respective din Constituție la care noi am făcut referire la această sesizare, și prin prisma Hărții Europene a Autonomiilor Locale, noi am solicitat Înaltei Curți să se expună asupra acestui articol șaptesprezece, din Legea o sută treizeci și șase, care a fost adoptată în vara anului trecut. Atât.

Jurnalist: Vă mulțumim.

Ion Ceban: Altceva?

Jurnalist: Ați... Contestarea este semnată de deputații PSRM?

Ion Ceban: Da, da, sigur. Așa cum prevede legea.

Jurnalist: Toți deputații, da?

Ion Ceban: Indescifrabil.

Jurnalist: Câte semnături?

Vasile Bolea: Poftim?

Jurnalist: Câte semnături?

Vasile Bolea: Câte semnături avem.

Jurnalist: Indecifrabil.

Ion Ceban: Indescifrabil.