Urmărește canalele noastre de Telegram pentru a afla despre începutul evenimentelor transmise live în România și Republica Moldova

Declarația de presă a Purtătorului de cuvânt al Președintelui României, Mădălina Dobrovolschi

„Bună ziua! Bine ați venit la această declarație de presă!

Vreau să vă aduc în fața dumneavoastră informații importante despre principalele acțiuni aflate în agenda domnului Președinte Klaus Iohannis în perioada imediat următoare.

Și, dacă îmi permiteți, voi începe cu ziua de vineri, 17 noiembrie, când Președintele României, domnul Klaus Iohannis, va participa la Summitul Social privind promovarea locurilor de muncă echitabile și a creșterii economice în Uniunea Europeană. Acest Summit va avea loc la Göteborg, în Regatul Suediei.

Vreau să precizez faptul că acest Summit reunește șefi de stat și de guvern din statele membre ale Uniunii Europene, parteneri sociali, dar și alți membri, actori cheie la nivel înalt.

Formatul Summitului va include următoarele segmente - mai întâi o sesiune plenară introductivă și apoi vor fi trei sesiuni tematice desfășurate în paralel. Aș preciza care sunt tematicele acestor sesiuni: accesul pe piața forței de muncă, situația pieței forței de muncă și tranziția dintre locurile de muncă pe piața muncii. Președintele României va avea o intervenție în cadrul sesiunii cu tema „Accesul pe piața forței de muncă”.

Cu prilejul Summitului, va avea loc și o reuniune informală a liderilor Uniunii Europene, dedicată acțiunilor viitoare ale Uniunii în zona tematicilor culturale și de educație.

Mergem mai departe în agenda domnului Președinte și ne oprim în ziua de miercuri, 22 noiembrie, când Președintele României se va deplasa la Ploiești. Aici va participa la o dezbatere intitulată „Orașele României la 100 de ani de la Marea Unire. Un viitor smart pentru Ploiești”. Este o dezbatere organizată de Primăria municipiului Ploiești, în colaborare cu Universitatea de Petrol și Gaze din Ploiești.

Dezbaterea are loc în contextul în care ne apropiem de intrarea în anul Centenarului Marii Uniri. Este un prilej important în care se poate trage linie, se poate face o analiză în legătură cu locul în care se află România în acest moment, în ce stadiu de dezvoltare sunt comunitățile României, dar este și un prilej important pentru aleși să își informeze cetățenii în legătură cu perspectivele pe care le au în vedere privind dezvoltarea zonelor rurale și urbane în România în perioada următoare.

Aceste lucruri, de altfel, vor fi și subiect în dialogul pe care Președintele îl va avea cu Primarul din Ploiești, cu reprezentanți ai autorităților locale, cu reprezentanți ai mediului academic, mediul de afaceri și ploieșteni implicați în diverse proiecte comunitare. Aceste persoane, evident, vor participa la dezbaterea despre care vă vorbesc.

Un alt eveniment despre care vreau să vă aduc mai multe informații este unul care se va desfășura în ziua de vineri, 24 noiembrie, când Președintele României se va afla la Bruxelles, acolo unde va participa la cel de-al cincilea Summit al Parteneriatului Estic. Va fi organizat acest Summit sub egida Președinției estone a Consiliului Uniunii Europene. Este un moment relevant în conturarea perspectivelor de evoluție a relațiilor dintre Uniunea Europeană și țările aflate în Vecinătatea Estică, într-un context internațional pe care îl cunoaștem, unul complex.

De asemenea, acest Summit va urmări să confirme progresele acțiunilor care au fost stabilite la Summitul anterior, care a avut loc la Riga în anul 2015. Și aș enumera tematicile care au fost luate în vedere în dezbaterile de atunci: capacitatea administrativă și bună guvernare, oportunități de piață, interconectări și schimbări climatice, mobilitate și contacte interumane.

În acest context, al pregătirii Summitului de la Bruxelles, va fi semnat un nou cadru juridic privind cooperarea dintre Armenia și Uniunea Europeană.

Și, de asemenea, consider că este potrivit să vă aduc câteva elemente referitoare la dimensiunea multilaterală a Parteneriatului Estic, ce cuprinde câteva platforme tematice, mai precis patru: democrație, bună guvernare și stabilitate; integrare economică și convergență cu politicile comunitare; securitate energetică; contacte între persoane.

Acestea sunt principalele acțiuni aflate în agenda domnului Președinte. Dacă dumneavoastră aveți alte întrebări, vă aștept.”

Sesiune de întrebări și răspunsuri:

Jurnalist: Anul trecut, în contextul dosarului „Referendumul”, Președintele Klaus Iohannis îi solicita demisia liderului PSD, Liviu Dragnea. Acum, odată cu noul dosar Tel Drum, Klaus Iohannis este de părere că Liviu Dragnea ar trebui să demisioneze din fruntea Camerei Deputaților și a PSD?

Purtătorul de cuvânt al Președintelui României: Referitor la acest subiect, aș face o singură precizare, pe care cu toții o cunoașteți, și anume faptul că Președintele României, domnul Klaus Iohannis, își dorește o justiție independentă și puternică. Beneficiarul unei justiții independente și puternice este societatea și, mai mult de atât, nu cred că este de adăugat.

Jurnalist: A existat o discuție telefonică sau directă între domnul Iohannis și domnul Dragnea după evenimentele de ieri?

Purtătorul de cuvânt al Președintelui României: Dacă îmi permiteți, nu voi face precizări suplimentare în legătură cu acest subiect. Dacă ar fi existat o discuție oficială, cu siguranță aceasta s-ar fi aflat pe agenda publică și v-ar fi fost comunicată.

Jurnalist: Tocmai spuneați că Președintele își dorește o justiție independentă. Aseară, Președintele PSD, Liviu Dragnea, a adus mai multe acuzații, inclusiv Președintelui României, Klaus Iohannis, spunând că este în spatele unui stat paralel, care face dosare politice. Cum răspunde Președintele României unor astfel de acuzații?

Purtătorul de cuvânt al Președintelui României: În România nu există un stat paralel. Această formulare este o invenție a celor care au probleme cu justiția, iar dacă ar fi să aduc în atenția publicului un lucru care este esențial de înțeles, este ceea ce am spus ceva mai devreme referitor la acest beneficiar. Un beneficiar real al unui sistem sănătos, atunci când vorbim despre stat de drept și justiție independentă, nu poate fi decât societatea. Societatea este cea care beneficiază atunci când statul de drept funcționează așa cum trebuie și atunci când avem o justiție independentă. Sunt niște lucruri la care Președintele României, așa cum știm, ține foarte mult și pe care și le dorește pentru România.

Jurnalist: Președintele României a rugat Guvernul să renunțe la modificările privind Codul Fiscal. Săptămâna trecută am asistat însă la adoptarea acestei ordonanțe de urgență. Ce mai poate face Președintele României de acum încolo, pentru că spunea că se va folosi de toate prerogativele prezidențiale?

Purtătorul de cuvânt al Președintelui României: Președintele României a avut o expunere amplă în legătură cu acest subiect și a avertizat în nenumărate rânduri că astfel de politici lipsite de predictibilitate și de stabilitate pot să aibă efecte negative. Sunt singurele comentarii pe care aș vrea să le fac eu, pentru că domnul Președinte deja a punctat cum stau lucrurile din acest punct de vedere.

Jurnalist: Domnul Dragnea mai spunea aseară că șeful SPP Lucian Pahonțu este „poștașul” domnului Klaus Iohannis și că încearcă, oarecum, să racoleze oameni din PSD. Ce-i răspundeți?

Purtătorul de cuvânt al Președintelui României: Dați-mi voie să nu intru în astfel de dialoguri și să nu am niciun fel de comentariu.

Jurnalist: A discutat domnul Președintele cu domnul ministru de Finanțe Ionuț Mișa sau cu Premierul de când a fost adoptată această ordonanță privind măsurile fiscale?

Purtătorul de cuvânt al Președintelui României: Din nou, sunt în fața dumneavoastră pentru a vă prezenta chestiuni care se află pe agenda publică și nu am date pe care am a le prezenta în legătură cu astfel de întâlniri.

Jurnalist: Care este opinia Președintelui Klaus Iohannis asupra a ceea ce se întâmplă acum pe scena politică, în condițiile în care PNL a anunțat că va depune o moțiune de cenzură și începe abia acum să caute susținere pentru aceasta?

Purtătorul de cuvânt al Președintelui României: Domnul Președinte își dorește, evident, ca lucrurile să conducă spre un climat de stabilitate, pentru că, până la urmă, în centrul preocupărilor se află cetățeanul român care trebuie să simtă că lucrurile au o evoluție pozitivă. Luptele politice își au locul în altă parte și tocmai de aceea nu aș vrea să intru în astfel de discuții sau speculații. Dacă nu mai sunt alte întrebări, vă mulțumesc!