Urmărește canalele noastre de Telegram pentru a afla despre începutul evenimentelor transmise live în România și Republica Moldova

Declarația de presă a Președintelui României, domnul Klaus Iohannis, susținută înaintea participării la Summitul Social privind promovarea locurilor de muncă echitabile și a creșterii economice în Uniunea Europeană (Göteborg, Regatul Suediei)

Președintele României, domnul Klaus Iohannis: Bună dimineața!

Începem astăzi un Summit aici, în Suedia, la Göteborg, un summit un pic mai special dedicat unei teme pe care am numit-o „Europa Socială”. Este vorba, în principal, despre creștere economică și locuri de muncă. O să discutăm astăzi cum putem să acționăm pentru a avea mai multe locuri de muncă, în special, deci, cu un accent special pe locuri de muncă pentru tineri.

În acest context, eu voi sublinia importanța acestei teme pentru România, dar și abordarea noastră, care aș contura-o foarte, foarte pe scurt, așa, la început – noi ne dorim o abordare echitabilă. Nu dorim să avem politici europene care discriminează anumite părți ale continentului, ca să mă explic așa. Deci, o abordare echitabilă. Pe de altă parte, și acest lucru îl voi sublinia foarte clar – noi pledăm pentru un sistem de educație, pentru un învățământ adaptat nevoilor economiei. Și atunci, cu siguranță, vom găsi căile cele mai bune pentru a crea locuri de muncă pentru tineri, pe de-o parte, pe de altă parte pentru a pregăti tinerii pentru a intra cu succes pe piața muncii.

În a doua parte a întâlnirii noastre, care se desfășoară spre prânz – este în format de Consiliu – vom discuta despre educație și cultură. Aici, iarăși, foarte important pentru noi este să încurajăm în continuare programele europene care au dat rezultate excepționale și pentru români. De exemplu, Programul Erasmus, un program în care au intrat foarte mulți tineri români, studenți, și au putut să studieze în diferite universități din întreaga Europă. Deci, un program destinat mobilității studenților. Noi credem că aceste concepte trebuie extinse și promovate.

Pe de altă parte, cred că România este o țară unde „Cultură” se scrie cu literă mare și în acest sens vom sprijini orice abordare care este destinată mobilității artiștilor, a oamenilor care lucrează în domeniul cultural.

Sesiune de întrebări și răspunsuri:

Jurnalist: Domnule Președinte, tot în contextul discuțiilor despre creșterea economică, în plan intern dumneavoastră ați avertizat Guvernul că, în România, creșterea economică este bazată prea mult pe consum. Premierul spunea ieri că este o falsă problemă această îngrijorare și, dimpotrivă, e un semn de modernitate pentru în România a crescut consumul.

Președintele României, domnul Klaus Iohannis: Știți bine că nu comentez spusele altora. Eu rămân la opinia mea. O creștere bazată preponderent pe consum nu este una sustenabilă, și o spun toți specialiștii în economie. Asta nu înseamnă că trebuie să reducem consumul. Nu, trebuie să avem grijă și de cealaltă latură, a investițiilor publice, a măsurilor destinate încurajării investitorilor. Și aici, sigur, putem cu tristețe să constatăm că, cel puțin, partea guvernamentală, pur și simplu, nu și-a făcut treaba în acest an. Avem foarte, foarte puțin bani investiți de Guvern în lucrări publice. Or, se știe foarte bine că marile lucrări publice sunt generatoare de creștere economică și acestea au lipsit aproape cu desăvârșire în cursul acestui an. Poate la anul vom avea o abordare mai prudentă din partea guvernanților.

Jurnalist: Tot în plan intern, nici avertizările dumneavoastră în legătură cu raportul MCV nu par să fie luate în seamă de Guvern. Ministrul Justiției era chiar optimist și reprezentanții coaliției de guvernare spun că la anul această monitorizare ar putea fi ridicată.

Președintele României, domnul Klaus Iohannis: Eu nu cred în așa ceva și cred că acest optimism afișat este cel puțin nepotrivit.

Jurnalist: Domnule Președinte, se speculează că escala domnului Secretar Tillerson ar avea legătură cu achiziția de sisteme Patriot. Ce semnale aveți dumneavoastră?

Președintele României, domnul Klaus Iohannis: Nu, nu comentez aceste chestiuni. Ambasada SUA a făcut o comunicare foarte clară în această speță și mai mult nu cred că este cazul să se spună acum.

Jurnalist: Președintele Camerei Deputaților are un nou dosar la DNA. Credeți că ar trebui să demisioneze?

Președintele României, domnul Klaus Iohannis: M-am exprimat de foarte multă vreme. Din capul locului, persoane care au fost condamnate penal sau care sunt cercetare penal, nu trebuie să fie în conducerea statului. Punct!

Jurnalist: Domnule Președinte, vă așteptați la acest Summit la discuții, cel puțin informale, referitoare la Brexit?

Președintele României, domnul Klaus Iohannis: Acum cu siguranță discuții informale vor fi și pe tema Brexit. Dar informale mai degrabă în pauza de cafea, de exemplu, fiindcă nu sunt nici pe agenda dejunului de lucru aceste chestiuni. Vă mulțumesc!

Jurnalist: Mr. Iohannis, we have a lot of people from Romania that beg for money here in Sweden. What can we do to help them to have better conditions, so they don’t have to beg for money, but maybe find work here or better conditions in Romania? Domnule Iohannis, avem mulți români care cerșesc aici, în Suedia. Ce putem face pentru a-i ajuta să beneficieze de condiții mai bune, pentru a nu mai fi nevoiți să cerșească, ci, poate, să își găsească un loc de muncă aici sau să aibă condiții mai bune în România?

Președintele României, domnul Klaus Iohannis: I am convinced that this problem can be solved, but the only solution is if the two governments work together, if they have joint programs destined for these people and I am convinced that things can be improved. Thank you! Sunt convins că această problemă poate fi rezolvată, dar singura soluție este ca cele două guverne să lucreze împreună, să aibă programe comune destinate acestor persoane, și sunt sigur că lucrurile pot fi îmbunătățite. Vă mulțumesc!