Urmărește canalele noastre de Telegram pentru a afla despre începutul evenimentelor transmise live în România și Republica Moldova

Ion Ceban: ProTV s-a încleiet, ba nu vine, ba se încleie. A, da aicea-s toate încleiete așa.

Jurnalist: La soviste.

Ion Ceban: La soviste, e la soviste da. Hai că nu-mi trebuie, chiar nu-mi trebuie . Dacă o să fie întrebarea care presupun eu că poate să existe. Sunteți gata?
Bună seara și mulțumesc ca ați venit cu toții aici să discutăm despre rezultatele acestui plebiscit. Primul lucru care este important, vreau să mulțumesc sincer în numele întregului partid pentru faptul că a existat acest procedeu, cel mai democratic care poate să existe oriunde în lume. Și atunci cînd facem unele calcule, trebuie să nu facem referințe la acele date care ni le furnizează CEC-ul, pentru că, dacă luăm în calcul datele CEC-ului, în Chișinău trăiesc aproape 1milion de oameni, 640 sau 624 corectări. Cei cu vîrsta cuprinsă de la 18 în sus, iar dacă îi mai punem în această categorie și pe cei de la 1 pînă la 18 ani care sînt cei mai mulți, atunci ajungem aproape la 1 milion de oameni în Chișinău. În Chișinău demult nu mai sunt nici măcar 500-600 de mii de persoane, sa fie foarte clar. Iar acest lucru îl arată fiecare alegere pe care o avem în municipiul Chișinău.

Acum de ce spun că este o procedură pe care o salutăm. Este pentru prima data în Republica Moldova și cred că trebuie să mulțumim absolut tuturor celor care au ieșit astăzi să participe la această procedura democratică. Și vreau să vă spun că ei sînt aproape 40 de procente din cei care au votat în 2015. Reiterez, în 2015 în primul tur al alegerilor au votat 296 de mii de oameni, în al doilea tur 305 mii oameni. Iată ăsta este potențialul Chișinăului, da nu listele umflate de Comisia Electorală Centrală și alte instituții. Nu avem demult 1 milion de oameni în Chișinău.

Primul lucru: Vreau sincer să mulțumesc tuturor celor care și-au exprimat această poziție pentru că altfel s-ar putea să ne revoltăm la bucătărie, s-ar putea să cerem să ieșim cu furci și tot așa mai departe. O altă modalitate, o altă procedură mai democratică de cea care a avut loc astăzi nu există. Și trebuie, dacă vrem, să corespundem unor valori democratice, să respectăm aceasta procedură. Și deopotrivă respectăm și voința celor care n-au ieșit.

Oameni buni, vă place să mergem spre drumurile sparte? E treaba Dumneavostră. Vă place să fiți alimentați sau copiii Dumneavoastră cu hrană alterată la gradiniță? Noi nu vă putem face nimic. Ati avut astăzi opțiunea să spuneți nu. Vă place să vă fure? Să vă construiască pe terenuri de joacă pentru copii, să vă fure de spațiul verde, vă plac facturile? Noi nu putem să vă facem nimic. Dacă vă place așa, înseamnă ca ați avut alegerea să stați acasă, ați respectat-o, nu avem ce sa vă spunem. Nu avem decît să respectăm această alegere a Dumneavostră.

Acuma să fie foarte clar în continuare. Nu există partide în aceste lucruri, pentru că noi cu toții mergem, ne deplasăm, trăim, încercăm să creăm, sau orice am face în acest oraș. El ne aparține tuturor, nu unui partid sau altui partid și asta trebuie să înțelegem. A boicota un procedeu democratic din considerentul geopolitic sau că-mi place sau nu-mi place un partid, după părerea mea este una greșită.

Acuma o spun cu toată sinceritatea și cei care au facut acest lucru să-și asume pe deplin ce va urma. Și aici mă refer în primul rând la Partidul Democrat și Partidul Acțiune si Solidaritate a Maiei Sandu.

Noi considerăm și reiterez acest lucru, că în momentul de față, capitala ajunge pe mâna Partidului Democrat și a lui Vlad Plahotniuc, iar de acest lucru se face în mare măsură de vină Maia Sandu, dacă nu în totalitate. Și dumneaei să explice tuturor celor pe care i-a îndemnat să rămâna acasă, pentru că cei care sunt într-un fel sau altul simptizanți ai PSRM, sau cei care nu sunt de acord cu ceea ce se întâmplă în Chișinău au ieșit. Repet, 40 la sută din cei care au ieșit la vot în 2015, noi nu am mai avut astfel de proceduri. În continuare, vreau să știu că undeva acum o sa facă și un briefing Dorin Chirtoacă. Eu știu ce va spune el, dar eu am mari dubii că dumnealui se întoarce în fotoliul de primar. Dacă vrea cu adevărat ca lucrurile sa meargă cumva înainte, ar fi foarte bine sa-și dea demisia, la propriu, pentru că este și el parte a acestui scenariu, or înțeles ori fără el înțeles, dar este parte acestui scenariu. Eu nu știu dacă și-a negociat cumva libertatea, dar sunt sigur absolut în continuare că este șantajat de toate dosarele pe care le are. Asta e ceea ce am vrut să vă spun în linii foarte mari. Iar în rest, vreau să mulțumesc o dată în plus tuturor chișinăuenilor care au avut o poziție civică, tututor celor care au ieșit astăzi și au spus nu acestui dezmăț de 10 ani de zile care s-a întîmplat în municipiul nostru. Tuturor celor care își doresc un oraș mai frumos, mai bun, mai confortabil, mai comod pentru oamenii de toate vîrstele de la cei mici și pîna la cei de vîrsta a treia. Iar celor cărora le place, nu am decît să le spun - este alegerea dumneavoastră și nu avem decăt să o respectăm.

Jurnalist: Dle Ion Ceban, vați așteptat la un astfel de rezultat, la o astfel de prezență la vot?

Ion Ceban: Păi am zis, eu cred că este o prezență bună. Sunt aproape 40 de procente de persoane care s-au prezentat la urnele de vot din cei care au participat la vot în anul 2015. Dacă sunt atît de buni, repet, este o procedură nouă pentru Republica Moldova, este una singură pe care am aplicat-o la scara de municipiu. Dacă sunt atît de buni cei care cred că prin boicot ei s-au menținut în aceasta postura, trebuia să cheme contra să voteze. Eu mai vorbesc deja de aceste întrebări care au fost straniu formulate cu tot cu răspunsuri la aceste întrebări.

Jurnalist: Dacă noi am înțeles corect, porti responsabilitatea de acest rezultat pe unei opoziții astăzi este a parlamentarilor pe Maia Sandu, spuneați pentru că a chemat oamenii să...

Ion Ceban: Deci Maia Sandu spune că asăzi are, fiți atenți, aproape 40 la sută din votanții care sunt în Chișinău. Noi zicem că avem ceva mai mult. Iată, dacă ei au ascultat îndemnul nici o problemă.

Jurnalist: Chiar ați crezut că o să fie Maia Sandu (indescifrabil) adică de o poziție cu socialiștii?

Ion Ceban: Haideți să facem în felul următor - asta este poziția mea, pentru că altcineva, din ceea ce vedem în sondaje, nu cred că ar fi putut influența. PD-ului este foarte convenabilă situația de aici si toata lumea înțelege că ei sunt singurii beneficiari de această situație. Acuma eu chiar cred că absolut toată lumea trebuie să cheme pentru ca acest plebiscist să aibă loc. Am fost doar noi și toți restul împotrivă? Nici o problemă, poate este o repetiție și nu exclud că este o repetiție pentru parlamentarele din 2018 intre PAS si Partidul Democrat.
Dar reiterez, să-și asume absolut toate consecințele în acest sens. Alte întrebări?

Jurnalist: Da. Afară un grup de tineri cer socoteală pentru...

Ion Ceban: Pentru?

Jurnalist: Banii cheltuiți pentru referendum..

Ion Ceban: Uite, am zis eu că o să-mi trebuiască, probabil. Aici este doar un singur raport al "Evaluării impactului corupției asupra bunei guvernări a municipiului Chișinău". Eu i-am întrebat pe acești tineri dacă au fost undeva să ceară întoarcerea miliardului. și vă garantez că ei nu au fost nicăieri, nicăieri. Pentru că ei sunt niște oameni trimiși aici să strige sa fie întorși banii pentru o procedură democratică.

Jurnalist: De către cine sunt trimiși?

Ion Ceban: Eu n-am zis că de Partidul Democrat. Acuma fiți atenți. Evaluarea impactului corupției asupra bunei guvernări a municipiului Chișinău constată 110 milioane, doar acest raport simplu constată 110 milioane pierderi în fiecare an din cauza funcționarilor de la primărie. Noi nu vorbim aici de corupția care ține de autorizație, de certificate de urbanizm. Noi nu vorbim despre calitatea proasta a drumurilor și cum costă în Chișinău un drum mai scump de 2 ori decît un drum în Germania și unde sunt diferențele acestea de bani. Noi nu vorbim despre faptul că un Gamrețchi este eliberat pentru că a vrut să vă
tragă în țeapă cu parcajele împreună cu Chirtoacă. Dintr-un proiect de 1 miliard de lei care să ducă 90 de procente, undeva in offshore. Deci, dacă să le tot punem una lîngă alta sunt miliarde pe care le pierde capitala, iar ceea ce am încercat să asigurăm noi este o procedură democratică solicitată de peste 80 de mii de cetăteni ai municipiului Chișinău.

Jurnalist: Credeți că rezultatul acestui referendum este un eșec al partidului Socialiștilor?

Ion Ceban: Noi nu credem nici într-un caz că este sau nu este un eșec al cuiva. Este în primul rînd o situație pe care o reflectă la nivel de municipiu, starea de lucruri și, dacă puteți numi eșec, atunci doar acelora care le convine această situație. Dumneavoastră vă place cum este în Chișinău? Spuneți da sau nu? Eu pe oricare vă întreb acuma, de la stînga la dreapta dacă vă place și-mi spuneți că nu vă place. Dacă este cineva să-mi spună, din jurnaliști, ridicați vă rog frumos mîna. Eu sunt cel care imi place cum este administrat Chișinăul. Vă rog mult!

Jurnalist: ( indescifrabil )

Ion Ceban: De ce nu? Ia uitați-vă, dar cameramanii nu au nici o poziție.

Jurnalist: Cum n-au?

Jurnalist: Au, dar suntem în fața camerei, suntem în calitate de jurnaliști...

Ion Ceban: Care este problema, care este problema? Nu văd absolut nici o problemă. Spuneți că...dar care este poziția civică? Deci nu vă cer nimic altceva decît să faceți ca și oamenii. haideți să ieșim în afară.

Jurnalist: Dl Cebanu, acuma vă punem noi o întrebare...

Ion Ceban: O secundă. Vă punem noi o întrebare, cine?

Jurnalist: Eu, eu vă pun o întrebare

Ion Ceban: Așa și spuneți, vă pun eu o întrebare că eu tot la întrebare răspund.

Jurnalist: Dacă ați cerut întrebări de la ziariști, ascultați. Atunci cum să vedem negocierile doamnei Zinaida Grecean cu Igor Dodon, prețul la gaze variabil in 2007?

Ion Ceban: Ce să vedeți?

Jurnalist: Cum vedem prețurile celea care le-au negociat cu Gazprom? În detrimentul cui?

Ion Ceban: Constantin, Constantin, ceea ce știu eu referitor la acest contract, nu are nici o problemă legată de, sau nici o conexiune legată de conferința asta de aici. Dar în fine, prețul la gaz astăzi e de 2 ori mai mic decît era 4 ani în urmă, grație acestui contract. Iar prețul pentru consumatorul final care ești și dumneata, nu a scăzut nici cu un bănuț, din contra s-a mărit. Asta este problema. Deci cum ai plătit taxa majorată cînd era 4 sute și ceva euro metru cub de gaz pentru Rebublica Moldova, așa plătesc și astăzi în pofida faptului că metru cub, suta de metri sau mia de metri cubi pentru Moldova este sub 200, 190 ultima dată, dacă nu greșesc, chiar mai mică. Nu sunt exact...

Jurnalist: În acel contract nu ( indescifrabil )

Ion Ceban: În exclusivitate, datorită acelui contract. și dacă vrei putem să punem rămășag în acest sens. Este de față toată mass media. Altceva?

Jurnaliști: Mulțumim.

Ion Ceban: Vă dorim succes și dacă vă place incă o dată repet : n-avem decît să respectăm opinia dumneavoastră.

Jurnaliști: ( indescifrabil )

Ion Ceban: Eu am fost cu ei și deja am discutat.