Urmărește canalele noastre de Telegram pentru a afla despre începutul evenimentelor transmise live în România și Republica Moldova

Ion Ceban, Președintele fracțiunii PSRM în Consiliul Municipal Chișinău: Bună ziua și vă mulțumim că ați dat curs invitației pentru conferința de presă. Sunt sigur că ați veni și cu alte ocazii. Avem dezbateri foarte interesante aici, la schema de transport pentru ziua de astăzi.

Un subiect foarte important pentru deblocarea situației legate de ambuteiajele care sînt în municipiul Chișinău și multe alte lucruri. Acest lucru, propriu-zis această "masă rotundă" și aceste dezbateri publice trebuiau să aibă loc în sala asta. Eu nu știu de ce avem comasări, ori dreapta nu știe ce face stînga, ori stînga nu știe ce face dreapta, ori continuăm practica la care a fost de pînă acum.
Deci, mergem cu privire la organizarea și desfășurarea ședințelor Consiliului Municipal Chișinău. Poziția fracțiunii să fie foarte clară. Deci, noi rugăm foarte mult executivul să nu intervină în legislativ și mai mult decît atît, rugăm insistent ca să nu apară conflicte între legislativ și executiv. Executivul să apară la ședințele CMC atunci cînd este invitat, sau cînd are de apărat un subiect la acest capitol. În continuare am zis, preferăm ca la aceste subiecte să participe domnul Grozavu. Unu.

Doi. Din 97 de subiecte care sunt incluse în ordinea de zi, 90 sînt funciare și arendă. Liberalii nu mai sunt, iată este domnul Topală, dar dumnealui deja nu mai este liberal, cererea e scrisă în altă parte și cel mai straniu că parcă timpurile s-au schimbat, dar agenda ordinei de zi a rămas aceeași. Repet : subiectele cu caracter funciar nu au ce căuta pe ordinea de zi a Consiliului Municipal Chișinău cu excepția celor de autentificare a drepturilor de proprietate sub casele oamenilor. Punct.
Pentru toate restul, trebuie să existe foarte clare rpoceduri și insistăm pe aceste lucru ca să apară în ședința CMC-ului, subiecte legate de revizuirea componenței comisiilor privind licitațiile publice. Toată arenda și toate subiectele funciare trebuie să fie prin licitații publice. Nu aveți ce împărți aici în continuare, așa cum ați făcut pînă acum.
Acum să fie foarte clar cu prioritățile din această ordine de zi.

Primul lucru: la momentul de față există foarte serioase probleme în ceea ce ține de pregătirea de sezonul rece. Noi putem să vorbim foarte mult la ședințe operative și-n alte circumstanțe, dar să fie foarte clar, că la momentul de față, lipsesc practic 5000 de tone de material derapant, care trebuie procurat în regim de urgență. Stocat, pentru orice eventualitate ca să nu ne prindă așa cum ne prinde de obicei, sau cum îl prindea pe Dorin Chirtoacă de obicei, iarna, pe data de 20 ianuarie, atunci cînd cădea zăpadă multă. și iată că ne-a prins pe neprins de veste, iarna a venit la 20 ianuarie.

Doi. Există o problemă foarte serioasă și acuma sunt foarte multe solicitări în ceea ce ține de avaria rețelelor de comunicații. Acestea trebuie examinate și trebuie văzute foarte clar relațiile cu termoelectrica și Primăria municipiului Chișinău. Iar dacă este nevoie de alocări de surse financiare în aceste sens, să fie acest lucru realizat.

Trei. Nu există, așa cum n-a existat nici anterior, și am propus în repetate rînduri ca această soluție să fie definitivată/elaborată și prezentată Consiliului Municipal spre examinare, cu privire, dacă nu putem procura astăzi, tehnica care este necesară pentru deszăpezire și multe alte lucruri care sunt necesare în acest sens, să fie această tehnică luată în arendă.
Poftim, noi suntem gata să examinăm, ca să o luăm în arendă de la cei de peste Prut, sau cei de peste Nistru: din Ucraina sau din Romînia. Am mai prezentat acest lucru anterior, dar important ca să existe această tehnică, să nu ne trezim iarăși cu probleme atunci cînd cade zăpada sau e ghețuș, sau multe alte lucruri, sau la rețele.
Deci aceste lucruri trebuie să fie prioritare pe ordinea de zi a Consiliului Municipal Chișinău.

Doi. Dacă vreți, pînă la momentul de față, nu am vazut programul cultural care trebuie să fie prezentat și iarăși ne vom trezi cu acele caruseluri și multe altele. Eu înțeleg că umblatul cu bradul dint-o piață pe 31 august și de pe 31 august în piață, sunt lucruri importante, dar haideți să vadă toată lumea tot programul care este propus și banii care trebuie alocați. Pentru că bani prevăzuți pentru toată treaba asta nu au fost, să fie foarte clar, iar dacă o să mai avem "moș craciuni" care împart zîmbete cu 50 de lei, pentru că-i angajat și al primăriei totodată și el vrea să facă niște bani. Chestia asta nu va trece.
Următorul lucru. Ceea ce este important și trebuie să se regăsească pe ordinea de zi în regim priotar este Proiectul cu Privire la Reorganizarea Primăriei. Acest proiect este pregătit de către fracțiunea pe care am onoarea să o conduc, pe de o parte, pe de altă parte știu că există și alte proiecte. Vă invit să discutăm subiectele acestea publice. Eu nu înțeleg ce caută în continuare în funcție domnii Fleaș, domnul Moldovanu și mulți alți liberali de vază. Dacă au scris cerere de intrare în Partidul Democrat, așa și să ne anunțe, ca să știm în continuare cum mergem. Oamenii ăștia nu au ce căuta în funcțiile pe care le dețin. Despre acest lucru vorbim 2 ani și jumătate, nu astăzi, nu ieri. și domnul Grozavu, aveți toate demersurile în acest sens și aveți toate împuternicirile în acest sens. Totodată, achizițiile de valoare mică, trebuie trecute în format electronic. Banii de la primărie se fură și nu o spun eu. 110 milioane de lei se fură anual în Primăria Municipiului Chișinău. Chestiune argumentată și plasată în spațiul public de CNA, experthub!!! și mulți alții. Ceea ce este important, este ca ghișeul unic să înceapă odată și odată să funcționeze, inclusiv cu documentul electronic.
Haideți să scoatem mîna păroasă de pe documentația care vine în Primăria Municipiului Chișinău. Noi sîntem gata să votăm chiar și săptămîna viitoare aceste proiecte. Oamenii stau cu anii, își așteaptă deciziile. Nu trebuie să vină la CMC, sau să vină la primărie, toate lucrurile astea trebuie plasate pe internet. Ai venit, ai depus actele, ai luat actele peste un timp anumit, dacă ele sunt în corespundere. și nu trebuie să intre prin 11 cabinete să lași mită în toate 11 cabinete în care ai intrat.
Tichetarea electronică. Acuma trebuie planificate lucrurile astea, l-am văzut pe domnul Morgoci, i-am spus : "domnul Morgoci, cu dumneavoastră, fără dumneavostră lucrurile acestea trebuie făcute cît mai rapid". Pentru că banii se fură și de la Regia Transport Electric.
Iată aceste proiecte eu nu le văd pe ordinea de zi. Acum o să revenim la 3 proiecte importante. Deci, taxele locale pentru anul 2018 și Bugetul Municipal Chișinău pentru anul 2018, îl văd inclus aici în ordinea de zi. Întrebarea este, de noi nu respectăm în continuare procedurile care sunt prevăzute de către legislație? Iar procedurile prevăzute de legislație, spun următorul lucru: proiectul plasat pe site, dezbateri publice, cu implicarea tuturor actorilor interesați în acest sens. Începînd de la societatea civilă și finalizînd cu mulți alții.

Deci, reiterez, astăzi, deși este foarte importantă discutarea Proiectului Bugetului, nu acceptăm să fie examinat în CMC fără dezbateri publice prealabile. Și rugăm secretariatul, Primăria Muncipiului Chișinău, să organizeze săptămîna viitoare aceste dezbateri. Singurele dezbateri publice la Buget, au fost organizate de către fracțiunea pe care o reprezint, cîteva săptămîni în urmă. De atunci s-au schimbat foarte multe lucruri, iar comisia, care s-a întrunit săptămîna trecută, de profil, comisia economică nu a dat aviz pozitiv acestui buget. Pentru că parametrii pentru buget au fost schimbați.
Și haideți așa, ca să nu ajungem în luna mai, sau iunie, cum 10 ani s-a întîmplat la rînd, subiectele astea să fie examinate cel tîrziu săptămîna viitoare. În dezbateri pubilce și să începem dezbaterile pe buget și pe taxele locale. Toate lucrurile acestea trebuie să fie previzibile.
Repet, agenții economici pe de o parte își planifică planurile anuale de activitate, iar structurile/subdiviziunile primăriei, trebuie să aibă claritate în ceea ce privește cum cînd și în ce format își fac achizițiile publice, își planifică activitățile.

Deci, ca să închei. Cîteva lucruri importante pe care vrem să le vedem pe ordinea de zi:
1. Pregătirea de sezonul rece și necesitățile de rectificare a bugetului în acest sens. Începînd cu suplinirea cu material derapant și finalizînd cu multe alte lucruri importante.
2. Acuma trebuie prevăzută schema de reorganizare a Primăriei, pentru că acest lucru implică inclusiv alocări, sau nealocări de finanțe, prevăzute în Bugetul Public al municipiului Chișinău. Asta înseamnă structură noua, subdiviziuni revăzute, concursuri publice pentru persoanele care ocupă funcțiile vacante.

Doi. Trecerea la la format electronic practic a tuturor proceselor care se întîmplă în primărie. Să luăm mîna păroasă de pe ceea ce se întîmplă în această primărie.

Și trei. Taxele locale și bugetul, rugăm să fie expus public și să fie orgnanizate dezbateri publice. Astăzi un demers în acest sens, va fi pregătit pentru ziua de marți, săptămîna viitoare ca să putem discuta. Noi avem foarte multe propuneri, începînd cu programul de reabilitare a parcurilor, programul de reabilitare a havuzurilor, programul de reabilitare
a subteranelor, amenajarea spațiului public și tot așa mai departe. Pîna finalizînd cu aspectele legate de comunal locative. Noi sîntem gata să discutăm măcar și astăzi acest lucru. Dar repet, trebuie să urmărim ca procedura să fie legală. și vă rog foarte mult, scoați subiectele funciare de pe ordinea de zi a Primăriei Municipiului Chișinău. N-are ce se ocupa Consiliul Municipal cu repartizarea terenurilor și cu arenda. Cu acest lucru trebuie să se ocupe instituțiile specializate, comisiile specializate în baza unui regulament și licitațiilor publice.

Reiterez, terminați să furați aici! Atît am vrut să vă spunem. Va spunem o zi frumoasă și vă invităm cît sunteți toate camerele la un lucru care este cu mult mai important care se întîmplă la momentul de față, decît acest CMC plin de subiecte cu caracter funciar. Este vorba despre dezbaterile pe transport, care sînt, reiterez, foarte importante la momentul de față ca să luăm decizia asupra schemei de transport. Cum și ce facem cu ambuteiajele, ce facem cu benzile pentru transportul public. Cum suplinim parcul de autobuze, cum reorganizăm funcționalitatea acestora, cum implementăm tichetarea electronică decît împărțirea terenurilor care este propusă aici.
Vă mulțumesc și vă spun o zi bună!