Urmărește canalele noastre de Telegram pentru a afla despre începutul evenimentelor transmise live în România și Republica Moldova

Mihai Ghimpu, Președintele Partidului Liberal din Moldova: Așadar, subiectul conferinței de azi este legat de congresul liberalilor din Amsterdam, Olanda. Mulțumesc pentru prezență.
Deci, în perioada 1-3 decembrie au avut loc două evenimente foarte importante:
1. Congresul Liberalilor
2. Bradul Democraților
Eu o să vorbesc de Congresul Liberalilor, care a avut loc, cum am spus, în Amsterdam. Trei zile foarte importante pentru liberalism, pentru Europa, pentru Republica Moldova. Pe ordinea de zi au fost incluse și examinate probleme organizatorice, ce țin de alegerea președintelui și președinților din biroul politic, adoptarea unor rezoluții. Si vreau să vă spun că președintele de pînă la Congres nu a fost reales unanim, ceea ce înseamnă că liberalii europeni au un președinte foarte bun și îl felicităm cu această ocazie, pentru alegerea sa în funcție.

Al doilea subiect foarte important, a fost rezoluțiile congresului adoptat 26 de rezoluții. Pentru noi cea mai importantă rezoluție a fost cea cu privire la statul de drept în Republica Moldova. Această rezoluție a venit să constate încă o dată că avem probleme în Republica Moldova. Ca stat de drept și democratic ca norma prevăzută în consituție și liberalii sunt îngrijorați, și nu doar ei, cunoaștem și poziția a două grupuri parlamentare europene în Parlamentul European, rezoluția congresului ( indescifrabil) și iată că acest congres, din nou s-a abordat și s-a discutat și în final a fost adoptată această rezoluție, care vine să constate că noi avem probleme cu statul de drept, cu drepturile și libertățile fundamentale ale omului, cu dosarele politice, ce țin de primar, cu problemele legate de deputați, președinți de raioane.

Într-un cuvânt, în loc să mergem înainte după furtul miliardului, să reintoarcem încrederea, să demonstrăm că Republica Moldova cu adevărat dorește să aplice acasă standartele și normele europene. După ieșirea noastră, a liberalilor la guvernare, Republica Moldova a început să facă pași înapoi. și asta îi îngrijorează pe toți, inclusiv pe liberalii europeni, care sunt o forță și în Consiliul Europei și în Parlamentul European și în statele naționale din care fac parte ca partid membru ALDE.O să-i ofer cuvîntul doamnei Fusu să vorbească pe scurt desore acest subiect cu rezoluțiile, inclusiv și colegilor mei, care sunt alături: domnul Ion Apostol și Valeriu Munteanu. Poftim dna Fusu!

Corina Fusu: Congresul ALDE, Congresul Liberalilor din Europa, este la cea de a 38 întrunire care a avut loc la Amsterdam, iar Partidul Liberal din Republica Moldova, este membru al acestei structuri europene foarte importante din anul 2010, de la Congresul de la Helsinki. De această dată, pentru noi, liberalii din Republica Moldova a fost foarte importantă adoptarea unei rezoluții, la o temă extrem de importantă pentru democrația și statul de drept din Republica Moldova, care sunt doi piloni esențiali pentru prosperarea noastră, a tuturor, atît din punct de vedere a valorilor europene, cît și din punct de vedere a bunăstării, pentru că bunăstarea urmează fidelitatea față de valorile europene.
Rezoluția noastră s-a axat pe mai multe situații care (indescifrabil) insituțiile europene, în jurul cazului lui Dorin Chirtoacă, dar și a altor primari care sunt presați prin dosare politice, pentru a satisface interesele partidului care se află la guvernare. De asemenea, rezoluția cu privire la statul de drept în Republica Moldova, își manifestă îngrijorarea față de adoptarea netransparentă și pripită a schimbării sistemului electoral din Republica Moldova. și în acest sens, atît comisia de la Veneția, cît și liberalii din Parlamentul Uniunii Europene vor supraveghea foarte îndeaproape derularea evenimentelor asupra schimbării sistemului elecoral în unul mixt. Au fost și amendamente la rezoluția noastră, unul important din punctul nostru de vedere este amendamentul propus de un grup de deputași din Parlamentul Uniunii Europene, care atrag atenția asupra polarizării continuie în societatea din Republica Moldova, fată de Federația Rusă și concentrarea continuă a puterii îm mîinile unui oligarh, care conduc de facto la fuziunea dintre politic și economic. De asemenea îngrijorarea liberalilor europeni față de procedurile extrem de lente în examinarea dosarului sau scandalului legat de frauda din domeniul financiar bancar, dar și a furtului miliardului, ceea ce demostrează legătura puternică dintre clasa politică și persoanele care sunt responsabile de acest fapt.

Constatăm că instituțiile europene sunt deja foarte bine informate și reacționează la cele se întîmplă în Republica Moldova și în cazul lui Dorin Chirtoacă, rezoluția adoptată la cel de al 38-lea congres al Partidelor Liberale din Europa. Este cea de a doua rezoluție axată pe cazul lui Dorin Chirtoacă, dar și a altor primari din Republica Moldova, cărora le-au fost încălcate drepturile fundamentale ale omului, precu și democrația locala.
Primul document, sau prima rezoluție care a venit din partea unei structuri europoene, din partea Consiliului Europei și a structurii sale Congresul Autorităților Locale și Regionale, care în ocombrie 2017 a constatat că arestul, suspendarea, organizarea referendumului, au fost acțiuni ilegale, care încalcă CARTA Europeană a autorităților locale. Iată că și rezoluția liberalilor din Europa constată încălcarea Convenției Europene pentru Drepturile Omului și, a acordului de asociere dintre Republica Moldova și Uniunea Europeană. La capitolul justiție este stipulat foarte clar că reformele în acest domeniu trebuie să fie motorul de dezvoltare al societății, segmente pe care Republica Moldova resimte regrese, ceea ce pune în alertă instituțiile europene, care au fost partenerii noștri și donatorii boștri foarte buni. Credibilitatea a scăzut și în rezoluția liberalilor europeni, la acest congres, de asemenea este stipulat faptul că în lipsa reformelor, nu vor fi debursați bani din partea Uniunii Europene. Mai întîi reforme, apoi încurajare financiară.
Domnul Președinte a vorbit despre faptul că au fost adoptate și multe alte rezoluții extrem de importante despre care o să ne vorbească domnul Ion Apostol.

Mihai Ghimpu, Președintele Partidului Liberal din Moldova: Mulțumesc. Doamna Fusu a uitat să spună că a fost, în afară de această rezoluție, care pentru noi este foarte importantă ce ține de justiție selectivă și părtinitoare în Republica Moldova și rezoluția care se referă primarii liberali. Mai concret, pe 9 mai, totți primarii liberali și structurile Partidului Liberal să sărbătorească Ziua Europei. Vreau să spun că liberalii sunt o forță în Europa, în Parlamentul European, fac parte din majoritate parlamentară împreună cu PPE. Liberalii au 7 prim-miniștri în țările UE și 68 de europarlamentari. După cum vedeți, au fost, rămîn și vor fi partidul care stă la cîrma evoluțiilor. Totdeauna liberalii au fost acel partid, care și-a asumat intotdeauna riscurile, chiar pierzînd din imagini, numai pentru ca societatea să se miște înainte, să se dezvolte și drepturile și legalitațile fundamentale ale omului, să prevaleze.

Acum, o să-i ofer cuvîntul domnului Ion Apostol (dar vino mai aproape de microfon) o să vorbească tot despre o rezoluție foarte importantă care trebuie adoptată și în Parlamentul Republicii Moldova, nu ca rezoluție, dar ca lege. Poftim domnul Apostol!

Ion Apostol: Stimați prieteni, motivul îngrijărării liberalilor europeni, este intensificarea propagandei rusești, care este parte a războiului hibrid, atît pe internet cît și în mass-media, complicații în politica internă a multor state europene. Dacă vă amintiți, aceste ingerințe antidemocratice au ca scop, schimbarea cursului politic al acestor state și sprijinirea forțelor politice distructive populiste din interiorul acelor state, pentru a determina politica de viitor a acestor state. Exemple sînt și implicările în campania pro Brexit, în alegerile prezidențiale din Franța cît și din politica internă a așa state cum sînt Ucraina, Georgia, Republica Moldova și alegerile prezidențiale din Statele Unite ale Americii. Acest lucru nu poate să ne lase indiferenți, deoarece suntem și noi parte a așa numitei politici de vecinătate imediată pentru Federația Rusă, de aceea, suntem expuși permanent acestor riscuri. Propaganda rusească la posturile tv și radio la portalul de știri din Republica Moldova, denotă faptul și atitudinea guvernării actuale a Republicii Moldova la acest capitol, denotă faptul că acest subiect nu este important pentru ei, ba mai mult, această guvernare chiar încurajează acest fenomen și acest lucru nu poate să ne pună pe gînduri, altfel încît ca să întreprindem și acțiuni de viitor pentru a contracara aceste acțiuni.

Mihai Ghimpu, Președintele Partidului Liberal din Moldova: Mulțumesc. Și în încheiere vreau să vă aduc la cunoștință că congresul a hotărît ca Alianța Liberalilor și Democraților din Europa să delege un grup de experți și deputați ALDE, membri ai Comisiei Parlamentare pentru libertăți civile, justiție și afaceri interne, precum și Comisia de Drepturi ale Omului, care să viziteze Chișinăul și să fie informați cu privire la amenințările la adresa democrației și a statului de drept în Republica Moldova. Am uitat să spun că liberalii mai au și trei comisari europeni. Deci, încă o dovadă în plus că noi, cei care suntem liberali în Republica Moldova, adevărații liberali, facem parte dintr-o familie puternică și lupta noastră continuă.

Acum, vă spuneam la început că au avut loc două evenimente foarte importante, deci, Congresul și epopeea bradului. Ce ține de brad, îi ofer cuvîntul domnului Valeriu Munteanu, care a dirijat prin internet, prin sms-uri, cînd și cum și care brad să fie adus. Am trecut azi noapte, pe la ora 02 că am venit tîrziu și am văzut că noi, liberalii, am încheiat cu congresul, am pus lucrurile la punct, dar becurile în Chișinău încă nu ard la bradul doamnei Radu
Mulțumesc frumos!

Valeriu Munteanu: Mulțumesc domnul președinte. Este adevărat, în timp ce noi, liberalii eram la Amsterdam, inclusiv eu personal, la Chișinău se derula o epopee rușinoasă a bradului de Crăciun. Trebuie să constatăm că această trilogie este de fapt o catastrofă managerială a Partidului Democrat, care a alocat sume fabuloase de bani și foarte multe persoane care ar supraveghea și organiza acest proces, dar iată că au eșuat lamentabil și Chișinăul este unica capitală europeană care nu a reușit la 1 decembrie să apindă luminile pe bradul de sărbătoare. PD-ul trebuie să-și asume toată cu responsabilitatea acest lucru, să declare tare că ei nu au reușit acest lucru și să nu încerce în continuare să se ascundă în spatele doamnei Radu, pentru că oricum li se văd foarte bine urechile.
Vreau să vă spunem că acest scandal privind bradul de la Chișinău, s-a văzut foarte urît și din Europa. Discutam ieri cu colegii liberali și un eurodeputat reputat, prieten al Republicii Moldova, dintr-un stat benelux, a spus în felul următor: că exuberanța pe care a încercat s-o proiecteze Partidul Democrat prin aducerea unui brad foarte mare, foarte scump, care ar depăși orice și manifestările de exuberanță ale doamnei Radu, demonstrează că în Republica Moldova apare citez: un nou focar de oligarhie. Colegul liberal spunea în felul următor: noi încercăm de la Bruxelles și din alte capitale europene să vă ajutăm, să stingem focarele oligarhice care există la voi, la Chișinău, dar iată că sistemul defect naște alte monstruozități.

Din păcate, pentru locuitorii mun. Chișinău se confirmă pe acest episod din 9 dintre PD și PSRM, or, PSRM-ul din buzunarul stîng al PD-u lui, în momentul în care PD-ul a șchiopătat la acest subiect, au fost cuminței, docili. Presa de partid a domnului Dodon a dat materiale laudative sau neutre la acest subiect, iar armata de partid a tăcut mîlc pînă trece valul. Acest subiect și vreau să insist asupra faptului, nu a fost despre urîțenia bradului, ci a fost un subiect extrem de important, care ține de management, despre disfuncționalitatea organelor de stat și a celor locale, dar și despre chestiuni care țin de cheltuielile fără noimă a banilor publici.

Insist în continuare asupra faptului că acest brad, cel de al 2-lea, a fost tăiat fără autorizație de tăiere și fără a plăti bani pentru daunele aduse mediului. Acest brad a fost cumpărat de către un cumpărător impostor, de la un vînzător impostor, pentru că nici vînzătorul nu l-a crescut el timp de 50 de ani în curte, a preluat după metodele știm noi care în anii "90 această grădiniță pe teritoriul căreia era un brad și au decis să facă vînzare-cumpărare cu dna Silvia Rau, iar soluția izbăvitoare pe care a etalat-o dna Radu este de-a dreptul jignitoare la adresa atenției cetățenilor locuitorilor mun.Chișinău. Noi ne-am înțeles cu cumpărătorul să-i dau 10000 de lei, iar de comun acord, acești bani, care nu mai sunt ai doamnei Radu, vor fi donați persoanelor nevoiașe, cînd desconsideră atît de mult cetățenii șă să spună atît de urît, atunci cu siguranță nu putem avea încredere.
Acest brad nu poate fi considerat un brad al Republicii Moldova, al statului, nici un brad al Chișinăului, este un brad oligarhic și nu este un brad public. De aceea, locuitorii mun. Chișinău și cetățenii Republicii Moldova, trebuie să se gîndească dacă trebuie să onorăm prin prezența noastră, sau nu acest brab. Eu vreau să vă spun ca, personal cu familia, timp de 8-9 ani am venit în permanență, și pot demonstra aceasta prin poze, la brazii de Crăciun din Piața Marii Adunări Naționale, iar anul acesta, în semn de protest față de modul în care guvernarea ne tratează, nu o să venim.

Din păcate, am văzut și în dimineasta acestei zile, doamna Radu nu a răspuns la întrebarea dacă are sau nu autorizație de tăiere, pentru că nu o are. și eu rog în continuare ca colegii de la Ministerul Mediului, foștii mei colegi, să reziste în continuare, pentru că știu că se fac presiuni asupra lor, ca să le dea cu o dată anterioară o autorizație în acest sens. Eu niciodată nu am făcut acest lucru cît am fost Ministru al Mediului, i-am tratat cu respect, le-am cerut să respecte legea. și în continuare vă chem să respectatți și să rezistați în această situație.

Partidul Democrat, prin gura doamnei Radu, încearcă să distorsioneze atenția, să devieze atenția de la acest subiect, care spuneam că nu este despre urîțenia bradului, ci este despre disfuncționalitatea sistemului. și iată, despre un nou focar de oligarhie, cît de alte chestiuni inclusiv să mă învinuiască pe mine de toate relele de pe fața pămîntului. Eu vreau ca cetățenii Republicii Moldova, locuitorii mun.Chișinău, presa, inclusiv cea de investigații, să nu cadă în această capcană și să urmați ramificațiile politice și chiar penale ale acestui caz.

În ultima săptămînă, Partidul Democrat, prin gura doamnei Radu, m-a învinuit de toate relele de pe fața pămîntului. Am aflat în ultima săptămînă că mint atunci cînd am spus că bradul nu va fi adus cu trenul și el nu a fost adus cu trenul, că sunt corupt nu știu pentru ce, că aș fi comunist și umblu cu secera și ciocanul, pe urmă a spus că sînt misogin. Nu știu dacă dumneaei înțelege profunzimea cuvîntului misogin. Iar ultima acuzație care mi s-a adus este că aș maltratat femeia. Asta pentru mine a fost extrem de durută, pentru că am acasă 5 femei, soția și 4 fiice și chiar este o ofensă destul de mare. Eu am lucrat în foarte multe colective, la primărie, la parlament, la guvern. Conosc și mă cunosc mii de femei și nu cred că vreodată am dat dovadă de așa ceva.
Mulțumesc.

Mihai Ghimpu, Președintele Partidului Liberal din Moldova: Mulțumesc. Știți că există o vorbă: iaca este, iaca nu-i, se referă la PD cu primăria: iaca este, iaca nu-i. Efortul depus de democrați prin dosarele politice împotriva lui Dorin Chirtoacă, arestarea, suspendarea, referendumul, ca să pună mîna pe primărie, a eșuat. PD-ul a adus-o pe doamna Silvia Radu pe ușa din spate la primărie, ilegal, ca să ridice PD-ul. și cînd colo, dna Silvia Radu a îngropat și mai adînc Partidul Democrat. Cu lipsa de experiență, de manager, departe de politică, vorbind despre Valeriu Munteanu (secera și ciocanul), că Valeriu e născut în genere nu are nimic comun cu trecutul statului totalitar. Poate dumneaei crede că cînd vorbește de Munteanu, cel care a fost la comuniști, a fost acolo un Munteanu, înalt și...

Valeriu Munteanu: Și cu secera mare.

Mihai Ghimpu, Președintele Partidului Liberal din Moldova: Zdravănă. Care umbla în frunte cu secera și ciocanul.
Dar Valeriu Munteanu este liberal, nu trebuie să explic ce înseamnă sensul acestui cuvînt "liberal". Într-un cuvînt și în încheiere, regretăm despre tot ceea ce s-a întîmplat și eu sunt sigur că va continua, în mun.Chișinău, doar numai pentru ca primăria să fie uzurpată de către PD și Dorin Chirtoacă, care este primarul ales șă încă o dată, prin referendum s-a demonstrat puterea alegătorilor și vocea lor care a spus că mun.Chișinău are primar general și noi avem nevoie de alt primar și să-și ducă Dorin Chirtocă mandatul pînă la sfîrșit.
PD-ul, din păcate, prin încăpățînarea sa, și noi știm a cui, acolo în frunte este un președinte pe care îl cheamă Vlad Plahotniuc. După cum vedeți, nici nu a reacționat la rezultatele referendumului și poate o să înțeleagă în sfîrșit că primăria mun.Chișinău nu este un bussines. Tu cumperi, eu vînd. Sau tu cumperi fără ca eu să vînd. Sunt mai multe regululi în acest "bussines", la noi în Republica Moldova. și în sfîrșit va face un pas înapoi, va înțelege că statul de drept și democratic, despre care toți vorbesc acum în toate instituțiile și în toate capitalele europene, înseamnă prioritatea legii și a omului. și va permite orașului, capitalei și cetățenilor să se dezvolte așa cum s-au dezvoltat cu pași grei, încet, fără bani, cu multe scandaluri și nevoi, în perioada cît a fost la cîrmă Dorin Chirtoacă.
Eu sper totuși că, cu atît mai mult că pe 13 decembrie vine din nou o misiune de la Congres, cu autoritățile locle și regionale a Consiliului Europei, să mai discute să mai constate încă o dată ce se întîmplă la noi.

Și în final, cum spuneam, sper ca PD-ul, în frunte cu domnul Plahotniuc, să recunoască rezultatele referendumului, ceea ce înseamnă că primarul general al mun.Chișinău, este Dorin Chirtoacă și că trebuie să revină în funcție și să nu avem primari interimari, brazi interimari, de tot soiul ăsta. Ați văzut că iată liberalii au încurcat și încurcă așa cum pînă acum nu au făcut nimic pentru Chișinău și a venit doamna Silvia, cu toate că nu am nimic împotriva dumneaei, imi pare că a greșit unde a pășit și unde a ajuns habar nu are și cred că regretă undeva. Dar, vorbim acum nu de dumneaei, vorbim de capitala Chișinău.
Doamna Silvia Radu, cu tot respectul că ne cunoaștem, faceți un pas nu politic - omenește. Retrageți-vă, ocupați-vă cu ceea ce știți să faceți și nu faceți jocul PD-ului, că e în detrimentul mai mult a imaginii dumneavoastră. Lumea cunoaște deja cine este PD-ul, păcat că ați acceptat acest joc. Mulțumim și întrebări, vă rog.

Jurnalist: Domnule Munteanu, Silvia Radu mai spune că dumneavoastră ați fi vinovat de starea în care a ajuns bradul la Chișinău și că să adoptați tot ce se întîmplă în primărie

Valeriu Munteanu: Da, eu am citit aceste lucruri. Din cîte am înțeles, din spusele doamnei, pe care o tratez în continuare cu toată condescendența, prin sms am folosit un motofierăstrău teleghidat și cu acest motofierăstrău care era teleghidat prin sms-urile trimise de mine. Pe drum tot am tăiat și am curățit acest brad.

Este nedrept să încerci să consideri că lumea este chiar atît de naivă și va crede în această versiune. PD-au a trimis un comando adevărat în Ucraina, care urma să aducă bradul, oameni în care au încredere foarte mare, oameni mari, serioși din punctul lor de vedere, vaccinați, care au văzut acest brad, pe care au încercat să-l încarce în tren și nu au reușit și au spus acest lucru. După care au frînt cîțiva brazi și au pus altul pe o platformă auto. Iată aceștia trebuie să poarte răspundere și cineva i-a dat încredere doamnei Radu că cu bradul este totul ok și o să ajungă frumos la Chișinău. Iată aceștia și trebuie să poarte răspundere, dumneaei trebuie să poarte răspundere personală pentru banii publici cheltuiți din bugetul municipal pentru toată această daravelă, care, din punctul meu de vedere, cu toate că prejudiciile de mediu, se ridică la minimum 100.000 de lei pentru un moft.

Vreau să declar cu toată responsabilitatea că nu am trimis nimănui SMS-uri, decît că am comunicat public despre aceste lucruri care, cu siguranță, fiecare cetățean al Republicii Moldova împărtășește această viziune cu noi, cînd sînt pe contrasens cu democrația statului de drept, dar și unitatea de măsură a managementului contemporan.

Mihai Ghimpu, Președintele Partidului Liberal din Moldova: Mulțumesc domnul Munteanu.

Valeriu Munteanu: Doar o singură chestie. Doamna Radu este verificată prin sms de la Partidul Democrat și crede că orice poate fi teleghidat în Republica Moldova prin sms. Iată, stimată doamnă că nu este așa.

Mihai Ghimpu, Președintele Partidului Liberal din Moldova: Ceea ce vorbește dumneaei, este vorba despre un robot-дружба, știți că este дружба ca fierăstrăul. și vreau să o asigur pe doamnă că liberalii nu au un astfel de robot-дружба, care poate fi dirijat prin sms. Situația politică arată că acest robot-дружба este la PD, nu la liberali.
Dar uitați-vă. Deci, Dorin Chirtoacă ales Primar General, al 3-lea mandat, timp de 2 ani de zile este șantajat la ședințele Consiliului Municipal, la ședințele primăriei, nu-i este permis să activeze, să muncească. Nimeni nici o vorbă, de parcă așa trebuia să fie. Au hotărît să aducă în Chișinău un brad mai înalt decît New York, sau în toată lumea, ca noi să fim primii. Că la noi așa, acum, în ultima perioadă, dar de fapt asta a început de cînd eram noi (indescifrabil), nu știa care e mai mare și mai tare și care să fie mai bogat. și a început lupta aceasta anume de cînd au venit oligarhii în politică. și acum la fel cu bradul. Să fie cel mai mare, cel mai pufos, cel mai lung, cel mai scurt, cel mai gros. Eu vorbesc acum din comentariile pe care le-am citit pe internet. Cui îi trebuie acest lucru?
Un Primar General arată problemele, dacă să vorbim, un primar ales de cetățeni. Că dumneaei a spus că trebuia să trec botezul, da? Eu am scris și mai spun încă o dată:
Dna Silvia Radu, botezul înseamnă votul cetățenilor, nu procurarea unui brad din banii proprii și iată mare pomană ați făcut și ați ajutat Chișinăul!
Nu trebuia astfel să ajutați, ocupați-vă de problemele pe care le cunoașteți și cum am spus, oferiți posibilitatea domnului Dorin Chirtoacă să revină în funcție.
Mulțumesc. Alte întrebări?

Jurnalist: (indescifrabil)

Mihai Ghimpu, Președintele Partidului Liberal din Moldova: Eu am spus că merge înapoi, după ce am ieșit, noi, liberalii de la guvernare, în ce luna am ieșit noi? În mai, anul curent.
Eu vreau să vă amintesc că la sfîrșit de 2015, dar vorbim după alegerile parlamentare, vă amintiți că după alegerile din 2014, PLDM și PD au refuzat să facă cu noi alianță, cu liberalii. și au format o alianță cu majoritate minoritară, în frunte cu prim-ministrul Chiril Gaburici. În toamna anului 2015, la Chișinău au început demonstrații, mitinguri, alegeri anticipate, alegerile președintelui direct. Noi deja, după ce s-au convins că PLDM și PD au comis o gafă, o greșeală, în iulie noi, după demisia lui Gaburici, am revenit, dacă pot să mă exprim așa, în cadrul guvernării alături de PLDM și PD.

Apoi, toamna, după arestarea lui Vlad Filat, PLDM-ul a refuzat să mai participe la guvernare. Noi deja eram la guvernare, noi atunci aveam, în toamnă 3 miniștri și un viceprim-ministru. și cînd s-a întîmplat acest refuz al PLDM-ului cu tot efortul depus de noi, de mine. Am fost de 2 ori la domnul Valeriu Streleț, cînd era prim-ministru la guvern, să-l conving că trebuie să rămînă că altfel lucrurile se vor schimba în rău, va fi distrus definitiv PLDM-ul, apoi se va ocupa și de noi, de PL. Și iată, timpul a arătat că lucrul acesta s-a întîmplat. PLDM-ul categoric a refuzat și atunci au fost invitați de PD, de dl Plahotniuc,14 foști comuniști și au rămas 7 PLDM-iști și noi am continuat să activăm în baza programului pe care l-am adoptat împreună cu PLDM, PD. Cursul european.
Cînd au început aceste mitinguri și demonstrații în fața Parlamentului socialiștii și partidul lor și în Piața Marii Adunări Naționale platforma, era o situație extrem de gravă pentru Republica Moldova. Adică o instabilitate totală, ceea ce europenii nu agreează, unde este instabilitate, ei nici nu pot să vorbească despre acest lucru.
Noi, liberalii, am calculat, am discutat foarte mult și la birou și la Consiliu am luat o hotărîre prin care am zis că indiferent cina va rămîne sau va veni în această majoritate parlamentară, dacă sunt pentru continuitate, ceea ce am pornit noi în 2009 și am promis cetățenilor, adică continuarea construcției unui stat de drept și democratic, dezvoltarea democrației, aplicarea unui standart, unor norme europene în Republica Moldova, adică într-un cuvînt cursul european. Noi rămînem fideli la ceea ce am promis și am rămas la guvernare alături de 14 comuniști.
Prin aceasta, nu am permis să aibă loc alegeri anticipate, ceea ce ar însemna să avem un parlament precum avem azi un președinte. Ce trebuie să ne asumăm, noi liberalii, din tot ceea ce am făcut? Eu îmi amintesc cît efort am depus eu pe la Bruxelles, pe la Berlin, pe la Strasbourg ca să convingem din nou Parlamentul European, conducerea, că chiar dacă s-a produs furtul miliardului, Republica Moldova trebuie să meargă înainte. și nu sunt vinovați cetățenii, dar cei care au furat miliardul și partidele care au dirijat acest proces în frunte cu Filat și să nu tăceți sau direct o să vedem cu timpul. Iată, o să apară documentul (indescifrabil), o să vedem dacă aici sunt implicați și PD-ul.

Și atunci, se uitau la noi, cum ne-am uita noi la primul brad pe care l-a adus doamna Radu în piață și spuneau: ce să mai crezi în aștia dacă le-ai dat miliardul, le-ai oferit cea mai bună piață din lume - Piața Europeană, libera circulație, dar ei se apucă și fură miliardul. Dar totuși ne-au oferit această încredere, datorită efortului, în primul rînd, cum am zis, al liberalilor.

Și cum am zis, nu uitați, liberalii fac parte din majoritate parlamentară, adică au putere în Parlamentul European, împreună cu popularii europeni. Acesta e efortul nostru, al liberalilor. Greșeli, mă rog, poate am făcut, nu știu. Nu trebuia să spun tot ce-i spuneam lui Plahotniuc, că eu nu pot să tac, eu spun lucrurilor pe nume.
Nu am inclus în listă, sau am inclus greșit niște colegi care ne-au trădat și acum și vă amintiți că și în 2013 vreo 7. Avem greșeli. Cine nu muncește, acela nu face greșeli, dar ce ține de faptul că acum, în Republica Moldova dă înapoi și nu merge înainte, deja nu este vina liberalilor. Noi în orice perioadă și în AE și în 2 și 3 și cum am spus și 4 cînd discutam cu domnul Streleț noi vroiam liberalii și am făcut foarte multe ca să menținem și AE1 și AE2, că lupta asta între PLDM, PD a fost în toți anii aceștia. și noi, eu personal și colegii am fost acei care, prin tot ceea ce se întîmpla: cînd îl apăram pe Filat, cînd pe Plahotniuc, nu mai vroiam să menținem ce? Nu pe ei la putere, vroiam să menținem direcția, ceea ce spuneam eu. Cît mai departe de Rusia, cu atît mai bine de noi, de Republica Moldova.

Așa că, știu că o parte sunt supărați că atunci cînd în Piață striga "Jos Plahotniuc", dar noi am semnat pentru a forma această majoritate, dar asta am făcut-o nu pentru noi și nu este o greșeală. Timpul, dacă nu toți au înțeles, timpul o să arate că liberalii, cum am spus în ianuarie 2016, au luat o decizie istorică. Iată acum, stăm toți și ne gîndim: ce o să fie la viitoarele alegeri? Cu sistemul mixt și cu tot absolut. Cine o să fie? Iată, vedeți ce înseamnă cînd cineva ia o decizie greșită, sau pe potrivă vorbește depre Uniunea Europeană, cursul european. Dar de fapt, în realitate, indirect, subtil face așa încît într-adevăr, într-o bună zi, în Republica Moldova să fie așa cum i-am spus lui domnul Putin la Sochi: că Republica Moldova va avea o putere după alegerile parlamentare (indescifrabil) pro-rus.

Greșelile, dar aici nu sunt greșeli, furtul miliardului nu-i greșeală, aceasta este o infracțiune și din păcate, eu cer de 1an de zile lista celor care au luat credit, din care au furat Banca de Economii și eu nu primesc răspuns. M-am adresat și la Procurorul General - la fel (indescifrabil). Am auzit deja vorbe că raportul Croll 2 , nu va fi dat în întregime deputaților, dar așa, o foaie-două. Ca adică, iarăși nu știu ce, ca să nu cunoască lumea.
Toate acestea demonstrează că noi, liberalii am fost corecți în lupta politică, nu am furat, nu am trădat, ba din contra am făcut unii pași în detrimentul partidului și al nostru, numai ca să mergem înainte, cu toate greutățile și problemele pe care le-am avut și le avem.
Alte întrebări?

Dacă nu sunt, ce să vă doresc? Un început de săptămînă bun, pași siguri spre sărbătoarea Crăciunului, spre noul an, dar o să ne mai vedem și, cum se spune:
Trăiască liberalii, că am fost la Congresul Liberalilor și jos brazii interimari și primarii interimari!
O zi bună, mulțumimim!

Da, am uitat să vă spun, am vorbit de rezoluție, pe pagina partidului să fie rezoluțiile, dar iată Ionel vă poate da imediat această rezoluție, este o rezoluție foarte importantă, și nu doar că este vorba de Dorin Chirtoacă, este vorba ziua, de viața, de situația Republicii Moldova de azi și de mîine. Mergi?

Corina Fusu: Da

Mihai Ghimpu: Înainte că înainte era mai bine, pînă la 40!