Urmărește canalele noastre de Telegram pentru a afla despre începutul evenimentelor transmise live în România și Republica Moldova

Ion Cebanu, consilier al Partidului Liberal: În primul rînd, dați-mi voie să vă mulțumesc pentru că ați răspuns apelului nostru, al colegilor din fracțiunea Partidului Liberal din Consiliul Municipal Chișinău. Am vorbit cu cîțiva colegi din presă, îmi cer iertare că nu am reușit să le comunic din start despre ce este vorba, dar am ținut să fiu corect pînă la capăt, în așa fel încît, ori află toți odataă, ori nu află nimeni niciodată. Mi se pare că este corect așa.
Alături de mine sunt colegii din Partidul Liberal, din fracțiunea PL, din Consiliul Municipal, consilierul domnul Lilian Chicu și consilierul domnul Mihai Roibu.

Chestiunea pe care vrem să o discutăm astăzi cu dumneavoastră, este situația cu deszăpezirea în mun. Chișinău. Este un lucru extrem de important, pentru că iarna nu este ca vara și lucrurile care au deraiat, sunt sub orice critică. De ce spun acest lucru?
A nins acum o săptămînă și mai bine în urmă. Pînă astăzi, în afară de arterele principale, trotuarele, curțile de blocuri, suburbiile, arterele secundare, nu s-a intervenit aproape deloc.
Este o situație gravă. Avem peste 265 de cazuri de traumatism înregistrate la Urgențe. Datorită incompetenței doamnei Radu. Pentru că degeaba se strofolește ea la 5-минутка de luni pe care o face, în fața unor subdiviziuni și mai departe uită de acestă problemă.
Or, această problemă este nr. 1 actualmente, pentru municipalitate.

Vreau să vă reamintesc și pentru comparație:
Anul trecut, în aprilie, cînd am avut intemperia respectivă, practic orașul a fost blocat. Și atunci, domnul Dorin Chirtoacă, în mai puțin de 24h, a reușit să deblocheze orașul și era o situație mult mai gravă decît acum.
Cum se face că în curtea Primăriei stă sarea de 2 degete, iar prin curțile de blocuri, nu este nici măcar nisip?
Cum se face că atunci cînd un primar vrea să-i spună doamnei Radu că la el în suburbie nu s-a intervenit, dînsa se strofolește. Și în loc să ia atitudine, nu intervine.
Iată la ce aduce incompetența.
Iată la ce aduce lipsa de respect și ilegalitățile. Pentru că prin metode ilegale a venit în primăria mun.Chișinău, în biroul primarului general și mai departe toate lucrurile merg în consecință.
Astăzi avem străzi, curți de blocuri necurățate, astăzi avem sute de oameni care au traumatisme, care sunt înregistrați la Urgență, dar cîți mai pot fi care nu sunt înregistrați?
265 de pesoane știm sigur că sunt înregistrați, dar, pe lîngă asta mai sunt.
Și încă o situație: cei care fac nemijlocit curățarea pe timp de iarnă sunt "Exdrupo", da? Dumneavoastră cred că cunoașteți. Ei, de altfel, sunt ca și toți ceilalți, un agent economic. Vă amintesc că atunci cînd doamna Radu i-a spus, pe atunci directorului de la Direcția Generală Transport, domnului Oleg Poiată că ea e șefa și, ulterior a fost demis din respectiva funcție, pentru faptul că nu a încheiat contracte cu "Exdrupo".
Nici pînă astăzi nu sunt încheiate aceste contracte. Eu vreau să o întreb pe dînsa public: oamenii care au intervenit pe străzile principale, care au curățat străzile principale, care au lucrat nopți pentru asta. Cum are de gînd dînsa să-i plătească? Antiderapantul acum îi pune fără contracte, să intervină în suburbii, în curțile de blocuri. Cum are de gînd dînsa să intervină în situația în care antiderapantul se termină și mai avem o ninsoare, mai mare mai mică nu contează.

Deci, lucrurile nu sunt puse la punct, de aici, din primărie. Să nu să se încerce a se da vina pe nu știu ce subdiviziuni, pe nu știu cine, pe nu știu cum. Principalul vinovat, este madame Radu, pentru tot ce se întîmplă astăzi, pentru sutele de cazuri de traumatism, pentru faptul că nu s-a intervenit cu curățarea în suburbii, în curțile de blocuri ș.a.m.d.
Am ținut să dăm un timp de răgaz, pentru că puteți să ne întrebați de ce am întrebați de ce am intervenit acum, cu această conferință și cu această temă. Înțelegem foarte clar că, trece 1 zi, două, dar după asta este de lucru. 2-3 zile, or, astăzi suntem la mai bine de 1 săptămînă și lucrurile nu s-au schimbat de loc, nici măcar nisip nu este împrăștiat prin curțile de blocuri.

Este adevărat că și agenții economici trebuie să intervină. Dar, cu agenții economici trebuie de lucrat, ei au nevoie de explicații, sau chiar ajutor. Or, nimic din ceea ce spunem noi acum, nu este pus la punct.

Repet, anul trecut, în aprilie, tot cu aceste servicii, am reușit în mai puțin de 24h, să deblocăm orașul. Dintr-o intemperie mult mai mare decît ninsoarea pe care am avut-o acum. Am avut cazuri cînd sute de blocuri au rămas fără agent termic și iarăși nu s-a intervenit în nici un fel și încă multe alte cazuri. În cîteva luni de zile, doamna Radu a reușit să ducă de rîpă municipalitatea. Și dacă continuă în acest fel, va duce de rîpă toate subdiviziunile și în general, orașul.

Știți cum, această ninsoare a scos la iveală incompetența doamnei, dar a mai arătat un lucru: în fiecare an, îmi amintesc că atunci cînd era Dorin Chirtoacă la primărie, erau tot felul de cîrcotași, tot felul de criticanți, critici mai mari, mai mici. Acum e liniște.
Iată întrebare și pentru ei. Dumnealor, celor care au criticat pînă acum municipalitatea. Ei sunt de acord cu ceea ce se întîmplă? Lor le plac intervențiile care au loc acum?
Pe problema aceasta, cu deszăpezirea. Ei sunt de acord ca în curtea primăriei să stea sarea, și acum este apropo, puteți să mergeți și să vedeți, iar prin curți lumea să-și rupă capul, la propriu. Cred că este o situație gravă. Și aici nu vorbim de politică, noi vorbim de profesionalism. Iată ce se întîmplă cînd lucrurile nu sunt puse la punct, cînd nu se lucrează sistemic și cînd în genere, nu știi unde ai nimerit.
Dacă colegii mei vor să intervină, poate am avut eu ceva scăpări.

Jurnalist: (indescifarbil)

Ion Cebanu, consilier al Partidului Liberal: Nu cunosc cazuri concrete, dar, din ceea ce vedeți și dumneavoastră și văd și eu. În primul rînd, să știți că la primăria mun.Chișinău, în virtutea la ceea ce s-a spus prin presă, că toată primăria este liberală ș.a.m.d. nu este adevăart. Principiile după care au fost luați la primărie, oameni, angajați, au fost selectați după profesionalism. Doamna acum încearcă nu știu ce să facă. Din cîte văd eu, este un haos total. Și asta datorită ei. Ați văzut și dvoastră cazul cu domnul Poiată, cînd s-a întîmplat și cînd îi explica cine este Șefa, mă rog, lucruri de astea care sunt sub orice critică.
Ele nu sunt binevenite. Însuși faptul că dumneaei a intervenit brutal în biroul primarului. Aceasta este deja o încălcare gravă, acolo intră persoana care a cîștigat alegerile: că este Dorin Chirtoacă, că este altă persoană, nu are importanță. Dar în biroul respectiv se intră după ce ai cîștigat alegerile din mun. Chișinău.

Jurnalist: Dar cum vi se pare dumneavoastră maniera în care doamna Silvia Radu rezolvă lucrurile, cerînd tuturor rapoarte, studii, spunînd că pînă acum nu s-a făcut nimic?

Ion Cebanu, consilier al Partidului Liberal: Doamna în primul rînd nu cunoaște și nici nu vrea să cunoască ce s-a făcut, ce nu s-a făcut. Asta e pe de o parte. Și, din ceea ce văd eu, îmi rău să spun, dar asta dă dovadă de incompetență gravă, care poate să ducă municipalitatea la rîpă. Și nu cred că trebuie să ajungem la situații de genul acesta.
Apropo, eu am convocat pentru ora 13 e ședință cu toate subdiviziunile care sunt responsabile de deszăpezire și o să aflu mai multe detalii pe subiectele respective.

Jurnalist: Din cadrul primăriei?

Ion Cebanu, consilier al Partidului Liberal: Din cadrul primăriei, bineînțeles.

Jurnalist: Dar o să ne spuneți ce ați fi încercat dumneavoastră să faceți ca să rezolvați problema, în condițiile în care...

Ion Cebanu, consilier al Partidului Liberal:
1. În primul rînd, au fost încheiate contracte la timp cu agenții economici responsabili de antiderapant și de deszăpezire propriu-zisă.
2. Contact permanent cu suburbiile și cu toate subdiviziunile responsabile de lucrările care trebuie să aibă loc.
3. De folosit cu cap orice resursă. Eu vă invit să mergeți în curtea primăriei și o să vă fie foarte clar totul. Am încercat să plasez și cîteva poze pe facebook. Eu am rămas perplex cînd am văzut, cu 2 zile în urmă, că stă sarea de 2 degete în curtea primăriei și pe străzi știți deja cum este.Deci, asta explică totul. Sunt cîteva lucruri de care trebuie să țină cont, plus, trebuie să intervii sistemic. Nu ne ducem cu toții aici, sau în alt loc. Există un plan de lucru. Altfel cum am reușit să deblocăm orașul anulul trecut, în aprilie, în mai puțin de 24h.
Adică mai departe străzile secundare au fost deszăpezite pe urmă, crengile au fost strînse mai multe luni la rînd, asta este altceva. Dar gîndiți-vă că atunci, după zăpada respectivă, orașul a fost blocat. Și în mai puțin de 24h, tot cu aceste resurse, tot cu aceste servicii, s-a reușit. Acest lucru dă dovadă de profesionalism, or, astăzi asta nu este. Faptul că vii luni dimineață și aduni toate subdiviziunile și te strofolești 5 minute la ei, asta nu este destul, nici pe departe.

Jurnalist: Dar faptul că cînd i-au reproșat să se apuce de lucru, dar pînă la urmă de ce nu s-a intervenit, cum credeți?

Ion Cebanu, Consilier al Partidului Liberal: Din lipsa de profesionalism și din lipsa dumneaei de dorință să rezolve problema. Și mai repet, încă o dată: faptul cum intervine dînsa, în toate lucrările municipalității, este la limita legii. Trebuie să avem în vedere și acest lucru. Vă aduceți aminte, atunci, dlui Poaiată i s-a reproșat că nu a încheiat contracte ce țin de deszăpezire. Și pentru asta, chipurile a fost demis. Nici astăzi nu au fost încă încheiate contractele respective. Păi care e problema atunci? Problema este la doamna Radu.

Jurnalist: Dar dumneavoastră cunoașteți circumstanțele de atunci, de ce nu au fost încheiate contracte cu aceste întreprinderi?

Ion Cebanu, Consilier al Partidului Liberal: Nu cunosc eu toate subtilitățile, nu sunt la curent cu toate lucrurile. Atunci, din cîte cunoști, te rog frumos!

Lilian Chicu, Consilier al Partidului Liberal: Deci, eu cunosc. Domnul Poiată a motivat că nu este adoptat Bugetul și el nu poate să meargă, deoarece nu era nici măcar o dispoziție în acest sens, pentru a putea aplica sistemul în Bugetul de anul trecut. Doamna Silvia Radu știți că l-a învinuit, l-a dat afară. Bugetul a fost adoptat la Consiliu, ea s-a lăudat, toți fericiți și, totuși acum vine luna februarie și contractele încă nu au fost încheiate. Deci nu a fost problema nici în Buget (indescifrabil), fiindcă doamna Silvia Radu a vrut să arate că lucrează altfel. Pînă la urmă a demonstrat că lucrează mult mai rău decît a fost pînă acum, înțelegeți?

Asta este tot. Deci, (indescifrabil), domnul Poiată a spus că nu este Buget și nu are dispoziție să utilizeze banii care, să presupunem că vor fi.

Ion Cebanu, consilier al Partidului Liberal: Îmi cer iertare. Maniera asta de a spune, "nu mă interesează, rezolvă", mai există și lege. Trebuie să faci tot în limita legii. Altfel vine bumerangul împotriva ta. De asta vorbesc și insist pe profesionalism. Și foarte multă aroganță mai există.

Jurnalist: Să înțelegem că la capitoul deszăpezire, de tot ce se întîmplă acum, este vinovată Silvia Radu?

Ion Cebanu, consilier al Partidului Liberal: Bineînțeles. Subliniez, acest lucru. Lipsa ei de profesionalism, aroganța excesivă și, mai mult ca atît, sigur că noi am contestat în instanță, faptul venirii ei la primărie, ca fiind una ilegală, s-au expus și organismele internaționale pe ceea ce s-a întîmplat cu Dorin Chirtoacă. Vedeți că lucrurile sunt legate unele de altele, ca să concluzionăm.

Dacă vii în mod ilegal într-o funcție, mai departe, în bumerang, merg și celelalte lucruri anapoda. Arătați-mi, vă rog frumos, macar o ședință, nu vorbesc de o lucrare, o ședință dusă normal de către respectivul personaj. Dumneavoastră sunteți prezenți mai des ca mine de luni la ședințele operative ale primăriei și știți foarte bine ce se întîmplă aici. Este la limita ilegalității și aproape anecdotic tot ce face doamna, din păcate. Pe de o parte ne umflă rîsul, pe de altă parte, iată care este situația cu deszăpezirea, este o situație critică pentru municipalitate. Oamenii, la propriu, au de suferit din această cauză.

Jurnalist: Dar cum credeți, de ce se întîmplă toate astea. Nu este o conlucrare bună a doamnei primar cu celelalte direcții, sau nu se vrea?

Ion Cebanu, consilier al Partidului Liberal: Doamnă, ar fi bine să o întrebați pe dînsa, în primul rînd. În al doilea rînd, vă spuneam că dînsa nu este primar. Iată care este prima problema. Dînsa a intervenit în biroul primarului, din drum. În biroul primarului se vine prin alegeri. Asta este în primul rînd. În al doilea rînd, este foarte multă aroganță și foarte puțin profesionalism. Iată care sunt lucrurile. Pentru că eu știu că cineva ar vrea să spună, ea vrea, dar este boicotată, este blocată. De cine este blocată? De cine? Unde sunt blocajele? Eu vă spun încă o dată: faceți comparație cu ceea ce s-a întîmplat în aprilie și, atunci, tot cu aceste servicii, Dorin Chirtoacă a reușit în mai puțin de 24h să deblocheze orașul. Vă amintiți ce s-a întîmplat? Sau, astăzi, a cazut un pic de omăt. Este adevărat că a căzut cu polei, corect ar fi și atunci avem ce avem.

Jurnalist: (indescifrabil)

Ion Cebanu, consilier al Partidului Liberal: Păi iată vreau să-i întreb pe cei care strigau în gura mare " Chirtoacă-i de vină", unde sunt ei? Sau au pierdut obiectul muncii lor, nu mai este Chirtoacă la primărie și gata. S-au ascuns în tufari. Mai auziîi vreo unul să strige pe undeva ceva? Ori, ai impresia că la toți le place ceea ce se întîmplă, ori, au avut alte interese și scopuri. Unde sunt ăștia? Unde sunt toți cei care erau din societatea civilă, Voznoi, Chironda, Pașa ș.a. care strigau la fiecare pas că totul este rău, că nu este nimic bun. Vara nu cad frunzele cum trebuie, iarna nu cade omătul cum trebuie, nu este curățat, nu este antiderapant. Astăzi toți tac. Ba mai mult ca atît, unii din ei au dat mîna cu doamna primar, da?

Jurnalist: Să știți că la ședința de lunea trecută, la ședința operativă, doamna Silvia Radu, a început mai întîi cu laude pentru domnul Butucel, spunînd că a depus eforturi maxime pentru a deszăpezi orașul și pe urmă i-a luat pe cei de la direcția locativ-comunală, spunînd că nu au împrăștiat antiderapant la timp și s-a format acest ghețuș pe drumuri. Domnul Gontea, care și-a dat demisia, a revenit cu explicații, spunînd că muncitorii s-au odihnit și, atîta timp cît s-au odihnit, afară a înghețat și ei nu mai puteau să dezbată această gheață.

Ion Cebanu, Consilier al Partidului Liberal: Noi cu toții, inclusiv și dumneavoastră, cred că toți locuim în mun.Chișinău, nu? Vedem ceea ce se întîmplă prin curți. Și nu ne trebuie multe explicații. Poate să spună domnul Gontea, sau altcineva, principalul responsabil este madame Radu. Ai venit și ai dat busna în biroul primarului. Asta nu înseamnă numai onoruri. Asta înseamnă responsabilități. Și principala responsabilitate, trebuie să știe: că iarna nu este ca vara, iarna trebuie să fie cu ochii în patru, 24 din 24. Pentru că azi ninge, mîine nu ninge. Mîine plouă, pe urmă îngheață. Și principalul vinovat din cauza asta, este ea. Și vă mai repet a suta oară: că în aprilie tot cu aceste servicii s-a lucrat și s-a deblocat orașul. Înseamnă că problema este în altă parte. Și vă mai repet încă o dată ce cei de la "Exdrupo", nici astăzi nu au contracte încheiate. Ei fac lucrări, nu știu cum. Dar acolo tot sunt oameni. Trebuie să vedem și partea asta a problemei, că acolo tot sunt oameni. Ei tot lucrează și lor trebuie să le dai salariu. Antiderapantul șsta se termină odată și odată, dar dacă mai ninge? Ce facem după asta? Iată întrebări concrete, la care trebuie soluții concrete.
Dacă mai sunt întrebări. Eu vă mulțumesc.

Așa se întîmplă atunci cînd dai busna și vrei, dar nu poți. Cam asta se întîmplă cu madame Radu, astăzi. Eu vă mulțumesc.

Ieri am făcut 159 de ani de la Mica Unire. Cahulul, parte acualmente a Republicii Moldova, a fost și el parte a Micii Uniri. Dați-mi voie să vă felicit, cu această ocazie, mai ales că suntem și în anul Centenarului. O să mai avem de discutat pe acestă chestiune pe parcursul anului, inclusiv și în Consiliul Municipal.
Unirea este scopul nostru, idealul nostru, pentru care s-a luptat constant generații la rînd, care ne-au făcut să fim puternici și să mai fim și astăzi.

Și, vorba ceea: apa trece, pietrele rămîn. Uniți prin unire. Iar madame Radu, ori își face treaba, ori trebuie să-și ia bagajele. De fapt, ea și așa și așa trebuie să-și ia bagajele, pentru că a venit într-un mod ilegal. Și un om ilegal într-o asemenea funcție, nu poate sta.

Vă mulțumesc!