Urmărește canalele noastre de Telegram pentru a afla despre începutul evenimentelor transmise live în România și Republica Moldova

Declarația de presă susținută de Președintele României, domnul Klaus Iohannis, înaintea participării la Consiliul European (Bruxelles, Regatul Belgiei)

Jurnalist: Domnule Președinte, bună dimineața! Care este mandatul cu care veniți astăzi?

Președintele României, domnul Klaus Iohannis: Sărut mâna, bună ziua! Mandatul este că sunt Președintele României și reprezint România. Nu am mandat și nu am nevoie de mandat. Însă cred că până acum am reușit să demonstrez că reprezint România bine.

Jurnalist: La negocieri mă refeream, pentru că sunt subiecte importante pe ordinea de zi.

Președintele României, domnul Klaus Iohannis: În cadrul reuniunii informale de astăzi avem două teme mari care vor fi dezbătute.

Prima din aceste teme se referă la alegerile pentru Parlamentul European de anul viitor și modul în care vom gestiona la nivel european rezultatul alegerilor. Mai exact, cum vom construi sau cum vom vedea construcția listelor electorale, respectiv, ulterior, cum vom vedea alegerea Președintelui Comisiei Europene. În discuție au fost și alte teme legate de Parlament, care s-au cam estompat. De exemplu, listele transnaționale, chestiune care în Parlament nu a găsit mulți adepți și cred că această discuție va fi mai degrabă mai scurtă. Însă este bine să discutăm aceste chestiuni, pentru a avea puncte de vedere apropiate. România s-a arătat deschisă pentru toate aceste discuții. Noi suntem de părere că soluția candidat de vârf sau 'Spitzenkandidat', cum se numește, nu este o variantă rea deloc, însă suntem de aceeași părere cu mulți alții că această metodă de a prezenta ca ndidatul nu poate să ducă la un automatism în cadrul Consiliului, fiindcă Consiliul, conform Tratatului, are atributul de a hotărî asupra unei propuneri pentru Președintele Comisiei Europene. Deci, încă o dată, acceptăm ideea de candidat de vârf, dar nu dorim ca prin acest lucru să se creeze un automatism la nivelul Consiliului European. A doua chestiune, mult mai complicată, legată de bani, bugetul pentru perioada după 2020. Este oarecum o noutate faptul că se discută înainte să avem o propunere a Comisiei Europene. Cred că abordarea este bună. E nevoie de o minimă armonizare între pozițiile statelor membre, armonizare la modul, de exemplu, dacă vrem să alocăm mai mulți bani pentru următorul buget sau mai puțini, sau rămânem tot pe criteriul de 1% din PIB. Deja se conturează că destul de multă lume este de părere că s-ar impune o ușoară, dar, totuși, o creștere a alocării pentru acest buget după 2020, fi indcă avem priorități care se cer finanțate și cred că este clar că aici vorbim despre gestionarea migrației, gestionarea frontierelor externe, cercetare, dar și despre teme care sunt extrem de importante - de exemplu, cum putem să încurajăm studenții să aibă acces la o educație de tip european, deci, evident, este vorba în primul rând de Erasmus.

Toate aceste lucruri vor fi discutate fără să avem pretenția să ajungem într-o singură ședință la un numitor comun, dar, personal, am salutat inițiativa de a avea această discuție pe buget înainte să avem o proiecție mai detaliată a Comisiei.

Jurnalist: În România însă sunt probleme în acest moment, știți foarte bine, toată lumea se întreabă ce veți face în privința Laurei Codruța Kövesi, pentru că vi s-a cerut revocarea sa.

Președintele României, domnul Klaus Iohannis: Da, asta este o procedură care va mai dura. M-am exprimat aseară instituțional, cum au constatat mai mulți analiști, dar asta este părerea mea. Nu am văzut raportul, nu a văzut nimeni raportul pe care s-a bazat domnul ministru, însă prestația pe care a avut-o aseară, sincer, nu mi-a plăcut. Iar ceea ce a prezentat - încă o dată, nu știu în ce măsură cele prezentate reflectă raportul sau nu. Așadar, ce ne-a prezentat domnul ministru a fost total lipsit de claritate și, la o primă citire pe diagonală, a fost lipsit și de temeinicie. Deci nu au fost motive temeinice pentru a propune revocarea. Spun acest lucru fiindcă legea prevede destul de detaliat ce anume se urmărește când se întocmește un astfel de raport. Mai mult astăzi nu o să vă spun și nici nu aș avea ce să vă spun. Mult-promisul raport nu a apărut pe site-ul min isterului, nu a apărut la Administrația Prezidențială și atunci când vom avea acest raport, probabil vom încerca să îl deslușim și atunci se va putea discuta mai mult.

Jurnalist: O mai susțineți pe Laura Codruța Kövesi?

Președintele României, domnul Klaus Iohannis: Am spus acest lucru și aseară, da, o susțin. Susțin și pe doamna Kövesi, susțin și activitatea DNA. M-am exprimat în repetate rânduri că DNA face o treabă bună și conducerea DNA face o treabă bună. Iar ceea ce am auzit aseară nu a fost de natură să îmi schimbe opinia.

Jurnalist: Dumneavoastră ați vorbit cu domnul Tudorel Toader înainte? V-a anunțat că va cere revocarea?

Președintele României, domnul Klaus Iohannis: Nu. Am avut o discuție, dar nici nu mi s-ar fi părut corect să îl întreb, nici lui nu i s-a părut necesar să mă informeze. Am avut o discuție mai degrabă principială, fără să discutăm în prealabil acest aspect.

Jurnalist: Dar după prezentarea raportului ați avut vreo discuție cu domnul ministru?

Președintele României, domnul Klaus Iohannis: Nu.

Jurnalist: Suntem sau nu de acord, noi, România, cu majorarea contribuțiilor naționale pe următorul buget?

Președintele României, domnul Klaus Iohannis: Suntem deschiși la această chestiune. Este clar că dacă vrem să rezolvăm mai multe programe europene, și ținând cont și de Brexit, unde, sigur, vom pierde ceva bani la buget, e clar că se poate doar prin și restructurare, dar fără a neglija domeniile clasice și importante.

De exemplu, coeziunea trebuie să rămână la fel de bine finanțată și la fel de importantă ca și până acum. Dar dacă vrem mai mult, trebuie să plătim un pic mai mult. Discuția este în momentul de față dacă vrem sau nu vrem de principiu să ajungem de la 1% din PIB pentru aceste finanțări la ceva de ordinul 1,1 și încă ceva, deci vorbim de o creștere mică.

Jurnalist: Și din ce știți, mari contributori, precum Germania, cam cum se plasează pe problemă?

Președintele României, domnul Klaus Iohannis: Exact asta vrem să aflăm astăzi, de aceea ne întâlnim pe această temă. Părerile, cel puțin informal, ce am putut să aflăm până acum, sunt încă destul de împărțite.

Jurnalist: Din punct de vedere procedural, puteți refuza această revocare instituțională, puteți utiliza toate prerogativele constituționale pentru susținerea independenței justiției...

Președintele României, domnul Klaus Iohannis: Și exact așa voi face.

Jurnalist: Cât de aproape sunteți de acel referendum pe care l-ați anunțat?

Președintele României, domnul Klaus Iohannis: Asta este o discuție care se poate purta, dar nu astăzi, aici, la Bruxelles.

Jurnalist: Din punct de vedere procedural, legal, puteți, opri, de fapt, revocarea ce v-a fost cerută de ministrul Tudorel Toader? Pentru că legea spune puțin altceva: că „se face” revocarea cerută de către ministrul Justiției.

Președintele României, domnul Klaus Iohannis: Am auzit aseară, printre multe lucruri care nu m-au convins, și un lucru care pare interesant, exact în această conjunctură. Dacă legea prevede o posibilitate sau, tradus, o oportunitate, atunci ea nu poate să fie cenzurată. Deci dacă legea spune că Președintele revocă, atunci este o chestiune de oportunitate politică dacă revocă sau nu revocă, și doar Președintele poate să hotărască acest lucru.

Jurnalist: Cine va face, domnule Președinte, această evaluare a acestui raport? Va fi o persoană, va fi o comisie?

Președintele României, domnul Klaus Iohannis: Noi avem, la Administrația prezidențială, departamente de specialitate. Și oamenii aceia sunt foarte bine pregătiți, și pe juridic, și pe constituțional și vor face o analiză foarte serioasă.

Jurnalist: Aveți idee cam cât va dura această analiză?

Președintele României, domnul Klaus Iohannis: Atâta vreme cât nici nu am văzut vreun raport, chit că a fost promis, mi-e greu să fac o evaluare. Va dura un pic.

Jurnalist: Și v-aș mai întreba, în cazul că vă întreabă partenerii externi, ținând cont că în rapoartele Mecanismului de Cooperare și Verificare este lăudată activitatea DNA, ce să mai înțeleagă acum aceștia?

Președintele României, domnul Klaus Iohannis: Este clar că unii vor fi nedumeriți. Alții, probabil, își vor pune și alte întrebări, și, cu siguranță, acest demers nu va duce spre îmbunătățirea imaginii României.

Jurnalist: Pe de altă parte, domnule Președinte, DNA înseamnă doar Laura Codruța Kövesi?

Președintele României, domnul Klaus Iohannis: Vă mulțumesc, o zi bună!