Urmărește canalele noastre de Telegram pentru a afla despre începutul evenimentelor transmise live în România și Republica Moldova

Vlad Plahotniuc, Președintele Partidului Democrat din Moldova: Bună ziua tuturor celor prezenți la acest briefing. Pentru început vreau să-mi cer scuze pentru întîrziere. Am avut o discuție cu domnul prim-ministru și cu ministrul de Interne, referitor la cazul acestei explozii, care a avut loc într-un magazin din capitală. Regretăm acele pierderi, tragedii. Ne-am preocupat și de faptul cum să contribuim ca investigația să aibă loc operativ și profesionist.

În continuare am să trec la subiectele care au fost discutate la ședința săptămînală. Printre ele au fost cîteva teme importante, despre care o să vorbim în continuare.
Primul subiect se referă la situația din Armata Națională, mai exact, este vorba despre o decizie, pe care am luat-o noi în cadrul acestei ședințe, decizia ce ține de serviciul militar obligatoriu. Încă de anul trecut, PD a cerut Guvernului un studiu amplu la acest subiect și un plan de acțiuni, pentru eliminarea serviciului militar obligatoriu și transformarea Armatei noastre Naționale în una profesionistă. Am solicitat o asemenea evaluare, ca urmare a unor semnale, care au vizat condițiile pe care armata noastră le poate oferi în prezent tinerilor recruți. Condiții la moment sunt insufucuente pentru pregătire temeinică și pentru un trai decent, pe toată perioada desfășurării serviciului militar. Dar și semnale care au vizat modul în care unii tineri plătesc sume mari de bani, pentru ca să scape de serviciul militar și, la moment, serviciul militar, îl fac doar cei care nu au posibilitatea să plătească acești bani.
Vorbim despre acest caz, care este un caz grav și, desigur trebuie oprit odată și pentru totdeauna.
La elaborarea evaluării despre care am vorbit mai sus, au lucrat mai multe ministere, agenții, dar și experți în domeniu, sub conducerea prim-ministrului. Concluziile acestui studiu, au confirmat îngrijorările noastre, despre care am vorbit mai sus și respectiv, noi considerăm că se impune imediat o reformă profundă a acestui domeniu și orice amînare a reformei, va afecta negativ capacitatea Armatei Naționale. Prin urmare, în ședința de astăzi, am luat decizia politică de a se renunța în Republica Moldova la serviciul militar obligatoriu.
Acest lucru se va realiza etapizat. Aproximativ în 2 ani, numărul tinerilor, care vor fi recrutați pentru armată, va scădea, pînă se va ajunge la eliminarea completă a serviciului militar obligatoriu.
Ministerul Apărării, în curînd va da startul oficial acestui proces, iar pentru primele reduceri de înrolări, vor fi acele care vor fi imediat în toamna anului 2018. Urmînd ca în locul recruților, să fie angajați militari profesioniști, angajați în bază de contract, care vor fi echipați după toate stadardele moderne europene. În paralel, Guvernul va rezolva toate probleme legate de logistică și de salarizare, astfel încît noi să creăm o armată modernă, mult mai bine dotată tehnic și financiar, cu soldați profesioniști și, totodată mii de tineri, dar și familiile lor, vor fi scutiți de povara recrutărilor obligatorii, care au avul loc pînă în prezent.

Am discutat astăzi cu colegii în ședința noastră săptămînală și despre alegerile locale în Chișinău. În cadrul discuțiilor, domnul Vlad Cebotari, responsabil din partea PD, împuternicit să se ocupe de acest subiect în numele partidului, ne-a informat că dumnealui a transmis deja scrisori către mai multe partide pro-europene, pentru a conveni asupra unei întîlniri, unde se va discuta despre eventualitatea desemnării unui candidat unic al partidelor pro-europene, candidat unic în alegerile din Chișinău.
Constatăm cu regret, că în locul unui răspuns la adresările noastre, noi vedem deja în presă: declarații impulsive din partea celor cărora le-a fost adresată această scrisoare, dar, și ce este mai grav, lansarea unui număr tot mai mare de candidați din partea acestor partide, care slăbesc cu orice candidat lansat, șansele lor pentru a accede măcar în turul 2.
Sondajele arată clar că dreapta are doar o singură șansă să cîștige, să se unească în jurul unui candidat unic, așa cum am propus și noi. Un candidat unic, care va fi ales prin consens, sau selectat în baza celui mai mare raiting a sondajelor actuale. Aș vrea să remarc cîteva lucruri:
1. În primul rînd, lipsa totală de deschidere spre dialog a partidelor de dreapta, unele dintre care, acum cîteva luni, au anunțat cu exaltare despre faptul că vor face un Bloc Electoral. Iar astăzi noi observăm că ei nici, nu doar cu PD nu pot să comunice, ei, acele partide nu comunică nici între ele.
2. În al doilea rînd, observăm repetarea aproape precisă, totală a tuturor greșelilor care au fost comise în alegerile precedente prezindențiale, alegeri care s-au soldat, sau greșeli care au făcut ca Maia Sandu să piardă și președinția să-i aparțină Socialiștilor.
Reacțiile isterice pe care le dau astăzi în media partidele pro-europene, nu ne mai surprind pe noi, doar că acea atitudine arogantă pe care ei o manifestă, pot dezamăgi din nou electoratul pro-european, cît și cetățenii vor să se implice în lupta pentru capitală, dar ei sigur nu vor să se implice într-o luptă cu comeptiție a orgoliilor și frustrărilor liderilor acelor partide.
Vrem să atragem atenția asupra faptului că acele partide care au refuzat să dialogheze cu noi, pentru desemnarea unui candidat unic, se vor face responsabili, dacă Primăria va fi cîștigată de Socialiști.

La ședința noastră am discutat și o altă temă, foarte sensibilă social, cea legată de interacțiunea medicilor cu oamenii. Am cerut încă de săptămîna trecută de la Ministerul Sănătății, un plan de acțiuni, care ar presupune, pe de o parte să-i protejeze pe medici în timpul activității lor, dar, pe de altă parte, desigur să îmbunătățească atitudinea medicilor față de pacienți. Noi ne dorim ca situații asemenea celei care a avut loc nu demult, cînd un medic a fost, într-un mod inadmisibil, agresat în timpul desfășurării activității, să nu să se mai întîmple, iar dacă vor mai avea loc așa cazuri, făptașii să fie pedepsiți conform legii.
Noi am solicitat și reprezentanților noștri ai partidului în Parlament, deputaților, să urgenteze votarea în lectură finală a legii, care presupune înăsprirea pedepselor față de acele persoane care agresează medicii. De asemenea, pentru ca medicii să aibă mai mult timp pentru a acorda pacienților, nu să irosească acest timp pentru îndeplinirea unor, sau completînd acte inutile, formulare inutile, am cerut Ministerului Sănătății să vină și cu un plan de debirocratizare a activității medicilor, așa cum am făcut-o și în cazul profesorilor.
Personal, cunosc medici extraordinari, care sînt în totalitate dedicați profesiei nobile și sunt mult apreciați, înalt apreciați de oameni. Ei fiind printre cei care și astăzi mențin buna imagine și reputație a medicinei moldovenești. Dar trebuie să recunosc că noi la partid și eu personal, primesc multe scrisori, care vorbesc despre abuzurile cu care se confruntă oamenii atunci cînd vin în vizită la medici și solicită un ajutor medical. Cel mai curios că majoritatatea din aceste plîngeri se referă nu la activitatea profesionistă a medicilor, nu la calitatea profesionistă, vorbesc despre deservire, dar ele vizează cel mai mult atitudinea medicilor față de ei, sau dacă vreți, cîteodată și refuzul medicilor de a-i consulta.
Prin urmare, noi am discutat în ședință cu colegii despre un plan de instruire a medicilor, menit să îmbunătățească atitudinea lor față de pacienți, iar rezultatele acestei instruiri, sau dacă vreți, comunicări, schimbării de atitudine, noi le vom evalua în baza unui sondaj dedicat de opinie, dar și în baza acelor sunete a apelurilor, care le vor efectua oamenii la linia telefonică specială a Ministerului Sănătății.

Tot în ședința de astăzi, am fost anunțați că mîine, va fi lansat oficial și programul național despre care am vorbit anterior "Prima Casă". Mai multe detalii vor vorbi mîine, după ședința, sau în ședința de Guvern, colegii din executiv, eu însă vreau să vă spun că în partid, în departamente, se lucrează deja la extensia acestui program, la derivata acestui program "Prima Casă" 2, dacă vreți, care presupune noi facilități, în special pentru funcționarii publici.
Prin aceste facilități, noi vrem să-i încurajăm să rămînă în sistemul bugetar, totodată extensia acestui program, va reprezenta un motiv suplimentar pentru tinerii care doresc să se angajeze în domeniul statului, în instituțiile statului.

Acestea au fost cîteva din temele discutate la ședința săptămînală a PD. Vă mulțumesc pentru atenție. O zi bună!