Urmărește canalele noastre de Telegram pentru a afla despre începutul evenimentelor transmise live în România și Republica Moldova

Ion Ceban, președintele fracțiunii PSRM: Putem începe? Cînd spuneți dumneavoastră, băieți și fete.

Jurnaliști: Da.

Ion Ceban, președintele fracțiunii PSRM: Domni și doamne. În primul rînd, bună ziua și vă mulțumim pentru că ați dat curs invitației noastre de a participa la această conferință de presă. O să încerc să fiu foarte succint. Știu că aveți foarte multe evenimente astăzi la care trebuie să fiți prezenți.
Primul lucru important:
1. Deci, ținînd cont de faptul că la Primărie acuma se face foarte mult PR, chiar depășit de limitele bunului simț în unele cazuri, mai vrem și circ. Circ numesc ceea ce se întîmplă cu domnul Gamrețchi și doamna Radu, dar probabil vom comenta chestiunile astea un pic mai tîrziu. Ceea ce nu se vede la Primărie la momentul de față și ceea asupra a ce vrem să atragem atenția dumneavoastră, sunt numirile ilegale în funcții, a multor funcționari.
Dorin a plecat, iar practica a rămas. Știm cu toții că Dorin prefera să-și numească în funcțiile de conducere colegii de breaslă, colegii de clasă, băieți buni din PL, adică practica asta urmează să fie preluată și de persoana pe care noi o considerăm ca fiind nelegitimă în funcția de primar interimar al municipiului Chișinău. Și am să încerc să explic de ce.
De exemplu, domnul Maiduc, domnul Axentiev, mai nou, domnul Boldurescu, domnul Buț și mulți alți, sunt numiți ocolind legea.
Noi vom sesiza astăzi Cancelaria de Stat și, totodată, vom interveni ca să acționăm în instanța de judecată cu privire la numirile în funcție. Chiar astăzi au avut loc unele numiri. O persoană nelegitimă nu poate numi în funcție o altă persoană. Mai mult decît atît. Chiar dacă ne-am deplasa într-un pic altă proiecție și aici mă refer la cadrul juridic. Să presupunem că ar avea dreptul, atunci și numirile domnului Maiduc, dar și numirea domnului Axentiev sau a altora, este cu grave încălcări ale legislației în vigoare.
În cazul domnului Maiduc, spre exemplu, trebuia să fie căutată o persoană din interiorul Primăriei, iar în cazul domnului Axentiev, trebuia să fie această procedură realizată de către Consiliul Municipal Chișinău. Noi aici, la PSRM, întotdeauna am spus că în funcție de răspundere, în funcție de conducere, trebuie să fie persoane alese în bază de concurs. Așa prevede legislația și așa e corect, în baza unor criterii de performanță. Or, acest lucru, sub tot felul de PR pe care îl urmărim astăzi la Primărie, se ascunde anume tentativa de a numi practic pe toate trierile, persoane care ar executa ceea ce se solicită, fără ca să dea din deget în acest sens.
Mai mult decît atît, vreau să spun că practica este nocivă, ținînd cont de faptul că Dorin Chirtoacă numea persoanele în PL, ori Silvia Radu numește perosane din PD.
Spre exemplu, același domn Maiduc, este, conform datelor presei, cel mai mare finanțator din anul 2016, dar și anterior, a campaniilor electorale a PD. Or, acest lucru nu este nici acceptabil, nici corect din punct de vedere juridic, nici moral. Eu înțeleg, dacă ar exista, uite, chiar cea mai indicată persoană în acest sens, este o experiență enorm de mare, dar nici asta nu este, pentru că deasupra mai multor persoane (indescifrabil), inclusiv pînă astăzi, suspiciuni atît legate de cadrul legal juridic, cît și de dosare pe care au fost, le-au avut, le-au închis anterior.
Și acest lucru este cu adevărat grav. Toate aceste practici trebuiesc oprite. Repet, astăzi sesizăm Cancelaria de Stat în acest sens și vom iniția procedura de atacare în instanța de judecată, pentru că acest lucru nu este normal. Eu înțeleg, cineva vrea смотрящие, ținînd cont de experiența anterioară a 2 polițiști în acest sens, dar și alții care au venit de prin diferite structuri. Dar nu va merge.
Ăsta este primul subiect.

2. Totodată, eu vreau să vă spun că am rămas profund impresionat de rețelele de socializare, cînd doamna Radu, iată de exemplu este așa o persoană, probabil o cunoașteți-Ana Zasarițchi, îi scrie că nu poate participa la concurs, deoarece studiile nu corespund cerințelor stabilite pentru ocuparea funcției nominalizate. Eu am să trec cu vederea faptul că aici sunt mai multe greșeli gramaticale în 2 propoziții. Eu nu știu cui nu corespund acolo studiile și căror cerințe. Dar, în mod normal, acest lucru trebuie într-un fel sau altul evaluat, inclusiv în cadrul probelor de concurs, pentru că eu sunt sigur că persoana de la Direcția Generală Comerț Alimentație Publică și Prestări de Servicii, care se află acolo, deja prinde barbă și păr sur și are nevoie și de pastile pentru intervenție la...Nu că aș avea ceva cu persoanele, dar prea mult timp stă acolo-peste 15 ani, dacă nu greșesc. Nu sunt sigur că are studiile respective, nu sunt sigur că toate problemele care au existat, inclusiv la nivel de spații, chiar recent restaurantul. Este pe responsabilitatea lui directă, deci, el are toate studiile. A elibera funcțiile pentru a aduce persoane docile, persoane care sunt comode, persoane смотрящие, persoane pentru care se face loc, pentru că locul s-a eliberat.
Repet, nu este corect. Noi întotdeauna am zis că la funcțiile de răspundere, trebuie să fie organizate concursuri publice. Chiar dacă au fost pentru unele anunțate, iată vedem cum este abordarea, în raport cu persoanele care vor să participe. După asta nu-ți mai este a participa nicăieri.

Acuma, tot urmăresc de 1 săptămînă de zile spectacolul Gamrețchi-Radu. Un penal, unul care trebuie să facă pușcărie, la propriu, pentru dosarul cu parcările, dar și nu doar doar dosarul cu parcările, pentru că tot ce ținea de drumuri, apropo, astăzi s-au referit și la drumuri, el nu are ce căuta pe străzile din Chișinău și nu are ce intra în incinta Primăriei sau a Direcției și eu sunt sigur că dacă se vrea acest lucru, nu i se permite. Dar eu sunt sigur de altă parte, că acesta este un teatru de doi bani. Deci, Gamrețchi acceptă să fie un sac de box pentru doamna Radu, iar dumneaei trebuie să pară principială în raport cu el și să capete dividende electorale. El se face că vrea în Primărie, ea se face că nu îl acceptă. Asta este pînă la urmă, pentru că reiterez-Gamrețchi trebuie să facă pușcărie, iar ceea ce se întîmplă, încercați să treceți la doamna Radu dumneavoastră. Cine a instalat barierele celea, plus polițiștii și plus mulți alții. Chiar credeți că Gamrețchi e atît de atotputernic, încît să-și permită să meargă contra sistemului, știind foarte bine cine sunt protectorii doamnei Radu? Nu.
Reiterez-el se face că vrea la Primărie, dna Radu se face că nu îl acceptă. Și, epopeea asta se întinde deja de o săptămînă de zile. Eu cred că finalul trebuie să fie extraordinar: Radu l-a învins pe Gamrețchi, în sfîrșit. Deci, toate chestiunile astea fac parte din campanii de PR, bine puse la punct. Am mai văzut de astea.
Vă mai dau exemplu: cînd doamna a fost la Parcul Urban de Troleibuze și le-a adus lucrătorilor de acolo echipament special în care ei ar trebui să spele, sau să facă ordine în troleibuz.
Să fie foarte clar: niciodată în istoria parcului, acești oameni nu au lucrat fără echipament special, pentru că asta este o condiție obligatorie. Și noi am verificat aceste lucruri de foarte multe ori, dar, pentru a arăta bine la televizor, trebuie să fie acest lucru neapărat făcut.
Vă mai dau un exemplu: Ce ține de compensații. Noi am, noi-vorbesc aici PSRM, am obținut prin insistență votul în Consiliul Municipal, pentru a majora categoria celor care beneficiază de aceste compensații pentru căldură, pentru diferența de contor la apă, apropo, în baza legii pe care au votat-o la Parlament, pentru evacuarea gunoiului. Și 3 luni și jumătate am tot stat pînă, așa numitele "JEC-uri", au perfectat tot felul de liste, care, în mod normal sunt automat perfectate, preturi, etc. Și după ce 3 săptămîni de zile și am zis că uite, o să venim la Primărie și o să facem gălăgie aici, vine salvatorul și zice: "Noi rezolvăm problema".
Să fie foarte clar: banii sunt prevăzuți în Buget, a face PR pe banii aceștia, nu cred că este chiar cel mai corect lucru sau indicat, mai ales dacă nu ești tu autorul acestor proiecte. Încă mai înțeleg colegii noștri care au stat de dimineață și pînă seară și au elaborat unele programe, proiecte, etc., au lucrat cu toate direcțiile.

Cam asta m vrut să vă spun în linii mari. Dacă sunt întrebări! Să fie foarte clar. Deci, noi vom contesta asta la Cancelaria de Stat și vreau ca presa să fie cu ochii pe aceste concursuri care se fac la Primărie, dar și acele numiri, care s efac ilegal la Primărie.

Jurnalist: Domnul Ceban.

Ion Ceban, președintele fracțiunii PSRM: Da.

Jurnalist: Indescifrabil

Ion Ceban, președintele fracțiunii PSRM: Haideți s-o luăm din altă perspectivă. Deci, în primul rînd vreau să aduc sincere condoleanțe familiile celor care au avut de suferit în Federația Rusă. Este o tragedie enormă, mai ales că au fost implicați și copii, pînă la urmă copiii sunt victime și acest lucru este grav, oriunde nu s-ar întîmpla, m-a mai întrebat cineva astăzi, cînd am fost la Ambasada Federației Ruse. Oriunde, pentru că astfel de tragedii nu au graniță, oriunde nu s-ar întîmpla este condamnabil pe de o parte, pe de altă parte de toată tristețea și foarte tragic. Eu, spre regret, pînă în ziua de astăzi, ca și colegii mei, ori de cîte ori am solicitat această informație, nu am văzut ca să fie responsabilii de grad superior, trași la răspundere. Noi am solicitat, începînd cu Oleg Poiată, care era pretorul sectorului Centru, mulți alți funcționari, care trebuiau trași la răspundere, pentru că ei sunt în instanța finală ultimii care își pun semnăturile. Noi nu am văzut un raport public amplu în ceea ce privește situația din punct de vedere al securității, la nivel de municipiu, a tuturor zonelor, clădirilor, blocurilor, unde sunt mai multe persoane pentru corespundre sau necorespundere. Pentru că sunt aceste intervenții absolut necesare. Mai mult decît atît. Vreau să vă spun că astăzi de dimineață, împreună cu colegii, am semnat un demers către Primărie, pentru a iniția această procedură repetată și am fi vrut ca tot pachetul de documente să fie făcut public, ca toată lumea să știe: unde, ce, cum corespundem. Pentru ca exact ca în cazul "La Soacra", sau incendiul de la Ciocana, sau multe alte situații neplăcute care s-au întîmplat. Eu cred că lecțiile nu au fost învățate și, spre mare regret, toate aceste lucruri se datoarează unui singur fact: corupției, traficului de influență, mită și tot așa mai departe, ceea ce trebuie eliminat. Alte întrebări?

Jurnalist: În contextul la ceea ce ați declarat astăzi, credeți că dna Radu se pregătește astfel să candideze și va fi corect ca ea, din acest post să fie candidat, iar restul nu din acest post?

Ion Ceban, președintele fracțiunii PSRM: Eu, în general cred că dna Radu nu trebuie să se afle în fotoliul în care este la momentul de față. Repet, este nelegitim. După părerea mea ar fi chiar și imoral să intre în această cursă electorală în acest fel, dar sunt sigur că va intra în cursa electorală și o va face pe ultima sută de metri, pentru a beneficia maximum de resursă admninistrativă și posibilitățile de a expoata această resursă admninistrativă, din punct de vedere al propagandei politice.

Jurnalist: Dar de ce nu ați ieșit în această conferință să anunțați despre aceste numiri ilegale, pe care le considerați, înainte de a se începe campania electorală?

Ion Ceban, președintele fracțiunii PSRM: Ba da, au făcut-o și colegii mei, au făcut-o și colaborînd intens și cu societatea civilă. Chiar săptămîna trecută au fost mai multe expuneri publice în acest sens, nu doar în privința acestor persoane, dar și altor persoane. Am zis că acest fenomen continuă, chiar și astăzi și acest lucru este foarte, foarte grav. Deci, nu știu, la superlativ dacă am putea utiliza toată treaba asta, pentru că reiterez: este aceeași practică pe care a avut-o Dorin Chirtoacă, aceeași. Nu este diferență absolut deloc, în acest sens. Concursurile trebuie să fie transparente. Iată, această scrisoare datează, cînd am primit-o noi? Probabil vineri. Și asta chiar mi se pare într-un fel sau altul, cel puțin urît.
Atît?

Jurnalist: (Indescifrabil)

Ion Ceban, președintele fracțiunii PSRM: De ce să-mi fac eu PR pe seama Silviei Radu? Chiar nu văd cu mi-aș face PR pe seama Silviei Radu. Eu sunt unele din puținele elemente, în care în general am pronunțat numele dumneaei. Pentru că să fie clar, reiterez: este nelegitim în această funcție și nu cred că în general abordarea, atît în ceea ce ține de activitatea Primăriei cît și a subdiviziunilor Primăriei este corect, sau poate fi numită corect, în acest sens.

Jurnalist: Domnule Ceban. Cum comentați situația cînd vineri și sîmbăta circulația era foarte greoaie în oraș, din cauza ninsorii, iar Primăria a direcționat 10 autospeciale să curețe Piața pentru mitingul de duminică?

Ion Ceban, președintele fracțiunii PSRM: Ok.

Jurnalist: Ea a spus că în altă parte ele nu erau necesare, dar acolo erau mai necesare.

Ion Ceban, președintele fracțiunii PSRM: Haideți să facem în felul următor. Dacă a decis doamna Radu să elibereze Piața pentru mitingul unioniștilor, am văzut că a curățat această Piață mai bine decît orice s-a curățat în Chișinău în ultimii 20 și de ani de independență. Dacă ați fi fost acolo, în acea perioadă, în parcurile chiar și cele centrale, dar și în scuarurile adiacente, ați fi văzut o groază de noroi. Dacă a fost principial pentru dumneaei, ca să fie curat lună de Unirea lor, n-are decît. Dacă e felul de a înțelege dumneaei această problemă, nu are decît. Mai mult decît atît, am văzut și dispoziția astăzi semnată de a autoriza și marșul și evenimentul și multe alte lucruri. Eu cred că trebuie să înțelegem un singur lucru, în acest sens-Chișinău este capitala Republicii Moldova. În momentul în care autorizezi desfășurarea evenimentelor anti-constituționale, care vin să submineze statalitatea Republicii Moldova, pui la îndoială însăși fenomenul sau denumirea sau esența, existența Chișinăului ca și capitală a Republicii Moldova. Or, după părerea mea, acest lucru este grav.

Jurnalist: Păi dar nu suntm un stat democratic, unde fiecare are dreptul să-și expună opinia?

Ion Ceban, președintele fracțiunii PSRM: Ba da. Numai că art.41 al Constituției Republicii Moldova, spune în felul următor: că oricine și orice militează împotriva constituționalității, suveranității Republicii Moldova, este neconstituțional. Deci, există toate temeiurile pentru a nu accepta astfel de demersuri. Și mie mi se pare cu adevărat grav, atîta timp cît există temei legal pentru a refuza astfel de oferte sau propuneri, să nu o facem.
Trebuie să înțelegem odată și pentru totdeauna cu toții. Da, Republica Moldova este un stat democratic, atîta timp cît este stat, or, în momentul în care se atentează însuși la denumirea de stat, nu știu pînă unde poate merge democrația. Eu vreau să vă rog, dacă puteți chiar acuma, sau după, să-mi dați vreun exemplu de astfel de evenimente, manifestări, în alte state și atitudinea autorităților în acest sens. Și dacă îmi dați vreun exemplu, sau 2, sau 3, putem discuta în continuare asupra așa numitei democrații.
Atunci înd se instigă în propriu-zis la eveniment, la ura interetnică, pentru că au existat și astfel de demersuri, cu regret. Ați văzut ce se întîmpla pe rețelele de socializare. Nu cred că este acceptabil un astfel de demers. Și el putea fi evitat cu ușurință. Și atunci pe cont propriu deja organele de drept urmează să-ți facă datoria.

Jurnalist: Dar chiar mai mult. S-au cheltuit resursele bugetare pentru aceste organizații. Ele nu ar fi trebuit singure să-și pregătească locul deja dat?

Ion Ceban, președintele fracțiunii PSRM: Cel puțin pentru mine a fost straniu că în acest sens au fost mobilizate absolut, la maximum, resursele care au putut fi mobilizate, pentru a se face comod celor care pledează pentru lichidarea statalității Republicii Moldova. Regretabil, cel puțin.

Jurnalist: Domnule Ceban, încă o întrebare. Cum comentați situația drumurilor care sunt în Chișinău? Pentru că se dezgheață, vedem că sunt multe gropi. Doamna Silvia Radu a spus că cum se va îmbunătăți vremea va întreprinde ceva. Cît de real este acest lucru?

Ion Ceban, președintele fracțiunii PSRM: Deci haideți să vedem în felul următor. În capitală, atît drumurile centrale cît și intra-cartier, sunt într-un dezastru total și apropo, despre Gamrețchi, pentru că tot m-ați întrebat despre cetățean. El este unul dintre figuranții care se face de vină de toată treaba asta și nu înțeleg ce caută, în general, pe holurile Primăriei? Mă voi repeta. De asta zic că este circ. Domnul Gamrețchi administra an de an, un fond de aproape 800 de milioane de lei. Pînă la 1 an el varia: mai mult, mai puțin. Deci, 800 de milioane de lei, dacă să fim în pas cu evaluările internaționale asupra costului unui km de drum, ar permite, bine că nu toți banii ăștia pot fi direcționați pentru reparații capitale, că sunt și reparații curente, sau spre construcții capitale, ar permite cel puțin 40 de km de drum să le repari anual. Asta fără împrumuturi, fără multe alte lucruri. Deci, 10 ani de mandat-400 de km de drum, cum îi plăcea să spună unui analist politic, așa, dacă să generalizăm. Evident că lucrurile stau un pic altfel, dar bani nu sunt puțini. Bani sunt foarte mulți pentru reabilitarea infrastructurii drumurilor. Problema №1 consta în faptul că tenderele erau netransparente, se putea mult mai mult decît se planifica, costurile extinse în mod intenționat, gropile și tot așa mai departe, care erau acoperite, nimeni pînă astăzi, nu are o evaluare. Cînd, unde, ce, cum și acest lucru este cu adevărat grav.

Noi am aprobat, apropo, la Consiliu două săptămîni în urmă, chestiunea legată de tranferul către Exdrupo, pentru ca să poată interveni acum, de urgență, ca fiind întreprindere municipală, posibilitatea ca aceste reparații să fie făcute de către ei, fără ca să așteptăm organizarea a tot felul de tendere și tot așa mai departe. Eu sper că în timpul cel mai apropiat că acest lucru va avea loc și vom avea mai puține gropi în Chișinău.

Jurnalist: Indescifrabil

Ion Ceban, președintele fracțiunii PSRM: Ba da. Dar este o interrelație mai specifică.

Jurnalist: (Indescifrabil)

Ion Ceban, președintele fracțiunii PSRM: Nu neapărat. Deci, la momentul de față se lucrează asupra planurilor curente, unde și cum este nevoie de intervenție imediată și credem că în scurt timp vor purcede, dacă nu, îi vom chema la raport, am făcut acest lucru, ca să nu zică cineva că...
Apropo, colegii noștri, fără mare PR, lucrează de luni pînă vineri la Primărie. Și comisiile și dezbaterile și multe alte lucruri, dar în fine, ca să știți.
E ok, eu am răspuns. Alte întrebări? Nu sunt? Eu vă spun o zi bună și o săptămînă cît mai reușită să aveți. Multă sănătate și mai puține blonde în Chișinău și mai puțini funcționari corupți la Primărie și mai puțini numiți ilegal. Sănătate!

Jurnaliști: Mulțumim. La revedere!