Urmărește canalele noastre de Telegram pentru a afla despre începutul evenimentelor transmise live în România și Republica Moldova

Ion Ceban, candidatul PSRM la funcția de Primar al municipiului Chișinău: Bună dimineața. Vă mulțumim mult că ați dat curs invitației noastre. Am ales această locație astăzi, lîngă Universitatea Tehnică din Republica Moldova, pentru că aici, ca și în multe alte universități, se pregătesc specialiști. Noi avem foarte mulți oameni buni, oameni profesioniști în diferite domenii, iar UTM-ul este probabil instituția care pregătește cei mai mulți specialiști, în ceea ce ține de administrarea sectoarelor diferite din Admninistrarea publică și municipală, începînd cu arhitectura și terminînd cu drumuri, începînd cu tehnologii informaționale și finalizînd cu ceea ce ține de gospodăria comunal-locativă.
  De asta, vă propunem astăzi conferința de presă cu unele noi detalii privind viziunea noastră în ceea ce ține de transformarea Chișinăului într-un oraș smart.
Stimați jurnaliști, onorată asistență, dragi locuitori ai municipiului Chișinău. Una dintre cele mai noi tendințe în Admninistrarea municipală la nivel global, este implementarea „conceptului smart”, adică tranformarea orașelor în așa numitele „urbe deștepte”. Ce ar însemna asta? Un oraș smart este un oraș care folosește care folosește tehnologia modernă pentru a fluidiza traficul, a îmbunătăți transportul public, a reduce poluarea și consumul de energie, relația cetățenilor cu autoritatea, condițiile de trai și Ministerul de sănătate și educație.
Dacă tindem să transformăm Chișinăul într-o urbă modernă, trebuie să începem să implementăm și noi conceptul „orașului smart”. Evident, capacitatea noastră de implementare va fi mult mai redusă decît a altor capitale ale lumii, pentru că și posibilitățile noastre sunt mult mai reduse, cu regret. Dar și avem mult mai multe probleme stringente decît alte urbe. Însă primii pași în această direcție trebuie să începem să-i facem.
Țin să menționez că la elaborarea viziunii noastre privind transformarea Chișinăului într-un oraș smart, am luat în calcul atît experiența diferitor orașe din est cît și din vest și orașe cu mult mai mari sau mai mici din țările comparabile ca și condiții cu Republica Moldova.
  Un punct important al viziunii noastre prevede ca într-un viitor nu chiar îndepărtat, Primăria va emite certificate de urbanism în format electronic și va prelungi pe aceeași cale autorizațiile de construcții. Astfel, persoanele juridice vor economisi timp, dar, totodată va fi aplicată o lovitură dură birocrației și corupției, care sufocă de decenii Primăria capitalei.
De asemenea, cetățenii vor avea posibilitatea de a solicita emiterea în format electronic, prin intermediul unei platforme ce va fi creată special în acest sens, a certifcatelor de urbanism, inclusiv prelungirea acestora, autorizațiilor de construire-demolare. Oamenii vor mai putea comunica online și despre începerea lucrărilor, dar și altă informație relevantă.
O altă idee ce se conține în conceptul cu care venim în acest sens, este de a oferi cetățenilor publicitatea să achite online anumite taxe. În acest sens, intenționăm să introducem o secțiune aparte pe site-ul Primăriei, care se va numi plăți online. De asemenea, experții noștri consideră oportună elaborarea unei aplicații speciale, prin intermediul căreia cetățenii își vor putea transmite sesizările direct către Primărie. Avem chiar și o denumire convențională de lucru pentru această aplicație „Chișinăul meu”.
Apropo, va fi o aplicație gratuită ce va putea fi descărcată de pe dispozitevele de pe smartfon, care folosesc sistemele de operare android sau iOS. De asemenea, aplicația va fi disponibilă și în varianta pentru desktop.
Stimați jurnaliști! Viziunea noastră privind transformarea Chișinăului într-un oraș smart, prevede și elaborarea unei aplicații ce va monitoriza locurile de parcare disponibile. Evident, despre implementarea în practică a acesteia vom putea vorbi doar după amenajarea parcărilor cu barieră pe teritoriul municipiului. Despre aceste parcări, am vorbit în cadrul precedentelor conferințe de presă.
Tot în cadrul precedentelor conferințe, vorbeam și despre programul Early Online la medic, pentru a evita cozile și risipa de nervi din instituțiile medicale care este în prezent. Viziunea privind transformarea Chișinăului într-un „oraș smart”, prevede și dezvoltarea unor parteneriate ale Primăriei cu mediul privat, astfel încît chiar și programările la saloanele de frumusețe, sport, etc., să poată fi făcute online. Adică vom merge pas cu pas pentru a face viața cetățenilor cît mai simplă, cît mai ușoară.
Onorată asistență, evident, lucrînd la această viziune, nu puteam trece cu vederea și conexiunea ei cu problemele devenite deja tradiționale pentru Chișinău: activitatea întreprinderilor din sfera deservirii comunale. Astfel, intenționăm să elaborăm și să lansăm o aplicație de tip (indescifrabil), care să permită cetățenilor cu spirit civic să transmită diverse sesizări despre incidente către instituțiile și operatorii serviciilor publice: apă și canalizare, termoficare, iluminare, spații verzi, etc. Cetățenii vor putea sesiza organele competente despre probleme ca: gropi în asfalt, cîinii vagabonzi, resturi menajere aruncate la întîmplare, gunoi în mijloacele de transport, disfuncționalitățile în iluminatul public, coșuri de gunoi vandalizate, vehicole abandonate, blocaje din cauza zăpezii, avarii la apa rece și caldă, canalizare înfundată, etc. Sesizările transmise vor putea fi însoțite de fotografii, video și de descrierea a locației concrete ca serviciile municipale să poată interveni prompt în eliminarea obiectului sesizării.
Dragi locuitori ai municipiului Chișinău! Țin să menționez un lucru extrem de important: inovațiile despre care vorbesc eu nu vor substitui metodele tradiționale aplicate de chișinăuieni în interacțiunea lor cu Primăria sau cu întreprinderile municipale. Aceste inovații vor fi suplimentare și la ele vor putea apela doar doritorii. Am venit cu această precizare importantă pentru că știu că pentru mulți locuitori ai capitalei, ar fi dificil să apeleze la această etapă la elementele din cadrul conceptului „orașul smart”, de aceea și spuneam în debut că chiar dacă Chișinăul nu are posibilitățile altor capitale, trebuie să începem să facem primii pași în această direcție. Sînt sigur că într-un viitor nu chiar îndepărtat, tehnologiile vor deveni parte integrantă și indispensabilă a admninistrării capitalei și vor face viața cetățenilor mai simplă, mult mai ușoară.
Vă mulțumesc pentru atenție și dacă sunt întrebări, vă răspund la ele.

Jurnalist: Domnule Ceban, vreau să vă întreb de ce avem nevoie de încă un soft pentru programările online la medic, dacă există deja unul?

Ion Ceban, candidatul PSRM la funcția de Primar al municipiului Chișinău: Deci haideți să (indescifrabil) chiar cu foarte mulți medici, deci trebuie să fie un sistem integrat. Pe de o parte, fiecare se înscriu din timp, pe de altă parte cum ar fi reglementările atunci cînd vine nemijlocit la policlinică sau la medicul de familie, pentru că și acolo se formeaază cozi, inclusiv în această direcție, am zis că ar fi foarte bine să fie și un tablou electronic care să permită, în baza unui cod, accesul la aceste servicii medicale, ca să elimină aceste cozi din instituțiile medicale. Ne-ați spune că există astăzi și înscrierea online la grădinițe, dar cum funcționează ea, pot să vă arăt la momentul de față, chiar pe smartfonul dumneavoastră.

Jurnalist: Da, dar despre cum funcționează alt sistem de înregistrare la medic, dumneavoastră l-ați testat?

Ion Ceban, candidatul PSRM la funcția de Primar al municipiului Chișinău: Da, noi am testat. Vam spus că am vorbit cu foarte mulți aici. Problema nu este doar de înscriere, dar problema este și de acele cozi care se formează la propriu, fizic, în acest proces. Deci, aceste lucruri tot trebuiesc eliminate.
Altceva?

Jurnalist: (Indescifrabil)

Ion Ceban, candidatul PSRM la funcția de Primar al municipiului Chișinău: Bine, am zis că trebuie să facem primii pași în acest sens. Noi avem mai multe caiete de sarcini deja elaborate. Diferite prețuri sînt, sau costuri a acestor sisteme integrate, dar eu sunt sigur că, în mare măsură, și vreau să vă zic că există deschiderea mai multor companii IT din Republica Moldova, chiar și pe gratis să ne ofere acest suport.

Jurnalist: Domnule Ceban, vă faceți campania în fața universității. Spuneți-mi dacă codul educației interzice cumva acest lucru?

Ion Ceban, candidatul PSRM la funcția de Primar al municipiului Chișinău: Eu nu văd o problemă. Am făcut și publicitate pozitivă Universității Tehnice. Am zis că aici sunt foarte mulți specialiști buni care absolvesc. Iată trebuie să integrăm pe acești specialiști buni în procesul de lucru, nu văd nici o problemă în acest sens.

Jurnalist: Dar ce spune legea? Codul educației interzice sau nu?

Ion Ceban, candidatul PSRM la funcția de Primar al municipiului Chișinău: Eu nu fac politică în interiorul instituției de învățămînt, iar ceea ce este afară, este cu totul altceva, mai ales ca absolvent al universității.

Jurnalist: Silvia Radu a anunțat astăzi că dacă CEC va acorda candidatura ei, ea își va da demisia. Cum comentați acest lucru?

Ion Ceban, candidatul PSRM la funcția de Primar al municipiului Chișinău: Dumneaei trebuia să-și dea demisia din prima zi de cînd a fost numită, dacă ar fi din punct de vedere juridic și moral. O să vedem. Sper să nu mai facă campanie pe banii publici în continuare.

Jurnalist: Cum credeți, veți reuși să realizați toate aceste programe, soft-uri într-un an de zile?

Ion Ceban, candidatul PSRM la funcția de Primar al municipiului Chișinău: Noi doar am zis foarte clar că o să începem să lucrăm în această direcție. Pe foarte multe capitole deja sunt unele lucruri inițiate și eu foarte mult mizez pe parteneriatul ăsta cu sectorul privat, dar vă zic, din informațiile, din înțlegerile preliminare sunt foarte multe companii care ar fi gata să ajute astăzi Primăria în procesele de administrare. Am zis, începem cu achiziții publice electronice, cu documentul electronic și cu multe alte lucruri. Eu cred că va fi un parteneriat benefic pentru toată lumea. Ceea ce era problematic pînă momentul de față că Primăria era foarte închisă în sine și nu vroia să implementeze aceste tehnologii moderne. Eu cred că odată implementate, toate procesele ar putea putea să decurgă mult mai ușor.
Altceva?

Jurnalist: Dar la ce bun ne-ar folosi un program de gestionare al locurilor de parcare? După cum ați spus și dumneavoastră, locuri de parcare nu prea avem.

Ion Ceban, candidatul PSRM la funcția de Primar al municipiului Chișinău: Urmează să mergem în paralel-să le construim și să le administrăm corect, chiar și astea care sunt aici.

Jurnalist: Dar din ce bani vor fi realizate toate aceste soft-uri?

Ion Ceban, candidatul PSRM la funcția de Primar al municipiului Chișinău: Precis că nu din banii care trebuiau să meargă la Parklane Sistem. Vam zis, sunt foarte mulți oameni doritori să ofere acest suport pe gratis, mă refer acum la companiile în domeniul tehnologiilor informaționale, care sunt pe piața din Republica Moldova.

Jurnalist: Spre exemplu?

Ion Ceban, candidatul PSRM la funcția de Primar al municipiului Chișinău: Nu vreau să numesc, pentru că o să fie publicitate. După ce încheiem un acord cu companiile din domeniul IT, veți vedea absolut fiecare pe ce filieră se angajează să ne ajute.
Altceva?
Vă mulțumesc mult și vă spun o zi bună și o săptămînă cît mai reușită să aveți!