Urmărește canalele noastre de Telegram pentru a afla despre începutul evenimentelor transmise live în România și Republica Moldova

Alexandru Cauia, președintele Organizației de Tineret: Bună ziua stimați reprezentanți ai mass-media. Mulțumim foarte frumos că ați dat curs invitației noastre. Suntem astăzi aici, la căminul nr.1 al Universității de Stat din Moldova, pentru a da start campaniei pentru tineri-o campanie prin care venim să încurajăm tot tineretul din căminele să fie mai curajoși, mai bine organizați, să vină alături de propunerile noastre, în sensul schimbării condițiilor de trai în căminele studențești.
(Indescifrabil)
O să mergem în fața administrațiilor instituțiilor superioare de învățămînt, în fața Ministerului Educației Culturii și Cercetării, pentru a le depune și pentru a negocia (indescifrabil)
O să vorbească despre acesată campanie Vadim Jora, care este președintele Tineretului Democrat din Chișinău și Andrei Oțel-președintele Ligii Studenților Democrați.

Vadim Jora, președintele Tineretului Democrat: Bună ziua. Mulțumesc domnului președinte ca o reprezentare și evident că pentru toată susținerea de care am beneficiat în toate activitățile noastre. Tineretul democrat din Chișinău, a avut discuții cu tinerii din cămine și astfel au fost identificate mai multe probleme cu care se consfuntă aceștia. Ne dorim să schimbăm starea lucrurilor și vom opta pentru un trai mai bun al tuturor tinerilor din cămine. Studenții nu trebuie să formeze cozi stînd în rînd la dușuri, pentru că acestea lucrează doar 3-4 ore, ei trebuie să aibă acces la duș, practic la orice oră. Studenții nu trebuie să trăiască în spații infecte. Ei trebuie să locuiască în spații curate și deratizate. Deratizarea și dezinsectizarea căminelor trebuie să poarte un caracter regulat. Studenții nu se află permanent doar în cămin. Din acest considerent, spațiile adiacente căminelor, trebuie amenajate într-un mod corespunzător necesităților tinerilor și, totodată trebuie să fim preocupați și de mediul înconjurător. Studenții nu trebuie să fie privați de dreptul de a beneficia de spații sportive, unde să practice activitățile sportive, pentru că ei au nevoie de mișcare, au nevoie de socializare și este de datoria noastră să încurajăm toate aceste activități. Studenții nu trebuie să apeleze la părinți atunci cînd au nevoie să achite facturile la internet. Trăim într-o eră în care mediul online face parte din viața noastră și internetul nu trebuie privit doar din perspectiva divertismentului. Internetul înseamnă informații, internetul înseamnă studiu, internetul înseamnă conexiune cu lumea întreagă. Accesul gratuit la internet, nu trebuie să fie privit ca un lux, el trebuie să fie o normalitate. De asemenea, vreau să menționez faptul că studenții își doresc condiții de trai adaptate la era în care trăiesc. Din acest considerent, trebuie să avem mai multă încredere în studenți și să le oferim posibilitatea de a avea acces în cămine la ore mai potrivite. Trebuie să încurajăm tinerii să urmeze cursurile facultăților din Republica Moldov, inclusiv din acest considerent am lansat și această campanie „Pentru Tineri”.
„Pentru Tineri”- este o campanie dedicată tuturor tinerilor, pentru ca aceștia să beneficieze de cele mai bune condiții de trai și studiu: „Hai cu noi, împreună vom reuși”.

Jurnalist: Cît va dura campania?

Vadim Jora, președintele Tineretului Democrat: Noi nu orientăm pe un anumit termen. Noi vrem să obținem un anumit rezultat, lucrăm la obiectiv. Cînd vor fi îndeplinite obiectivele propuse, atunci probabil și se va finisa campania.

Jurnalist: De cîte semnături aveți nevoie?

Vadim Jora, președintele Tineretului Democrat: Noi o să ne gîndim. Ne-am pus ca scop să avem în jur de 5000 de semnături, dar deja o să vedem pe parcurs.

Jurnalist: (indescifrabil)

Vadim Jora, președintele Tineretului Democrat: Locatarii căminelor. Acesta este grupul nostru țintă, dar deja eu cred că campania asta pe parcurs poate că o să o extindem, pentru că această campanie vizează direct și pe alți studenți, care poate chiar nu trăiesc în cămine, dar sunt interesați ca să locuiască în alți ani în cămine.

Jurnalist: Bugetul universităților își permit ca să dea...?

Vadim Jora, președintele Tineretului Democrat: Noi o să purtăm discuții cu rectorii universităților și cu ministerul evident și cred că o să găsim soluții pentru ca studenții să beneficieze de condiții mai bune de trai.

Jurnalist: Ați evaluat care este suma pentru toate aceste condiții?

Vadim Jora, președintele Tineretului Democrat: Da, împreună cu toți actorii implicați o să evaluăm suma care este necesară pentru campania respectivă.

Alexandru Cauia, președintele Organizației de Tineret: Suntem siguri că o parte bună din aceste probleme și dificultăți, pot fi soluționate cu sume mici, dar cu eforturi conjugate atît a beneficiarilor, adică a studenților din cămine cît și a admninistrației universităților și a Ministerului de Resurse.

Jurnalist: Dacă puteți sp ne spuneți pe puncte, ce anume vreți să faceți, ce schimbări să faceți?

Alexandru Cauia, președintele Organizației de Tineret: A spus și colegul meu și reiterez. Noi vrem condiții bune, în sens să aibă acces l aapă caldă și apă rece permanent, să nu să stingă lumina în cămin, să se facă dezintsectizarea și să se facă deratizarea regulată, așa cum a spus și Vadim, să aibă acces cel puțin în unele zone, dacă nu în tot căminul la wi-fi gratuit, să revedem poate chiar și ora de acces, deci, sunt o sumedenie întreagă de propuneri pe care le avem noi, dar în momentul cînd o să strîngem semnăturile în susținerea acestor propuneri, nu este exclus că se vor cristalșiza și alte propuneri. Este o campanie de lungă durată, care are un obiectiv clar și ea va se va finaliza la atingerea obiectivului. Dar iată este președintele Ligii Studenților Democrați și eu cred că dumnealui poate să nemai dea și alte detalii.

Vadim Jora, președintele Tineretului Democrat: Și încă un moment, nu este o campanie care vizează doar Chișinăul. Este o campnaie națională, de asta o să interacționăm și cu tinerii din Bălți, tinerii din Cahul și tineri care din alte colegii ș.a.m.d.

Andrei Oțel, președintele Ligii Studenților Democrați: Colegii mei deja au vorbit despre acțiunile care urmează să fie întreprinse și despre motivele care ne-au făcut pe noi să ne implicăm în abordarea acestor probleme. Vreau să spun că noi astăzi lansăm campania propriu-zisă, despre care a vorbit domnul președinte Cauia despre efectuarea strîngerii semnăturilor și identificarea altor probleme pe care noi pînă acum nu le-am identificat. În acest sens, noi, dat fiind faptul că Republica Moldova tinde să devină o țara europeană, am identificat necesitatea faptului că studiile trebuie să tindă spre calitatea europeană, dar nu doar aceasta. Rezultatele lor și condițiile în care se desfășoară studiile, condițiile în care studenții trăiesc, trebuie să corespundă acestor nivele. Pentru aceasta, noi, multe probleme le putem și singuri rezolva, numai cu mobilizarea studenților. Sunt chestii care nu necesită bani, care nu necesită o implicare financiară sau admninistrativă, sunt și chestii care studenții și singuri se pot autosesiza și le rezolva. Noi ne propunem să facem niște campanii de salubrizare și de curățenie prin campusurile universitare și vrem să susținem aceste idei și prin acordarea de un, de exemplu ajutor material, ceea ce ține careva urne de gunoi, amenajarea spațiilor verzi. De aceea, noi credem că e timpul cînd noi trebuie să începem a acționa și nu să așteptăm de la cineva că va veni și ne va da, sau va veni și va face ceva.
Îndemnăm toți studenții să se implice în ridicarea nivelului de viața al studenților „Hai cu noi”!

Alexandru Cauia, președintele Organizației de Tineret:: Mulțumim foarte frumos că ați dat curs invitației noastre.

Jurnalist: (Indescifrabil)

Vadim Jora, președintele Tineretului Democrat: (Indescifrabil)

Jurnalist: Dacă puteți să ne spuneți și numele celor care au vorbit. Poate mai bine cît despachetați acest coș de gunoi, noi vă filmăm și totodată vorbim. Stați o clipă.

Andrei Oțel, președintele Ligii Studenților Democrați:: Noi astăzi am venit cu un mic cadou pentru căminul care a găzduit lansarea campaniei noastre de colectare a semnăturilor pentru identificarea problemelor principale. În acest sens, noi am venit cu acest cadou-niște bănci și coșuri de gunoi, care ajută studenții de a menține ordinea și de a beneficia de condiții mai decente a căminului.

Jurnalist: Vă prezentați vă rog.

Andrei Oțel, președintele Ligii Studenților Democrați: Oțel Andrei-președintele Ligii Studenților Democrați.

Jurnalist: Cît ați cheltuit pe aceste cadouri?

Andrei Oțel, președintele Ligii Studenților Democrați: Aceste cadouri cau fost oferite de către Partidul Democrat. Noi nu suntem la curent cu sumele. Cred că puteți serviciul de presă al partidului și ei vă vor spune toate calculele.

Jurnalist: Mulțumesc.

Și pentru începerea campaniei!
Spor la muncă!