Urmărește canalele noastre de Telegram pentru a afla despre începutul evenimentelor transmise live în România și Republica Moldova

Vitalie Gămurari, purtătorul de cuvânt al Partidului Democrat din Moldova: Bună ziua și bine ați venit la briefingul săptămînal al Partidului Democrat. Astăzi, ca de obicei, iar dacă luăm în considerație o pauză legată de sărbători, a fost o agendă destul de încărcată, în cadrul căreia au fost discutate, în primul rînd a fost abordate situația, starea de lucruri a acelor proiecte care au fost lansate acum cîteva luni, sau pe parcursul ultimului jumătate de an de către Partidul Democrat. Proiecte care sunt monitorizate, care sunt ținute sub control, practica a demonstrat și răspunsurile care au fost date au demonstrat că ele sunt, graficul este respectat, graficul de implementare al acestor proiecte, dar, de fiecare dată, pentru a ține mîna pe puls, vrem să știm situația reală care este, de la reprezentanții Guvernului, de la deputații din Parlament, pentru a ști foarte bine dacă pot apărea anumite situații în acest context. Dar, așa cum mai spus, toate răspunsurile și toată informația prezentată, demonstrează că factorii de decizie se țin de acel grafic care a fost propus, inclusiv care a fost discutat și rezultatele sunt destul de clare.
Evident că a fost discutată și problema alegerilor din municipiul Chișinău, planificate pentru 20 mai. După cîte știți foarte bine, Partidul Democrat nu are un candidat, nu am înaintat un candidat pentru aceste alegeri, dar evident că urmărește cu interes campania electorală.
Cu regret, trebuie să constatăm ceea ce am vorbit de la început. Noi am venit cu propunerea ca să fie desemnat un candidat unic din partea partidelor pro-europene, care să aibă posibilitatea să cîștige în fața reprezentantului Partidului Socialiștilor, fiindcă vedem foarte clar că, pe de o parte-pe dreapta, din partea partidelor pro-europene de dreapta, există un număr destul de mare de candidați și este fărîmițarea aceasta care evident că la bine nu duce și pe de altă parte vedem acel monopol care există pe stîga, din partea Partidului Socialiștilor.
Noi am vorbit de fiecare dată, cu regret, iarăși, trebuie să constatăm că axarea candidaților, este în mare parte pe anumite dezbateri de ordin politic, mai puțin se ia în considerație interesul pe care îl are cetățeanul și locuitorul municipiului Chișinău, problemele cu care se confruntă zi de zi, dar din contra, deci, noi am văzut că iarăși există aceeași problemă care a fost anterior-cînd există acel egoism politic, dacă putem să-i spunem, din partea partea unor partide de opoziție, care se consideră partide pro-europene și n-a fost acceptată acea inițiativă care a parvenit din partea Partidului Democrat. Vă aduceți aminte că anterior de începere a campaniei respective, de a negocia un singur un singur candidat pentru alegerile pentru municipiul Chișinău.
Noi am mers la această cale și din întrebările care le-am avut și pe parcursul zilelor trecute, doar vreau să reconfirm faptul că a fost o inițiativă destul de conștientă pentru a nu fi apărut ideea cum că Partidul Democrat încearcă să monopolizeze această campanie electorală, de aceea și am spus că suntem deschiși pentru dezbateri, dar cu regret, am văzut situația care este la moment.
Iarăși un moment care se observă foarte clar și toți urmăresc evident că dezbaterile care au loc în contextul campaniei electorale, dezbateri în mare parte ce se axează pe, am mai vorbit că pe aspectul politic și geopolitic, dar se observă încă un moment că majoritatea sau o bună parte din candidații care s-au înscris în această campanie electorală pentru municipiul Chișinău, se întrec în declarații precum că unul sau altu candidat este susținut de Partidul Democrat și nemijlocit de liderul PD. Dacă să luăm, să facem o analiză simplă a declarațiilor făcute din partea celor care, în opinia experților sau a lor, au șanse reale pentru a fi în fruntea acestei campanii, sau cel puțin de a ieși în turul 2, atunci vedem foarte clar că mai că nu majoritatea din cei care s-au înscris în campania electorală, după spusele lor, sunt reprezentanții sau sunt susținuți de Partidul Democrat sau sunt susținuți de liderul PD.
Deci iarăși, este un moment care duce la o fărîmițare a reprezentaților de dreapta și lucrurile sunt destul de clare, noi observăm.

  Vreau să vă spun că Partidul Democrat rămîne dezamăgit de această campanie electorală și, totodată, noi rămînem în continuare deschiși pentru o posibilă candidatură unică din partea partidelor pro-europene. Timp îmcă mai este, nu este pierdut și noi luăm în considerație iarăși un concept strategic, dacă putem să spunem așa, fiindcă noi am conștientizat foarte bine că această electorală pentru municipiul Chișinău este, putem să-i spunem și o repetiție generală pentru alegerile parlamentare. Și atunci problemele cu care se confruntă, sau problemele care sunt abordate și felul în care sunt abordate tot ce ține de această campanie electorală și de municipiul Chișinău, inclusiv ale cetățeanului, locuitorului municipiului Chișinău, demonstrează încă o dată că, cu regret, în mare parte partidele sunt preocupate de interese deseori egoiste ale sale, iar în unele discursuri ale unor reprezentanți, sunt niște declarații care sunt, putem spune că sunt uneori populiste sau au un caracter demagocic.
În acest context, vreau să vă comunic că noi avem datele unui sondaj sociologic pe municipiul Chișinău, pe care nu-l vom da publicitării, din simplul motiv ca să nu fim învinuiți că influențăm mersul campaniei electorale, dar din acest sondaj, se vede foarte clar că acea campanie, sau spunem acea inițiativă care este și tactica care a fost preluată de reprezentanții partidelor pro-europene, partidelor de dreapta, inclusiv cele parlamentare dar și cele extraparlemantare, demontrează încă o dată că chișinăuienii vor da un răspuns, sau pot să dea un răspuns negativ, fiindcă pe ei îi interesează nemijlocit starea de lucruri din municipiul Chișinău. Iar ultimele sau ultimii ani de guvernare a Primăriei Chișinău, au demonstart că problemele arzătoare ale municipiului nu au fost luate de fiecare dată în considerație, dar a existat doar o dezbatere politică în mare parte bazată pe aspectul geopolitic, ceea ce nicidecum nu vine în conformitate cu interesele locuitorilor municipiului Chișinău.
Așadar, cum am spus, acest sondaj demonstrează acele temeri care au existat și care există, prin care este foarte clar că locuitorii municipiului Chișinău sunt sătui, într-o oarecare măsură, de dezbateri de ordin politic pentru campania electorală pentru municipiul Chișinău. Mă refer aici în exclusivitate și nu vorbesc despre o campanie mai largă care va fi cea parlamentară. În mare parte vor ca să fie soluționate probleme concrete și în principiu asta trebuie să constatăm că probabil ca după 20 mai unii reprezentanți, unii lideri politici, sau unele partide politice, să se trezească cu situații destul de neplăcute pentru ei, atunci cînd vor fi taxați de locuitorii municipiului Chișinău.
Deci, eu m-am axat un pic pe o perioadă mai lungă asupra campaniei electorale și acele probleme cu care se confruntă municipiul Chișinău, din simplul motiv că cunosc foarte bine care sunt întrebările principale de fiecare dată, care sunt abordate de reprezentanții mass-media și, evident că în contextul campaniei respective.
  Un alt subiect care a fost astăzi discutat, este inițiativa care a parvenit din partea Partidului Democrat-inițiativă care a fost și anii precedenți, despre organizarea, pe data 28 aprilie, a unei manifestări să spunem așa, cu aspect ecologic, de a depune eforturi de a participa la o curățare generală a localităților Republicii Moldova. De ce atenționez localităților, fiindcă există și un plan concret în acest sens și ca să fie implicați o mare parte a cetățenilor Republicii Moldova, de cei care doresc. Este o practică internațională, cunoașteți foarte bine, nu vreau să folosesc cuvîntul voluntariat, dar în principiu, aceasta est cea care caracterizează societățile moderne, evident că moderne democratice, dar este o tendință destul de bună. Există și practica în Republica Moldova, sperăm că și în acest context, ea va fi înțeleasă foarte corect și într-adevăr va trezi un anumit interes, un mare interes mai bine spus, din partea locuitorilor Republicii Moldova, cetățenilor Republicii Moldova.

Și în final, vreau să mă refer și la un alt subiect care ține de analiza, dacă vă aduceți aminte, înainte de sărbătorile de Paști, al fel în cadrul briefingului, am spus că s-a solicitat din partea instituțiilor statului, în primul rînd noi ne-am referit concret la serviciul vamal, la poliția de frontieră, la poliție în general, de a depune maxim efort pentru a facilita deplasările, fiindcă știm bine că o bună parte din cetățenii Republicii Moldova, revin de sărbători acasă, pentru a le crea acele condiții bune în contextul respectiv și amintiri plăcute despre revenirea acasă.
În acest context, conducerea Partidului Democrat, a apreciat pozitiv acele eforturi întreprinse și buna lucrare a structurilor în cauză și, repet încă o dată, a serviciului vamal al poliției de frontieră și a poliției de patrulare, dar vorbesc de poliție în general în acest context. Cînd rezultatele și acele reacții care au fost din partea cetățenilor care au venit în ospeție, care au plecat, care se află aici, au fost destul de pozitive.
Ce vreau să spun în acest context? Este un exemplu cînd autoritățile și instituțiile statului se mobilizează pentru ași îndeplini la maxim posibil capacitățile sale și este un exemplu cînd vorbim despre un element pozitiv sau o tendință pozitivă în acest sens.
În urma acestui, sau să spunem ca rezultat al acestor constatări, Partidul Democrat vine să îndemne celelalte instituții ale statului și de ce nu, nu doar instituțiile statului, dar în special instituțiile statului, ca de fiecare să prezinte o asemenea mobilizare, adică să-și îndeplinească funcțiile în conformitate cu acele obligații pe care le au și pentru ca serviciul în interesul cetățeanului să fie făcut la cel mai înalt nivel. Deci, rezultate sunt, exemple sunt, evident că și în viitor, considerăm că aceasta este o practică bună care va fi preluată și de celelalte instituții.
Acestea au fost pe scurt întrebările, fiindcă, așa cum am spus, a fost evaluată activitatea sau care este starea de lucruri a mai multor proiecte și evident că în contextul respectiv m-am axat și pe întrebările în cauză.
Acum, dacă aveți întrebări, eu vă ascult.

Nicoleta Apostol, Publika TV: Bună ziua. Domnule Gămurari, vrem să vă întrebăm pe cine dintre candidați va susține Partidul Democrat în aceste campanii electorale, în condițiile în care apelul democraților către partidele pro-europene de a numi un candidat unic, nu au avut succes?

Vitalie Gămurari, purtătorul de cuvânt al Partidului Democrat din Moldova: Eu am atins această întrebare inclusiv și în discursul meu, dar vreau să reconfirm că noi rămînem în continuare deschiși pentru un posibil dialog. Considerăm că nu este încă tîrziu ca unii din cei care și-au înaintat candidaturile pentru campania electorală pentru municipiul Chișinău să-și retragă candidaturile în folosul celor care au cele mai mari posibilități și noi am văzut că această situație, sau spunem că există anumite sondaje, există anumite estimări, care ar fi avut mai multe șanse să iasă cel puțin în turul 2, dacă nu vorbim de primul. În acest context, noi rămînem în continuare deschiși pentru un asemenea dialog, iar în contextul în care nu va exista, sau această problemă nu va fi soluționată definitiv, atunci Partidul Democrat se va aprecia și va da un răspuns, inclusiv reprezentanților mass-media și acest lucru va fi cunoscut.

Patricia Podoleanu, Protv: Spuneați dumneavoastră că majoritatea candidaților înscriși în cursa electorală pentru alegerile municipale din 20 mai, se declară susținuți de Partidul Democrat. La cine vă referiți, pentru că în spațiul public nu am auzit nimeni să spună?

Vitalie Gămurari, purtătorul de cuvânt al Partidului Democrat din Moldova: Nu, eu am avut în vedere nu că se declară că sunt susținuți, dar decrlară că alți contracandidați sunt susținuți de către Partidul Democrat. Asta a fost făcut și de reprezentanții Platformei DA și de PAS a fost făcut și chiar ieri a fost făcută de Democrația Acasa, de un reprezentant. Nu evident că din partea socialiștilor au fost mai multe discuții, deci, eu mă refer în contextul în care de regulă, deseori, trebuie să dau răspuns la apelurile jurnaliștilor ca să explic și anume la răspunsul în cauză, fiindcă noi suntem aduși ca exemplu de fiecare dată cînd noi susținem un candidat sau altul pentru a dezbina dreapta. Nu m-am referit că cineva din candidați face referință că este susținut de Partidul Democrat, dar că vorbește despre contracandidatul său.

Patricia Podoleanu, Protv: Lucrul pe care îl negați de fiecare dată.

Vitalie Gămurari, purtătorul de cuvânt al Partidului Democrat din Moldova: Da, evident

Patricia Podoleanu, Protv: Spuneați totodată că datele unui sondaj pe care nu vreți să-l faceți public, relevă faptul că orășenii vor da un răspuns negativ la acest scrutin. La ce vă referiți-un răspuns negativ? Adică nu vor participa la alegeri?

Vitalie Gămurari, purtătorul de cuvânt al Partidului Democrat din Moldova: Nu, nu este vorba, fiindcă nu a fost discutată tematica că vor participa sau nu, este vorba despre conceperea acestor alegeri și majoritatea cetățenilor s-au expus foarte clar în poziția sa, referitor la faptul că în dialogul, sau în discursurile care sunt făcute de către reprezentanții sau candidații la șefia Primăriei, deci majoritatea se referă la aspectul politic, aspectul geopolitic, dar mai puțin se referă la problemele concrete cu care se confruntă municipiul Chișinău. În acest context, rezultatele pot fi unele neașteptate, inclusiv pentru majoritatea partidelor, în taxarea, dacă vă aduceți aminte, noi am avut o situație cînd la alegerile municipale n-a fost cvorum, acum 10 ani dacă nu mă greșesc. Poate fi și un asemenea rezultat, dar ne refrim că nu de fiecare dată, sau spunem, este foarte clar semnalul: că noi vrem rezolvarea problemelor concrete ale Chișinăului și ne-am săturat de discuțiile de ordin politic.

Patricia Podoleanu, Protv: Taxarea ar putea fi că va cîștiga un candidat socialist, sau ce altfel de taxare?

Vitalie Gămurari, purtătorul de cuvânt al Partidului Democrat din Moldova: Eu am răspuns că nu vreau să dau comentarii ale acestui sondaj, din simplul motiv ca să nu fim ulterior numiți că am favorizat un candidat sau altul, sau mersul campaniei electorale.

Patricia Podoleanu, Protv: Vorbiți că pe data de 28 aprilie să fie organizată o curățenie generală. Să înțeleg că luați exemplul Silviei Radu din capitală și acum îl lansați la nivel național, pentru că și dumneaei a lansat această idee și a făcut curățenie generală înainte de sărbătorile de Paști?

Vitalie Gămurari, purtătorul de cuvânt al Partidului Democrat din Moldova: Bine, eu voi merge mai larg, sub aspect mai european. O asemenea inițiativă există în majoritatea orașelor mari europene, o asemenea inițiativă există în majoritatea localităților din multe state occidentale. O asemenea inițiativă a existat în Republica Moldova pe parcursul mai multor ani. Asemenea inițiativă a fost și din partea Partidului Democrat, de aceea cine de la cine ia exemplu, aici nu pot să vă spun, inclusiv și municipiul Chișinău a avut practica sa de a lansa. Probabil că doamna Radu a luat exemplul și practica Chișinăului, dar poate și anumitor localități din Europa, noi am spus-o așa cum am făcut-o și anii precedenți, continuăm această idee și dorim ca ea să devină una care este apreciată de către locuitorii Republicii Moldova, cetățenii Republicii Moldova.

Patricia Podoleanu, Protv: Dar la modul practic, cum se va desfășura? Veți discuta cu fiecare primărie în parte ca la nivel local să se lanseze?

Vitalie Gămurari, purtătorul de cuvânt al Partidului Democrat din Moldova: Da, evident că va fi un program foarte atunci cînd se mobilizează inclusiv și reprezentanții, vorbim și de reprezentanții partidului, simpatizanții partidului, dar și cei care doresc să participe, fiindcă noi nu facem aceasta ca o idee doar pentru imaginea partidului. Este un lucru care existat, inclusiv dacă vă aduceți aminte, chiar și în perioada fostei Uniuni Sovietice, care era mai puțin politizată, dar tot lucruri binecunoscute că primăvara trebuie de făcut curat.
Bun, probail că situația din luna martie, timpul care a fost amînat un pic acest eveniment, dar el este unul necesar, care se vede foarte clar.

Patricia Podoleanu, Protv: Ok. Și astăzi la ora 3 va fi semnată o decizie protocolară care să permită șoferilor cu mașinilor înmatriculate în regiunea transnistreană, să poată călători liber în alte țări, cu excepția celor care desfășoară activitățile comerciale. Experții susțin că prin acest regim, nou regim, este legiferat regimul de la Tiraspol și asta ar însemna că se subminează suveranitatea Republicii Moldova și acest proiect reprezintă riscuri majore pentru disciplina fiscală și colectările la buget. Vă întreb pe dumneavoastră, pentru că sunteți, PD-ul este partidul de guvernămînt. Și de fapt ce înseamnă, ce se dorește prin această liberalizare și de a permite șoferilor să circule?

Vitalie Gămurari, purtătorul de cuvânt al Partidului Democrat din Moldova: Eu am să răspund în calitatea mea de purtător de cuvînt, dar totodată voi răspunde și ca expert în dreptul internațional, care tematica în cauză mă preocupă și cunosc practica Irlandei de Nord, cunosc practica Bosniei și Herțegovina, cunosc practica altor state care au trecut ceea se numește punerea în aplicare a unor mecanisme de reîntoarcere a încrederii dintre părțile părțile a unui terititoriu ale statului.
În contextul dat, nu există nici un fel de pericol din care s-au estimat, fiindcă am văzut și am ascultat discursurile pe care le-au dat experții, cei care funcționează în sistemul dat. Deci, este un lucru foarte bine gîndit, da sunt anumite momente, dar negocierea presupune anumite cedări din ambele părți. Deci, este un lucru care, este un pas înainte care este făcut în cazul dat și mă refer la guvernare nu mă refer doar la partid, fiindcă dacă vă aduceți aminte, dacă luăm în considerație, pe parcursul tuturor acestor ani dialogul dintre Chișinău și Tiraspol era unul doar formal, neavînd nici un rezultat și acum, după cîte eu cunosc, pentru prima dată după 91 încoace, în 2 localități din stînga Nistrului, vor fi înființate birouri care vor procesa aceste documente-plăcuțe de înmatriculare, este vorba de Rîbnița și orașul Tiraspol. Lucrul acesta este un pas înainte, fiindcă iarăși mă refer la practica mea pe care o cunosc și în special din Belfast, deci atunci cînd există pînă în prezent și îmi arătau colegii mei din Irlanda de Nord cum funcționează acest sistem, iată anume cu automobilele cum trec, cu asigurările, cu plățile, tot ce este.
Este un început, este o practică, eu nu văd nici o problemă. Nu este vorba de recunoașterea unor regiuni, fiindcă norma protocolară nu presupune un tratat internațional care să fie ulterior ratificat de către Parlamentul Republicii Moldova, sau nu presupune vizita Ministrului de Externe de la Chișinău, în contextul respectiv. Deci, este un dialog, în cotextul reconcilierii celor 2 maluri și ați văzut că a fost și expertiza și a Organizațiilor Internaționale, dar este și susținerea participanților la acest proces de negocieri. Eu nu văd nici un pericol. Să dea Domnul că acesta să fie un prim pas, care ulterior, va permite deschiderea unor negocieri și restabilirea încrederii dintre cele 2 maluri ale Nistrului.

Patricia Podoleanu, Protv: Vorbeați că în ultimii ani au început colaborările dintre guvernul nostru și cei de acolo. Dar, acest lucru, această liberalizare înseamnă mai multe cedări din partea noastră și într-un fel, noi legiferăm autonomia de acolo.

Vitalie Gămurari, purtătorul de cuvânt al Partidului Democrat din Moldova: Ce ține de plăcuțele respective, este o chestiune care a fost discutată de vreo 2 ani de zile. Asta este punctul 1. Doi-ce ține de cedări reciproce de găsire a aunui dialog, uitați-vă chiar și situația cu pîmînturile fermierilor din raionul Dubăsari, care pentru prima dată s-a găsit o soluție. Luați în considerația că în stînga Nistrului nu există proprietate privată asupra pămîntului și atunci momentele astea multe care sunt discutate și se încearcă de a găsi un numitor comun.
Evident că nimeni nu spune că negocierile sunt simple,. Negocierile vor continua, negocierile sunt, trebuie să luăm în considerașie faptul că timp de 25 de ani nu a existat un dialog și nu a existat o situație reală, care să se ducă. Deci, este doar acel format de negocieri.
În contextul în care noi dorim să restabilim acest format de negocieri, inclusiv poate și mai departe să mergem cu modificarea acelor pacificatori care sunt în zonă, însă, dacă nu vor exista anumite inițiative și cedări din partea Chișinăului și a Tiraspololui, credeți-mă că nici partenerii noștri externi nu vor înțelege care sun doleanțele noastre. Există un plan, există anumite inițiative, mexistă anumite intenții care fac expertiza internațională și noi ne expunem asupra lor. După aia, este și deschiderea care poate veni din partea partenerilor noștri de dezvoltare, să spunem așa.

Patricia Podoleanu, Protv: Vă mulțumesc.

Vitalie Gămurari, purtătorul de cuvânt al Partidului Democrat din Moldova: Dacă nu mai sunt întrebări, eu vă mulțumesc foarte mult și vă doresc o zi bună!