Urmărește canalele noastre de Telegram pentru a afla despre începutul evenimentelor transmise live în România și Republica Moldova

Andrei Năstase, candidatul Partidului Platforma Demnitate și Adevăr la funcția de primar general al municipiului Chișinău: Putem începe? Bună ziua stimați reprezentanți ai presei, bună ziua stimați locuitori ai capitalei, ai localităților din suburbii, așa cum am numit-o de fiecare dată-centura de rezistență și de aur a capitalei noastre.
Cunoașteți deja că am lansat recent programul nostru, programul echipei mele pentru primărie, l-am lansat avînd în vedere, sau ținînd cont de toate prioritățile chișinăuienilor, pentru că acest program ține cont întîi de toate de toate de nevoile și grijile locuitorilor Chișinăului.
Astăzi am ținut să vorbim despre o problemă stringentă, este o problemă aparte, pe care am abordat-o în programul nostru și vorbesc aici despre fluidizarea traficului rutier. Aceasta este o problemă de o gravitate aparte, despre ea s-a vorbit nu de azi de ieri, nu de o lună, de două, nu de 1 an sau doi, s-a vorbit de mai bine de 10 ani și vreau să vă spun că problema fluidizării traficului în orașul Chișinău, își găsea anumite soluții chiar în cadrul Planului urbanistic general. Un plan urbanistic general foarte și foarte învechit, pentru că datează încă cu 2007, iar condițiile în care a fost aprobat acel Plan urbanistic general foarte obscure, lucrul  este pe subiectul unei alte conferințe sau a mai multe alte discuții ale noastre. Pînă atunci însă vrem să vorbim despre traficul infernal din Chișinău, despre ambuteiajele din Chișinău, ceea ce ne ia o groază de timp din timpul nostru prețios în încercarea noastră de a traversa orașul, fie cu transportul public, fie cu transportul privat, de a ajunge dintr-un punct în altul al orașului.
Ziceam că aceste probleme și-ar fi găsit rezolvare încă prin implementarea Planului urbanistic general încă din 2007. Vreau să vă amintesc că în 2016 un grup de experți, un grup de arhitecți, un grup de specialiști în materie de urbanism, a venit cu noi și noi propuneri, cu privire la acest capitol, dar și acestea au fost ignorate. Abia în anul 2017, autoritățile au discutat această chestiune, dar nici pînă în prezent lucrurile nu au demarat, mă refer la nivelul faptelor și nu al vorbelor.
Sigur că unele soluții sînt destul de complicate, sunt destul de costisitoare, dar eu zic că dacă de 10 ani în urmă ar fi demarat acest proces de reorganizare a traficului rutier în orașul Chișinău, altfel ar fi fost situația în momentul de față.
Personal, împreună cu colegii din echipa mea, consultînd experți în materie, consultînd specialiști și exponenți ai societății civile, atrăgînd în acest proces și oameni din țară, dar și din străinătate, am conchis că avem nevoie de un altfel de management, de un management calitativ în acest domeniu. Avem nevoie de acțiuni imediate și de perspectivă pentru fluidizarea traficului din capitală.
Veți găsi în oferta noastră, pe care am făcut-o public, o vedeți aici, veți găsi în oferta noastră acțiuni de scurtă durată, plan de durată medie, plan de lungă durată privind modernizarea și eficientizarea transportului, privind mobilitatea și interconectarea, privind fluidizarea și ordonarea traficului rutier.
Astăzi voi prezenta o soluție rapidă de optimizare a traficului rutier prin prelungirea străzii Albișoara. Iată din spatele nostru și sper că se vede acest lucru, prin prelungirea străzii Albișoara pînă la strada Mesager. Prin construcția acestei porțiuni de drum și reabilitarea-o porțiune de drum de aproximativ 1 kilometru și reabilitarea întregului tronson de aproape 3,5 kilometri, realizăm mai multe beneficii în interesul cetățeanului:
1. Întîi de toate, soluționăm traficul infernal din intersecția străzilor, sau bulevardul lui Ștefan cel Mare și strada Creangă, altfel spus, în zona sensului giratoriu din acea intersecție.
2. vom reduce fluxul de automobile de pe străzile Mihai Viteazu și Calea Ieșilor.
3. Această conexiune va permite transportului auto, care pleacă înspre Nisporeni, Călărași, Strășeni, Ungheni, Fălești să ocolească centrul orașului deplasîndu-se pe străzile Albișoara și Mesager, cu ieșire spre strada Calea Ieșilor, iar mai departe, spre drumul național Chișinău-Ungheni.
Iată o soluție rapidă pentru a fluidiza  traficul rutier doar în această zonă, deoarece o mare parte de infrastructură există deja. Mai apoi, sigur că este nevoie de extinderea străzii Mesajer pînă la șoseaua Balcani, conectată cu drumul spre Leușeni.
   Această idee, repet, propusă încă în 2007, reactualizată pe parcursul timpului de mediul de experți și discutată abia în 2017 de către Consiliul municipal, nici pînă astăzi nu este implementată. Realizarea acestui proiect important nu necesită alocarea unor sume exorbitante. Despre finanțare, vor vorbi colegii mei mai mult. Eu vă spun cu siguranță, cu toată responsabilitatea, noi am identificat resurse necesare pentru întreg volumul de lucrări, dar e nevoie să acționăm cît se poate de rapid. Și mă întreb și vă întreb și pe dumneavoastră: dacă pentru construcția sau reconstrucția acestui tronson de 3,4 kilometri de drum a fost nevoie de mai bine de 10 ani, cînd ar fi realizat fostele și prezenta admninistrație a Chișinăului, atît de necesarele inele circulare, atît de necesara pentru noi centură a capitalei? Cîte zeci de ani ar mai trebui să mai treacă în acest sens? Iată de ce, afirm cu tărie că Chișinăul are nevoie acum de o echipă competentă, care să acționeze prompt și să realizeze urgent fluidizarea traficului rutier în oraș. Iar în cel mai apropiat timp să facă studiile fezabilitate, care să implementeze marile proiecte-proiectele de anvergură. Suntem pregătiți să începem reformele imediat ce venim la primărie. Este adevărat, proiectele mari necesită timp și eforturi mari, dar înțelegem în același timp că proiectele mari sînt create, sînt formate din proiecte mici pe care le putem demara imediat ce venim la primărie și asta o vom face.
Am să rog cîțiva dintre colegii noștri să ne vorbească. Cred că Liviu Vovc va fi cel care ne va vorbi, pentru că dînsul este și cel care a prezentat un plan mai larg, un plan general de fluidizare a traficului rutier în Chișinău. Ați văzut, în cadul prezentării programului nostru, Liviu Vovc a avut o prestație remarcată atît de specialiștii din țară, cît și de cei din străinătate. Am să-l rog să ne detalieze și acest proiect, ca mai apoi, colegul nostru Alexandru Slusari-specialist în economie, în finanțe publice, să ne vorbească și despre resursele care vor sta la baza implementării acestui proiect.
Liviu!

Liviu Vovc: Bună ziua. După cum a spus Andrei Năstase, această soluție este foarte importantă pentru a reduce din traficul, din zona istorică a municipiului Chișinău. Pe lîngă această soluție, mai sînt și multe altele, simple, care pot fi realizate rapid. Cu toții știți că zona centrală, spre nord sunt doar 3 accese: strada Izmail, bulevardul Renașterii și strada Mihai Viteazul. O simplă extindere a străzii Petru Rareș pînă la cercul Visterniceni, ar permite crearea unei noi căi de acces spre Calea Orheiului. Nu este nevoie de mult. Este nevoie de construcția a 150 de metri de carosabil și soluționarea intersecției la nivel cu calea ferată. Aceasta este o soluție rapidă, mai apoi, este nevoie de a crea aici de un acces denivelat.
Traficul din zona Malina Mică. Despre acest lucru vorbesc mulți. În această zonă s-au construit zeci de cartiere rezidențiale. Sunt cîteva instituții medicale frecventate zilnic de mii de cetățeni, iar în 2019 va mai fi dat în exploatare un cartier rezidențial. Cu toate astea, municipalitatea nu a ținut cont despre faptul că aici va crește masiv densitatea populației. Nu a venit cu nici o soluție pentru a fluidiza traficul în această zonă. Deja în fiecare dimineață, în fiecare seară, în orele de vîrf, oamenii se sufocă în ambuteiaje în această zonă. Planul urbanistic general propune un acces care necesită exproprierea mai multor terenuri, ceea ce este costisitor și necesită timp. Există însă o soluție mult mai rapidă-extinderea, crearea unui drum de 650 de metri pînă la Viaduct, cu ieșirea spre ambele sensuri. Despre acest lucru vom vorbi ulterior.
  Alte soluții despre care care trebuie să vorbim, mai complicate, dar extrem de importante, sunt centurile, centura internă și externă a orașului Chișinău. Aceste centuri trebuiau începute demult, dar nu au fost. Trebuie de făcut un studiu de trafic, să găsim finanțări externe și să începem cît mai rapid construcția acestor centuri.
Și spre final, vreau să vă spun despre problema traficului în zona Combinatului de tutun. În fiecare zi, cetățenii pierd minute sau chiar ore în această zonă. Vreau să vă spun că aici a fost propus o soluție încă în Planul urbanistic general din 2007, iar 2 ani în urmă, am fi putut deja să ne bucurăm despre această intersecție în 2 nivele, doar că antreprenorul care dorea să construiască un centru comercial în acea zonă și se angajase din banii săi să construiască acest nod denivelat, din cauza orgoliilor, sau mai corect spus a intereselor obscure a celor care ne conduc, a incapacității municipalității, a fost nevoit să se retragă de pe piața din Republica Moldova, iar cetățenii continuă să se sufoce în această zonă în ambuteiaje.
Există multe alte soluții, care pot fi implementate, însă pentru aceasta, cum a spus și Andrei Năstase, este nevoie de un magement calitativ, la primăria municipiului Chișinău.
Noi suntem siguri, în frunte cu Andrei Năstase, putem face acest lucru, pentru că sîntem echipa care ne dorim să creăm o capitală în care să vrei să trăiești!
Vă mulțumesc! Domnul Slusari?

Alexandru Slusari: Bună ziua stimați locuitori. Bună ziua stimată presă. Anticipez întrebarea de unde vom găsi bani pentru pornirea lucrărilor de prelungire a străzii Albișoara pînă la strada Mesager. În acest context, țin să vă comunic că costul total al acestui proiect este aproximativ de 200 milioane de lei. Pentru anul 2018, pentru începutul lucrărilor, avem nevoie doar de o parte din acești bani. Principala sursă de finanțare ar fi gestionarea mult mai corectă și mult mai eficientă a patrimoniului municipal. Vom închide robinetul împrăștierii bunurilor municipale la costuri simbolice. Noi deja cunoaștem foarte multe scheme obscure de înstrăinare și transmiterea în arendă ilicită a terenurilor care aparțin tuturor locuitorilor municipiului și care, schemele respective aduc anual bugetului municipal prejudiciu de sute de milioane de lei. Imediat după ce Andrei Năstase și echipa lui vine în birourile primăriei după victorie, vom duce o luptă intransigentă cu mafia imobiliară și suntem absolut încrezuți că în foarte scurt timp, chiar în anul 2018 vom identifica resurse necesare pentru lansarea acestui peoiect foarte important pentru descărcarea arterelor rutiere ale capitalei.

Andrei Năstase, candidatul Partidului Platforma Demnitate și Adevăr la funcția de primar general al municipiului Chișinău: Mulțumesc colegilor mei. În drum spre dumneavoastră, în drum spre această conferință de presă, vorbeam cu Alexandru Machedon, care, cîțiva ani în urmă, despre asta cred că va vorbi mai mult într-o postare pe facebook, într-o emisiune, dar cîțiva ani în urmă a propus personal să rezolve această problemă în parteneriat cu instituțiile municipale. Din păcate, nu știu cum să-i zic, această opacitate a felului în care se gestionează lucrurile în Republica Moldova, felul în care sînt antrenați oamenii de afaceri, oamenii care își doresc o capitală în care să poată activa, să poată să-și dezvolte afacerile, să poată să ajute colocuitorii orașului, sînt tratați, a făcut ca acest lucru să nu fie posibil exact cum a explicat și domnul Liviu Vovc, în ceea ce privește fluidizarea trasnposrtului, fluidizarea traficului rutier în zona Combinatului de tutun, acolo unde astăzi am fi avut și fluidizare, am fi avut și mai multe locuri de muncă create de un mare investitor european.
Noi avem capacitatea de a crea echipă, noi avem capacitatea de a formula proiecte, de a crea un program bine elaborat, bine structurat, avem capacitatea și am demonstrat că banul public ne interesează în mod prioritar și ne interesează ca acest ban public să nu fie irosit la discreția oricăror indivizi întîmplători: fie la nivelul municipiului, fie la nivelul întregii țări. Ne preocupă bunăstarea, ne preocupă mai multe locuri de muncă, ne preocupă buna dezvoltare economică, durabilă, ne preocupă o capitală curată, o capitală îngrijită, o capitală cu un management calitativ, o capitală curățită de haos, curățită de corupție, o capitală care să aibă la nivelul admninistrării o viziune clară pe termen scurt, mediu și lung. Iată de ce venim către locuitorii Chișinăului, pe care nu i-am despărțit niciodată între ai noștri și ai lor, între cei de o anumită confesiune sau de alta, cei de la anumite entii sau alta, cei care au anumite preferințe politice sau geopolitice. Ne-am manifestat respectul față d toată lumea și îi îndemnăm pe toți să fie alături de noi, în ceea ce vrem să facem-să modernizăm Chișinăul, să-l transformăm într-o capitală în care să vrei să trăiești, într-o capitală în care să-ți crești liniștit copiii, într-o capitală în care să nu-ți fie rușine să-ți inviți prietenii de peste hotare, să-ți inviți oamenii din lumea civilizată să vină să-ți viziteze capitala țării în care, iarăși zic: vrei să trăiești.
Vă mulțumesc foarte mult pentru prezența dumneavoastră aici. Mulțumesc presei din Republica Moldova, care sîmbătă, a fost prezentă la lansarea programului nostru: „Chișinău-capitala în care să vrei să trăiești” și așa cum ziceam, pentru că pentru noi Chișinăul înseamnă acasă, îl vrem curta, îl vrem îngrijit, îl vrem acasă!
Vă mulțumesc foarte mult și dacă există întrebări la capitolul discutat astăzi, vă rog!

Jurnalist: La capitolul discutat astăzi. Cum comentați acuzațiile aduse de domnul Munteanu? Pe facebook astăzi a scris că sunteți în imaginea lui prin fruntașii partidului și astfel nu sunteți pro-european. Și dacă vreți, aveți ceva cu el, să ieșiți față în față.

Andrei Năstase, candidatul Partidului Platforma Demnitate și Adevăr la funcția de primar general al municipiului Chișinău: Vă rog să vă prezentați. De la ce canal sînteți?

Jurnalist: De la televiziunea Canal 3.

Andrei Năstase, candidatul Partidului Platforma Demnitate și Adevăr la funcția de primar general al municipiului Chișinău: De unde sunteți? De la canal 3? Și dumneavoastră?

Jurnalist: De la TV Moldova.

Andrei Năstase, candidatul Partidului Platforma Demnitate și Adevăr la funcția de primar general al municipiului Chișinău: De la TV Moldova. Deci, nu comentez declarațiile altor candidați. este dreptul și interesul să facă orice fel de afirmații. Pe mine mă preocupă, în mod prioritar, grijile, nevoile chișinăuienilor, mă preocupă drumurile proaste, care nu au mai fost reparate în mod calitativ, întreținute în mod permanent, continuu, de zeci de ani de zile. Mă interesează fluidizarea traficului în orașul Chișinău. Mă interesează o democratizare a ceea ce înseamnă instituțiile statului și în speță a Chișinăului. Mă interesează o mai bună admninistrare a Chișinăului și eliminarea din cadrul primăriei a haosului, a corupției, implementarea acolo a unei viziuni serioase și această viziune este cea prezentată de echipa mea. O viziune consultată cu experți din țară și din străinătate, cu experți din domeniul asociativ și de afaceri, cu societatea civilă, cu locuitorii Chișinăului.

Jurnalist: Dar e adevărat ce spune dumnealui?

Andrei Năstase, candidatul Partidului Platforma Demnitate și Adevăr la funcția de primar general al municipiului Chișinău: Am răspuns la această întrebare. Porfiți, domnișoară!

Jurnalist: (Indescifrabil)

Andrei Năstase, candidatul Partidului Platforma Demnitate și Adevăr la funcția de primar general al municipiului Chișinău: Da, mulțumesc. Dacă ați putea să vă prezentați, de la?

Jurnalist: Patricia Podoleanu de la Protv.

Andrei Năstase, candidatul Partidului Platforma Demnitate și Adevăr la funcția de primar general al municipiului Chișinău: Patricia Podoleanu de la Protv. Domnișoara Podoleanu, am spus în declarația noastră și acest lucru este măsurabil, să zic așa. Acest lucru a fost determinat în baza unor studii făcute și de arhitecți din țară, dar și de specialiștii pe care i-am antrenat în eleborarea programului meu, în care veți regăsi un capitol foarte important și anume: „Fluidizarea traficului, transport modern eficient și sigur, mobilitate și interconectare”, iar asta presupune, în speță, reconstrucția a 3,4 kilometri de la Albișoara pînă la strada Mesager și reabilitarea străzii Mesager, iar asta însemnînd o soluție cît se poate de rapidă, cu alocarea resurselor de care vorbea colegul meu Alexandru Slusari și colegul meu Liviu Vovc.

Jurnalist: Astăzi, contracandidatul dumneavoastră IOn Ceban, spunea că 65% din programul dumneavoastră electoral, a fost copiat de la dumnealui. Așa spune domnul Ceban.

Andrei Năstase, candidatul Partidului Platforma Demnitate și Adevăr la funcția de primar general al municipiului Chișinău:
„E ușor a scrie versuri
Cînd nimic nu ai a spune,
Înșirînd cuvinte goale
Ce din coadă au să sune.”
Programul meu, sloganele mele, echipa mea, au fost la vedere pe parcursul a peste 3 ani de zile. Descentralizare la nivel central, o idee atît de frumoasă pe care vrem s-o implementăm și la nivel local. Aș intra acuma în speculații pe care, trebuie să recunosc, nu le mînuiesc foarte bine, pentru că m-am ghidat de fiecare dată de adevăr, de puritate, de solidaritatea dintre oameni, de acțiune, ori de cîte ori a fost nevoie. Programul meu, programul echipei mele, este un program muncit, un program bine elaborat, bine structurat, pe care îl poate consulta oricare locuitor al Chișinăului. Nu veți găsi aici chestiuni geopolitice, cum am găsit la oponenții mei, nu veți găsi aici propuneri fanteziste, cum am găsit la unii dintre ei, inclusiv la cel pe care îl pomeniți dumneavoastră. Veți găsi aici un proiect realist, un proiect pragmatic, un proiect realizabil cu eforturi susținute a echipei mele, a societății civile, a mediului de afaceri și a mediului de experți și cu sprijinul plenar al locuitorilor Chișinăului, pe care îi iubesc ca pe apoapele meu.

Jurnalist: Cînd va fi făcut public acel sondaj conform căruia sunteți pe locul 3?

Andrei Năstase, candidatul Partidului Platforma Demnitate și Adevăr la funcția de primar general al municipiului Chișinău: Noi nu facem sondaje. Fac sondaje specialiștii, să o facă mediul de experți și noi le vom citi cu atenție.
Vă rog, dacă mai sunt întrebări la subiectul de astăzi. Sunt întrebări?
Eu vă propun un lucru foarte și foarte important și presei și întregii societăți. Vă invit să accesați pagina mea oficială de facebook. Asigurați-vă că este pagina mea oficială de facebook și nu duzina de conturi false, de pagini false, de spoturi false, de programe false. Asigurați-vă că intrați pe pagina oficială de facebook a omului Andrei Năstase, unde veți găsi programul nostru pe care l-am publicat în vederea dezbaterilor publice, îmbunătățirii lui, dezvoltării lui în vederea transformării ulterioare a Chișinăului într-un oraș în care să vrei să trăiești. Într-un oraș curat, bine îngrijit, în care haosul nu-și va avea locul, în care corupția nu-și va avea locul, în care oamenii se vor simți ca acasă.
Vă mulțumesc foarte mult și vă aștept și cu altă ocazie la conferințele noastre de presă. Anunț de pe acum că următoarea noastră conferință de presă va fi chiar mîine. Vom face un comunicat în acest sens pe pagina de facebook a Platformei, pe pagina de facebook a subsemnatului-a mea. O vom face pe site-ul Platformei Demnitate și Adevăr, o vom face prin intermediul agențiilor de presă și vă rog să fiți alături de noi, pentru că va fi un subiect foarte și foarte important, legat de confortul nostru, de confortul copiilor noștri, de confortul locuitorilor Chișinăului. Proiecte, iarăși, fezabile, proiecte realizabile, proiecte mici care vor face parte dintr-un proiect de mare anvergură, de transformare a Chișinăului într-un oraș în care să vrem să trăim ca acasă.
Vă mulțumesc!