Urmărește canalele noastre de Telegram pentru a afla despre începutul evenimentelor transmise live în România și Republica Moldova

Silvia Radu, candidatul la funcția de primar general al municipiului Chișinău: Bună ziua tuturor. Astăzi avem cred că o zi deosebită pentru presă-este Ziua Presei Libere. Înainte de a începe conferința mea de presă, dați-mi voie să felicit toți jurnaliștii din Republica Moldova cu frumoasa sărbătoare pe care o serbează astăzi și să vă zic că vam invitat astăzi la această conferință de presă, pentru a puncta anumite lucruri ce țin de campania electorală, precum și despre programul meu electoral pe care doresc să-l prezint astăzi aici.
După cum ață văzut, în ceea ce privește, pînă acum ați văzut că mi-am dedicat tot timpul și energia pentru a avea întîlniri cu oamenii, de a discuta cu ei problemele Chișinăului și a înțelege care sunt prioritățile pe care le avem în orașul Chișinău, mai îndeaproape și am făcut campanie din ușă în ușă. Am avut întîlniri cu alegătorii, diferite întreprinderi-atît private cît și de stat. A fost un exercițiu foarte pozitiv, util pentru mine, ca candidat la funcția de primar al municipiului Chișinău. Vreau să mă zic că m-am ținut cît am putut departe de toate dezbaterile politice, geopolitice și de alt gen pe care le-au avut candidații politici la funcția de primar al municipiului Chișinău. A fost mult mai util pentru mine să comunic cu oamenii, cu locuitorii Chișinăului și să nu intru în acele provocări care au fost lansate în adresa mea, dar să încerc să înțeleg mai bine problemele orașului, precum și să găsesc împreună cu locuitorii municipiului care ar fi posibilele soluții ale acestora.
Astfel, am stipulat și am organizat împreună cu echipa mea un program, un program realist, un program destul de concret, care poate fi realizat timp de 1 an de zile, atît cît va dura mandatul în acest exercițiu electoral și m-am întîlnit deja cu mulți oameni, discutînd acest program, explicîndu-l și, cred eu, în viitorul apropiat, vor fi distribuite deja, după cum veți putea vedea, cărticelele care exprimă acest program, la cît mai mulți oameni posibil, fiindcă îmi doresc ca oamenii să înțeleagă mai bine ce aș vrea să fac și cum aș vrea să duc pînă la bun sfîrșit acele inițiative care deja au fost lansate și sînt parțial implementate de către executivul municipiului Chișinău.
Deci, programul meu electoral, are 11 puncte:
1. Continuarea procesului de curățenie a primăriei municipiului Chișinău.
Vorbim aici despre depolitizare, profesionalizare, eficientizare a procesului de gestiune a primăriei. Voi continua procesul de curățare a angajaților primăriei, în ceea ce ține de atitudinea lor și de profesionalism. Mult prea mult timp, în ultimii ani, au fost angajați oameni pe criterii de cumetrism și pe criterii de apartenență la un partid politic. Cred eu că a venit timpul ca primăria municipiului Chișinău, să aibă o echipă de profesioniști, o echipă care să lucreze în favoarea locuitorilor Chișinăului și nicidecum în interese de partid sau în interesele unor agenți economici.
2. Eliminarea corupției din primărie, fiindcă corupția în primărie este mult prea înrădăcinată. Va fi fi toleranță zero în continuare în acest sens. Cred că procesul de transparentizare și cugetare care a început, va trebui să continue. Este important ca toate licitațiile și contractele semnate în cadrul primăriei, să fie făcute publice ca oamenii să cunoască unde sînt cheltuiți banii lor, sunt banii Bugetului municipal, plătiți din impozitele locuitorilor Chișinăului, de aceea, este important ca ei să știe unde se duc banii lor și pentru ce soluții și care sînt soluțiile care sînt găsite de executivul primăriei în acest sens.
3. Vom continua procesul de transformare a Chișinăului într-un oraș verde și curat. Vom continua acțiunile ce țin de curățarea orașului. Ați văzut că am inițiat programul „Curat lună”, cred că acest program trebuie să continue mai departe, nu doar printr-o acțiune de o singură zi sau o lună, este important ca în oraș să fie curat și toate unitățile implicate din partea municipalității să conlucreze între ele în mod eficient, așa încît gunoiul să nu rămînă pe stradă, cînd sînt implicați 4 sau 5 agenți responsabili de curățirea orașului.
Am început să reamenajăm parcurile, să iluminăm parcurile, am semnat împreună cu NUD-ul și GIF-ul în acest scop, crearea un memorandum pentru crearea unui laborator, a dezvoltării urbane verzi „Green City Love”, ați auzit de acest proiect frumos. Avem alocați 2,7 milioane de lei la municipalitate, pentru dezvoltarea durabilă, verde a orașului. Cred că va fi un exercițiu util, deoarece se presupune implicarea și tinerilor în soluționare, cu viziuni ecologice a problemelor Chișinăului și, sper eu, că indiferent cine va fi primar, acest frumos proiect să-l continue.
4. Vom stopa construcția clădirilor ilegale.
Toți locuitorii Chișinăului știu că este o problemă majoră. „Rechinii imobiliari” trebuie stopați. Cred eu că a fost multe prea îndeajuns timp cînd s-au făcut multe afaceri imobiliare dintre angajații primăriei și mulți politicieni, atît din interior cît și din exterior. Cred eu că este necesară crearea în cadrul primăriei a unui sistem și, în mod special, a unui departament de control ce ține de construcții, care trebuie să verifice nu doar eliberarea noilor avize de construcții și arhitectură, ci să și verifice ceea ce există la momentul actual, legalitatea acestora și impactul construcțiilor asupra infrastructurii Chișinăului, care va fi mai departe.
5. Toți știu, și voi ați fost cei care ați sensibilizat în primul rînd problema drumurilor din Chișinău.
Acest lucru nu poate fi evitat, este un punct aparte din planul meu electoral. Ați auzit că anul trecut erau planificați doar 30 milioane de lei pentru reconstrucția drumurilor. Am găsit încă 100. La anul vor fi alocați 200 de milioane de lei, fiindcă există rezerve la buget pentru a face acest lucru. S-a lansat un program etapizat de reparare a drumurilor și a trotuarelor, precum și intrarea deja directă în curțile oamenilor, lucru care nu s-a făcut de foarte mult timp, de zeci de ani, cred eu, în municipiul Chișinău.
6. Vom începe procesul de schimbare a lifturilor.
Acest lucru a fost la fel sesizat și nu a fost abordat zeci de ani. În acest an vor fi schimbate de 30 de lifturi la Chișinău. Eu cred că este necesară continuarea acestei acțiuni și în viitor. Cred că pot fi găsite soluții financiare, pentru ca să maximizăm numărul de lifturi schimbate și nu de 30, să avem mai multe. Sînt convinsă că dacă eficiența gestiunii la întreprinderile municipale va fi mai înaltă, vom avea mai multe posibilități în acest sens.
7. Transportul public urban.
Este alt punct la care aș vrea să adresez o atenție deosebită. Transportul public urban a fost delăsat mult prea mult. Avem ceea ce avem. La întreprinderea de autobuze din Chișinău avem rute care nu se respectă, avem lipsă de transport. Știți că vom procura 70 de unități, adică municipalitatea va procura 70 de unități de transport noi. Va fi instalată tichetarea electronică, care va permite centralizarea și crearea unui centru de control unic a transportului public urban. Procesul de instalare a GPS-ului deja a început la municipalitate, lucru care bucură și monitorizarea prin sistem a rutelor, va permite să avem o gestiune mai eficientă atît a timpului cît și o accesare din partea locuitorilor, a rutelor prin sisteme IT și încasări mult mai mari la întreprinderile municipale care gestionează transportul public.
A fost preluat sistemul de semaforizare a orașului la municipalitate. Pînă acum a fost acest sistem în mîinile unei companii private care a majorat de 2-3 ori bugetul în ultimii 3 ani și ați văzut că, din păcate, nu s-a rezolvat problema transportului și fluidizării. În acest sens, se preconizează procurarea unui sistem inteligent, pentru instalarea la semafoare, ca să fluidizeze traficul din Chișinău, așa cum acest sistem funcționează în mai multe capitale, dacă nu în toate capitalele europene și, din păcate, lipsește la Chișinău.
8. Un punct aparte sînt atragerea fondurilor la Bugetul municipal.
Avem o experiență foarte pozitvă pe conlucrare cu capitala Bucureștiului, unde vor fi alocați bani pentru reconstrucția spitalului №1, unde vor fi dați bani pentru reconstrucția liceului Mihai Eminescu, colaborare în domeniul culturii și alte activități. Cred că este frumos și ar fi bine să conlucrăm și cu alte capitale în acest sens și cu finanțatorii externi, internaționali care ne pot ajuta să soluționăm pozitiv și în mod eficient problemele din Chișinău, implicînd și finanțarea, de ce nu, a investitorilor străini.
9. Este important ca un punct aparte să fie implementarea noilor sisteme de gestiune în cadrul primăriei, ca locuitorii Chișinăului să fie la un pic distanță în vederea soluționării problemelor pe care le au. Deja sînt foarte multe sisteme internaționale, aplicate în primărie din întreaga lume, cînd sistemele permit debirocratizarea proceselor, precum și o fluidizare în relația dintre executiv și locuitorii capitalei.
10. Vom dezvolta programe culturale.
Orașul trebuie să fie viu, orașul trebuie să aibă un program cultural prestabilit. Este important ca locuitorii să vină cu inițiative proprii la acest capitol. Sînt foarte multe inițiative frumoase, care deja au început la Chișinău. Sînt acorduri semnate cu organizații non-guvernamentale ce țin de domeniul culturii. Sînt mulți oameni ai culturii, care doresc să se implice în acest program frumos, care ar trebui să existe la Chișinău și să fie prezentat publicului, ca oamenii din capitală să se unească în jurul acestor frumoase evenimente, care nu țin nici de limba vorbită, nici de preferințele politice, ci țin doar de frumosul acestor evenimente.
11. Dacă vorbim despre suburbiile orașului, este ultimul punct din programul meu electoral.
Am discutat foarte mult cu primarii din localitățile suburbiilor. Își doresc o conlucare mai eficientă cu executivul din municipiul Chișinău. Sînt probleme care țin de domeniul admninistrației, de domeniul culturii din nou, de alte domenii care necesită o coordonare a acțiunilor, care presupun soluționarea problemelor directe și implicarea ambelor executive, atunci cînd este necesar. S-a schimbat abordarea, în ceea ce ține de alocarea banilor pentru reparațiile drumurilor. În acest an, pentru prima dată, suburbiile au primit 1 milion adițional la bugetele care au fost aprobate de Consiliul municipal, deoarece, cred eu, primarii localităților cunosc mai bine prioritățile pe care le au acolo nemijlocit și este corect ca ei să gestioneze acești bani.
Acestea, pe scurt, sunt acele 11 puncte pentu mandatul de un singur an, pe care îl avem pentru viitorul exercițiu electoral și așa cum ați observat, este un program care este realist, nu este o fantezie sau proiectări irealizabile și, de fapt, vreau să zic că acest program parțial, direct sau indirect, a fost sugerat de către locuitorii Chișinăului.

Dar acum aș vrea să vorbesc, după ce am discutat programul, să vorbesc despre abordarea ce ține de finanțarea campaniei electorale. Așa cum ați văzut, eu nu am panouri și nu am clipuri publicitare. Am avut cîteva panouri, mai multe panouri în electorala anterioară, fiindcă mi s-a spus că ar fi bine să le am, deoarece oamenii trebuiau să mă cunoască și sincer să vă zic, nu prea am simțit eficiența acestora, dar am văzut că sînt foarte, foarte scumpe. Dar, în cazul campaniei din Chișinău, eu cred că această abordare trebuie schimbată, mai ales dacă vorbim despre situația în care se află orașul. Știm cu toții că dezastrul acumulat în ultimii ani, presupune o viziune nouă asupra tuturor cheltuielilor, atît private cît și publice, fiindcă fiecare ban cheltuit, ar fi trebuit să fie cheltuit în interesul, dacă vorbim despre Chișinău, în interesul orașului.
Avînd în vedere modul acesta de abordare, cred că oamenii vor de la noi, candidații, soluții. Ei nu vor să ne vadă fețele pe panouri, dar vor ca noi să ne implicăm direct în soluționarea problemelor lor de zi cu zi și nu-și doresc ca să ne promovăm ca detergenții pe panourile din Chișinău.
În timp ce oamenii se uită la aceste panouri, ei merg pe trotuare care sînt stricate și rupte și drumuri care sînt într-o stare proastă și poate că această publicitate, cred eu că nu ar trebui să fie făcută așa cum se face acum, fiindcă este inutilă, cel puțin pentru locuitorii Chișinăului și eu cred că ea este indecentă și imorală în situația în care ne aflăm astăzi. Cred că probabil o astfel de abordare a publicității electorale ar putea fi diferită în condiții și în situații diferite de cea în care ne aflăm astăzi la Chișinău, dar am luat decizia ca în acest scrutin electoral, să nu am panouri publicitare și să nu am clipuri care să fie promovate la televiziuni.
Sînt persoane și agenți economici care au venit la mine și mi-au propus să îmi finanțeze campania electorală. Dar eu am zis nu o singură dată, că vreau să fiu un primar liber și independent, nu doresc ca după campania electorală cineva să vină și să se înscrie în licitații care să le răscumpere investițiile pe care le-ar fi făcut anterior și, de aceea, vreau să fac o propunere publică, prin care să-i îndemn pe toți oamenii, atît privați cît și agenții economici, care doresc să-mi finațeze campania electorală, să aloce acești bani pentru proiecte concrete, de care au nevoie oamenii. În acest sens, eu deja am pregătit o listă de proiecte, care au fost sugerate și solicitate de locuitorii Chișinăului, atunci cînd am avut întîlniri cu ei. Merge vorba de lucruri nu atît de mari, cu bugete destul de mici și modeste, dar care ar putea fi făcute din suflet și cu mult drag pentru cei care cu adevărat au nevoie de acest lucru.
Le sugerez tuturor celor care doresc să meargă mai departe în acest sens, să vină și sînt gata să le prezint acele proiecte care mi-au fost solicitate de către locuitorii Chișinăului.
Le propun și celorlalți candidați care participă în această electorală, să peria această inițiativă, să nu mai cheltuie zeci de mii de euro pe panouri publicitare și clipuri la televiziuni, dar să aloce acești bani pentru lucruri frumoase, care să rămînă în Chișinău și să le facă viața mai bună tuturor locuitorilor din capitala noastră.
Aș vrea în felul acesta, ca această campanie electorală să fie diferită de campaniile electorale anterioare și orașul, după ce se va termina această campanie, să aibă nu doar un primar nou, dar să aibă și un șir de probleme cu care se confruntă locuitorii Chișinăului, soluționate
Sînt în discuții acum cu o persoană fizică și cîțiva agenți economici la capitolul implementării unor proiecte ce țin, după cum am zis, de instalarea unor locuri de joacă pentru copii. Merge vorba despre niște proiecte culturale, merge vorba despre amenajarea din parcuri și alte proiecte care pot fi implementate și, cred eu că ar fi frumos, după cum am zis, ca și ceilalți candidați la funcția de primar, să preia această inițiativă, fiindcă ea nu este o provocare, este doar un îndemn ca locuitorii să vadă cu adevărat o schimbare după acest scrutin. Ei pot să considere sau să desconsidere această propunere, deja ține de prioritățile pe care le au.

Vă zic că acestea au fost 2 teme, despre care am vrut să discut cu voi. Am vrut să vă prezint planul meu electoral, precum și această inițiativă ce ține de finanțările care merg la campaniile electorale.
În continuare, eu vă rog să puneți întrebări, inclusiv la tema campaniei de manipulare, care exista pe tema activității Union Fenosa și să lămurim lucrurile și minciunile care au fost lansate în adresa mea, precum și în adresa companiei. Dar, înainte de a trece la întrebări, aș fi vrut că să comentez o anumită situație, care a ținut de campania electorală a mea și, în mod concret, ce ține de speculațiile precum că, printre altele lansate de politicieni, precum că eu îmi voi retrage candidatura din acest scrutin.
Vreau să vă zic că chiar dacă își doresc contracandidații și partidele politice acest lucru, eu nu o voi face. Eu nu mă voi retrage din această campanie electorală, indiferent care vor fi atacurile în adresa mea. Eu, cu inima deschisă, merg în acest scrutin electoral, fiindcă consider că este necesară o schimbare în Chișinău și sînt convinsă că voi merge pentru a cîștiga aceste alegeri.
Nu voi face nici o negociere cu nici un politician și nici un partid politic, nu mă sperie atacurile în adresa mea. Voi continua și voi merge mai departe, pentru că cred că este necesar să schimbăm orașul spre bine și cred eu că ar fi mai bine ca candidații care parcticipă la acest scrutin să fie puțin mai decenți și mau puțin opulenți și să nu mai continue să stea cu slogane și zîmbete false pe panori, dar să dedice banii pentru soluționarea problemelor din Chișinău.
Ați văzut că au fost sondaje publicate de tot genyul. Ceea ce mă bucură din aceste sondaje, este faptul că sînt pe primul loc, cu mare distanță de socialiști și de candidatul Partidului DA, dar vreau să văz zic că nu mă îmbăt cu apă rece. Sondajele sînt sondaje. Pînă la urmă contează ceea cum își exprimă locuitorii Chișinăului votul în data alegerilor, iar acest lucru va depinde care va fi atitudinea și conclucarea fiecărui candidat cu locuitorii municipalității.
Asta, pe scurt, a fost ceea ce am vrut să vă prezint astăzi.

Jurnalist: Doamna Radu, ați menționat faptul că mai mulți agenți economici au venit cu propunerea să vă finanțeze campania.

Silvia Radu, candidatul la funcția de primar general al municipiului Chișinău: Exact.

Jurnalist: Cine sunt acești agenți economici atît de generoși și ce sume vau propus?

Silvia Radu, candidatul la funcția de primar general al municipiului Chișinău: Cred că nu este important numele acestor agenți economici, precum și a persoanelor ficize, vam zis, conlucrez cu ei, pentru soluționarea unor proiecte deja. Cînd aceste proiecte vor fi implementate, cred că veți avea posibilitatea să-i vedeți direct acolo, în locul în care ei vor investi acești bani. Cred că banii care vor fi investiți pentru proiectele propuse de mine, va fi corect să-i facem publici. Eu voi prelua și așa am convenit, ca să preluăm rapoartele financiare dedicate acestor investiții, pentru a fi prezentate la CEC. Va considera CEC-ul sau nu aceste cheltuieli, este altă întrebare juridică care urmează a fi clarificată, dar eu cred că ar fi corect să fim transparenți și la acest capitol. Și, cînd se vor realiza aceste proiecte vom vedea. Desigur, eu nu-mi imaginez că mîine vom avea o coadă lungă în fața sediului ca toți agenții economici să-și dorească să vină aici, să finanțeze proiectele pe care le avem solicitate din partea locuitorilor Chișinăului. Dar, chiar dacă vor fi cîteva proiecte, deja cred eu că am făcut un pas înainte, pentru a ușura viața locuitorilor municipiului Chișinău.

Jurnalist: Dacă refuzați să ne spuneți numele, poate îmi spuneți numărul lor, nu știu: 5 agenți economici, 100.

Silvia Radu, candidatul la funcția de primar general al municipiului Chișinău: Astăzi eu negociez cu o persoană fizică și 3 agenți economici, care s-au arătat deschiși și dispuși să participe la un astfel de exercițiu.

Jurnalist: Ați mai menționat despre rapoartele financiare. Astăzi a fost prezentat raportul privind monitorizarea legilor de misiunea Promo-Lex. În raport se menționase faptul că dumneavostră nu ați prezentat la Consiliul electoral de circumscripție raport financiar, sau cei de la circumscripție nu l-au publicat. Dumneavoastră l-ați prezentat?

Silvia Radu, candidatul la funcția de primar general al municipiului Chișinău: Iată că cei de la circumscripție nu l-au publicat. Noi l-am prezentat. Problema este că nu era deschis contul electoral. Contul electoral, după ce m-am lansat în alegeri, presupunea o perioadă de 5 zile lucrătoare pentru a fi funcțional. Acest lucru s-a întîmplat miercuri, adică ieri. Deja am depus bani în acest cont electoral pentru a face transferul cheltuielilor care au fost efectuate pînă acum. Va fi făcut public transparent. Nu merge vorba despre ocultarea anumitei informații, pur și simplu nu a fost funcțional contul electoral, după cum vam zis.
Și cheltuieleile pentru săptămîna trecută au fost zero, fiindcă nu a existat cont.

Jurnalist: Ați menționat faptul că mai mulți concurenți electorali se promovează ca niște detergenți pe panori. Totodată, în raport astăzi, s-a menționat că dumneavoastră ați utilizat resurse admninistrative, mai bine spus, după ce ați fost înregistrată, ați participat, să spunem, la prezentarea autobuzelor care au fost oferite de primăria de la București. Cum comentați?

Silvia Radu, candidatul la funcția de primar general al municipiului Chișinău: Eu cred că eu nu am participat la prezentarea autobuzelor. Eu doar ca un simplu cetățean am intrat în autobuz ca să-l văd. Acest lucru putea să-l facă oricare persoană. Ele erau expuse public în Piața Marii Adunări Naționale. Ați văzut că au intrat și alți oameni în autobuz. Eu nu am fost alături de nimeni atunci cînd s-au luat interviuri și consider că este corect acest lucru, dar, pur din interesul unui cetățean, care locuiește în Chișinău și știind că aceste autobuze vor veni, mi-a fost interesant să văd dacă ele sînt în starea de funcționalitate normală și dacă au condiționere, ceea ce nu au autobuzele din Chișinău. Și mă bucură nespus de mult că ele sînt dotate cu aer condiționat și cel puțin 2 autobuze de pe ruta 5 vor fi confortabile pentru locuitorii municipiului.

Jurnalist: Să înțeleg că credeți că participarea dumneavoastră la acest eveniment, nu este o utilizare a...

Silvia Radu, candidatul la funcția de primar general al municipiului Chișinău: Categoric eu nu am participat la evenimentul de lansare. Eu doar am mers să văd aceste autobuze și evenimentul de lansare a fost făcut fără mine.

Jurnalist: Ați spus anterior că mai mulți candidați își doresc ca dumneavoastră să vă retrageți din cursă. La cine vă referiți? Puteți să ne spuneți?

Silvia Radu, candidatul la funcția de primar general al municipiului Chișinău: Nu, eu mă refer la candidații care lansează în adresa mea acuzații false și minciuni, utilizînd persoane interpuse. Acest lucru este public. Lumea cunoaște cine face acest lucru și de cine sînt promovați acești oameni. Nu vreau să numesc nume, fiindcă mi-am propus să nu intru în acuzații și dezbateri politice, așa cum își doresc mulți, dar vam zic că voi continua cu ferimitate să particip la această electorală și îmi propun să cîștig primăria municipiului Chișinău.

Jurnalist: În publicitatea electorală am văzut și anterior ați spus că nu e binevenită, dar cum intenționați să vă promovați dumneavoastră?

Silvia Radu, candidatul la funcția de primar general al municipiului Chișinău: Eu îmi propun să mă promovez prin rețelele de socializare. De fapt, banii care vor fi cheltuiți în acest sens, vor fi cheltuiți doar din bugetul familiei. Vam zis că îmi propun ca bugetul familiei să fie unica sursă de finanțare a campaniei mele electorale. Vor fi cheltuiți bani pentru rețelele de socializare. Eu nu am partid care să-mi promoveze prin rețeaua lor de persoane toate acțiunile pe care le am. Voi cheltui banii, strictul necesar pentru tipar, pentru publicitatea în internet și cel mai mult, cred că eu voi cheltui toată energia mea ca să mă întîlnesc cu cît mai multe persoane care locuiesc în Chișinău și în suburbii, fiindcă consider că pentru ei este important acest lucru și l-am simțit din experiența pe care o am deja de 2 săptămîni.

Jurnalist: Care este bugetul familiei?

Silvia Radu, candidatul la funcția de primar general al municipiului Chișinău: Bugetul va fi exact cela care va fi dedicat cheltuielilor. Nu propun să cheltui mai mult de 30.000 de euro. Nu știu dacă voi cheltui 30.000 sau voi cheltui 25.000, în dependență de contractele care vor fi înaintate, fiindcă acuma sîntem în proces de ducere pînă la capăt a proiectelor date și veți vedea, fiindcă toate rapoartele vor fi publice prin CEC și veți avea acces.

Jurnalist: Ați menționat că puteți să vă promovați pe rețelele de socializare. Să înțeleg că dumneavoastră singură o să vă ocupați de toate?

Silvia Radu, candidatul la funcția de primar general al municipiului Chișinău: Eu singură îmi voi plăti în facebook promovarea. Asta am avut în vedere.

Jurnalist: Și o să vă administrați singură pagina?

Silvia Radu, candidatul la funcția de primar general al municipiului Chișinău: Exact. Eu am echipă care lucrează cu mine, sînt oameni care îmi administrează agenda, acei care mă ajută cu promovarea în rețelele de socializare. Nu este o echipă mare, dar eu cred că este o echipă eficientă și mă bucur că ei sînt alături de mine.

Jurnalist: În prima declarație depusă de dumneavoastră în anii 2015-2016, invocați compania din Marea Britanie „Gate for Capital”, dar nu și compania Gate for Space, pe care ați fondat-o în același an.

Silvia Radu, candidatul la funcția de primar general al municipiului Chișinău: Compania ceea eu am vîndut-o.

Jurnalist: De asta și nu ați indicat?

Silvia Radu, candidatul la funcția de primar general al municipiului Chișinău: De aceea și nu am indicat.

Jurnalist: Dar cine este Anatol Scalaban?

Silvia Radu, candidatul la funcția de primar general al municipiului Chișinău: Anatol Scalaban este o persoană pe care eu o cunosc mai mult cred că de 10 ani. Este un prieten al familiei noastre, cu care avem o relație foarte bună și cu care sîntem în parteneriat.

Jurnalist: Ce fel de parteneriat?

Silvia Radu, candidatul la funcția de primar general al municipiului Chișinău: În Gate for Capital LTD, că știți doar de unde ați luat informația.

Jurnalist: În 2016 ați declarat că vați distanțat de Valentin Vizant-cofondator al celor 2 companii și ați spus că nu ați reușit nici un proiect împreună și de asta (indescifrabil). Peste un timp, însă, în 2017 ați devenit iarăși proprietara unei companii britanice, pe care ați declarat-o. Este vorba despre CIS Logistics LTD, fondată în 2013, fondată de același Valentin Vizant.

Silvia Radu, candidatul la funcția de primar general al municipiului Chișinău: Păi da, ceea că noi ne-am distanțat afacerile, nu înseamnă că noi nu comunicăm. Este vreo problemă în comunicare dintre oameni?

Jurnalist:
(Indescifrabil)

Silvia Radu, candidatul la funcția de primar general al municipiului Chișinău: Păi am deschis-o și am închis-o, sînt lucruri care țin de domeniul comercial. Am deschis-o cu un anumit scop și am închis-o fiindcă nu am avut nevoie de ea.

Jurnalist: Și de ce nu o indicați în declarația de drept pentru anul trecut, că soțul dumneavoastră a fondat încă o companie în Marea Britanie, care se numește CISLogistic&Partners deja?

Silvia Radu, candidatul la funcția de primar general al municipiului Chișinău: Eu cred că eu am declarat-o. Dacă nu, cred că a fost o omisiune, fiindcă toate companiile sînt declarate. Și, mai mult ca atît, ele pot fi și public accesate prin site-ul din Marea Britanie.

Jurnalist: Dumneavoastră ați afirmat într-o inițiativă că vați permis luxul să renunțati la un loc de muncă foarte bine plătit în scopul de a vă dedica societății, deoarece împreună cu soțul aveți o afacere care vă aduce suficient venit cît să vă întrețineți și dumneavoastră, compania electorală?

Silvia Radu, candidatul la funcția de primar general al municipiului Chișinău: Exact.

Jurnalist: În același timp, niciuna dintre declarațiile pe care le depuneți, din avere nu aveți dividente.

Silvia Radu, candidatul la funcția de primar general al municipiului Chișinău: Corect, fiindcă companiile date au avut nevoie de un timp pentru a fi consolidate, conform științelor economice, orice companie are nevoie de cel puțin 5 ani de zile pentru a ajunge la (indescfirabil). Compania noastră pe care am fondat-o împreună cu soțul are deja 6 ani și în acest an noi așteptăm dividente de la această companie, fiindcă am făcut investiții în plantații, care cresc cel puțin 4-5 ani, pentru a da roadă. Și în acest an avem, vam zis, avem și vie, avem livezi de prun, avem livezi de vișin și sînt categoric convinsă, considerînd că anul trecut că vom avea venit suficient ca să ne permitem o viață decentă.

Jurnalist: Tot în declarația de avere, am văzut că în 2016 soțul dumneavoastră a cîștigat de la „Radu-Angro”, un salariu anual de 44.000 lei, iar în ultima dare de seamă, la ce dumneavoastră ați indicat doar 37.000. Este o eroare, sau cum se expilcă acest decalaj?

Silvia Radu, candidatul la funcția de primar general al municipiului Chișinău: Eu cred că sunt 2 ani diferiți: 2016 și 2017. Conform legislației, era posibil ca administratorul întreprinderii să nu aibă salariu atîta timp cît nu poate să-și permită din circuit. În 2016 el și-a pus salariul mai tîrziu decît în anul 2017, fiindcă în 2017 a intrat cu salariul din 1 ianuarie și de aceea există această diferență de declarații salariale, fiindcă salariul nu s-a schimbat. Acest lucru vă confirm categoric.

Jurnalist: Și cum bine cunoașteți, angajații de la instituțiile de stat au declarat că au fost impuși să semneze pentru dumneavoastră în campania electorală.

Silvia Radu, candidatul la funcția de primar general al municipiului Chișinău: Cred că sînt afirmații false.

Jurnalist: Dar dumneavoastră cunoașteți?

Silvia Radu, candidatul la funcția de primar general al municipiului Chișinău: Eu cunosc aceste afirmații din presă și vă zic că sînt afirmații false, fiindcă nu există nici o probă. În acest sens, a fost sesizat CEC-ul și cred eu că există mecanisme juridice pentru a demonstra acest fapt.

Jurnalist: Și dacă știți de existența, probabil știți de existența acestui raport (indescifrabil) care s-a vehiculat de mai mult în care au fost depistate mai multe nereguli, în timpul cînd dumneavoastră erați în fruntea companiei. Cum comentați acest lucru?

Silvia Radu, candidatul la funcția de primar general al municipiului Chișinău: Eu am comentat acest lucru pe rețelele de socializare. Vam zis, persoana care a prezentat această informație, manipulînd opinia publică, este o persoană frustrată, care nu a reușit să colecteze semnăturile necesare a participa în această campanie electorală. Mai mult ca atît, sînt convinsă că este folosită și de alți contrcandidați politici pentru a-mi denigra imaginea și a mă impune să plec, sau cel puțin să mă sperie în această campanie electorală. Cred că acest lucru a fost contestat, atît de mine cît și de compania Gaz Natural Fenosa. Ați văzut poziția oficială a acesteia. S-au dat explicații. Explicațiile, presupun eu, au fost suficiente, pentru ca regulatorul să nu intervină mai departe și am de zis doar că, cred eu, că este trist faptul că cineva încearcă să manipuleze opinia publică, atacînd un investitor străin. Și așa avem mult prea puțini în Republica Moldova, ca să avem un comportament de acest gen și chiar cei care promit că vor aduce investiții străine în Moldova, o fac și cred eu că nu este calea cea mai corectă pentru a ne dezvolta țara.

Jurnalist: Doamna Radu, dar anume cînd dumneavoiastră ați aflat despre acest raport?

Silvia Radu, candidatul la funcția de primar general al municipiului Chișinău: Acest raport, dacă nu greșesc eu, nici nu a fost publicat. Ați văzut că au existat interpretări referitor la faptul dacă a fost sau nu oficial acest raport. El a fost prezentat neoficial, apoi a fost prezentat oficial. Cred eu că este foarte clar cum și ce s-a întîmplat, expusă situația în comentariile prezentate de către Gas Natural Fenosa.

Jurnalist: Pentru că cei care l-au întocmit au spus că l-au trimis în 2013, iar la începutul lui 2014 ați primit și un răspuns.

Silvia Radu, candidatul la funcția de primar general al municipiului Chișinău: Vam zis că toate detaliile referitor la prezentarea acestor rapoarte sînt expuse în prezentarea făcută de către Gas Natural Fenosa.

Jurnalist: Dar dumneavoastră n-ați participat la inaugurare acuma?

Silvia Radu, candidatul la funcția de primar general al municipiului Chișinău: Sînt specialiști care lucrează în cadrul companiei, care prezintă explicații. Președintele companiei nu se poate ocupa absolut de toate răspunsurile la toate punctele care sunt prezentate într-un raport, indiferent de unde vine el.

Jurnalist: Și dumneavoastră ați mai afirmat o dată că salariul fabulos pe care la-ți avut la Fenosa, nu are nimic cu tarifele. Experții însă afirmă că toate cheltuielile companiei, inclusiv salariile angajaților se regăsesc în tarif. Profitul companiei tot din tarif se ia?

Silvia Radu, candidatul la funcția de primar general al municipiului Chișinău: Profitul companiei este inclus în tarif. Acest profit este reglementat. Eu, dacă nu greșesc, el a scăzut de la 15% la 12%, dacă nu mai puțin, chiar în acest an. Salariile care sînt reflectate în tarif sînt salariile care sînt stabilite în grila publicată de către guvernul Republicii Moldova pe sectoare. Și acest lucru este public. Acest lucru este prezentat în Monitorul Oficial și salariul care este reflectat, inclusiv salariul conducătorului întreprinderii Gas Natural Fenosa, este cel care îl stabilește guvernul Republicii Moldova și nicidecum altfel.

Jurnalist
: Și ultima întrebare. În perioada 2012, în „Red Union Fenosa” s-a transferat aproape 170 de milioane pe conturile companiei ”INDRA Srl”

Silvia Radu, candidatul la funcția de primar general al municipiului Chișinău: Da, compania INDRA este o companie care este prezentă, dacă nu greșesc, la bursa de valori din Spania și este o companie exact la fel de importantă, poate nu atît de mare, dar foarte mare în domeniu IT-ului din Spania și este o companie cu o reputație, cred eu, incontestabilă, cel puțin cei care sunt prezenți la bursă nu au altă posibilitate de a fi și sînt lucrări care au fost executate, au fost plătite, sînt lucruri care țin de operativa normală a unei companii internaționale.

Jurnalist: Este o companie fondată de dumneavoastră?

Silvia Radu, candidatul la funcția de primar general al municipiului Chișinău: Nu, nu este. Eu mi-aș fi dorit să am o companie fondată și mine și ea să fie prezentă în piața de valori a Spaniei în Ibex. Mi-aș fi dorit foarte mult. Eu nu am fondat INDRA.

Jurnalist: În 2000 a fost fondată de dumneavoastră, sau s-a schimbat?

Silvia Radu, candidatul la funcția de primar general al municipiului Chișinău: În 2000 a fost fondată o companie care se numea „Soluziona SRL”, pe care am fondat-o eu într-adevăr și am vîndut-o exact peste cîteva luni, companiei „Soluziona” din Spania, care este o companie de consulting, care aparținea în acel timp „Gas Natural Fenosa”, iar apoi, compania Soluziona, a fost preluată de corporația internațională, care se prezintă astăzi în piața de valori a Spaniei, care se numește „INDRA”, din motivul că acele sisteme elaborate de ele sînt mult prea interesante pentru a fi transmise în întreaga lume și vîndute.

Jurnalist
: Mulțumim.

Jurnalist
: Ați spus, ați menționat că o prioritate este reparația drumurilor. Ați evaluat de ce sumă este necesar pentru ca drumurile din Chișinău să arate altfel?

Silvia Radu, candidatul la funcția de primar general al municipiului Chișinău: Da, eu cred că sînt sume destul de mari. Este important ca noi să facem lucrurile calitativ la Chișinău, fiindcă, vă zic eu, putem cheltui tot bugetul municipiului Chișinău, dacă le vom cheltui așa cum s-a cheltuit pînă astăzi, așa cum s-a făcut ultimii 10 ani. Oricît vei cheltui, oricum nu va fi suficient, fiindcă avem situație cînd s-au utilizat banii internaționali pe lucrări necalitative, unde nu s-a intervenit la standarde internațioale, iar noi cum dumneavoastră trebuie să întoarcem aceste credite, din motivul că cineva a considerat că, în loc să intervină după standarde europene, ar fi bine să punem 3 cm de asfalt pe drum. Și în acest caz, vă zic, nu va fi suficient nici bugetul de 4 miliarde a Chișinăului pentru a repara drumurile.
Dacă vom lucra calitativ, dacă vom aplica eficiență în gestiune, cred eu că vom găsi bani, inclusiv în bugetul municipiului Chișinău pentru redresarea drumurilor din Chișinău.
Eu astăzi nu vă pot face promisiuni fantastice, că mîine vom avea drumurile în Chișinău, cum le avem în capitalele europene, fiindcă sîntem în etapa cînd trebuie să le aducem cel puțin într-o stare decentă. Dar ceea ce se va face pe viitor, ar fi cazul să fie făcut la standarde internaționale, ca banii să nu fie aruncați peste fereastră, dar să fie cheltuiți cu cap, pentru ca să nu să se intervină cel puțin cîțiva ani, dacă nu mai mult, acolo unde s-a intervenit.

Jurnalist: Eu vreau să ne spuneți despre tichetarea electronică. Ea este prezentă în planul dumneavoastră. Este și un proiect care a fost mult timp discutat la primăria Chișinău, totuși cînd nu l-am mai văzut înființat. Vreau să ne spuneți, este posibil ca de anul viitor să nu mai cumpărăm bilete?

Silvia Radu, candidatul la funcția de primar general al municipiului Chișinău: Eu cred că conform planurilor care există astăzi, cel puțin la municipalitate, tichetarea ar trebui să fie deja implementată în luna septembrie. Acest lucru va aduce venit foarte mare la bugetul întreprinderilor municipale, atît de transport electric cît și de autobuze, ceea ce ne va permite să intervenim masiv în schimbarea parcurilor și modernizarea precum și eficientizarea rutelor pe care le avem la Chișinău.

Jurnalist: Eu vă mulțumesc.

Silvia Radu, candidatul la funcția de primar general al municipiului Chișinău: Atît? Mulțumesc foarte mult. Vă doresc încă o dată o zi frumoasă și s-o sărbătoriți, dacă nu ziua cel puțin seara.
O zi bună! La revedere!