Urmărește canalele noastre de Telegram pentru a afla despre începutul evenimentelor transmise live în România și Republica Moldova

Ion Ceban, candidatul PSRM la funcția de Primar al municipiului Chișinău: Stimați jurnaliști, bună ziua. Merci că ați dat curs invitației noastre pentru o nouă conferință de presă, care ține de tematica: „Propuneri pentru îmbunătățirea situației elevilor, copiilor și personalului din instituțiile preșcolare și școlare din municipiul Chișinău”.
În ultimele săptămîni, am prezentat în detaliu oferta electorală, pe fiecare domeniu de activitate important, ce ține de municipiul Chișinău. Astăzi demarăm un nou ciclu de conferințe, prin care ne propunem să venim deja cu oferte foarte concrete pentru fiecare categorie de locuitori. Vrem ca pe această cale, să convingem locuitorii capitalei că știm despre fiecărei categorii în parte, avem soluții concrete pentru fiecare problemă și dorim să le soluționăm. Astăzi mă voi referi la propunerile pentru îmbunătățirea situației elevilor, copiilor și personalului din instituțiile preșcolare și cele școlare.
În ultimii ani, fiind în Consiliul municipal Chișinău, împreună cu colegii, am folosit toate pîrghiile pe care le-am avut la dispoziție, pentru a îmbunătăți situația categoriilor menționate. În context, vă voi aminti că, datorită implicării noastre directe, de la 1 septembrie 2017, a fost stabilit un adaos la salariu pentru astfel de categorii de angajați ca: bucătari, ajutori de bucătari, dadace, personalul medical, alții în mărime de 50%. Noi știm că acest adaos este unul mic. Știm că salariul este mic, dar este un început. Astăzi de acest adaos beneficiază 2700 de angajați din instituțiile preșcolare de învățămînt.
Vreau să menționez că, pînă la urmă, acest lucru trebuie să-l facă parlamentul și guvernul și este regretabil faptul că nu s-au găsit bani în ultimii 10 ani pentru a majora salariile celor care sînt în instituțiile preșcolare de învățămînt.
Vreau să vă amintesc tuturor că acolo merg și copiii miniștrilor și copiii deputaților și copiii altor funcționari din diferite instituții de stat și este regretabil faptul că nu s-au găsit bani pentru a majora aceste salarii. Eu vreau să vă spun că cei care lucrează cu peste 20-30 de copii în grupă, merită o atenție, pentru că lucrează, în primul rînd cu copiii noștri, a tuturor locuitorilor municipiului Chișinău și este foarte complicat să facă față cu acele salarii mizere pe care le primesc.

De asemenea, noi am fost acei care permanent am atras atenția asupra gravelor abateri ce au ținut de alimentarea copiilor în școli și grădinițe, fapte ce și-au găsit ulterior confirmarea și prin schemele scoase la suprafață de ofițerii anti-corupție. Eu vreau să zi că, în acelaș context, este foarte regretabil că astăzi nu a răspuns nimeni penal și nu stă la dubă pentru acele fărădelegi făcute față de copiii din gradinițele de copii, față de copiii care se alimentează în instituțiile preșcolare și cele școlare. Și practic aceeași oameni operează astăzi cu aceleași scheme de prestare a serviciilor de alimentație. Acest lucru trebuie să fie curmat.
Vreau să vă spun că o altă preocupare a noastră, a ținut de locurile în grădinițe, lucrările de reparație și de renovare a școlilor și instituțiilor preșcolare, motivarea suplimentară a personalului și cadrelor didactice. Multe din eforturile depuse, au dat rezultatul scontat. Altele au fost blocate de factorii de decizie municipală, iar cea de a treia categorie își așteaptă soluționarea, lucru pe care îl vom face imediat după preluarea conducerii primăriei.
Eu vreau să vă spun că sînt, în mod categoric, pentru depolitizarea direcției generale, educație, tineret și sport. Ajunge atîta politică în școli, în grădinițe. Haideți să facem educație în aceste instituții și să nu băgăm pe gît cuiva ceva ceea ce nu-i place. Eu vreau să vă spun că sînt pentru debirocratizarea la ceea ce se întîmplă cu tot felul de rapoarte, tot felul de dosare pe care trebuie să le îndeplinească pedagogii astăzi. Lasați pedagogii în primul rînd să învețe să educe copiii, dar să nu facă tot felul de birocrații cu hîrtiuțe, rapoarte și tot așa mai departe. Voi pleda pentru anularea unei bune părți a acestor lucruri care se întîmplă la momentul de față și care sînt impuse de către autoritatea locală.
Vreau să vă spun că în premieră, anunțăm despre faptul că, în urma consultărilor, discuțiilor cu pedagogii din mai toate instituțiile în care am fost și sînt foarte multe, sînt zeci de instituții pe care le-am vizitat pe durata acestei campanii.
Vom da curs invitației și vom precăuta resursele Bugetului Municipal, următorul lucru: ajutorul didactic la început de an, în valoare de 1000 de lei pentru fiecare pedagog.
Repet, nu este normal ca începînd cu creioane și pixuri și multe alte lucruri, pedagogii să și le procure din sursele proprii, din salariile și așa mici pe care le primesc. Noi vom insista și eu sînt sigur că vom găsi acest suport, repet, de 1000 de lei pentru fiecare cadru didactic, ca ajutor didactic la începutul anului de învățămînt. Dacă nu în acest an, cu certitudine în Bugetul anului viitor, dar vom preconiza modificarea, rectificarea Bugetul la mijloc de an-în iulie, așa ca aceste surse să poată fi disponibile deja din anul 2018, exact așa cum s-a întîmplat și anul trecut, cînd planificam de la 1 ianuarie majorarea sau adaosul de 50% pentru care lucrează în instituțiile preșcolare, dar am făcut-o de la 1 septembrie 2017. Deci, obiectivul nostru este să implementăm acest lucru de la 1 septembrie 2018.
    De asemenea, trebuie să găsim soluțiile și eu știu că aceste soluții pot fi identificate, am zis că vom tot posibilul ca pînă la sfîrșitul anului să lansăm un program municipal de locuințe accesibile în primul rînd pentru categoriile de bugetari și aici mă refer la pedagogi și la medici. Oamenii pleacă, oamenii pleacă din sistem, oamenii pleacă din țară și noi trebuie să găsim, să identificăm toate soluțiile posibile și eu știu că este această posibilitate de a organiza și de a permite celor care lucrează în sistemul educației, să avem și locuințe sociale pentru asemenea categorii.
Eu vreau să vă spun că la momentul de față facem toate calculele pentru restabilirea acelui adaos de 20% pentru pedagogi în sistemul educațional. Nu este o sumă mică de bani, dar încercăm să verificăm dacă putem să asigurăm acest lucru, începînd cu anul 2019, deși, iarăși, vreau să fac un apel către parlamentari în primul rînd, pentru că ei trebuie să modifice Legea cu privire la salarizare și să facă așa ca salariile pedagogilor să crească.
Dar am zis, acuma lucrăm cu specaliștii. Ceea ce era imposibil chiar și 2 ani în urmă, cred că va fi posibil în viitorul foarte apropiat. Mă refer la restabilirea adaosului de 20% pentru pedagogi.

Stimați jurnaliști, dragi locuitori ai municipiului Chișinău. O altă propunere cu care venim, ține de subvenționarea plăților pentru călătoria cu transportul public, pentru personalul școlilor și a grădinițelor. Acești oameni fac o muncă enormă și extrem de responsabilă: ei educă tînăra generație în schimbul unei remunerări, repet, mizere. De aceea, este de datoria noastră să facem tot posibilul pentru ai susține, iar subvențiile despre care am menționat, sunt doar un prim pas în acest sens.
Astăzi asigurăm pentru aproximativ 70.000 de persoane în transportul public abonamentele care sînt. Eu cred că putem să majorăm, am zis, cu cel puțin 10-15 mii, astfel ca să integrăm aici și pedagogii și medicii, dar, în ceea ce ține de medici, ne vom referi la o altă conferință de presă.
O altă măsură importantă pe care o vom implementa obligatoriu, chiar din primele zile ale mandatului de primar, va fi grădinița gratis pentru famiile cu 2 sau mai mulți copii preșcolari. Aceste familii au grijă de genofondul națiunii și noi sîntem pur și simplu obligați să venim cu un minim suport pentru ele. În aceeași ordine de idei, vreau să menționez că vom asigura transparență totală în procesul de înscriere a copiilor la grădinițe. Repet, chiar dacă există astăzi înscrierea online, ea nu este făcută eficient, sînt foarte multe blocaje și poziția noastră este că copiii trebuie să fie admiși conform locului de domiciliu în instituțiile preșcolare de învățămînt. Astfel, să excludem cazurile de abuz și de corupție, care, cu regret, mai au loc în acest domeniu, iar victime ale cărora sînt copiii, dar și părinții acestora.
  O altă prioritate a noastră va fi și reparația capitală și curentă a circa 80 de instituții preșcolare. Copiii trebuie să beneficieze de cele mai bune condiții în instituțiile preșcolare și aici nici nu poate fi vorba de economie sau de direcționare a mijloacelor financiare spre alte necesități.
Onorată asistență, după cum bine cunoașteți, construcția terenurilor pentru copii a fost tot timplul în vizorul nostru, dar și obiectivul pe care l-am stabilit, este construcția a 150 de terenuri noi pentru copii, dar și crearea de orășele pentru copii în fiecare sector al capitalei. Eu vreau să vă spun că regretabil, trebuie să recunosc, că deși comisia comunal-locativă a transmis executivului lista adreselor unde urmează să fie instalate aceste terenuri în baza unei analize ample, din cele peste 258 de adrese, deci, 100 de terenuri de joacă la momentul de față. Tenderul este a doua oară anulat la nivelul executivului. Eu rog foarte mult ca cei care se fac de vină în această privință, să nu tragă mîța de coadă, pentru că acum este perioada cînd trebuie instalate aceste terenuri de joacă și ele sînt necesare în perioda de vară, nu iarna. De asta rog să dați de maximă responsabilitate dovadă în această privință și să finalizați procedura de achiziții publice. Repet, în mod transparent.
  Avem și un plan concret de acțiuni în acest sens cu implementarea cărora vom merge consecvent, zi de zi, oră de oră, iar rezultatele sunt sigur că nu vor întîrzia să apară.
O atenție deosebită vom acorda problemei copiilor fără supraveghere. Migrația, situația familială precară, viciile, alte probleme de ordin social, au condus la faptul că, din păcate, avem o mulțime de copii fără supraveghere, iar municipalitatea nu a dovedit pînă acum, că are voință și viziune pentru a se implica în soluționarea acestei probleme.
Vam mai spus, am fost la cîteva adrese și este pur și simplu un dezastru. Este foarte tragic ceea ce se întîmplă. Am văzut copii de 14-13 ani, băieți și fete narcomani, fără tutelă, fără curatelă, deci absolut fără supraveghere și o indiferență totală din partea autorităților. Acest lucru nu poate fi admis. Nu pot fi admise aceste cazuri de vagabondaj. Ați închis instituțiile rezidențiale și absolut nici o soluție în acest sens nu a fost oferită. Eu cred că trebuie cu maximă atenție să vedem cum să rezolvăm aceste cazuri.
Oferta noastră prevede și acțiuni complete pentru elevi, astfel, după cum menționasem și cu altă ocazie, vom crea un registru online comun pentru cercurile și pentru secțiile sportive și de creație, vom introduce harta electronică a elevilor, care va permite să fie supravegheate intrarea și ieșirea copiilor din școală. Cel puțin vrem să pilotăm acest proiect începînd cu anul viitor. Vom asigura comunicarea părinților cu profesorii și vom institui burse pentru cei talentați.
Stimați jurnaliști, dragi locuitori ai municipiului Chișinău. Cele spuse mai ssu, sînt o dovadă că avem o agendă clară în acest sens și cu siguranță implementarea ei va face fecte benefice în viitorul cel mai apropiat.
Marea problemă a tuturor celor care au condus capitala pînă acum, au fost că unii niciodată nu au înțeles gravitatea, profunzimea problemelor cu care se confruntă fiecare domeniu, fiecare categorie de locuitori, iar alții au înțeles, dar, din motive numai de ei știute, nu au avut voință și dorință de a soluționa aceste probleme care sînt.
Acum a venit timpul ca la conducerea primăriei, să ajungă oameni cu viziuni, cu voințe și cu dorință de a schimba lucrurile. Toate aceste calități le avem, de aceea, mesajul nostru pentru chișinăuieni, este următorul:
„ Ați răbdat suficient. A venit timpul să trăiți mai bine și noi știm cum să facem ca acest lucru să devină o realitate”.
Eu vă mulțumesc pentru atenție și dacă sînt oricare întrebări, o să vă răspund la ele.

Jurnalist: Am o întrebare cu referire la marșul care a avut pe 1 mai.

Ion Ceban, candidatul PSRM la funcția de Primar al municipiului Chișinău: Păi, a avut loc pe 1 mai.

Jurnalist: Da. În anumite poze care au apărut ulterior pe internet, arată la marș au participat foarte mulți copii. Unii fotografi au surprins chiar tînărul adolescent care purta șlapi uriași, mergea foarte trist. Cumva, internauții au început să discute pe marginea acestui subiect și vroiam să vă întreb, cum se face că au venit foarte mulți copii, care erau practic minori?

Ion Ceban, candidatul PSRM la funcția de Primar al municipiului Chișinău: Eu am să vă răspund în felul următor. De mic copil, eu singur am participat la toate aceste marșuri care erau organizate încă în acea perioadă și pînă în prezent particip. Nu văd nimic, pentru că este sărbătoare, este o zi de odihnă. Nimeni nu a obligat pe cineva. Dacă au venit părinții cu copiii lor, nu văd nici o problemă în aceată privință.

Jurnalist: Și în această dimineață, Valeriu Munteanu a depus o contestație, chemare în judecată pe numele dumneavoastră. Vorbește despre ziarul socialiștilor, care este achitat din Fondul electoral, că în ele apare Igor Dodon, apare președintele belarus Alexandru Lukașenco și face referire la o lege care spune că nu pot fi utilizate în scop de publicitate electorală imagini ce reprezintă instituții de stat sau priorități publice. De ce ați folosit, pentru că imaginea domnului Igor Dodon în campania noastră electorală, căci este interzisă?

Ion Ceban, candidatul PSRM la funcția de Primar al municipiului Chișinău: Este bine că Valeriu Munteanu citește ziarul Socialiștii. Eu știu că mai multă lume îl citește și se inspiră. Acest lucru este pozitiv. În ceea ce ține nemijlocit de această ediție, domnul Munteanu trebuie să știe că noi informăm populația o dată pe lună și este o ediție națională. Nu are nici o treabă cu campania electorală locală. Și nu veți găsi acolo îndemnuri, probabil de chemare la vot, pentru unul sau alt candidat. Dar, în ceea ce ține nemijlocit de domnul președinte, din ceea ce îmi comunică juriștii, înțeleg că dumnealui, în calitate de persoană fizică poate să facă acest lucru. Conform constituției, președintele Republicii Moldova, iarăși, din ceea ce îmi spun juriștii, nu este autoritate publică, deci nu există careva impedimente în această privință și, pînă la urmă, domnul a contestat. Dacă se vor găsi careva cauze juridice motivate în acest sens pentru a opri această ediție, nu este nici o problemă, noi o vom opri. Noi sîntem oameni care se conformă legii.

Jurnalist: O să vă spun niște argumnete pe care le invocă domnul Munteanu. El spune că aceste ziare au fost achitate din Fondul Electoral al PSRM, pentru că așa este indicat chiar și pe ziar și, totodată, constituția spune că președintele se angajează să fie președintele tuturor. Cum de vine să vă susțină pe dumneavoastră? Nu se permite să susțină un candidat.

Ion Ceban, candidatul PSRM la funcția de Primar al municipiului Chișinău: Domnul Munteanu Munteanu regretă că nu-l susține pe dumnealui, sau care este
problema pînă la urmă? Am zis, noi ne cunoaștem cu domnul președinte din anul 2005. Am lucrat foarte mult împreună: și în guvern și în parlament și la președinție și eu îi mulțumesc pentru acest suport. Dacă există, repet, vreun impediment de ordin juridic, nu este decît să ne conformăm. Să se expună organele abilitate și, în acest sens, vom lua toate deciziile ulterioare.
Altceva?

Jurnalist: (Limba rusă)

Ion Ceban, candidatul PSRM la funcția de Primar al municipiului Chișinău: (Limba rusă)

Jurnalist: Ce ține de adaosurile salariale, 50% se vor păstra și plus, recuperarea celor 20%?

Ion Ceban, candidatul PSRM la funcția de Primar al municipiului Chișinău: Noi vorbim în primul rînd de 50% pentru acei din instituțiile preșcolare de învățămînt, cu adaosul de 20%. Am zis că ne referim în primul rînd la pedagogi, deci precăutăm, pentru că sînt cîteva mii de cadre didactice în municipiul Chișinău și trebuie să vedem. Da, am zis, facem calcule și sper că acest lucru îl putem face posibil din anul 2019. Iar 50%, am zis că păstrăm pînă în momentul în care nu se modifică legislația cu privire la salarizare. Este obligația noastră. Din perspectiva mea, trebuie să facem tot posibilul ca cumva să susținem aceste categorii de salariați și este regretabil, repet, că timp de 10 de ani de zile nu s-a gîndit nimeni la ele.
Alte întrebări? Atît? Vă spun o zi bună! La revedere!