Urmărește canalele noastre de Telegram pentru a afla despre începutul evenimentelor transmise live în România și Republica Moldova

Declarația de presă comună a Președintelui României, domnul Klaus Iohannis, cu Președintele Republicii Bulgaria, domnul Rumen Radev, și cu Președintele Republicii Austria, domnul Alexander Van der Bellen

Președintele Republicii Bulgaria, domnul Rumen Radev: Bună ziua tuturor!

Mai întâi aș vrea să mulțumesc colegilor mei, Președinții Austriei și României, Excelența Sa, domnul Alexander Van der Bellen, și Excelența Sa, domnul Klaus Iohannis, pentru faptul că astăzi sunt aici și că am avut discuții constructive și foarte fructuoase. Bănuiesc ca interesul este mare. De ce anume în acest format și de ce anume aici, la Ruse. Sunt multe motive pentru acest format, pentru reuniunea de aici. O să vă spun motivul principal: Președințiile Consiliului Uniunii Europene, ceea ce solicită coordonare şi unitate dintre cele trei state. Astăzi am avut discuții foarte fructuoase în această privință. Precum știți, Uniunea Europeană se confruntă cu multe provocări, care au dimensiuni complexe şi complicate - militare, economice, tehnologice, culturale, informaționale.

În acest mediu complicat în ceea ce priveşte siguranța, noi putem să avem succes numai dacă avem o viziune de termen lung, priorități clare şi dacă ne vom coordona eforturile.

Vă dați seama, o Președinție care durează șase luni, nu este puțin, dar, avându-se în vedere viziunea globală privind dezvoltarea Uniunii Europene este o perioadă foarte scurtă. De aceea, e nevoie să avem o coordonare foarte bună şi preluarea flexibilă a priorităților celuilalt stat.

Am pus și multe întrebări astăzi, în acest mediu complicat, în ceea ce priveşte siguranța: Care este perspectiva proiectului european, încotro s-a îndreptat Europa, care sunt ambițiile noastre? Ne asigurăm siguranța, care este viitorul crizei migranţilor și sistemul european comun, viitorul Balcanilor de Vest, dimensiunile clare ale perspectivelor europene, cadrul financiar multianual, ce se va întâmpla cu politica de coeziune şi convergența reală, viitorul nostru digital, disponibilitatea de a acționa şi de a neutraliza unele atacuri teroriste, viitorul nostru în ceea ce priveşte tineretul, cu care ne-am întâlnit astăzi. Deci, am asigurat suficiente posibilități acestor tineri să devină viitori lideri ai Europei şi să ne conducă în cadrul acestor provocări atât de complicate. Bineînțeles, putem continua această listă lungă cu întrebări, da r un lucru e sigur: în acest mediu complicat, noi trebuie să fim parteneri şi să avem priorități foarte clare, de aceea discuţiile noastre au fost importante, am fost foarte sinceri şi am fost foarte responsabili în ceea ce priveşte viitorul.

Al doilea motiv să fim aici este Strategia Dunării, nu numai pentru că Ruse este cel mai mare oraș pe malul Dunării, cu o înfățișare şi o istorie europeană, dar toate cele trei state avem interesul să avem o dezvoltare pozitivă a acestei regiuni, Regiunea Dunării. Precum știți, Strategia Dunării a fost adoptată de Uniunea Europeană în anul 2011, având drept scop să se dezvolte potențialul enorm al regiunii, din punct de vedere economic, energetic, digital, în ceea ce priveşte posibilitatea tuturor țărilor şi regiunilor să aibă o perspectivă multă mai bună.

Precum putem constata, șapte ani au trecut de la adoptarea acestei strategii, dar nu am înregistrat progrese considerabile, mai ales în ce priveşte interconectarea.  

Unul dintre motive este că nu s-au alocat resurse, nu s-au constituit structuri şi nu există reguli clare în ceea ce priveşte procedeele care vor urma. Bineînțeles, Balcanii de Vest constituie o prioritate pentru Uniunea Europeană, dar aceasta nu poate fi o cauză să nu fim focusați, să nu acordăm atenție şi să nu depunem eforturi pentru dezvoltarea Regiunii Dunării, pentru că, de-a lungul secolelor, fluviul leagă oamenii pe tot cursul său. În timpul Războiului Rece, această legătură într-o mare măsură s-a întrerupt şi noi suntem obligați să restituim relațiile dintre oameni şi să le ridicăm la un nivel contemporan, nou. În această privință, aș vrea să spun că noi, în Bulgaria, avem un interes deosebit, pentru că de-a lungul Dunării putem constata diferențe, discrepanțe regionale foarte mari. Sunt unele dintre cele mai reușite regiuni şi totodată unele dintre cele mai sărace din Europa, aici, în Bulgaria. Aşa că noi contăm foarte mult pe faptul că dezvoltarea acestei strategii va avea un impact asupra restituirii sociale a nordului Bulgariei.  

Bulgaria, acum, este într-o situație unică pentru că avem Președinția rotativă a Uniunii Europene şi, totodată, din octombrie, am preluat președinția Strategiei Dunării pentru un an. La anul, România se va afla absolut în aceeaşi situație, pentru că în octombrie va prelua Președinția Strategiei Dunării, iar începând cu 1 ianuarie preiau Președinția Uniunii Europene, iar, totodată, Austria, începând cu 1 iulie va deveni Președintele rotativ al Uniunii Europene. Toate acestea înseamnă multe oportunități, dar şi multe responsabilități pentru cele trei state, să lucreze pentru realizarea acestei strategii. Şi astăzi, cu reuniunea noastră, întâlnindu-ne cu primari şi reprezentanți ai autorităților locale din multe orașe dunărene, Conferința privind dezvoltarea durabilă a Regiunii Dunării şi întâlnire cu oamenii tineri, emitem un semnal foar te important: Că trebuie acordată atenție specială din partea guvernelor noastre, din partea instituțiilor europene, să se acorde mai multă atenție acestei regiuni, pentru că putem avea succes dacă lucrăm împreună, dacă colaborăm. În această lume globală, niciun stat nu poate realiza proiecte infrastructurale mai mari sau orice alte proiecte.

Şi în sfârșit, aș vrea să mulțumesc în mod special oamenilor din Ruse, domnului primar şi echipei sale pentru ospitalitate, domnului profesor Beloev, şi studenților lui, şi echipei lui, domnului Preşedinte Iohannis pentru participarea unor studenți din România, aici, la conferință, pentru că, pentru noi, cel mai important a fost să ne întâlnim cu acești oameni tineri, să vorbim cu ei, să le auzim vocea, să vedem care e părerea lor în privința viitorului regiunii noastre şi în privința viitorului Europei.

Vreau să îl felicit pe domnul Beloev, pentru mine este o mândrie să fiu aici, la Universitatea din Ruse, pentru că văd o universitate ambițioasă, cu o viziune globală şi inițiative la nivel internațional. Viitorul nostru sunt oamenii tineri şi sunt convins că dacă noi, politicienii de astăzi, oferim suficiente oportunități acestor tineri să comunice în mod liber, atunci succesul este garantat. Vă mulțumesc!

Președintele României, domnul Klaus Iohannis: Domnule Președinte Rumen Radev, mulțumesc pentru organizarea acestei întrevederi!

Pentru mine a fost o ocazie deosebită de a discuta cu Președintele Bulgariei, Președintele Austriei, despre chestiuni comune, dar, înainte să intru în chestiuni mai concrete, vreau să subliniez că am găsit aici o ospitalitate extraordinară și, în acest sens, vreau să menționez că m-a impresionat ghidajul făcut de domnul Primar și, de asemenea, felul în care ne-a primit și ne-a spus foarte multe lucruri interesante, nu numai despre Ruse, ci despre întreaga regiune, despre istoria regiunii și, ceea ce m-a bucurat pe mine foarte mult, despre parteneriatul foarte strâns cu Giurgiu și am înțeles că există parteneriate foarte bune și între alte localități.

De asemenea, mi-a plăcut, domnule Rector, foarte mult să fiu la Universitatea dumneavoastră. Studenți foarte interesați, foarte activi, și tuturor celor care au participat în organizarea acestui eveniment le mulțumesc. A meritat efortul.

Am folosit această ocazie pentru a aborda foarte multe teme și vreau să încep printr-o valoare simbolică. Ruse, Dunărea ca și cale de comunicație, pot fi folosite pentru a sublinia câteva caracteristici foarte importante ale Uniunii Europene, pe care ni le dorim. Noi dorim o Europă unită, o Europă solidară, o Europă care se caracterizează prin coeziune și, cel mai important, o Uniune Europeană apropiată de cetățenii europeni, de cetățenii săi.

Am discutat teme majore și avem suficiente teme importante, viitorul Uniunii. Evident că am discutat despre Cadrul Financiar Multianual, așa-numitul MFF, despre banii Uniunii după 2020. Am abordat, în mod natural, Brexitul.

Am abordat cooperarea în plan regional și am ajuns la concluzia că este foarte important să lucrăm, noi și echipele noastre, și echipele guvernamentale, și echipele speciale pentru Președinții, împreună, fiindcă șase luni de Președinție este foarte puțin. E foarte puțin probabil să reușești să iei un dosar de la început și să îl duci până la sfârșit în șase luni.

Dar, iată, suntem deja trei țări și vorbim dacă ne străduim deja de o perioadă mult mai lungă, o perioadă care poate să dea consistență unor dosare, unor proiecte și, nu întâmplător, lucrul cel mai important pe care l-am subliniat împreună este să susținem valorile europene. Dosare concrete sunt nenumărate. Crize avem în fiecare an și tot timpul apar unele noi, dar dacă ne îngrijim de valorile noastre, de solidaritate, de unitate, de coeziune - foarte importantă în vederea pregătirii Bugetului egalitatea de tratament între statele membre. Aceste lucruri dau valoare și colaborării noastre, și credem că dă plusvaloare și întregii Uniuni.

România, ca țară care va avea Președinția Consiliului Uniunii în prima parte a anului 2019, și-a propus, împreună cu conducerea Uniunii, ceva special. Vrem să organizăm un Summit pe 9 mai 2019, la Sibiu, un Summit destinat viitorului Uniunii Europene.

Vrem să reușim până atunci - nu doar noi trei, ci toți 27, câți rămânem după martie 2019 - vrem să avem un proces de reflecție care duce o viziune pentru Uniunea Europeană post-2019. Avem nevoie de așa ceva.

Este insuficient, și se vede din reacțiile cetățenilor noștri, să ne aplecăm asupra unor lucruri concrete, să discutăm despre comerț, despre libertatea de mișcare. Oamenii vor mai mult. Oamenii vor securitate, siguranță, vor granițele asigurate, vor unitate în cadrul Uniunii Europene și vor să vadă politicieni determinați, care se implică total pentru Uniune. Aceste lucruri putem să le obținem, și eu sunt convins că vom avea un proiect foarte bun al Uniunii, pe care să îl finalizăm la anul, când ne întâlnim la Sibiu, și să îl prezentăm cetățenilor noștri.

Chestiuni de buget sunt foarte multe și, fiind vorba de un Buget Multianual, Cadrul Financiar Multianual, am avut multe lucruri de discutat. Și aici abordările trebuie să înceapă de la principii – echitate, solidaritate, unitate. Este nevoie de păstrarea unor domenii tradiționale, care și-au dovedit viabilitatea și importanța – politica agricolă, politica de coeziune, foarte importantă și pentru Bulgaria, și pentru noi.

Dar este nevoie să finanțăm și domenii care până acum au avut o finanțare mai degrabă modestă. Mă gândesc la educație, unde dorim să avem programe de mobilitate extinse, unde dorim să încercăm să construim rețele de universități europene.

Avem nevoie, dacă vorbim de securitate, de apărare. Este noul program comun, PESCO, destinat cercetării în industria de apărare, care și acesta trebuie finanțat. Cercetarea în general trebuie finanțată.

Apărarea granițelor nu se face de la sine. Parteneriatele cu țări terțe, care ne ajută să controlăm fluxul migraționist, au nevoie de sprijin.

Și multe alte chestiuni sunt extrem de importante. Toate acestea trebuie să fie prevăzute în acest proiect al Cadrului Financiar Multianual.

O atenție deosebită, în mod natural, am acordat în discuțiile noastre Strategiei Dunării, o strategie care a pornit cu foarte mult optimism și cu foarte mult potențial. S-au realizat unele lucruri. Multe au rămas la nivel de intenție, dar cred că putem, noi împreună, să dăm un nou impuls acestei strategii, ca să fie cuprinsă corespunzător și în Cadrul Financiar Multianual.

Sunt enorm de multe lucruri care se pot realiza. Ați ascultat și studenții, care au fost foarte interesați de această coeziune pe Dunăre - nu doar conectivitate și transport, ci și cultură, turism, istorie și multe altele. Toate acestea ne leagă și trebuie să găsim cele mai bune căi pentru a contura proiecte care sunt realmente de folos pentru noi toți, care suntem în zona Dunării.

Am abordat punctual chestiuni care sunt de viitor imediat. De exemplu, Summitul Inițiativei celor Trei Mări, un Summit care va fi organizat în septembrie la București, extrem de important iarăși, și se poate îmbina fericit și cu Strategia Dunării.

Și cred că finalul acestei întâlniri, întâlnirea cu studenții, a avut în sine o valoare simbolică deosebită. Este total insuficient să vorbim despre valoarea tinerei generații. Trebuie să-i acordăm atenție, trebuie să-i acordăm credit și trebuie să îi sprijinim. Și atunci avem șansa să ducem mai departe acest proiect fenomenal numit Uniunea Europeană.

Mulțumesc!

Președintele Republicii Austria, domnul Alexander Van der Bellen: Mulțumesc pentru privilegiul de a putea vorbi în limba germană. Mulțumesc Președintelui Radev, mulțumesc întregii delegații bulgare, mulțumesc ministerului, mulţumesc ambasadorilor din Sofia, ambasadorului bulgar la Viena, care au creat pentru noi un program foarte interesant. Mâine probabil delegația austriacă va traversa podul de peste Dunăre, ne ducem la Bucureşti, este calea cea mai scurtă, traversând podul. Cred că o asemenea reuniune, reuniunea acestor trei Președinți de stat, și Președinția Bulgariei, Președinție rotativă a Uniunii Europene... Noi ne vom întâlni la Viena iarăși, cu oportunitatea de a crea ceva împreună.

Chestiunile pe care trebuie să le analizăm sunt foarte similare între Austria, şi Bulgaria și România, bineînțeles vorbim despre siguranță în cadrul Europei, pe de o parte, care mai lasă de dorit. Trebuie să vorbim și despre Cadrul Financiar Multianual. Pe de o parte, unii doresc să analizeze problema privind Politica Agricolă, pe de altă parte sunt probleme legate de Politica de Coeziune, dar peste 18 luni, după această perioadă, începe următoarea etapă, până în 2021 şi vom aborda următoarele probleme. Unele probleme poate că nu se vor rezolva, altele însă se vor soluționa, dar prea târziu. Bineînțeles, vorbim despre o politică faţă de SUA, față de China, încă lipsește o limbă europeană comună şi trebuie să abordăm aceste probleme. UE este un factor economic foarte puternic, dar, ca factor politic, vocea acesteia trebuie dezvoltată.

Concentrarea asupra dezvoltării Balcanilor de Vest este ceva foarte important, bineînțeles, orice vid pe care UE îl lasă după sine în Europa se resimte şi de aceea aici spunem că soluționarea acestei probleme este în interesul Europei. Poziția Austriei este că noi suntem foarte mulțumiți cu acest interes, cu această prioritate a Preşedinţiei Bulgare. La Summitul din luna mai o să vedem ce se va întâmpla. Ceea ce a spus Președintele Juncker, despre 2020, 2025, este destul de realist.

Oameni tineri de la universitate, mulţumesc pentru această întâlnire și pentru această inițiativă! Întotdeauna spun „Voi sunteți viitorul, nu eu!".

În majoritatea statelor membre ale UE, ne dăm seama că sunt probleme importante, dar totodată nu trebuie să ne grăbim! Spiritul național vechi, sau naționalist, mai degrabă, nu trebuie să progreseze atât de repede ca să nu se submineze unele elemente sau unele valori europene.

Mulțumesc încă o dată, a fost o întâlnire foarte fructuoasă, mulţumesc domnului primar pentru introducere, pentru că ne-a povestit istoria orașului Ruse. Am văzut monumentul scriitorului Elias Canetti care este născut aici, întotdeauna am crezut că este austriac, dar el este născut aici, este un cetățean al orașului Ruse. Aici a copilărit, a fost un exemplu foarte frumos privind dezvoltarea europeană a unui scriitor european care a câștigat Premiul Nobel pentru Literatură.

Vă mulțumesc!