Urmărește canalele noastre de Telegram pentru a afla despre începutul evenimentelor transmise live în România și Republica Moldova

Silvia Radu, candidatul la funcția de primar general al municipiului Chișinău: Bună ziua. Vam invitat astăzi la această conferință de presă, pentru a transmite cîteva mesaje publice, legate de această campanie electorală. Am observat, dar probabil ați observat și dumneavoastră că, în ultima vreme, campania murdară la adresa mea, s-a intensificat. Unii politicieni, încearcă prin toate mijloacele să mă oprească, folosind metode urîte și indirecte. Au început să-și folosească blogerii, pentru a promova în spațiul public, ideea precum că eu mă voi retrage din campania electorală. Mai mult ca atît, sună oamenii din numele meu, făcînd farse și convocîndu-i în evenimente, spunîndu-le că eu voi fi prezentă la aceste evnimente, astfel încercînd să creeze un sentiment de nemulțumire la oameni și inducînd ideea că eu sînt o persoană care nu mă țin de cuvînt și nu îmi onorez promisiunile, fiind prezentă la întîlnirile pe care tot eu le convoc.
În ultima vreme, s-au înmulțit foarte mult minciunile în facebook. Au apărut trolli ai partidelor care sînt plătiți de partide pentru a mă denigra. Aruncă informații afirmații minciunoase în spațiul public despre mine și familia mea și persoanele și trolii acestor partide mă atacă în fiecare zi de zeci sau sute, sau de mii de ori și voi puteți vedea aceleași nume ale trollilor și bloggerilor, care laudă alți candidați și este foarte clar cine stă în spatele lor.
Am văzut că în această campanie electorală, politicienii între ei nu se prea atacă, mai mimează uneori lupta, dar în rest, toți canidații au o singură țintă și această țintă se numește Silvia Radu. (indescifrabil) este concentrat asupra mea. Partidele își scot trolli să multiplice mesaje minciunoase și să inducă idei care manuipulează opinia publică. Văd pentru prima dastă că partidele politice au găsit un punct comun, ceva ce i-a unit și acest punct se numește lupta împotriva împotriva unui candidat independent în această cursă electorală.
  Eu o să vă spun de ce fac ei acest lucru.
Pentru partidele politice și reprezentanții acestor partide în această cursă electorală, miza alegerilor din Chișinău, este cu totul alta decît miza mea. Eu vreau să fiu primar, pentru a continua acele acțiuni, pe care am început să le fac în ultimele luni la primăria municipiului și anume, să fac ordine în oraș. Dar ei vor să cîștige alegerile, pentru a avea anumite avantaje în alegerile parlamentare. Unii din ei își doresc să-și revină din acea prăbușire politică pe care au suferit-o în ultimul timp, alții își doresc să aibă acces la toate resursele primăriei și ei toți au interese politice și nicidecum interese care sînt legate de interesele oamenilor sau problemele orașului nostru.

Știți ce înseamnă pentru un candidat politic să piardă în fața unui candidat independent? Înseamnă că oamenii își exprimă poziția lor, că toată politica lor pînă astăzi a fost zero, înseamnă o palmă zdravănă pe care cetățenii le-o dau politicienilor. Iată de ce sunt așa de disperați să nu piardă în fața unui candidat independent. Ceea ce nu înțeleg politicienii însă, este că problema lor cu cetățenii din Chișinău, nu se numește Silvia Radu, ei singuri și-au distrus capitalul de încredere.
Prezența mea ca și candidat independent în alegeri, a ajuns să unească partidele și, din păcate, nu la ceva bun, ci la a se lupta împotriva, împeună, pentru a nu permite ca cetățenii, să dea prin intermediul meu, un vot împotriva modului în care fac ei politică și a modului în care s-a preocupat și s-au ocupat ei de Chișinău în ultimii ani.
Probabil, în următoarele zile, așa cum ați văzut și recent, vor apărea o avalanșă de sondaje minciunoase. Politicienii vor desena sondaje ca să arate că ei au șansa de a cîștiga, le vor propaga prin toate mijloacele, cu ajutorul organizațiilor de partid, pentru a încerca astfel să păcălească locuitorii Chișinăului. Am auzit că se pregătesc sondaje colorate. Prin asta, politicienii în realitate încearcă să mimeze votul, astfel dîndu-și singuri voturi prin aceste sondaje.
Mi-aș dori însă ca cetățenii, în data de 20 mai, să le dau o lecție de viață politicienilor și prin votul său real, împotriva celor care umblă cu sondaje minciunoase și încearcă să falsifice intenția reală de vot a oamenilor.
Pentru mine, sondajul real, este comunicarea mea de fiecare zi cu locuitorii Chișinăului și doar votul din 20 mai, este acel vot real, pe care eu îl respect și îl recunosc. Vreau să anunț public foarte clar cetățenii, că nu am de gînd să mă retrag din această campanie electorală și este exclus să existe o astfel de decizie.
Vreau să fac apel la cetățeni, să ignore campaniile care sînt orchestrate de politicieni pe această temă, să privească cu maximă prudență și rezerve, sondajele care vor apărea în viitorul apropiat ca ciupercile după ploaie. Să nu le permită celor care se ascnd în spatele acestor sondaje false, să decidă viitorul Chișinăului, așa cum au făcut-o în ultimii ani.
Eu cred că a sosit momentul cînd locuitorii Chișinăului pot să-și ia înapoi primăria din mîinile politicienilor și a grupărilor de interes, care au condus-o ani de zile. A fost îndeajuns cît politicienii au ținut captivă această instituție, iar rezultatul îl vedem cu toții. Corupția a fost ca la ea acasă. Am avut o primărie sufocată de interese, politicieni care se bătea în consiliu, iar apoi se așezau la masă și își rezolvau problemele și interesele personale.
UItați-vă la ei cum au simțit că cineva din afara politicii ar putea să cîștige aceste alegeri, și-au intensificat și și-au unit eforturile toți, ca să nu rămînă fără primărie, fără funcții pe care să le împartă la partid și fără a face pentru partidele lor. Iată ce unește partidele politice din campania electorală pentru Chișinău - nu interesul cetățenilor și nicidecum problemele orașului.
Am dorit să comunic toate aceste lucruri public, pentru ca oamenii să afle adevărul despre anumite mizerii care se întîmplă în subteranele acestei campanii electorale și să afle ferm de la mine, că voi lupta pînă la capăt în această electorală și nu mă voi lăsa intimidată nicidecum, de nici un fals care va fi lansat în spațiul public împotriva mea.
Atît.

Jurnalist
: Doamna Radu, spuneți-ne vă rog de ce nu ați fost ieri prezentă la emisiunea televizată?

Silvia Radu, candidatul la funcția de primar general al municipiului Chișinău: Ieri am fost prezentă în întîlniri cu cetățenii. Eu nu am confirmat prezența mea la această emisiune, fiindcă agenda nu mi-a permis. Pentru mine este foarte important în aceste momente, vam zis, nu sînt om de partid, ca să am o organizație care să propage și să-mi facă campanie electorală. Neutilizînd panouri și clipuri electorale, eu am nevoie să mă întîlnesc cu cît mai mulți oameni posibil și, de aceea, sunt permanent în teren, în suburbii, mă întîlnesc cu oamenii. Am fost la întreprindere. Iar am terminat ședințele cu oamenii, în jurul orelor 9 seara și a ajuns acasă aproape de 12.

Jurnalist: Ideea este că nici nu ne-ați confirmat, nici nu ne-ați telefonat, fiindcă am așteptat.

Silvia Radu, candidatul la funcția de primar general al municipiului Chișinău: Da, eu speram să ajung, dar nu mi-am permis, fiindcă drumurile din Chișinău nu sunt atît de bune. Am fost în strada Pădurilor, care este complet dezastruoasă și acest lucru m-a reținut. Mai mult ca atît, oamenii cu care am avut întîlnire în această zonă, ne-au spus foarte multe lucruri și nu am putut să întrerup întîlnirea pentru a fi prezentă la ședința dumneavoastră.

Jurnalist: În general, o să mai participați laemisiuni de dezbateri publice?

Silvia Radu, candidatul la funcția de primar general al municipiului Chișinău: Eu cred că voi participa. Este absolut normal pentru un candidat la funcția de primar al Chișinăului să participe în dezbateri publice. Mai mult ca atît, eu cred că oamenii își doresc ca candidații să fie prezenți în dezbateri.

Jurnalist: La emisiunile ProTV o să veniți?

Silvia Radu, candidatul la funcția de primar general al municipiului Chișinău: Vam zis, eu niciodată nu am boicotat televiziunea ProTV. Am fost la dumneavoastră în emisiune. Voi fi prezentă și este un lucru absolut normal.

Jurnalist: Ați spus despre faptul că nu aveți panouri, dar vedem că chiar și la dumneavoastră, pe pagina de facebook sunt corturi. Doriți să le promovați, sau?

Silvia Radu, candidatul la funcția de primar general al municipiului Chișinău: Da, corturile le-am luat în chirie de la o organizație non-guvernamentală și am cheltuit pe publicitatea de pe laturile acestor corturi. Este măcar ceva ce pot să fac în această campanie electorală, pentru a-mi promova programul meu și este un punct unde oamenii pot veni și pot prelua programul meu electoral, altfel doar prin facebook va fi mult prea puțin, fiindcă nu toți oamenii, mai ales cei din suburbii și nu doar din suburbii, chiar și din Chișinău, nu toți au acces la internet sau folosesc facebookul pentru a face cunoștință cu programul meu electoral.

Jurnalist: Ați menționat faptul că sînteți ținta unor informații minciunoase. Despre ce este informații este vorba?

Silvia Radu, candidatul la funcția de primar general al municipiului Chișinău: Eu cred că dumneavoastră ați văzut ce se întîmplă în spațiul mediatic și în facebook și în rețelele de socializare. Sunt foarte mulți trolli, care mă atacă și vorbesc minciuni și falsuri despre familia mea, despre afacerile mele, despre faptul cum a decurs evoluția carierei mele și multe alte lucruri urîte și care sînt lipsite de temei și, sper eu, ca după alegeri deja, cînd voi avea mai mult timp, împreună cu avocatul meu, vom lua măsuri împotrica acestor lucruri.

Jurnalist: (Indescifrabil)

Silvia Radu, candidatul la funcția de primar general al municipiului Chișinău: Uitați-că cît de tendențios sînt prezentate toate informațiile care țin de persoana mea. Absolut tot ceea ce ține de mine, este catalogat ca ceva absolut negativ și fals și, de aceea, mă deranjează acest lucru și am vrut ca oamenii să cunoască faptul că foarte straniu, pentru prima dată, toate partidele politice s-au unit toți împreună, ca să atace un candidat independent. Nu am perceput eu, ca participant la aceste alegeril electorale, ca candidații politici să aibă o luptă între ei. Unica ce fac, mă atacă pe mine în mod direct sau indirect. Am vorbit cu oamenii prin care li se comunică falsuri despre faptul că sînt neam nu știu cu cine, că am afaceri nu știu unde, că nu voi participa în electorală, că am decis să plec.
Chiar ieri la ședința cu o companie privată cu oamenii, m-au întrebat: „Dar veți continua, fiindcă am auzit că nu mai aveți puteri și nu vreți să mergeți pînă la capăt”?

Jurnalist: Ați menționat că mai multe partide, de fapt, toate partidele luptă împotriva dumneavoastră, cum ar fi. Vă referiți doar la partidele care sînt nemijlocit în campanie, sau toate partidele?

Silvia Radu, candidatul la funcția de primar general al municipiului Chișinău: Eu vorbesc despre toate partidele. Am primit informații. Vă zic, am persoane apropiate de mine și mai puțin apropiate de mine, prin care li s-a transmis, practic de la toate partidele, ideea că ar fi bine ca eu să mă retrag din această campanie electorală și să las această idee de luptă pe mai departe, pentru ca ei, politicienii, să se poată înțelege. Partidele politice au demonstrat deja în Republica Moldova, că oricare nu ar fi antagonismul între ele, se pot așeza la masa de negocieri și conveni asupra partajării unor lucruri. Cu un candidat independent, cred că tuturor partidelor le va fi mult mai complicat să facă acest lucru, dacă nu aș spune eu că-i imposibil.

Jurnalist: (Indescifrabil)

Silvia Radu, candidatul la funcția de primar general al municipiului Chișinău: Eu cred că din partea tuturor candidaților. Eu am observat, în mod special, celor care sînt liderii acestei campanii. Liderii sînt deja publici. Eu cred că ați văzut și mai multe sondaje reale sau ireale, indiferent care sunt ei. Eu cred că dumneavoastră îi cunoașteți. Eu am vorbit și la ultima conferință de presă, cine sunt cei 3 candidați: sunt eu, este cadidatul Socialiștilor și candidatul Platformei DA.

Jurnalist: Și cine anume?

Silvia Radu, candidatul la funcția de primar general al municipiului Chișinău: Toți. Absolut toți, vă zic. Oamenii în teren îmi vorbesc despre cum se duce acest...

Jurnalist: (Indescifrabil)

Silvia Radu, candidatul la funcția de primar general al municipiului Chișinău: Uitați-vă și domnul Codreau și toți mă atacă fiindcă ei nu au nici un interes. Partidele nu au interes ca un candidat independent să fie liderul acestei campanii electorale, fiindcă pentru ei, cum am menționat, ar însemna o declarație de protest din partea cetățenilor precum că politica lor este zero. Și pentru ei lucrul acesta este o palmă peste obraz, foarte dureroasă, pe care ei nu pot să și-o permită. De aceea, au lansat absolut tot sistemul și mecanismele partidelor pe care le dețin, ca să încerce să mă înădușe în mișcarea aceasta pe o am electorală independentă.

Jurnalist: (Indescifrabil) 

Silvia Radu, candidatul la funcția de primar general al municipiului Chișinău: Nu, eu am zis unele, nu am zis toți.

Jurnalist: (Indescifrabil)

Silvia Radu, candidatul la funcția de primar general al municipiului Chișinău: Păi, dar nu a fost primăria Chișinăului condusă de liberali, care astăzi sînt, să văd care din ei poate merge liber pe stradă și oamenii să nu le spuie în față ce se gîndesc, despre cum a fost administrat Chișinăul?

Jurnalist: (Indescifrabil)

Silvia Radu, candidatul la funcția de primar general al municipiului Chișinău: Păi da. Domnul Munteanu, ați văzut, după ce a scos calea ferată din Chișinău, a vorbit despre aeroport, care este problema majoră a municipiului Chișinău. Acuma, unica ce i-a rămas, să dea în judecată candidații, că alte idei mai strălucitoare nu are.

Jurnalist:(Indescifrabil)

Silvia Radu, candidatul la funcția de primar general al municipiului Chișinău: Eu am zis, eu nu cred în sondaje. Eu am zis că am informație precum că vor apărea sondaje acum, mai ales în ultima perioadă electorală, ca ciupercile după ploaie. Sondajele sunt făcute la comandă. Politicienii singuri își dau voturi în aceste sondaje și eu îndemn cetățenii să nu le creadă, fiindcă eu personal, recunosc doar ceea ce se va întîmpla în data de 20 mai, fiindcă acel vot va fi votul real și unicul vot pe care, cred eu, că trebuie să fie respectat, fiindcă este votul liber al cetățenilor, care se exercită într-un proces democratic electoral.

Jurnalist: Ați menționat faptul că o să apară sondaje colorate.

Silvia Radu, candidatul la funcția de primar general al municipiului Chișinău: Păi deja au început să apară, nu ați văzut?

Jurnalist: De unde aveți astfel de surse? Cine va spus?

Silvia Radu, candidatul la funcția de primar general al municipiului Chișinău: Păi da, am și eu echipă care lucrează cu mine și poate nu este atît de mare și puternică ca echipa unui partid, dar dețin și eu anumite informații, chiar nefiind prezentă în spațiul politic public și de la oameni îmi vin foarte multe informații, fiindcă și ei sunt supuși acestor sondaje, de aceea cunosc care ar putea fi evoluția de mai departe a acestora.

Jurnalist
: Cum comentați faptul că astăzi va fi organizat un concert dedicat zilei de 9 mai, organizat de PSRM. Mîine la fel va fi organizat un concert organizat de PD.

Silvia Radu, candidatul la funcția de primar general al municipiului Chișinău: Eu nu comentez aceste evenimente. Sînt evenimente care au loc practic în fiecare an și este un lucru care, cred eu, ar trebui să primească aprecierea cetățenilor și nicidecum aprecierea mea personală.

Jurnalist: (Indescifrabil)

Silvia Radu, candidatul la funcția de primar general al municipiului Chișinău: Eu cred că, vam zis, aceste concerte au fost organizate în fiecare an, în aceleași zile întotdeauna. Că le place sau nu le place cetățenilor, eu cred că ei își exprima prin votul care va fi, în 20 mai sau, ulterior, atunci cînd vor vota parlamentarele.

Jurnalist: (Indescifrabil)

Silvia Radu, candidatul la funcția de primar general al municipiului Chișinău: Eu cred că această zi, este o zi care este comemorată în întreaga lume. A fost un război mondial, este, cred eu, sărbătoarea păcii. Nu cred că ar trebui să o împărțim în culori, sau să o divizăm pe anumite categorii. Cred că a fost o suferință în acea perioadă, pentru întreaga lume. Au murit mult prea mulți oameni, ca să facem politică din acest eveniment.

Jurnalist: Vă mulțumesc mult.

Silvia Radu, candidatul la funcția de primar general al municipiului Chișinău: Mulțumesc. Atît?