Urmărește canalele noastre de Telegram pentru a afla despre începutul evenimentelor transmise live în România și Republica Moldova

Anatol Șalaru, Președintele PUN: Bună ziua. Mulțumesc că ați acceptat invitația de a ne onora la această conferință de presă. Vreau să vă vorbesc despre mixtiunea Federației Ruse în alegerile locale din Republica Moldova. De multe ori s-a vorbit, s-au adus și dovezi în presă, dar nu s-a luat niciodată atitudine față de acest fapt. S-a vorbit și în Europa despre amestecul Rusiei în campaniile electorale, s-a vorbit și despre amestecul Rusiei în Statele Unite. S-a vorbit și despre sprijinul pe care l-a acordat Rusia diferitor partide politice din Republica Moldova, iar astăzi vreau să vă aduc dovezi despre implicarea Rusiei în campania electorală, locală din Republica Moldova.
În data de 4 mai 2018, un cetățean al Federației Ruse-Evseev Alexei, acordă un împrumut bănesc în mărime de 200.000 de lei în numerar, întreprinderii cu capital străin „Air Classica Group SRL”, în baza contractului de împrumut din 3 mai 2018. Fondatorii întreprinderii cu capital străin
„Air Classica Group” sunt: 50% deține „Цетр Финансовово и Правово Обеспечения Управления делами Росийской Федераций” și 50% Srl „Air Classica”.
În aceeași zi, pe 4 mai 2018, întreprinderea cu capital străin „Air Classica Grup Srl”, depune suma împrumutului primit în mărime de 200.000 de lei pe contul său de decontare și acordă, prin intermediul tranferului bancar, împrumut bănesc în sumă de 200.000 de lei întreprinderii „Air Classica Srl”, în baza contractului de împrumut din aceeași zi - 4 mai 2018.
La 4 mai 2018, suma de 200.000 de lei, este tranferată în calitate de donație bănească pe contul electoral al Partidului Politic Șor, destinația plății-pentru concurentul electoral pe municipiul Chișinău Reghina Apostolova, conform contractului de donație, din 4 mai 2014. În aceeași zi, la 4 mai 2018, suma donației primite, este transferată de către partidul politic Șor, la conturile bancare ale următorilor agenți economici:
”TV Comunicații Srl ” RTR Moldova: 90.000 de lei-cheltuieli de publicitate,
”IPNA Teleradio Moldova, Moldova 1: 90.000 de lei-cheltuieli de publicitate,
”Radio Plai Srl”:10.000 de lei-cheltuieli de publicitate.
Destinația plăților, plasarea publicității cu caracter electoral, candidat - Reghina Apostolova.
   Aceste informații ce țin de plata către anumiți agenți economici, instituții mass-media, le puteți găsi și pe site-ul CEC-ului. A fost publicată chiar de către Partidul Politic Șor, unde sunt obligați să prezinte toate plățile efectuate. Este informație publică, la care are acees toată lumea.
Acest raport financiar, numărul de la CEC 7/780 din 4 mai 2018, perioada de raportare 13.04-4.05 2015. La capitolul cheltuieli sînt indicate sume mari pentru publicitate, inclusiv în săptămîna a patra: 525.998 de lei.
   Potrivit art.39, alineat 1 Codul fiscal, se interzice finanțarea directă și/sau indirectă, precum și susținerea materială sub orice formă a grupurilor de inițiativă a campaniilor electorale ale candidaților la alegeri și ale concurenților electorali de către alte state, de către întreprinderi, instituții și organizații străine, internaționale și mixte, precum și de către persoanele fizice care nu sunt cetățeni ai Republicii Moldova.
Conform art.41, alineatul 3 din Codul electoral, se interzice finanțarea ori susținerea materială sub orice formă directă și/sau indirectă a activității partidelor politice, grupurilor de inițiativă, a campaniilor electorale, congreselor electorale de către:
a) persoanele juridice din străinătate, inclusiv cele cu capital mixt de către alte state sau organizații internaționale, inclusiv organizații politice internaționale.
În drept, în temeiul prevederilor art.39, art.41, alineat 3, art.75 alineat 5 și 6 din

codul lectoral, solicităm:
1. „Examinarea în regim de urgență a prezentei contestații și stabilirea tuturor circumstanțelor de fapt și de drept.
2. „Adoptarea unei hotărîri prin care să fie înaintată o cerere către judecătoria Chișinău, privind anularea înregistrării concurentului electoral Reghina Apostolova, pentru încălcarea gravă a art.39 și 41 din
Codul electoral”.
Această contestație a fost depusă la Comisia Electorală
Centrală a Republicii Moldova și la Consiliul Electoral al Circumscripției Electorale municipale Chișinău, nr.1.
De asemenea, o informație publică, extrasul din registrul de stat al persoanelor juridice, din data de 4 mai 2018, prin care se constată cine sînt acești acționari ai întreprinderii mixte.
Mai mult decît atît, am văzut și documentele bancare, prin care s-au efectuat aceste transferuri, dar nu vi le pot pune la dispoziție. Aștept și solicit instituțiilor statului să-și facă datoria, să verifice, să ceară de la bănci aceste acte în original și este timpul ca acest traseism politic, acest penal Șor să-și încheie activitatea politică în Republica Moldova. A fost protejat de mulți ani, a fost protejat de diferiți lideri politici și vedem că este protejat și în continuare și solicit, în cazul în care instituțiile statului nu-și vor face datoria, voi pune la dispoziția dumneavoastră, copiile acestor documente bancare. Mai mult decît atît, sînt sigur că prin aceleași scheme se finanțează și Partidul Socialiștilor din Republica și solicit pe acestă cale Comisiei Electorale Centrale, să facă o investigație a fluxurilor financiare cu care se alimentează PSRM-ul lui Dodon. În cazul în care instituțiile statului nu-și vor face datoria, este clar deja cine și cum va fi finanțat în campania electorală la alegerile parlamentare din toamnă și cine vor fi cei care vor intra masiv în parlament.
Vă mulțumesc.
Jurnalist: Am avut o întrebare pentru domnul Codreanu. Dar dacă nu a venit, v-o adresez dumneavoastră. Anterior, doamna Silvia Radu a spus că toate celelalte partide s-au consolidat acum ca să o denigreze, inclusiv, s-a referit și la partidul dumneavoastră, deci, toți candidații. Și aș vrea să ne spuneți care este părerea dumneavoastră vizavi de această declarație?

Anatol Șalaru, Președintele PUN: Dacă dumneavoastră ați urmărit campania electorală a domnului Constantin Codreaunu, ați văzut că nu a făcut niciodată atac la persoane. Domnul Codreau face o campanie constructivă, cu propuneri concrete și crede și noi la fel credem, că atacul la persoană, în cazul de față a doamnei Silvia Radu, nu ne aduce puncte electorale. Și noi nu atacăm persoanele, noi atacăm ideile și partidele care practică aceste lucruri. Noi răspundem doar atunci cînd sîntem atacați.
Jurnalist: De asemenea, dumneaei a spus că celelalte partide se tem să piardă în fața unui candidat independent.

Anatol Șalaru, Președintele PUN: Nu comentez toate declarației Silviei Radu, mai ales că nu le-am văzut.
Jurnalist: Domnul Șalaru, să facem o precizare. Deci, o persoană fizică din Federația Rusă, transferă 200.000 de lei...

Anatol Șalaru, Președintele PUN: Veți primi sesizarea noastră și această schemă pe care noi am desenat-o aici, o va primi fiecare din dumneavoastră. O persoană, un cetățean rus, face o donație către o firmă mixtă, cu capital ruso-moldovenesc, iar unul din fondatori este un centru de pe lîngă președinția Rusiei. Această firmă, transmite în aceeași zi, transferă acești bani la o companie cu aceeași denumire „Air Classica Srl”, care, în aceeași zi transferă Partidului Șor 200.000 de lei, iar în aceeași Partidul Șor transferă pentru servicii electorale 190.000 de lei din acești 200.000. Deci, legea interzice finanțarea directă și indirectă.
Jurnalist: Spuneți vă rog, cum comentați datele sondajului apărut?

Anatol Șalaru, Președintele PUN: Cel mai bun sodaj este ziua alegerilor la urna de vot. Ținem cont de acest sondaj, fiindcă este o greșeală pentru politicieni să nu țină cont de sondaje.
Vă mulțumesc. Să aveți o i bună în continuare!