Urmărește canalele noastre de Telegram pentru a afla despre începutul evenimentelor transmise live în România și Republica Moldova


Constantin Codreanu, candidatul Partidului Unității Naționale la funcția de primar general al municipiului Chișinău: Să ne spuneți cînd putem începe, da?
Bună ziua. Mulțumim pentru faptul că ați răspuns afirmativ invitației noastre. În conferința de presă de astăzi, vrem să anunțăm cîteva lucruri importante:
1. Primul dintre ele este faptul că noi nu vom ceda presiunilor care vin dinspre Plahotniuc și Dodon, care încearcă să ne scoată din cursă și care încearcă să facă același lucru pe care l-a făcut în cazul dosarului cu cetățenia moldovenească a președintelui Traian Băsescu. Deranjați de faptul că- am ajuns să creștem în sondaje și că am ajuns să avem cea mai clară șansă pentru a-l bate pe socialistul Ivan Ceban în turul 2, aceștia au început atacuri sub diverse forme. Fie că vorbim despre sondaje manipulatorii mincinoase în care încearcă să minimizeze capacitatea noastră de a accde în turul 2, fie că vorbim despre contestațiile pe care le depun. Toate aceste eforturi vizează scoaterea noastră din cursă și am aici în mînă nu mai puțin de 4 sesizări, depuse de contracandidații noștri: fie că vorbim de Partidul Socialiștilor, care au depus 2 sesizări. Fie că vorbim de Partidul Politic Șor, fie culmea, vobim și de Partidul Național Liberal, poate cei de la care nu ne-am fi așteptat niciodată să vină cu o sesizare la adresa unui candidat unionist, singurul candidat unionist cu șanse la aceste alegeri.
Vrem să spunem că toate aceste acuzații, toate aceste contestații, nu au nici o bază veridică și toate acestea sunt speculații și așteptăm deciziile CEC-ului în acest sens. Sperăm că ele nu vor fi similare deciziei pe care le tot iau instanțele de judecată din Republica Moldova, în cazul dosarului ce-l vizează pe președintele Traian Băsescu și cetățenia acestuia, deși, în acelaș timp, sîntem perfect conștienți de faptul că justiția în Republica Moldova este controlată de cei care vor să controleze Republica Moldova și după aceste alegeri municipale.
Dacă e să comentez acuzațiile aduse în aceste contestații, este foarte clar că nici una dintre ele nu au bază legală, pentru că acolo unde se spune că mi se interzice sau „li se interzice tuturor concurenților electorali să se implice sub orice formă a persoanelor care nu sunt cetățeni ai Republicii Moldova în acțiunile de agitație electorală”, citez din din Codul electoral, art.52 alineat 3. Răspunsul se află chiar la începutul acestui Cod electoral și cei care au făcut contestațiile respective, ar fi făcut bine mai întîi să consulte Codul electoral care spune foarte clar în art.1, citez:
„Agitația electorală este definită ca reprezentînd acțiuni de pregătire și difuzare a informației, care au scopul de a-i determina pe alegători să voteze pentru unii sau pentru alți concurenți electorali”.
Atît în cazul pozelor pe care le-am distribuit alături de președintele României Klaus Iohannis, atît în cazul pozelor și evenimentelor în care a participat președintele Traian Băsescu, cît și în cazul celor din Statele Unite ale Americii-oamenii din staff-ul lui Donald Trump, care au venit în Chișinău, pentru a face cunoștință cu Republica Moldova și pentru a promova aici valorile democrației. Nici într-unul din aceste cazuri nu putem vorbi despre agitație electorală. Altfel spus, toate aceste acuzații sunt nefondate și așteptăm și alte acuzații de acest gen, absolut nefondate, pe care să le comentăm, dacă va fi cazul, în viitorul apropiat.
Revenind la partea cu sondajele, ați observat foarte bine că s-a repetat un scenariu pe care de multe ori îl aplică cei care vor să manipuleze. Utilizează cîteva date care sunt aproape de realitate și aici mă refer, de exemplu, la problemele pe care le-au identificat respondenții la cele 3 sondaje care au fost date publicității și, în acelaș timp, completează aceste date veridice cu informații false și încearcă să inducă informația precum că candidatul Partidului Unității Naționale nu ar avea nici o șansă pentru a accede în turul 2.
Este absolut fals. Sunt singurul candidat care, în acest moment, este pe un tren ascendent. Am trecut deja de pragul psihologic de 10% și în săptămîna care urmează, sunt sigur că vom ajunge să trecem și de 15, apropiindu-ne de acel pag care ne va duce în turul 2, pentru că oamenii ajung să înțeleagă din ce în ce mai mulți că singurul candidat care îl poate bate pe Ivan Ceban în turul 2, cu o diferență confortabilă, este Constantin Codreanu și acesta este de fapt argumentul principal pentru a ieși la vot. Pentru că neprezența, absența din secțiile de vot, înseamnă posibilitatea pentru că acei care încearcă prin astfel de contesatții minciunoase să ne scoată din cursă, să fraudeze alegerile din 20 mai și, ulterior în turul 2.
Apelul meu către cei care vor să se regăsească într-un candidat care să le asigure reprezentarea pe 20 mai, este să iasă la vot, să creadă că noi avem șansa noastră și că este foarte important să nu cedăm presiunilor care vin din partea propagandei controlate de Plahotniuc și Dodon.
Vlad Țurcan, persoana de încredere a candidatului PUN, Constantin Codreanu: Calculele pe care le facem noi, arată că printre locuitorii municipiului Chișinău sunt foarte multe persoane indecise. Aceste persoane sînt fie dezamăgite, fie chiar scîrbite de prestația unor concurenți electorali ai lui Constantin Codreanu, de legăturile lor și de asocierile din trecut ale lor sau ale patronilor lor politici, astfel încît foarte mulți oameni din Chișinău, nu au pentru cine să voteze. Este încă o dată motivul pentru care Constantin Codreanu s-a lansat în această campanie, pentru că și electoratul din Chișinău și acela în ansamblu din Republica Moldova, merită să aibă o reprezentare și în admninistrația Chișinăului, și la nivelul parlamentului Republicii Moldova și vom ajunge și la acel moment, pentru că, din ce am văzut pînă acum, toate jocurile și schemele care se practică la Chișinău, au lăsat acest electorat fără reprezentare. Am văzut, bineînțeles, îndemnuri care s-au lansat inclusiv în această după-amiază, la adresa candidatului Constantin Codreanu, de a se retrage în favoarea vreunuia dintre candidații percepuți ca fiind cu șanse, doar că dacă am lua fiind veridice cifrele care s-au furnizat inclusiv astăzi, vedem că nu Constantin Codreau a fi desprins procente și voturi de la niște candidați electorali, ci că aceștia nu reușesc să atragă simpatiile unor oameni. Nici dacă vorbim despre candidatul Andrei Năstase, nici dacă vorbim de candidatul Valeriu Munteanu, nu putem să spunem că această problemă care îi privește, privind reprezentativitatea lor nu foarte mulțumitoare, ar fi una care să decurgă din participarea la aceste la aceste alegeri din Chișinău a candidatului Constantin Codreanu, ci modul în care au știut aceștia să se manifeste public și politic în toate săptămînile și lunile de dinainte.
În ceea ce privește aceste contestații. Dacă am admite că domnul Constantin Codreanu ar avea cîteva procente doar din sondajele pe care le-am văzut, atunci de ce aceste contestații care vin pe bandă rulantă la Comisia Electorală Centrală și din partea socialiștilor, și din partea unor candidați pe care îi percepeam și îi percepem în continuare ca niște potențiali parteneri de discuții. Asta înseamnă că în Chișinău, dacă domnul Codreanu ar obține notorietatea pe care o are și nu o are în deplină măsură, pentru că s-a încadrat mai tardiv, mai tîrziu decît alții în campania electorală, dar mai sînt careva zile în care să-și facă publice mesajele, atunci tot mai mulți indeciși și-ar îndrepta privirile către Constantin Codreanu, care nu are un trecut care să-l facă vulnerabil, așa cum se prezintă mai mulți dintre contracandidații săi.
Pînă la urmă, va trebui să înțegem cu toții că o schimbare de paradigmă la nivelul politicii și din Chișinău și din Republica Moldova, trebuie să se producă în acest an, pentru ca să strîngem rîndurile și să redăm și Chișinăului și Republicii Moldova, un traseu care să ne țină departe de ceea ce am urmărit. De exemplu, în urmă cu cîteva zile, cînd la Chișinău, am văzut că ne scufundăm într-un spectacol absurd, care ne amintește foarte mult de ceea ce am trăit în deceniile de pînă la 1991. Faptul că în Republica Moldova jocurile politice primează, face ca prin Chișinău să revină spiritul sovietic și aceia dintre candidații lui Constantin Codreanu, care optează pentru vectorul european, ar trebui să înțeleagă că doar delimitarea de aceste practici sovietice sau neosovietice pot însemna un parcurs european și românesc pentru Republica Moldova.
Constantin Codreanu, candidatul Partidului Unității Naționale la funcția de primar general al municipiului Chișinău: Ca să fie foarte clar. Aș vrea să repet un lucru: pentru cei care vor să aibă un candidat pe care să-l voteze pe 20 mai, mai ales ținînd cont de faptul că avem și foarte mulți indeciși, nu voi ceda presiunilor care se fac prin intermediul contestațiilor. Nu voi ceda manipulărilor care se fac prin intermediul sondajelor, care sunt controlate, case de sondare controlate de Plahotniuc. Voi fi pe 20 mai în buletinul de vot și cei care vor investiții românești și ordine europeană, vor avea o opțiune de vot. Cei care nu vor să retrăim acel spectacol de pe 8-9 mai în regim cotidian la Chișinău cu revenirea URSS-ului în viața noastră, vor avea această opțiune de vot. Și vă îndemn pe toți să ieșim la vot, pentru că absența noastră de la secțiile de vot, cum spuneam, este o ocazie pentru ei să fraudeze aceste alegeri. Primii pași deja s-au făcut, i-am anunțat chiar la începutul campaniei, atunci cînd vorbeam foarte clar de diferența dintre registrul de stat al alegătorilor și listele electorale și prezența noastră și un vot clar pentru un om care nu are nici o legătură cu clasa politică care a tot furat din Republica Moldova și din municipiul Chișinău în ultima perioadă. Este un vot pentru un trai mai bun, aici, la noi acasă.
Vă ascultăm.
Jurnalist: Ați menționat despre aceste sondaje minciunoase. Astăzi, la fel au fost publice 2 sondaje. Ați văzut datele sondajului?
Constantin Codreanu, candidatul Partidului Unității Naționale la funcția de primar general al municipiului Chișinău: Bineînțeles. Suntem oameni informați. Păi tocmai am făcut-o, am comentat.
Jurnalist: (Indescifrabil)
Constantin Codreanu, candidatul Partidului Unității Naționale la funcția de primar general al municipiului Chișinău: Vrem să spunem că cel de săptămîna trecută a fost mai aproape de realitate. Acolo ni s-a dat 8, și%: Sondajele noastre interne, sondaje făcute de alte instituții care nu vor să facă publice datele, demonstrează că începînd cu săptămîna trecută, noi am trecut de acel prag foarte important de 10% și demonstrează un alt lucru foarte important: că în comparație cu cel care acum se află pe locul 3-domnul Năstase, noi creștem iar el scade, pentru că trebuie să fie foarte clar că noi nu luăm din alegătorii domnului Năstase, problema nu este la noi, problema este la dînsul că nu a reușit să capaciteze mai mulți votanți în această campanie electorală. Respectiv, din ceea ce cunoaștem noi, șansa noastră este ca cei care în acest moment sunt indeciși să iasă la vot și să voteze singurul candidat care îl poate bate pe Ion Ceban în turul 2, singurul candidat care poate aduce investiții romînești și ordine europeană la Chișinău.
Jurnalist: (Indescifrabil).
Vlad Țurcan, persoana de încredere a candidatului PUN, Constantin Codreanu: Poate ar fi mai cuminte din partea tuturor să facă un screenshot pe cifrele care s-au distribuit inclusiv astăzi, și ca aceste cifre să fie comparate cu ceea ce vom vedea a doua zi după alegeri. Am mai trecut prin asemenea experiențe și ele dacă s-ar invoca, s-ar vedea discrepanța ciudată între cifrele care se avansează în sondajele opiniei și în spațiul public și realitatea care este singura care poate fi luată în vedere. A trebuit să înțelegem că chișinăuienii ar putea avea alte calcule decît și le fac unii dintre cei care lucrează în sociologie și dincolo de toate încercările de a se manipula opinia publică, sînt sigur că chișinăuienii au o opțiune a lor și din discuțiile pe care le-am purtat la întîlnirile electorale pe care le-am avut, a reieșit clar un lucru și anume că oamenii sînt foarte dezamăgiți și așteaptă o alternativă politică, așteaptă niște oameni serioși care să-și răsuflece mîinicile și să înceapă a lucra. La ora actuală, unioniștii nu mai sînt aceia care vorbesc despre podurile de flori. Unioniștii, la ora actuală, sunt niște oameni pragmatici, serioși, care vorbesc despre proiecte, nu despre romantică, nu despre lucruri care ne apropiem de România, dar care nu sunt suficiente. Și dacă am urmărit cu toții relația Republcii Moldova cu România din ultima vreme, am putut constata că România în felul acesta se poziționează, încearcă să ajute Republica Moldova, dar depinde foarte mult de noi să strîngem acea mînă care ni se întinde, sau s-o refuzăm cu obstinație, așa cum am procedat, din păcate, de mai multe ori. Și domnul Codreanu este acel candidat și acel posibil primar care va stabili o relație care va aduce doar beneficii chișinăuienilor și doar acelea care vibrează cu mesajele unioniste. Vor fi proiecte destinate tuturor cetățenilor din municipiul Chișinău și asta se va vedea. Deci, ar trebui să distingem clar parcursul politic de partid al unor candidați de o încercare sinceră din partea domnului Codreanu de a da la o parte toate aceste jocuri și de a funcționa pentru Chișinău și pentru cetățenii din acest oraș.
Constantin Codreanu, candidatul Partidului Unității Naționale la funcția de primar general al municipiului Chișinău: Vorbeam de faptul că sunt singurul candidat care, în acest moment, este pe un tren ascedent, altfel spus, sunt singurul care crește în preferințele cetățenilor. Explicația este una extrem de simplă și extrem de logică: oamenii ajung să mă cunoască, oamenii ajung să informeze privind candidatul Constantin Codreanu și constată că le pot oferi un alt fel de a face politică, studiind inclusiv activitatea mea parlamentară, pentru că ceea ce am făcut ca parlamentar al României, fapte concrete, nu vorbe, vreau să fac și în calitate de primar al municipiului Chișinău și sper ca cei care încă nu au luat o decizie, să o facă în următoarele zile și să înțeleagă că aceste alegeri de fapt nu sunt despre Constantin Codreanu, nu despre Ppartidul Unității Naționale, ci sînt despre viitorul nostru-viitor mai buna aici, la noi acasă.
Jurnalist: Domnule Codreanu, vorbiți de un tren de creștere, dar vedem că de la o zi la alta datele sondajelor arată puțin altfel, cred: 8%, 3%, 5%. Nu e acel tren de creștere despre care dumneavoastră ne spuneți.
Constantin Codreanu, candidatul Partidului Unității Naționale la funcția de primar general al municipiului Chișinău: Păi, s-au speriat. Explicație este simplă, ați văzut. Au început cu contestațiile, s-au speriat văzînd acest tren de creștere și s-au gîndit să recurgă la aceste sondaje prin care să manipuleze opinia publică, pentru că de fapt, asta este în Republica Moldova să faci sondaje. Îl avem pe Păcală și Sondală, care sunt invocați de fiecare dată în campaniile electorale și speriați de faptul că încep să cresc în preferințele oamenilor, invocă aceste sondaje, prin care își pregătesc de fapt și fraudarea alegerilor. Singurul mod prin care rezultatele prezentate astăzi în cadrul acestui..ar putea deveni realitate după 20 mai și încurajez acea idee cu screenshotul. Singura modalitate prin care aceste rezultate ar deveni realitate, este ca rezultatele să fie fraudat.
Și revin la îndemnul meu extrem de important: „Haideți să ieșim la vot, haideți să venim la vot!
Chiar dacă este complicat, chiar dacă nu mai avem încredere decît poate foarte puțină resursă de încredere. Eu cred și vă îndemn și pe dumneavoastră să credeți că putem schimba lucrurile aici, la noi acasă”!
Jurnalist: Domnule Codreanu, astăzi domnul Valeriu Munteanu și dumnealui a menționat faptul că a analizat toate programele electorale ale candidaților și dumnealui a spus că sunt lipsite de viziuni, de viziune proprie, dar în special, s-a axat pe programele doamnei Silvia Radu, domnului Ceban și domnului Năstase. Cum comentați această declarație? Prin urmare, dumnealui a declarat că ceilalți nu contează. Prin urmare, (indescifrabil) atît de profund ca și cele 3 pe care le-am enumerat. Cum vedeți dumneavoastră acest lucru?
Constantin Codreanu, candidatul Partidului Unității Naționale la funcția de primar general al municipiului Chișinău: Da, este ciudat că candidatul unui partid care a dat primarul Chișinăului în ultimii 10 ani, ajunge să ne vorbească nouă despre viziune și nu ne vorbește despre faptele care au fost, care ar fi trebuit să devină realitate în municipiul Chișinău. Ne vorbește depsre planuri, în loc să vorbească despre realizările care au avul loc în municipiul Chișinău. Ne vorbește despre programe electorale fără a putea invoca realizări în ultima perioadă și fără a putea spune clar și deschis că mandatul pe care l-a avut colegul dînsului de partid, a fost de fapt un mare eșec și că, de fapt mandatele avute de fostul primar, au făcut ca în acest moment Chișinăul să arate ca un oraș murdar, un oraș neîngrijit, un oraș din care din ce în ce mai multă lume pleacă și nu mai vrea să rămînă nici în Chișinău, nici în Republica Moldova și această situație se va agrava dacă după aceste alegeri municipale, ne vom trezi la primăria municipiului Chișinău cu un mini-Dodon, care va face acelaș lucru pe care l-a făcut Igor Dodon cu Republica Moldova-ne va izola de lumea civilizată și nu va reuși să transforme în realitate nici una dintre promisiunile făcute în această campanie electorală, exact cum a făcut și președintele Igor Dodon.
De aceea, este extrem de important să ieșim la vot. De aceea, este extrem important să pregătim o victorie pe care să o obținem și în toamna acestui an, atunci cînd în parlamentul Republicii Moldova ar trebui să vină niște forțe politice care să spună foarte clar că viitorul nostru este în și cu România, în și cu Uniunea Europeană.
Jurnalist: (indescifrabil)
Constantin Codreanu, candidatul Partidului Unității Naționale la funcția de primar general al municipiului Chișinău: Da, le am chiar aici. Este vorba...
Jurnalist: (indescifrabil)
Vlad Țurcan, persoana de încredere a candidatului PUN, Constantin Codreanu: Va vorbit domnul candidat mai devreme, exact despre același lucru.
Constantin Codreanu, candidatul Partidului Unității Naționale la funcția de primar general al municipiului Chișinău: În ambele cazuri, la socialiști este vorba desre cei care au făcut parte din staff-ul lui Donald Trump despre acea minidelegație din Statele Unite, care a fost prezentă la Chișinău și în celălalt caz vorbim despre faptul că am postat pe rețelele de socializare poze cu președintele României-Klaus Iohannis și ei invocă prevederile legii, precum că aș fi făcut campanie electorală cu ajutorul unor oficiali străini, dar tocmai vă citisem din Codul electoral, că nu poate fi vorba despre agitație electorală, pentru că nicăieri nu apare nici un îndemn la vot și nicăieri, niciodată candidatul Partidului unității Naționale nu a utilizat în scop electoral imagini sau mesaje venite din partea unor oficiali străini.
Jurnalist: (indescifrabil)
Constantin Codreanu, candidatul Partidului Unității Naționale la funcția de primar general al municipiului Chișinău: Da, a depus-o, sunt toate aici.
Jurnalist: Mulțumesc mult.
Vlad Țurcan, persoana de încredere a candidatului PUN, Constantin Codreanu: : Mulțumim foarte mult.
Constantin Codreanu, candidatul Partidului Unității Naționale la funcția de primar general al municipiului Chișinău: Mulțumim. O zi frumoasă în continuare!