Urmărește canalele noastre de Telegram pentru a afla despre începutul evenimentelor transmise live în România și Republica Moldova

Declarația de presă susținută de Președintele României, domnul Klaus Iohannis, cu prilejul participării la Consiliul European (Bruxelles, Regatul Belgiei)

Președintele României, domnul Klaus Iohannis: Bună dimineața! Am ajuns aseară târziu sau azi-dimineață devreme, cum vreți, la un acord rezonabil de bun pe migrație. În esență, cel mai important progres a fost făcut prin faptul că ne-am înțeles, că am găsit soluții pentru un nou pas în calea rezolvării gestionării fluxului migratoriu. Trebuie să spunem, în special pe zona Mediteranei, dar concluziile sunt general valabile. Mie mi se pare important că am găsit înțelegere și am găsit concluzii comune și că am stipulat să începem o colaborare intensă și, credem, fructuoasă, cu organizații internaționale, pe această temă. De asemenea, mi s-a părut importantă ideea că toți am acceptat, probabil pentru prima dată în această formă, că soluții pot fi găsite și în afara Uniunii Europene, deci soluții ex-teritoriale, și ideea unor noi centre de primire a migranților, unde vor fi triați, înregistrați, centre care vor fi create în bază voluntară și migranții care sosesc la aceste centre vor fi redistribuiți în cazul în care se face tot pe bază voluntară. Deci, câteva progrese. De asemenea, am constatat împreună că înțelegerea cu Turcia  a fost una bună și va fi continuată. Cred că această înțelegere a meritat multele ore de noapte pe care le-am consumat pentru a finaliza acest acord.

Jurnalist: În legătură cu aceste centre, România se va implica mai mult?

Președintele României, domnul Klaus Iohannis: Noi, în momentul de față, suntem suficient de bine și cu succes implicați în gestionarea fluxului migratoriu. Trebuie să recunoaștem că nu suntem țară de destinație, suntem țară de tranzit, dar numărul de migranți care tranzitează România este unul rezonabil și gestionabil pentru noi, până acum, cel puțin, ați văzut că nu am avut niciun fel de probleme cu gestionarea fluxului migratoriu și cred că ne vom prezenta în continuarea așa.

Astăzi avem pe agendă, în format 27, sigur, discuții pe Brexit, pe Articolul 50, dar nu așteptăm surprize aici fiindcă progresul făcut de la ultima întâlnire până acum este mai degrabă modest, deci așteptăm în continuare o deblocare, în special pe speța Irlanda de Nord și relațiile viitoare, și vom avea o discuție în format extins pe Zona Euro și bugetul Zonei Euro.

Jurnalist: Do you have any comment about the conclusions yesterday?

Președintele României, domnul Klaus Iohannis: The conclusions are fine, this is what I just told my colleagues in Romanian. It was a very long session but I think that it was worth investing this time because we found a modus vivendi, we have reasonable progress in our procedures, the deal with the migratory flow, and I think the progress is a very good one. / Concluziile sunt bune, tocmai le-am spus acest lucru și colegilor mei, în limba română. A fost o sesiune foarte lungă, dar consider că a meritat, pentru că am găsit un modus vivendi, am înregistrat progrese rezonabile în procedurile noastre – acordul pe fluxul de migranți – și cred că progresul este unul foarte bun.

Jurnalist: Donald Tusk a afirmat recent că Uniunea Europeană trebuie să se gândească la cel mai sumbru scenariu în relația cu Statele Unite ale Americii. Considerați că există reale motive de îngrijorare în această privință?

Președintele României, domnul Klaus Iohannis: Noi nu suntem așa pesimiști ca domnul Tusk, nu știu de ce este atât de pesimist și ieri, în sesiunea destinată securității m-am exprimat clar, și nu am fost singurul, pentru întărirea relației transatlantice, am subliniat importanța acestei relații, importanța relației dintre NATO și Uniune, și foarte bine a subliniat domnul Secretar General Stoltenberg că relația transatlantică nu este un fir singular, are mai multe fire și dintre acestea, câteodată unele slăbesc și altele se întăresc. De exemplu, în ultimul un an și jumătate fondurile alocate din Statele Unite pentru forțe armate în Europa au crescut cu 40%, deci este clar că relația pe securitate este într-o continuă consolidare.

Jurnalist: Având în vedere recentele evoluții din România și dumneavoastră ați transmis un mesaj de unitate în ultima perioadă, în România, moțiunea de cenzură a căzut. Cum vedeți dumneavoastră ultimele evoluții? 

Președintele României, domnul Klaus Iohannis: Haideți să discutăm lucrurile astea când ne întoarcem în țară.

Jurnalist: Cadrul financiar multianual este un subiect discutat aici la Consiliu. El va fi de asemenea un dosar important când România va prelua Președinția Consiliului UE. Care este ambiția României în ceea ce privește acest dosar?

Președintele României, domnul Klaus Iohannis: Ambiția noastră este să facilităm discuțiile în așa fel încât, dacă este posibil, să finalizăm negocierile pe cadrul financiar multianual înainte de alegerile parlamentare. Este, sigur, un obiectiv extrem de ambițios și singuri nu putem să rezolvăm această problemă, dar suntem dispuși să ne implicăm cu toate resursele necesare pentru a atinge acest obiectiv, dacă găsim înțelegere la toți partenerii.

Jurnalist: Referitor la Președinția Consiliului Uniunii Europene, sunteți mulțumit de cum este pregătită, cum sunt pregătite lucrurile în țară?

Președintele României, domnul Klaus Iohannis: Lucrurile merg bine, în logistică merg bine. Vă mulțumesc! O zi bună!"