Urmărește canalele noastre de Telegram pentru a afla despre începutul evenimentelor transmise live în România și Republica Moldova

Declarația de presă comună a Președintelui României, domnul Klaus Iohannis, cu Cancelarul Federal al Republicii Austria, domnul Sebastian Kurz

Președintele României, domnul Klaus Iohannis: Bună ziua!

Îmi face o deosebită plăcere să salut prezența la București a domnului Sebastian Kurz, Cancelarul Federal al Austriei, în contextul preluării de către România, de la Austria, a Președinției Consiliului Uniunii Europene pentru următoarele șase luni.

Este un moment simbolic pentru România și ne bucurăm de faptul că preluăm această Președinție de la un partener atât de serios și bun cum este Austria.

Am exprimat aprecierea noastră față de coordonarea instituțională foarte bună dintre Președinția austriacă și cea română a Consiliului Uniunii Europene și față de sprijinul oferit de Austria pentru realizarea unei tranziții eficiente.

Am salutat rezultatele pe care colegii noștri austrieci au reușit să le obțină pe o serie de dosare importante pentru întreaga Uniune.

În acest context, l-am asigurat pe domnul Kurz de toată deschiderea și angajamentul României de a continua aceste eforturi la nivel european.

În cadrul discuțiilor de astăzi, am avut prilejul de a aborda o serie de subiecte și dosare pe care România le va prelua de la Președinția austriacă și pe care vom avea responsabilitatea să le gestionăm mai departe.

În ceea ce privește procesul de retragere a Marii Britanii din Uniune, am reafirmat astăzi dorința comună de a încheia de o manieră ordonată acest proces, pe durata Președinției noastre.

Acordul de retragere agreat la nivel politic de către Uniunea Europeană și Marea Britanie rămâne cel mai eficient instrument pentru limitarea consecințelor negative ale Brexit și pentru asigurarea certitudinii juridice pentru cetățeni și mediul de afaceri, iar încheierea va permite construirea unui viitor parteneriat ambițios între Marea Britanie și Uniunea Europeană.

Privind spre viitor, am fost de acord că noul Cadrul Financiar Multianual 2021-2027 reprezintă o oportunitate de a sprijini avansarea implementării politicilor europene prin stabilirea unui buget al Uniunii echilibrat și echitabil după 2020.

La reuniunea Consiliului European de acum câteva zile, din 13-14 decembrie, ne-am asumat obiectivul de a ajunge la un acord politic la nivelul liderilor pe viitorul buget până în toamna anului 2019. România, ca viitoare Președinție, este pregătită să se angajeze într-un ritm susținut pentru obținerea acestui deziderat, pentru realizarea acestui deziderat.

Am discutat astăzi, de asemenea, despre nevoia cetățenilor europeni, nevoia de securitate și nevoia de a avea un răspuns adecvat la criza migrației. Gestionarea migrației rămâne un domeniu care necesită întreaga atenție a Uniunii și a liderilor europeni, și credem că vom fi în poziția să facem progrese pe acest dosar, în continuarea muncii foarte serioase și cu rezultate ale colegilor austrieci.

Am discutat și despre Summitul European care va avea loc la Sibiu anul viitor, la data simbolică de 9 mai, un Summit dedicat viitorului Uniunii Europene. Am discutat despre așteptările României și ale Austriei față de acest Summit, precum și despre dorința noastră de a putea contribui la consolidarea unității în rândul statelor membre, dar și la creșterea sprijinului cetățenilor pentru proiectul european.

În planul relației bilaterale, relație extrem de importantă pentru ambele țări, am discutat despre relațiile noastre economice foarte solide, dar și despre potențialul încă neexploatat, de natură să stimuleze intensificarea schimburilor economice și a investițiilor.

Deși Austria rămâne unul dintre principalii investitori străini pe piața românească, suntem interesați de atragerea de noi investiții austriece în România, în condițiile în care România oferă foarte multe opțiuni.

Am exprimat aprecierea pentru buna integrare a comunității românești în Austria, a doua cea mai mare comunitate de cetățeni europeni din Austria, care contribuie activ la dezvoltarea societății austriece.

La sfârșitul lunii octombrie, România a preluat Președinția Strategiei Uniunii Europene pentru Regiunea Dunării. Am subliniat că unul dintre obiectivele principale pe care le-am asumat este sporirea vizibilității acestei strategii, prin promovarea unor proiecte de succes la nivel local, național, dar și regional, cu scopul demonstrării valorii adăugate a cadrului de cooperare regională.

În încheiere, doresc să mulțumesc Cancelarului austriac pentru vizita de astăzi în București și să subliniez că această predare-preluare simbolică a Președinției mi se pare un pas foarte important și foarte pozitiv.

Cancelarul Federal al Republicii Austria, domnul Sebastian Kurz: Mulțumesc frumos, domnule Președinte! Stimați domni, bună ziua! Vreau să vă mulțumesc, domnule Președinte, dragă Klaus Iohannis, în mod deosebit şi foarte călduros pentru invitație!

Este frumos să pot vizita România, mă bucur să vă pot vizita ca prieten şi partener. Cu această ocazie, doresc ca, de la început, să mulțumesc pentru buna colaborare pe care o avem în Consiliu, cât şi între cele două state ale noastre, România şi Austria.

Avem o strânsă legătură între cele două state, nu doar sub aspect economic şi politic, ci îndeosebi prin latura umană. Ați făcut referirea aceasta, la grupul mare de români care locuiesc în Austria şi care își aduc contribuția lor în societatea austriacă. Avem, de asemenea, o bună colaborare şi la nivel european, iar pe mine mă bucură faptul că noi, Austria, predăm Președinția către România. Eu, în calitate de Cancelar, predau Președinția către dumneavoastră, în calitate de Președinte al statului român.

În ultima jumătate de an am încercat în mod foarte intens să ne implicăm la nivel european, să ne aducem contribuția la nivelul Uniunii Europene. Am avut posibilitatea să finalizăm, să negociem până la final anumite teme, să progresăm şi în felul acesta am putut să finalizăm 40 de înțelegeri. În ceea ce priveşte 60 de teme, am reușit să obținem înțelegeri şi temele despre care vorbesc sunt teme importante. În timpul negocierii Brexit, este important să reușești să accepți părerea fiecăruia dintre „cei 27”, să îl sprijinim pe domnul Barnier, aşa încât, în contextul acesta, să putem preda ceva finalizat şi să vă oferim şi dumneavoastră, ca nouă Președinție, ceea ce vă trebuie.

În ceea ce priveşte migrația, sigur, mă gândesc la mandatul Frontex, mă gândesc la cooperarea cu state terțe și la posibilitate de returnare, desigur, mă refer la măsurile concrete, acelea de returnări. Noi avem, de asemenea, în vedere şi regiunea Balcanilor de Vest şi în contextul apropierii acestor țări de Uniunea Europeană. Deci, am făcut tot ce ne-a stat în putință să îi sprijinim.

Mă bucur că predau Președinția către dumneavoastră, domnule Președinte, mă gândesc la Summitul referitor la viitorul Uniunii Europene, care va avea loc la Sibiu. Eu zic că această dezbatere este o dezbatere importantă şi în contextul alegerilor europene care vor avea loc. Predau, deci, Președinția, vă doresc toate cele bune, vă felicit pentru cooperarea intensă şi frumoasă în calitate de stat membru, să puteți avea o contribuție supraproporţională. Toate cele bune! Noi, ca republică, toată echipa mea guvernamentală, vă stăm la dispoziție ca să puteți demara, ca să se facă trecerea cât mai bine.

În plus, vreau mulțumesc pentru că în calitate de Președinte, totdeauna ați urmărit, ați avut grijă de democrație, de statul de drept. Eu zic că este ceva hotărâtor ca noi, statele din Uniunea Europeană, să luăm în serios statul de drept şi democrația, fiindcă acestea două reprezintă baza pentru viața noastră în Uniunea Europeană - să trăim în pace, în libertate, într-o anumită bună stare. Fără stat de drept şi fără democrație nu am avea fundamentul necesar. În acest sens, mulțumesc frumos pentru buna colaborare de până acum şi mă bucur deja de Președinția română care va urma. Mulțumesc frumos din tot sufletul!

Sesiune de întrebări și răspunsuri:

Jurnalist: Domnule Președinte, acum câteva săptămâni ați spus că țara dumneavoastră nu ar fi încă bine pregătită pentru Președinția UE. Mai este aceasta opinia dumneavoastră? În ce context ați avut această afirmație? Domnule Cancelar, România este bine pregătită, mai ales că ați făcut referire la statul de drept? În calitate de încă Președinție, vă faceți griji referitoare la viitoarele evoluții din România?

Cancelarul Federal al Republicii Austria, domnul Sebastian Kurz: Poate că, în ceea ce privește statul de drept și democrația, este important ca, atunci când este o evoluție negativă, să reacționăm, să încercăm să corectăm, pentru că democrația și statul de drept reprezintă baza pentru conviețuirea în pace și libertate, reprezintă baza pentru ca fiecare om să poată trăi în siguranță, cu demnitate, cu drepturi egale în Europa. Și din acest punct de vedere, mă gândesc că trebuie să fim foarte atenți și să acționăm atunci când apar evoluții deviante. Mă bucur foarte mult că, în Președintele României, avem un garant al acestor chestiuni, că este cineva care urmărește și reacționează pentru a corecta situația.

În ceea ce privește pregătirea Președinției, eu pot să vorbesc de la nivelul Președinției Consiliului UE și să spun că Președintele Iohannis se bucură de recunoaștere, are experiență în activitatea Consiliului, iar, pentru mine și pentru toți ceilalți lideri din Consiliu, este un partener de discuții apreciat. Din acest punct de vedere, știu că predarea se face complet neproblematic. Mă gândesc că și șefii de guvern din Consiliu se bucură de colaborarea cu Președintele Iohannis și de Summitul de la Sibiu.

Președintele României, domnul Klaus Iohannis: Este bine să vedem declarațiile politicienilor în contextul în care au fost făcute. Acum câteva săptămâni, am spus că noi nu suntem pregătiți corespunzător, deoarece, la momentul acela, ministrul nostru pentru afaceri europene a renunțat în mod neașteptat și cu niște explicații cam neclare. A fost problemă la acel moment. În mod corespunzător, am avut acele afirmații, deoarece, prin retragerea acelui ministru, o serie întreagă de măsuri de pregătire a Președinției au fost blocate. Dar într-un timp record, am reușit să rezolvăm criza de personal, a fost numit un nou ministru, un diplomat cu multă experiență în ceea ce privește afacerile europene, și de aceea, după foarte scurt timp, am putut să continuăm pregătirile cu același elan.

La două, trei săptămâni după acel moment, am spus că pregătirile merg foarte bine, iar între timp pot să afirm, fără nicio reținere, că da, România este pregătită pentru preluarea Președinției Consiliului Uniunii Europene. Suntem bine pregătiți pe această temă. Ieri am purtat o discuție cu Guvernul român și avem încrederea că vom gestiona în mod rezonabil această Președinție, în ciuda faptului că sunt și unele teme dificile, cum ar fi Brexit, problematica migrației, bugetul multianual al Uniunii. În această privință, dar și în alte chestiuni, specialiștii noștri sunt pregătiți.

Jurnalist: O întrebare pentru domnul Cancelar Sebastian Kurz. Ne puteți spune dacă măsurile pe care le pregătesc guvernanții din țara noastră, și anume introducerea de noi taxe pentru sistemul bancar și plafonarea prețului la gaze ar putea să afecteze și cum, dacă ar afecta, companiile austriece care au reprezentanță în România? Vorbim de două bănci mari și de compania OMV. Și întrebarea o reformulez și pentru Președintele Klaus Iohannis. Ați avut acest subiect în discuție, domnule Președinte? Ar putea să afecteze investițiile austriece, despre care tocmai dumneavoastră vorbeați, că v-ați dori să fie și mai multe de acum încolo, o astfel de ordonanță pe care o pregătesc guvernanții, înțelegem, chiar în această seară?

Cancelarul Federal al Republicii Austria, domnul Sebastian Kurz: Mulțumesc frumos pentru întrebare! Ca să fiu cinstit, eu nu îmi fac griji pentru firmele austriece, deoarece știu ce firme austriece sunt aici, în România, și au investit aici, în România. Sunt firme mari, cum ar fi OMV sau cum ar fi Erste Bank, firme care lucrează în multe state. România este doar o parte mai mică a activității acestora. Ar putea - nu? - să își strângă lucrurile și să plece, dar, ca să fiu cinstit, nu îmi fac griji pentru aceste firme.

Dacă este să îmi fac griji, mi-aș face griji pentru mediul economic românesc, pentru România, ca mediu de investiții. Pentru că de la anunțarea sau comunicarea acestor idei, înțeleg că s-au întâmplat lucruri la Bursa Română. Lucrurile au evoluat într-o anumită situație, s-au retras investitori. Retragerea de investitori străini înseamnă și pierdere de locuri de muncă. Trebuie să ne gândim și la asta. Anumite modele de stabilire a impozitelor influențează prețurile finale la consumatori. Deci eu zic că este, sigur, util, dar aici depinde de cum va hotărî Guvernul român și cum va hotărî Parlamentul. Eu zic că dacă cineva vrea să se gândească la binele mediului economic, atunci ar trebui, sau ar fi util, ca decidenții să se gândească la niște măsuri care nu doar sună bine, ci care să fie efective, deci nu să se ajungă ca, la finalul zilei, oamenii să nu își mai poată permite niște prețuri. Sau să nu se ajungă la pierderi de locuri de muncă, pentru că un investitor a hotărât să își strângă lucrurile și să plece. Sau să nu conducă la situații în care atunci când cineva se gândește dacă să investească în România, să se gândească de mai multe ori decât în mod obișnuit. România a avut o creștere economică foarte bună în ultimii ani, 4%, deci nu cred că pot să apară dificultăți pentru noi, ci pentru oamenii mici.

Jurnalist: O precizare, vă rog, doar. Ne spuneți că astfel de măsuri, legate de introducerea de noi taxe, astfel de măsuri ar putea să ducă la strângerea bagajelor acestor mari companii sau bănci și plecarea lor din țara noastră? Este ceea ce ne sugerați că ar putea să se întâmple?

Cancelarul Federal al Republicii Austria, domnul Sebastian Kurz: Acestea nu sunt firme cărora Guvernul austriac să le spună ce să facă. Sunt firme libere, care sunt pe piața liberă și decid personal. Uitați-vă în lumea întreagă. Piața lumii e mare. Nu vorbim doar de Europa, ne gândim și la Asia, la Africa, la alte zone ale lumii, unde pot să lucreze firmele mari. Deci firmele acestea nu sunt obligate sau nu sunt legate de o anumită țară sau de activitatea într-o anumită țară. Sigur că o politică atractivă întotdeauna atrage firmele și investiții, dar când situația fiscală este nesigură, când există o anumită situație în care se încearcă impunerea unor lucruri, se mai schimbă situația. Sigur, nu e lucrul pe care să-l decid eu aici, nu? Firmele au multe piețe pe care pot activa. Eu mă gândesc la locurile de muncă, la oamenii care să zicem că ar risca să-și piardă sursa de venit dacă în sistemul bancar, în domeniul gazelor naturale se produc niște efecte. Deci atunci când se ia o decizie, e bine și în România ca decizia să aibă în vedere și ceea ce va întâmpla în final. Avem cu situația de la bursă deja un exemplu de ceea ce se poate petrece.

Președintele României, domnul Klaus Iohannis: Cred că a fost foarte clar ce a spus domnul Cancelar. Eu am spus din prima zi că astfel de măsuri au clar un impact negativ în economie, deja prin faptul că nu au fost pregătite. Nu a existat o pregătire, nu a existat transparență. Nu a existat dialog cu mediul de afaceri și nu a existat o explicare a necesității acestei măsuri. Și, în acest fel, este clar că ceea ce are de suferit este locația economică România. Deci, atractivitatea pentru investitori crește sau scade în funcție de siguranța mediului economic.

Eu îmi doresc pentru România o atractivitate mare. Este important pentru noi, este foarte important pentru economia românească să fim o locație economică atractivă, să-și dorească firmele - și străine, și românești - să-și dezvolte afacerile în România.

Or, dacă de la nivel de Guvern apar pe nepusă masă, de azi pe mâine, efectiv, cu o săptămână înainte de sfârșitul anului, măsuri cu un impact profund în economie, atunci, cu siguranță, mulți investitori vor sta să se gândească bine dacă este cazul sau nu să continue sau să meargă să dezvolte o afacere în România.

Este foarte păcat, și este foarte păcat că încă nu se înțelege la nivel guvernamental acest lucru, fiindcă România este o locație economică cu un potențial mare.

Ca să explic un pic „potențial mare", asta înseamnă locuri de muncă mai multe și mai bine plătite pentru români. Și atunci, dacă punem asta în pericol, cred că suntem pe calea total greșită. Apelul meu a fost spre Guvern, și sper că s-a înțeles așa, să se reia discuția cu partenerii, să se refacă analiza și să se vină cu un pachet de măsuri care sunt explicabile, care au un fundament solid, care pot fi puse în practică fără a periclita economia românească.

Mulțumesc!