Urmărește canalele noastre de Telegram pentru a afla despre începutul evenimentelor transmise live în România și Republica Moldova

Declarațiile de presă susținute de Președintele României, Klaus Iohannis, înaintea participării la Summitul Inițiativei celor Trei Mări (Sofia, Republica Bulgaria)

Începem astăzi Summitul Inițiativei celor Trei Mări aici la Sofia, în Bulgaria. O întâlnire importantă.

Această Inițiativă a fost salutată de la început de România. Suntem parte din evoluția acestei Inițiative. În 2018, când am avut Summitul la București, am reuşit să aducem noi coordonate importante în această Inițiativă.

Vom evalua astăzi progresul care s-a făcut și cred că este important de menționat că această Inițiativă este importantă pentru regiunea noastră, pentru dezvoltarea infrastructurii în special în regiunea noastră și pentru dezvoltarea unor oportunităţi de afaceri.

Astăzi, în cadrul Summitului, voi sublinia în mod deosebit importanța proiectelor de infrastructură și aș menționa două dintre ele, care sunt proiecte mari, și am speranța că vom reuși să le mișcăm: este un proiect de cale ferată Rail2Sea, care va lega porturile Gdansk și Constanța, și este autostrada Via Carpathia, care de asemenea va lega Marea Neagră de Marea Baltică. Aceste două proiecte mi se par foarte relevante pentru zona noastră.

Ieri, aseară, am avut o întâlnire cu o delegație americană din Congresul american care a participat la Forumul de Afaceri, o întâlnire foarte bună, și am avut ocazia să reluăm chestiuni legate și de colaborarea economică, de Parteneriatul Strategic, dar și chestiuni legate de securitatea noastră. O discuţie foarte bună cu cei doi senatori care conduc delegația americană.


Sesiune de întrebări și răspunsuri:

Jurnalist: După ce premierul a făcut a doua remaniere în Guvern, dar prima din partea liberală, în momentul de față vedem iar o ruptură între premier și partid. Președintele partidului a spus că nu este de acord și nu susținut această remaniere, în timp ce premierul a făcut-o. Mai are sprijin Guvernul din partea Partidului Național Liberal, dacă pe viitor nu va fi afectată guvernarea tocmai de această ruptură între partid, conducerea partidului și premier?

Președintele României: Acum cred că este bine să vedem lucrurile într-o notă realistă. Guvernul are tot sprijinul partidului și are tot sprijinul coaliției din care a rezultat, iar dacă premierul a considerat că este necesară schimbarea unui ministru, înseamnă că a făcut o evaluare și știe ce face. Premierul este cel care știe cum funcționează Guvernul și, până la urmă, premierul este responsabil pentru buna funcționare a Guvernului. Are tot dreptul să schimbe echipa când crede că lucrurile pot merge mai bine.

Jurnalist: Mai multe țări europene au început să ia măsuri de protecție a populației, restricții în contextul răspândirii tulpinii Delta. Credeți că și în România ar trebui să ne gândim mai mult la măsuri restrictive decât la relaxare?

Președintele României: Sincer, nu cred că măsurile restrictive trebuie impuse acum, dar vaccinarea da. Deci, am trecut printr-un an și jumătate de pandemie, și am repetat acest lucru de multe ori, și o să-l repet și acum. Ieșirea din pandemie și prevenirea revenirii pandemiei, că despre asta vorbim acum, stă în vaccinare. La noi vaccinarea este posibilă, vaccinul este disponibil fără programare, fără niciun fel de birocrație. Deci, eu recomand în continuare fiecărui român să se vaccineze dacă nu dorește să ajungă la spital. Atât de simplu este.

Jurnalist: La panelul despre energie, ieri, a reieșit că foarte multe țări din zona noastră sunt destul de reticente legat de cum să fie făcută tranziţia spre energia curată. Cum să realizeze țările din Inițiativă această trecere fără să piardă din punct de vedere economic? Cât de mult vom putea susţine menţinerea utilizării gazelor, de exemplu?

Președintele României: Da, toate aceste chestiuni sunt în dezbatere și sunt discuții foarte grele, fiindcă economiile noastre încă sunt dependente de gaz, sunt dependente de cărbune, deci de sursele clasice, ca să zic așa, de energie. Şi trecerea trebuie făcută. Ne-am asumat-o cu toții, suntem cu toții conștienți că trebuie să luptăm împotriva schimbărilor climatice. Dar pe de altă parte nu vrem să avem o luptă din care să pierdem. Vrem să avem o luptă din care să câștigăm și atunci discuțiile vor fi foarte complicate, dar sunt optimist. Avem PNRR, unde sunt prevăzuți bani mulți pentru asta. Avem Fondul de Tranziție Justă, de unde vom putea să folosim bani destul de mulți pentru aceste schimbări și știu că se lucrează foarte intens la Ministerul Energiei și în Guvern, în general, pentru găsirea unor soluții bune pentru România și așa le vom pune în practică. Mulțumesc!