Urmărește canalele noastre de Telegram pentru a afla despre începutul evenimentelor transmise live în România și Republica Moldova

Declarațiile de presă susținute de Președintele României, Klaus Iohannis, în marja participării la reuniunea Consiliului European

Vă prezentăm în continuare transcrierea declarațiilor de presă:

Bună seara! Este, iată, a doua întâlnire a noastră în această zi, pe care aș putea să o numesc istorică, o zi istorică în care Consiliul a aprobat propunerea Comisiei Europene de a statua perspectiva europeană pentru Ucraina, Moldova și Georgia, iar pentru Republica Moldova și Ucraina a aprobat statutul de candidat pentru a deveni membri în Uniunea Europeană.

Este un mare pas care s-a făcut astăzi, cunoașteți foarte bine istoria acestui demers, primele discuții foarte aplicate au avut loc acum doar câteva luni de zile în Franța, la Versailles, după care au venit cererile de aderare, analiza făcută de Comisia Europeană, propunerea Comisiei săptămâna trecută și, iată, astăzi, Consiliul a aprobat propunerile Comisiei, așa cum au fost ele formulate.

Cred că, prin acest pas, putem să spunem că s-a schimbat paradigma lărgirii Uniunii Europene, politica de extindere a primit un nou impuls. Cred că Ucraina, Moldova și Georgia, la rândul lor, au primit un nou impuls, și sunt convins că toată lumea se va pune foarte serios pe treabă pentru a pune în practică reformele, procedurile și proiectele care, sigur, sunt încă necesare pentru a face apoi următorul pas.

Îi felicit și îmi doresc tare mult ca acest drum să fie unul rapid, bun și încununat de succes.

Dacă aveți întrebări, poftiți!
 

Sesiune de întrebări și răspunsuri:

Jurnalist: Domnule Iohannis, vă rog să ne spuneți ce trebuie să facă în continuare Republica Moldova după ce a primit statutul de țară candidată, dacă au fost făcute anumite greșeli în România care nu ar trebui repetate la Chișinău. Mulțumesc!

Președintele României: Este clar că și Moldova, ca și Ucraina, trebuie să se apuce foarte rapid să lucreze la tot ce se găsește în anexa stabilită de analiza Comisiei. Sunt reforme, sunt reforme instituționale, sunt legislații întregi care trebuie îmbunătățite, deci de lucru este foarte mult. Din partea României, Moldova va primi absolut tot ajutorul de care are nevoie și, cu siguranță, noi vom veni cu toată experiența și expertiza pe care am acumulat-o în acești ani, în faza de candidat, dar și în faza de proaspăt membru, și cred că, pentru Moldova, acesta va fi un ajutor valoros.

Jurnalist: Domnule Președinte, au durat mult discuțiile. A fost nevoie să faceți un dialog de convingere, poate, a unor șefi de state și de guverne?

Președintele României: În ce privește Republica Moldova, Ucraina și Georgia, nu a fost nevoie de niciun fel de contre. Lumea a fost lămurită din capul locului, însă la noi, în Consiliu, întotdeauna apar și discuții suplimentare și surprinzătoare, dar, ca să vă răspund direct, toată lumea a fost de acord din capul locului să aprobe propunerile Comisiei, așa cum au fost ele formulate. Nu a fost astăzi, repet, nu a fost astăzi nevoie de multă forță de convingere. În alte zile, da.

Jurnalist: Presupun că una dintre condițiile pentru integrarea Republicii Moldova în Uniunea Europeană ar fi rezolvarea conflictului transnistrean. Dacă da, atunci cum vedeți, ce soluții vedeți pentru această chestiune?

Președintele României: Astăzi nu intrăm în discutarea soluțiilor concrete pentru probleme pe care le cunoaștem. Astăzi ne bucurăm că a fost acordat statutul de candidat Republicii Moldova. Sunt multe probleme complicate, care trebuie discutate, analizate și lămurite, iar chestiunea transnistreană este una deosebit de complexă și rezolvarea ei excedă cu mult declarația mea din această seară.

Jurnalist: România va găzdui în luna iulie Conferința donatorilor pentru Republica Moldova. Ce așteptări ar trebui să aibă Chișinăul de la acest eveniment?

Președintele României: Această platformă, care a fost înființată de România, Franța și Germania pentru a sprijini Moldova, a avut rezultate foarte bune la prima ediție, care, probabil vă amintiți, s-a desfășurat la Berlin. Acum, România organizează o nouă ediție, în iulie, și credem că, între timp, și prin discuțiile care au fost pe acordarea statutului de candidat, lumea este mult mai conștientă că Moldova are nevoie de sprijinul nostru, al nostru, al tuturor, și suntem destul de optimiști în ce privește rezultatele acestei runde care va fi organizată la București.

Jurnalist: Știind că, în Republica Moldova, 1 din 3 cetățeni sunt deja cetățeni români și, deci, europeni, voiam să vă întreb, din punct de vedere securitar, cum poate România se asigure o mai bună securitate Republicii Moldova.

Președintele României: Cred că toată lumea a înțeles că acordarea statutului de candidat vrea nu doar să arate că ne dorim ca Republica Moldova să devină stat membru al Uniunii, ci și dorim să ne implicăm cu toții mult mai mult în Republica Moldova, pentru a-i ajuta pe oameni, pentru a ajuta instituțiile statului. Noi, din România, suntem extrem de implicați de foarte multă vreme, dar acum chiar sunt convins că și alții se vor implica din ce în ce mai mult. S-a văzut, de altfel, și prin numărul mare de vizite de nivel foarte înalt care au avut loc în ultimele luni și la Chișinău. Asta creează securitate, fiindcă, prin asta, instituțiile moldovenești devin mai solide, economia credem că se va îmbunătăți, întreaga procedură va face statul moldovean să funcționeze mai bine și, astfel, implicit, o să crească nivelul de securitate și moldovenii se vor simți parte din acest mare proiect care este Uniunea Europeană.

Jurnalist: Domnule Președinte, ați menționat adineauri că astăzi nu a fost nevoie de muncă de convingere, dar în alte dăți da. De fiecare dată când ați pledat cauza Republicii Moldova, ați menționat acest lucru, iar noi, în România, știm că, în memoria instituțională a statului român, Republica Moldova este o țară soră. După aderarea la Uniunea Europeană acum 15 ani și după exercitarea Președinției Consiliului UE, împreună cu Summitul de la Sibiu, puteți evalua că acordarea statutului de țară candidată pentru Republica Moldova reprezintă cel mai mare succes diplomatic al României de la aderare, pe lângă cele două pe care le-am menționat?

Președintele României: Cu siguranță că este un succes al nostru, al tuturor, al Uniunii Europene, al Republicii Moldova, într-o parte rezonabilă și al României. Însă trebuie să fim conștienți, ne bucurăm foarte mult de acest succes, la care România a lucrat, deci ne-am implicat. Tot timpul ne-am implicat pentru a promova înțelegerea și, iată, acum și acordarea statutului. Acest lucru ne bucură foarte mult, însă, să fim conștienți, este primul pas dintr-o serie mai lungă de pași și eu îmi doresc tare mult ca, într-un termen rezonabil, să ajungem în faza în care se întâmplă ce am descris în prima mea campanie electorală pentru Președinția României, ca România și Moldova să fie împreună în Uniunea Europeană.

Vă mulțumesc! Seară bună!