Urmărește canalele noastre de Telegram pentru a afla despre începutul evenimentelor transmise live în România și Republica Moldova

Declarațiile de presă comune susținute de Președintele României, Klaus Iohannis, cu Cancelarul Republicii Federale Germania, Olaf Scholz, și Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu

Bună ziua!

Cu puține momente în urmă s-a încheiat o reuniune comună, în format trilateral, cu doamna Maia Sandu, Președintele Republicii Moldova, și cu domnul Olaf Scholz, Cancelarul Germaniei.

Mulțumesc, doamnă Președinte Sandu și domnule Cancelar Scholz, pentru această discuție substanțială, pe care am găzduit-o aici, la Cotroceni.

Salut, în mod deosebit, implicarea solidă și deosebit de încurajatoare a domnului Cancelar federal și, în general, a Germaniei în sprijinul Moldovei.

Avem o viziune similară cu privire la importanța unui sprijin robust politic, financiar și tehnic, pentru asigurarea stabilității și pentru consolidarea parcursului său european.

Am transmis doamnei Președinte Sandu un mesaj clar: vom continua să fim ferm și neabătut alături de Chișinău! Cu atât mai mult cu cât Republica Moldova este supusă unor presiuni hibride sistematice, inclusiv unor tentative de subminare a ordinii constituționale.

Cu toate provocările, Președintele Maia Sandu, Guvernul și Parlamentul de la Chișinău au acționat responsabil, eficient și hotărât. Au făcut eforturi substanțiale pentru a desprinde Republica Moldova de zona inconfortabilă de dependență permanentă în care a fost mult timp captivă.

Republica Moldova a întreprins demersuri considerabile pentru a face reformă, pentru a combate corupția și a întări justiția, cu scopul de a avansa procesul de integrare europeană.

Am abordat în mod prioritar tema integrării europene a Republicii Moldova, singura opțiune capabilă să asigure un viitor democratic, prosper și stabil pentru cetățenii săi.

Am avut o discuție aplicată referitoare la evoluțiile din Republica Moldova și la provocările cu care se confruntă aceasta. Autoritățile de la Chișinău trebuie să gestioneze, printre altele, consecințele războiului, creșterea prețurilor și nevoia de asigurare a resurselor energetice pentru următorul sezon.

Acestea sunt teme pe care le abordăm cu prioritate și la nivelul Uniunii Europene. Republica Moldova se află în prima linie, confruntată cu consecințele războiului de la granița sa și cu acțiuni de destabilizare extrem de virulente ale Rusiei, toate puternic resimțite de cetățeni.

România va fi mereu alături de Republica Moldova și suntem uniți la nivelul Uniunii Europene în a-i acorda tot sprijinul necesar, inclusiv pentru întărirea rezilienței sale și pentru protejarea sa în fața acțiunilor destabilizatoare.

Mărturie stau concluziile angajante adoptate chiar la ultimul Consiliu European. Acestea reafirmă nivelul ridicat de conștientizare la nivelul liderilor europeni a riscurilor și a necesității unei acțiuni hotărâte.

De asemenea, participăm activ la demersurile Uniunii Europene pentru înființarea unei misiuni civile a Politicii de securitate și apărare comună în Republica Moldova și pentru continuarea sprijinului oferit Republicii Moldova prin Facilitatea Europeană pentru Pace.

Înainte să închei, subliniez, o dată în plus, că Republica Moldova nu este singură, iar această reuniune trilaterală de astăzi demonstrează în mod clar acest fapt.

Republica Moldova se poate baza pe prieteni sinceri, care i-au fost și îi sunt mereu alături și care acționează hotărât în sprijinul său!

Vă mulțumesc! Doamnă Președinte Sandu, aveți cuvântul!
 

Sesiunea de întrebări și răspunsuri:

Jurnalist: La propunerea României, Uniunea Europeană pregătește o misiune a politicii de securitate și apărare comună a Uniunii Europene pentru Republica Moldova. Ce vor putea să facă România și Germania pentru această misiune, cu ce vor contribui România și Germania la această misiune și când vă așteptați să fie ea operațională?

Președintele României: La nivelul Consiliului s-a decis organizarea unui pachet de sprijin pentru Republica Moldova. Acest pachet va fi multisectorial, este în lucru. N-aș vrea acum să vă dau o dată când și anume va fi pregătit, asta va fi o comunicare a Comisiei, însă un lucru pot să vă spun cu certitudine: noi suntem hotărâți și dispuși să ne implicăm, cu experți, cu tehnică și, dacă va fi nevoie, și cu o finanțare suplimentară. Este interesul nostru, cunoscut sper, să avem un sprijin consistent pentru Republica Moldova.