Urmărește canalele noastre de Telegram pentru a afla despre începutul evenimentelor transmise live în România și Republica Moldova

Igor Dodon: Ați încercat cineva pălatca? Nu ați deschis-o? Poftim, ce trebuie? Este acolo înăuntru. Este, totul e pregătit.

Așa, stimați reprezentanți mass-media, cred că sunt necesare declarații suplimentare din partea noastră la acțiunile ce sunt preconizate pe date de 27, de aceea v-am invitat la acest briefing, din start doream, însă cred că aveți întrebări și o să fie conferință de presă.

Partidul Socialiștilor din Republica Moldova și Partidul Politic “Partidul Nostru” al lui Usatâi, împreună reprezintă mai mult de 500 de mii de oameni. Uitați-vă la alegerile parlamentare din anul trecut, uitați-vă la alegerile locale din acest an. Mail mult de jumătate de milion de oameni, conform rezultatelor alegerilor, doresc să protesteze. Dacă să urmărim sondajele care sunt recente, cred că  este mult mai mult de jumătate de milion de oameni, cred că este jumătate din populația Republicii Moldova care sunt gata să voteze pentru aceste două partide în eventualitatea alegerilor parlamentare anticipate.

Partidul Socialiștilor din Republica Moldova este obligat să vină împreună cu susținătorii săi pentru a protesta împotriva acestei guvernări. Cei care încearcă să ne pună piedici, eu mă voi referi la cei din Platforma “DA”. Nu vreau să fiu nediplomatic pentru că ați văzut cum se poartă, foarte obraznic, în limba populară chiar este o vorbă, se poartă ca niște mârlani, cărora noi le-am oferit Piața Marii Adunări Naționale, apropo, am protejat Jurnal TV-ul în comisiile parlamentare când vroiau oligarhii Plahotniuc și Filat să-i închidă.

Ceea ce spunea Ion Ciobanu de la tribunele parlamentului, în apărare, pentru ca ei să ne numească criminali. Eu mă refer, acum, așa, eu nu am nimic cu jurnaliștii, cei care fac politica redacțională la Jurnal. Da cu ce sunteți voi mai buni ca canalele oligarhilor, a lui Plahotniuc, a lui Filat? De ce nu ne dați posibilitate să dă o replică la dumneavoastră la canal? Invitați-ne mâine! Să discutăm totuși ce se întâmplă. Care este problema? Noi am venit cu un mesaj foarte clar, fără cerințe geopolitice. Oameni buni, lăsăm lupta geopolitică într-o parte, lăsăm luptele ideologice într-o parte. Noi avem un scop comun, să dăm jos oligarhii. Dar voi ce faceți?

Reprezentanții din conducerea Platformei “DA”, foști PPCD-ști, nu am nimic împotriva PPCD-ului, foști frontiști din anii 90 care strigau Ciumodan, Vogzal, Rosia, șamd. Și vreți voi acum să demonstrați? Vă supărați că după voi nu vor să vină oamenii în piață? Păi, nu vor să vină. Au înțeles unde duce-ți țara. Au înțeles că din urma voastră să Filat și lucru acesta e evident deja.

Apropo, nu întâmplător Platforma “DA” este protejată așa intens de poliție și de serviciul protecție și pază de stat, apropo la discuțiile care au loc în Primărie, inclusiv azi dimineață.

Astăzi dimineață din nou au fost discuții la Primărie cu cum vor fi protestele și vedem o poziție foarte clară a Ministerului Afacerilor Interne și a tuturor serviciilor subordonate lui Filat care încearcă să ia poziția celor de la “DA”.

Noi, am fost votați de peste 300 de mii de oameni, cetățenii ai Republicii Moldova, care nu vor să protesteze alături de frontiștii din anii 90. Nu vor. Se întreabă: Domnule Dodon, domnule Usatâi, da noi vrem să ne expunem împotriva acestei guvernări, noi am epuizat toate căile parlamentare. Partidul Socialiștilor bate în guvernarea asta, în oligarhi, jumătate de an de când stăm în parlament. De la tribunele parlamentului, proiecte de hotărâri șamd. Nu vor pe cale parlamentară, care este altă cale? Protestele, protestele pașnice. Și am spus fără drapele de partid. Doar nu tragem plapuma spre a socialiștilor, spre a lui Usatâi sau spre al nu știu cui. Scopul este, oligarhii trebuie să-i dăm jos.

De aceea reprezentanților de la platforma “DA”, lăsați ambițiile personale, psihozul lăsați-l într-o parte, mă uitam la… ochii de sticlă, gata strigă, băi, cei cu voi. Voi doar pledați pentru valori europene, democratice șamd. Unde-s valorile europene? Vă spunem: alegeți ori piața ori asta. Nu că noi peste tot o să fim. Unde o să fiți voi peste tot, aveți 300 de corturi și 30 de oameni în corturi. Pur și simplu vreți să mai puneți corturi ca alții să nu vină. Da atunci despre ce vorbim noi? Sau vreți să înlocuiți oligarhii aceștia să faceți un voi un regim totalitar, unde să fie cei doar care vor unirea cu România? Sau care e problema? Lăsați mesajele și luptele geopolitice acum. Pentru că dacă nu o să lăsați acest lucru, o să vă discreditați în fața oamenilor și o să ne fie mai greu împreună să obținem obiectivul de bază. Eliberarea statului captiv.

Acum în ceea ce ține de ziua de 27 septembrie. Duminică, 27 septembrie, la orele 12, trei coloane, 2 ale socialiștilor, una a lui Usatâi, se vor porni consecutiv. Coloanele socialiștilor de la Academia de Științe și de la  Memorialul Eternitate, Usatâi de la Circ. Fiecare coloană cu peste 10-15 mii de oameni. Ne vom porni spre centru Chișinăului. Astfel ca după masă, cred că asta o să fie orele 11-12-13, unu să fim în centru Chișinăului.  Aceste coloane se întâlni în centru Chișinăului, cel mai probabil în Piața Marii Adunări Naționale.

Vreau să menționez că Piața Marii Adunări Naționale pe data de 27 septembrie, conform tuturor normelor legale este bronată de Partidul Socialiștilor din Republica Moldova. Noi nu vrem confruntări, noi vrem proteste pașnice. Aceste acțiuni, aceste marșuri se vor finaliza cu instalarea corturilor. Unde vor fi instalate corturile? Vom vedea.

Noi ieri am depus cereri de instalare a corturilor și proteste nonstop începând cu primăria municipiului Chișinău, Guvernul, toate intrările din Guvernul Republicii Moldova, Piața Marii Adunări Naționale, Parlamentul, Președinția, Oficiul Președintelui Parlamentului, Ministerul Agriculturii, SIS-ul. În fața tuturor acestor instituții socialiștii au depus ieri solicitări la primărie pentru acțiuni nonstop.

Vreau să preîntâmpin încă odată și să vin cu un mesaj către colaboratorii organelor de forțe. Nu încercați, nu încercați să faceți jocul oligarhilor. Voi trebuie să stați la paza intereselor statului și noi vă stimăm pentru această. Așa și cum ați făcut-o și în anul 2009. Și apropo, ducă ce și-au bătut joc de voi. Eu vă amintesc de acest lucru. Nu faceți jocul oligarhilor în ceea ce ține de provocări, blocări șamd. Eu vă promit ca președintele de partid că protestele socialiștilor vor fi pașnice. Fără destabilizare, fără provocări. Vă promit că noi nu o să intrăm în conflicte cu alte manifestații, noi putem acest lucru să-l organizăm. Socialiștii au organizat peste 500 de acțiuni de protest în ultimii doi ani. Noi știm cum să organizăm. Și ați văzut, toate au fost foarte bine organizate. Nu au fost nici un fel de conflict.

Vin cu un mesaj către acei de la Ministerul Transporturilor, mai nou, liberal unde doar limba române este posibilă. Mare deștepți și acolo, foarte deștepți. Da asta e altă temă. Noi, o să înceapă ședințele parlamentului și o să zboare cu papucii înainte. Toți miniștri liberali, și nu numai liberali, o să vedeți lucru acesta, și acela cu tancu, să vedem. La dânsul Ghimpu e cu tancu, lui minte îi trebuie, dar nu o are, las să ducă să învețe în România. O să fugă încolo în câteva luni. O să fugă, o să fie refugiați în România și o să-i găsim și acolo, pe toți.

Dar la Ministerul Transporturilor a venit o circulară, la toate companiile de transport să nu transporte oameni duminică la Chișinău. Noi avem mesaje din vreo zece raioane. Iaca chiar acum, Orhei, Hâncești, Vulcănești, Ceadâr Lunga, Drochia, Bălți, Florești șamd. Transportul care deja a fost deja comandat, fost contractat, a fost achitate contractele, începe să refuze pentru că de la Ministerul Transporturilor a venit informație că o să fie suspendate licențele în caz dacă oamenii vor veni la Chișinău.

Eu vreau în primul rând să le spun celor de la Ministerul Transporturilor. Vreți să veniți la voi în Minister? Liberastul ista Chirinciuc, vrei să te luăm pe sus. Nu te juca cu focul. Iar transportatorilor cu un mesaj foarte clar. Nu vă temeți. Sunteți împreună cu noi, sunteți împreună cu poporul.

Chiar dacă o să încerce cineva să vă facă probleme, vă promit că noi problemele acestea o să le rezolvăm. Iar celor de la guvernare, dacă venim cu transportul cu autobusele, 30 mii de oameni din raioane, acestea sunt 600 de autobuse, dar dacă ne blocați cu autobusele o să venim cu transportul privat, dar aceasta sunt 6 mii de automobile în Chișinău duminică dimineață. Vă trebuie să blocăm complet întregul Chișinău. Pentru ce să facem lucru acesta? De aceia, stimați cetățeni, în primul rând mă adresez dumneavoastră, să nu vă fie frică, noi nu avem șanse atât de multe că să le irosim în zadar. Haideți împreună să ieșim, duminică la proteste. Corturi de acestea vor fi câteva sute. Noi suntem gata să instalăm o mie de corturi pentru tot Ștefan cel Mare, începând cu primăria și terminând cu SIS-ul. Poate acei de la SIS or să vreie în corturi. Cei care nu au dovedit să ne oprească o să-i fugărească de la lucru și au să vină la noi în corturi.

Primăria, poate primarului îi trebuie undeva, mai la dos, nu-i problemă. Noi suntem disponibil și suntem gata. Organizațional suntem cu totul gata. Absolut. Și oameni avem, și corturi avem. Să blocăm Ștefan cel Mare, vă spun, începând primăria și terminând cu Universitatea de Medicină. Nu încercați să ne provocați, noi nu vrem provocări. Noi vrem să protestăm pașnic, încă odată, fără lozinci geopolitice în interesul cetățenilor pentru a presa guvernarea să plece. Mai mult, nimic. Asta e ceea ce am vrut să vă spun. Dacă aveți întrebări sunt gata să răspund.

Vreți în corturi? Toți trei odată?

Jurnalist: [nedeslușit]

Igor Dodon: Domnișoară, la protestul din 6 septembrie au fost foarte mulți simpatizanți și membri ai Partidului Socialiștilor. Și am venit și cu un mesaj public atunci, dacă vă aduceți aminte, chiar o conferință de presă am avut aici. Toți doritorii să protesteze împotriva guvernării trebuie să o facă acest lucru. Indiferent de cine organizează aceste proteste.

De aceea, noi, de fapt, am motivat și am stimulat și am cedat și piața pentru aceste proteste. Atunci când noi ca partide politice fără drapele de partid, fără ideologie de partid, vrem să protestăm, este alogic ceea ce fac așa numiții lideri ai PD-ului. Nu ai PD-ului, c-am aproape. Platforma DA, PD, Filat, apropo eu i-am întrebat. Băieții noștri au întrebat ieri în discuțiile private. Băi, voi înțelegeți că faceți ca Ghimpu. Cum o făcut Ghimpu în Iunie, vă aduceți aminte.

Aceștia de la Platforma DA vroiau să protesteze, însă piața era bronată de socialiști și de liberali. Adică noi aveam primii dreptul și după noi Partidul Liberal și după aceea Platforma DA. Noi, eu le-am semnat, ei doar se adresau de fiecare dată cu rugăminte față de mine. Domnule Dodon, vă rugăm să ne cedați Piața că vrem să organizăm așa proteste. Și de fiecare dată, lui Năstase și la toți frontiștii aceștia. Băi băieți, societatea civilă dorește, noi nu suntem împotrivă, las să protesteze. Ce fac ei acum? Cum a făcut Ghimpu atunci care a adus 30 de autobuse în piață să care miliardele, el știa că vine la guvernare și a venit să-și ia dolea, cred că.

Fix așa vor să facă Platforma DA, în fața parlamentului. Au înțeles că noi venim cu sute de corturi și zeci de mii de oameni, hai să blocăm să nu vină alții. Pă stați puțin, dacă vă duceți la Parlamentu, duceți-vă la Parlament. Piața e bronată de socialiști, noi v-am cedat-o până pe 26 septembrie, plecați încolo. Ei spun că las să vină toți, dar pe scenă or să fie numai PPCD-știi foștii, numai frontiștii, Dodon și Usatâi, nu.

Păi stați puțin. Oameni vor ca noi să ieșim împreună, să venim cu unele solicitări, pentru că 30,40 de mii de oameni care au să fie comparativ cu Platforma DA, au să ne pună și sarcini nouă, fracțiunii parlamentare. Ei au să ceară de la noi ca deputați la prima ședința a parlamentului să facem 1,2,3,4,5. Ce pot să facă ei. Ei nu pot să face acest lucru. Și nu pot să atingă acest obiect. Uitați-vă ce fac ei, se joacă de-a mâța și șoarecele cu guvernarea și n-o să le reușească absolut nimic. Trebuie altfel să protesteze. Și altfel se poate de obținut rezultate și noi acest lucru l-am demonstrat.

Jurnalist: [nedeslușit]

Igor Dodon: Nu o să fie interesant. O să fie totul bine. Veniți și o să vedeți.

Jurnalist: [nedeslușit]

Igor Dodon: Vă promit că conflicte nu o fie. Vă promit că noi nu o să destabilizăm situația. Vă promit că noi o să protestăm pașnic, cu respectarea legislației, așa cum am făcut-o tot timpul.

Jurnalist: [nedeslușit]

Igor Dodon: Eu nu am informații că o să fie negocieri suplimentare noi însă tot timpul am fost deschiși pentru discuții cu cei care respectă ordinea publică, și încă odată vreau să vin cu un mesaj de susținere angajaților organelor care mențin ordinea publică. De care și-au bătut joc, apropo, această guvernare 6 ani. Marea majoritate sunt oameni profesioniști acolo. Marea majoritate trebuie susținuți și noi o să-i susținem în continuare.

Noi o să readucem, apropo, și toate facilitățile pe care le-au exclus Filat și Plahotniuc. Filat își bate joc de dânșii. De mare majoritate, și vreau să vă spun că 90% din efectiv este împotriva guvernării. Sunt vreo 2-3 nacialniși acolo, care umblă la Filat și docladâvaiu. Dar restul efectivul, credeți-mă nu-o să-i apere pe dânșii. Dar noi nici nu vrem să ajungem la situația aceasta.

Eu cred că sub presiunea presei, sub presiunea pozitivă a oamenilor, o să fie schimbări, și o să vedeți. Lucru acesta o să se întâmple în timpul cel mai apropiat. Inclusiv cu, eu v-am spus data trecută, noi avem trei etape. Haideți să le spunem foarte clar, pentru că mulți întreabă dar cum o să faceți, ce o să faceți, șamd.

Noi avem 3 etape foarte clare. Etapa finală la care trebuie să ajungem sunt alegeri parlamentare anticipate. Însă pentru a ajunge la alegeri parlamentare anticipate, avem 2 etape intermediare.

Prima etapă, este vorba de demisia conducătorilor mai multor instituții: Procuratura generală, de ce? Pentru că este instrument în mâna oligarhilor. Audiovizualului, de ce? Pentru că audiovizualul, vedeți ce face cu presa liberă. CEC-ul de ce? Comisia Electorală Centrală, Ciocan, a asigurat pe parcursul ultimilor ani ca aceste partide să câștige. Și noi știm că acolo sunt încălcări o mulțime, de aceea conducerea CEC-ului trebuie să zboare din funcție. ANRE-ul de ce? Uitați-vă ce fac cu tarifele și prețurile. Se joacă, ba le suspendează, ba încolo, ba încoace. Băi băieți v-am spus, ori veniți cu argumentare de ce le majorați ori anulați această majorare. Cel puțin aceste. CNA-ul, Chetraru, care vine în parlament și spune: Da eu știu că s-o furat. Și așa face o mimică. Băi, dacă ai știut, tu ce ai făcut 6 luni cât se fura sau 3 ani cât s-au furat?

Cel puțin aceste 5 instituții, cel puțin, trebuie să plece din funcții. Și eu sunt ferm convins că în următoarele luni vom reuși să obținem acest lucru. Pe de o parte fracțiunea socialiștilor, cea mai numeroasă, include în ordinea de zi, aceste subiecte, și am auzit că ieri și comuniștii sunt gata să ne susțină deja. Am auzit că liderii lor în sfârșit, încet, încet înțeleg ceea ce le-am propus noi încă la sfârșitul anului trecut.

Pe de altă parte au să fie oameni în piață care au să preseze. Asta este prima etapa.

Este a doua etapă, demisia guvernului și demisia președintelor. Două demisii care pot duce la alegeri anticipate. Eu cred că Timofti, dacă noi am să ducem 10 mii de oameni la Condrița sau în fața Președinției. Eu cred că o să se gândească bine dacă are sens sau nu să mai stea în această funcție. Guvernul, guvernul, ei acum au 51 de deputați în majoritate parlamentară. O să treacă o săptămână, maximum două și nu o să fie 51, o să fie mai puțini. Și aceasta o să fie premiză clară pentru ca să fie demisia guvernului. Mai mult ca atât noi avem 24 de deputați, acum ne mai trebuie două semnături pentru a iniția moțiune de cenzură pentru guvern. Și cel mai probabil la prima ședință a Parlamentului noi vom depune această moțiune, vom găsi aceste două semnături.

Dacă atingem acest obiectiv, al doilea, gata calea este deschisă pentru alegeri anticipate, la noi este foarte clar, știm cum, știm legislația, avem fracțiune parlamentară care de pe tribuna parlamentului poate introduce în ordinea de zi revendicările manifestanților din piață. Planul este foarte clar. Și aici nu avem ce ascunde.

Jurnalist: [nedeslușit]

Igor Dodon:  Asta să-i întrebați deja pe cei de la Ministerul de Interne.

Jurnalist: Ați anunțat că protestatari vor rămâne în regim nonstop?

Igor Dodon: Da

Jurnalist: [nedeslușit]

Igor Dodon: Voi vreți 30 de mii să rămână?

Jurnalist: [nedeslușit]

Igor Dodon: Vor rămâne sute de persoane la prima etapă. Însă dat fiind faptul că din raioane, din teritoriu vin solicitări foarte multe a persoanelor care vor să rămână în corturi. Nu exclud că în prima zi vor fi o mie, două mii de persoane care vor rămâne în corturi. Vă promit că permanent, nu mai puțin, nu mai puțin de 300-400-500 de persoane minimum vor fi tot timpul în corturi. Nu mai puțin. Nu 30-40 cât este acolo. Va fi necesar, sau nu să venim de 90 mii în piață, aceasta nu va fi o problemă, avem infrastructură partiinică și noi și noi și colegii de la "Partidul Nostru" destul de dezvoltată, suntem prezenți în toate raioanele în toate satele. Chiar membrii de partid las să vină, este suficient ca să fim masiv. Însă sunt și oameni fără apartenență politică care vor să vină și vor veni. În ceea ce ține de întreținere aici tot nu avem probleme, rugăminți și doritori să vină să facă mâncare și să vină cu unele donații sunt o mulțime acolo.

Jurnalist: [nedeslușit]

Igor Dodon: Toate vor fi de un fel. Nu vor fi mai cu VIP sau cu mai puțin VIP. Toate vor fi c-am de aceeași, acelaș format. Da planific să rămân în piață alături de protestatari. Voi fi nonstop sau nu, vedem pentru că mai am și 3 copilași acasă și trebuie din când în când să fiu și acasă. Dar vom fi împreună. Și deputații apropo, deputații noștri nonstop vom face așa un grafic, ca să fie nonstop, cel puțin 3-4-5 deputați pe loc, alături de protestatari.

Jurnalist: [nedeslușit]

Igor Dodon: Eu vă propun să veniți la Academia de Științe și la Memorial și să mergeți împreună cu noi. Nu este așa departe. Timpul o să fie bun. Nu o să fie cald. Ploi din câte am văzut tot nu o să fie. Așa că veniți împreună și o mergem împreună.

Vă mulțumesc și o zi bună.


Citate Video