Urmărește canalele noastre de Telegram pentru a afla despre începutul evenimentelor transmise live în România și Republica Moldova

Traian Băsescu: Sincer n-am crezut că după ce îmi termin mandatul de președinte al României mă voi mai înscrie într-un partid. Viața însă mă obligă s-o fac și am câteva motive pentru acest lucru.

Primul și cel mai important motiv este legat de ceeace se întâmplă începând cu data de 22 decembrie 2014.

O campanie furibundă de denigrare a celor două mandate pe care le-am avut la Cotroceni, negare a transformărilor prin care a trecut țara noastră în acest interval de 10 ani, transformări extrem de importante care au consolidat statul de drept, și de semenea efortul uriaș pe care îl depun trusturi mass-media, dar spre surprinderea mea și instituții ale statului pe care le-am consolidat în timpul mandatelor, pentru discreditarea mea personală.
De aceea, singura soluție pe care o am este să revin în viața politică, să-mi apăr și cele două mandate și să mă apăr și pe mine în fața valului de denigrare.

Mai mult decât atât, un al doilea motiv este legat de viziune.
Am constatat în aceste 11 luni de la terminarea mandatului ca viziunii și efortului de consolidare a instituțiilor statului trebuia să-i mai adaug ceva și n-am făcut-o. O voi face acum, ca om politic de opoziție.

Și anume, respectul pentru drepturile omului. Întotdeauna în cei zece ani am vorbit despre nevoia de consolidare a instituțiilor, despre nevoia de a avea instituții puternice, despre nevoia de a fărâma, pur și simplu rețelele de corupție sau de a duce în fața justiției oameni corupți.

Dar niciodată n-am vorbit consistent ca în paralel cu dezvoltarea instituțiilor trebuie dezvoltată responsabilitatea pentru drepturile omului.
Omul, și când este vinovat, are dreptul la ancheta corectă și la un proces corect.
Nu un proces determinat de campanii mass-media după care să ia magistrații și să ia decizii împotriva vieții unui om, împotriva libertății unui om.
Apărarea drepturilor omului va fi un obiectiv al meu, pentru conștientizarea populației asupra nevoii respectării drepturilor omului, în același timp pentru conștientizarea instituțiilor, că drepturile omului, experiența CEDO pe care suntem obligația s-o respectăm, s-o adoptăm și în comportament și în legislație, sunt lucruri care nu sunt facultative într-un stat de drept.

În sfârșit, ultimul argument pe care îl aduc gestului de astăzi și vreau să înțelegeți că cele ce am spus nu reprezintă un program politic, programul politic îl va adopta partidul și-l vom prezenta la Congres, chiar propriile mele pățanii din aceste 11 luni când am văzut o hăituire despre care am crezul că nu mai este posibilă după cei 10 ani de mandat pe care i-am avut. Am crezut că instituțiile au înțeles că sunt limite, dar se pare că nu. Se pare că abia au așteptat eliberarea locului de la Cotroceni pentru a reveni la vechile năravuri, să fie folosite ca instrumente de prigoană a politicienilor incomozi.

Vă garantez că voi rămâne un politician extrem de incomod, fără să vreau război, dar niciodată nimeni nu o să-mi închid gura. Tactica asta s-a mai aplicat și înainte de a ajunge președinte, văd că imediat ce mi-am terminat mandatul de președinte a fost reînviată, ceea ce înseamnă că am avut dreptate atunci când am spus că nu am înfrânt sistemul, doar l-am îngenuchiat. Imediat ce am plecat s-a ridicat din nou în picioare și sistemul trebuie să înțeleagă că democrația nu e facultativă, că oamenii nu pot fi hărțuiți atunci când vrea un șef de instituție.

Și acesta este un alt motiv, pentru că am trăit pe pielea mea și trăiesc pe pielea mea eficiența extraordinară pe care am dat-o instituțiilor, dar cărora nu le-am spus și n-am avut în vedere că vor trece la încălcarea brutală a drepturilor omului și că se vor lăsa utilizate ca instrumente de hărțuire.
Acestea sunt câteva motive care m-au adus din nou în viață în viața politică.

Neputând să las o moșternire PDL-istă, o să las o Mișcare Populară!

Citate Video