Urmărește canalele noastre de Telegram pentru a afla despre începutul evenimentelor transmise live în România și Republica Moldova

Andrian Candu: Bună ziua. A avut loc prima ședință, mai mult de organizare aș spune, deși s-a întins mai mult, datorită faptului că totuși oamenii au vrut să se exprime și ce ține de contiținutul, sau substanța subiectelor. S-a stabillit că grupul de lucru va avea, va fi prezidat prin copreședinție de conducerea comisiei juridice și de societatea civilă. Există și un stabilit secretariat a grupului de lucru prin Ministerul Justiției. Cel mai probabil, următoarea ședință va fi spre sfârșitul săptămânii, sau în ziua de luni. Dar în așa fel încât să-și dedice întreaga zi grupul de lucru pentru a munci. Agenda foarte încărcată. Termenii foarte restrânși. Iată de ce, grupul de lucru este chemat să muncească zi de zi, în așa fel încât până la sfârșitul lunii noiembrie, începutul lunii decembrie, să revină cu cele mai bune propuneri în Legislativ.
Discuții interesante. Foarte multe opinii. Chiar și în contradictoriu. Ceea e până la urmă chiar nu e rău, deoarece doar în contradicție se pot găsi și cele mai bune soluții. Sper foarte mult ca acest grup de lucru care astăzi a început să se organizeze mult mai bine să aibă rezultatele și să fie atât de productiv precum ne dorim noi. Cert este că deși avem instituții și avem proceduri, ceva nu funcționează. Iată de ce grupul de lucru este menit să treacă printr-o evaluare rapidă a tuturor agenților de luptă împotriva corupției și să vină cu cele mai bune soluții pentru a reseta întregul sistem.

Jurnalist: De la ce se va începe?

Andrian Candu:
La următoarea ședință se va trece în revistă, se va trece prin toate instituțiile care sunt: CNI, CNA, Procuratura Anticorupție, inclusiv ideile legate de formarea instanțelor de judecată specializate. Curtea Supremă de Justiție și Consiliul Superior al Magistraturii vor veni și cu propuneri... și cu date în privința câte dosare sunt legate de corupție, cum se examinează, care este stadiul lor, deoarece într-o oarecare măsură justiția a fost blamată în ultimul timă că sunt mai multe, sunt la vreo 300 de dosare trimise de exemplu de Procuratură care sunt în examinare și merg foarte greu. Iată de ce Justiția vrea să răspundă unei astfel de acuzări. La următoarea ședință se va trece efectiv pe fiecare instituție și pe fiecare procedură în așa fel încât să se vadă în general care este situația, ca ulterior deja pe fiecare instituție competențe, ce nu funcționează ca să se identifice clar. Cam ăstea fiind, pentru prima ședință sper foarte mult că acest grup de lucru va avea rezultate pe care noi le așteptăm. Bineînțeles sunt și chestiuni pe care deja Parlamentul trebuie să le facă în timp cel mai apropiat și aici mă refer la legea... noua lege cu privire la Procuratură, care deja se află în lectura a II-a și după cum ne-a informat și Președintele Comisiei Juridice, în următoarele 2 săptămâni deja se va... va fi pe agenda Plenului.

Jurnalist: Credeți că veți acumula număr necesar de voturi pentru că în prima lectură s-a votat cam cu scârț?

Andrian Candu: Da, sunt sigur că se vor găsi cele, cel puțin 51 de voturi ca să fie votată legea. De altfel, deja de fapt sunt și mesaje și declarații și din partea unor lideri de opoziție că avem nevoie de schimbare, că avem nevoie de reformă și sper foarte mult că pe lângă cele 3 partide din coaliție, și opoziția parlamentară va vota pentru ceea ce este atât de bun pentru țară.

Jurnalist: Dar mai exact, la care opoziție vă referiți PCRM-ul, PSRM-ul?

Andrian Candu: Și Partidul Socialiștilor și Partidul Comuniștilor au propus mai multe amendamente care se examinează în Comisia Juridică și sper foarte mult că luând considerare dezbaterile pe platforma Comisei Juridice, să se găsească soluții și în așa fel încât și ei să susțină proiectul de lege.

Jurnalist: De ce vă întrebam, pentru că socialiștii au anunțat că în ziua de joi vor bloca toate ieșirile și intrările din Plenul Legiuitor, astfel încât nici un deputat sau membru al Cabinetului de miniștri care va fi prezent la ședință să nu poată ieși până când nu vor fi realizate revendicările lor.

Andrian Candu: Toate... să zic eu toate solicitările opoziției trebuie să-și găsească drumul său democratic. Există inițiative legislative. Ele trebuie examinate, dezbătute. Iar tot ceea ce ține de blocarea instituțională sau încălcarea legii trebuie să fie pedepsit conform legii.
Vă mulțumesc frumos. O zi bună. Succes.