Urmărește canalele noastre de Telegram pentru a afla despre începutul evenimentelor transmise live în România și Republica Moldova

Vlad Filat: Să-mi spuneți când sunteți pregătiți.
Gata, da?

Bună ziua tuturor. Să fiu sincer, eram pregătit pentru un asemenea scenariu. De mai demult timp se vorbea prin oraș, cum se pregătește și cum se va veni pe o manieră triumfalistă: pe de o parte: cu Usatîi în fața Parlamentului și pe de altă parte, cu acest demers al procurorului general privind scoaterea imunității mele din calitate de deputat. Doar că din punctul meu de vedere acest show a fost prea scump și prea mult gândit. Era mult mai simplu să vină într-o manieră profesionistă și una în care să se încerce ca toate problemele țării acumulate pe parcursul timpului să fie puse într-o manieră absolut banditească în cârca unei singure persoane.

Este adevărat că pe parcursul activiții mele am făcut foarte multe greșeli. Îmi asum îndeplinitătate toată responsabilitatea politică, doar că sunt pe de o parte în cunoștință de cauză, pe de altă parte... de fapt pot să spun tot ce știe toată lumea: sistemul din Republica Moldova este putred și din simplul motiv că este controlat de o singură persoană. Și această persoană este nu altcineva decât Plahotniuc, care încearcă prin falsul zilei de astăzi, forțând pe acest Shor să semneze o depoziție, să se eschiveze de la responsabilitate. Eu până în ultimul moment am crezut că se poate. Oamenii sigur vor dreptate. Oamenii vor ca acei care sunt vinoneți să plătească. Dar oamenii au nevoie de o țară. De o țară în care sunt instituții. Instituții funcționale și care acționează în virtutea normelor grave, nu a interesului persoanelor, sau a unei singure persoane. Sunt grave, grave probleme în întreg sistemul bancar. Sunt grave probleme în sistemul energetic. În comerț. Deoarece... și aici sunt nevoit să accept că instituțiile statului sunt acapărate. Am spus în debutul ședinței de astăzi, ca replică dată domnului Voronin, care a fost și el folosit în felul în care folosește Plahotniuc la nevoie, că eu nu am nevoie de imunitate Parlamentară.

Se va face procedura respectivă. Mesajul meu către colegii care sunt în comisia, să voteze pentru scoaterea acestei imunități, pentru ca să nu se creadă că doresc să mă eschivez de la responsabilitate. Desigur o să... în calitate de cetățean... o să contribui la mersul anchetei și voi încerca în speranța că va fi un proces echitabil și corect, dacă pot să sper că acest lucru este posibil în țara noastră deocamdată, să-mi demonstrez nevinovăția. Dar încă un lucru sper foarte mult: că jerva care se aduce astăzi pe altar, și o accept, va duce dar de această dată, va aduce la destrămarea acestui sistem odios care duce la putrefacție țara în care trăim noi. Dacă până odinoară spuneam că alegerile anticipate pentru Republica Moldova sunt unele nedorite, acum pot să vă spun cu certitudine că oamenii trebuie să aleagă. Oamenii trebuie să aleagă dintre aceea ce este și ceea ce-și doresc ei, în speranța mare, spun lucrul acesta, că vor avea posibiltitatea să-și poată exprima opțiunea de vot.
Mă adresez pe această ocazie, cu toate că am dreptul și în Ședința de Plen să vorbesc. Mă adresez către cetățenii Republicii Moldova, și mă adresez în mod special către membrii Partidului Liberal Democrat din Moldova. Ca și partid am fost ținta permanentă a loviturilor. Nu s-a dorit niciodată ca în Republica Moldova să existe un partid serios, un partid consolidat, care să promoveze valori și să aducă țara într-o direcție clară. În momentul în care am obținut acest lucru, a apărut speranța și aici recunosc că cel mai tare de ceea ce-mi pare mie rău că această speranță s-a născut în 2009 și în mare parte căreia i-am dat noi viața și la care am participat personal, a fost pierdută. În mare parte și aici trebuie să spun.

Vă rog să rămâneți uniți. Este domnul prim-ministru Valeriu Streleț care are și determinarea, are și înțelegerea lucrurilor și cu siguranță va avea capacitatea cu alți colegi să conducă partidul. Și fiți solidar cu cei care cer dreptate în această țară. Și țineți minte, mă adresez acum la toți cetățenii. Și mă adresez și la cei care în servesc pe Plahotniuc. Fie că este vorba de Procuratura Generală, fie că este vorba de Centrul Național Anticorupție, fie că este vorba de presa, în proprietatea lui, nu contează. Mă refer la toți. Pentru mine lucrul ăsta contează mult, dar mai puțin decât pentru fiecare dintre voi. Atât timp, cât Plahotniuc va mai fi într-un fel sau altul prezent în viața publică din Republica Moldova, țara asta nu are viitor. Și vă spun lucrul ăsta nu din semn de răzbunare, dar cunoștință de cauză. Eu am fost mult prea răbdător, mult prea tolerant și din păcate am ajuns până într-aici. Iar când vorbesc de Plahotniuc, vă rog frumos să nu vă gândiți doar la persoana dânsului. Fiindcă el fără caracatița care o conduce - nu reprezintă nimic. Mă refer la ceea ce se întâmplă în Procuratură, mă refer la acest partid care de fapt el în conduce și îmi pare rău de domnul Lupu care este un om cumsecade până la urmă, dar este pus în situația care pus. Mă refer la umblatul prin țară cu cumpăratul și alegerile Parlamentare care sunt inevitabile, cu înțelegerile prealabile cu Usatîi, eventual cu Voronin și nu exclud, aici vă rog să aveți în vedere cu rușii, pentru ca să organizezi alegeri și în urma alegerilor să se schimbe și parcursul țării, fiindcă el în Europa nu are cum să supraviețuiască.

Aceste alegeri, dacă urmează să fie, urmează să fie libere. Ele urmează să fie fără presiunea mediatică, a presei aservite dânsului, fără presiunea CNA-ului asupra concurenților electora și a alegătorilor, fără coruperea cetățenilor în proporție deosebit de mare. Spuneam eu, am deja calea mea, o să-mi fac dreptate. Iar voi cetățeni ai Republicii Moldova, tot nu aveți de ales. Pentru că fiecare își pierde libertatea în felul său. Voi luptați pentru libertatea voastră de cetățeni, pentru demnitatea voastră de cetățeni și nu vă dați duși de acest show mediatic, care are obiectiv să... accentele să le schimbe. Luptați pentru viitorul vostru și pentru viitorul copiilor noștri.

Și iertați-mă că eu nu am reușit să fac mai mult.
Cu toate că mi-am dorit atât de mult.

Vă mulțumesc.