Urmărește canalele noastre de Telegram pentru a afla despre începutul evenimentelor transmise live în România și Republica Moldova

Valeriu Streleț: Bună ziua. După cum și era de așteptat, conform estimărilor le făcusem eu, s-a declanșat o adevărată campanie, un atac masiv, bine regizat împotriva Guvernului. Astăzi am ascultat cu atenție declarațiile și ale tovarășului Voronin, și ale tovarășului Dodon. Și înțeleg că scopul lor principal este prin atitudini, prin injurii, prin atacuri la persoană, prin alte strategii care au fost recomandate și aprobate din alt centru de comandă să creeze o atmosferă de haos, să creeze o atmosferă de debandadă în Republica Moldova acum în prag de iarnă. Dar de fapt scopul lor principal este ca prin aceste acțiuni, prin denigrarea imaginii Guvernului care într-o perioadă scurtă de timp de când a fost investit, a făcut tot posibilul pentru de a debloca o serie de procese care visează sectorul bancar, care vizează stabilitatea plăților sociale, care vizează sectorul energetic. Multe alte acțiuni pe care nici Dodon, nici Voronin, în perioada cât au fost la putere, nu ar fi reușit să le facă într-o asemenea perioadă. Și scopul lor principal după cum spuneam este deturnarea Republicii Moldova de la vectorul său strategic, de la vectorul de integrare europeană. Totul este simplu, totul este banal de simplu. Prin aceste atacuri se încearcă să se pună în practică ceea ce au tins ei demult.

Câteva zile în urmă am inițiat procedura perfect legală de demisia șefului CNA și am subliniat că ar putea urma și o serie de alte remanieri care vizează oficialii din Guvern, inclusiv și miniștrii care fac antireforme, dar nu reforme, protejând interesele partidelor, dar nu a cetățenilor. Ieri am vorbit și despre concesionarea Aeroportului subliniind unele aspecte care chiar ne dau temei să credem că statul ar trebui să reia din nou administrarea acestui important obiectiv strategic. Presupuneam că va urma o reacție. Și ea nu a întârziat să apară. Și tactica îmi este deja cunoscută. Credeți-mă, am deja mai bine de 6 ani de când sunt în politică și sunt în aceste alianțe pro-europene. Imediat cum sunt atinse niște interese mai sensibile ale păpușarului, imediat sunt scoși la rampă sculele... sau sunt scoase la rampă sculele. În cazul meu, ce mă surprinde, constat tratează situația ca foarte serioasă, din motiv că e scos la rampă, pe toți trei odată. Și pe Voronin, și pe Usatîi, și pe Dodon. Și să înțelegem că de fapt astăzi Șor este ținut la Aeroportul Internațional Chișinău doar pentru fațade, interesele reale nu sunt deja a lui Șor, fiindcă ăsta nu știu dacă mai are perspectivă în general, în Republica Moldova. Făcând abstracție de minciunile și injuriile care au fost [...] Aș vrea să declar că împotriva Republicii Moldova, se urzește un complet. Eu am vorbit joi seara despre o posibilă încregătură de interese, care s-ar putea contura în Parlamentul Republicii Moldova pentru a aduna voturile necesare de demisie a unui Guvern pro-european. Personal tratez declarațiile de astăzi, nu ca un simplu bluf a acestor persoane, cum de regulă s-au comportat și tratez declarațiile de astăzi cu multă seriozitate și cu multă îngrijorare. În special în contextul discuțiilor recente care le-am avut cu mai mulți actori internaționali relevanți, care chiar cunosc situația de la noi și care chiar cunosc și știu cine și cum trage sforile.

Și în cazul declarațiilor de astăzi, ele nu sunt doar declarațiile unui bătrân politician care uneori mai pierde firul gândurilor și nu sunt doar niște elemente de bravadă bădărănească, așa cum i s-au scris instrucțiunile pe care le practică Dodon. În spatele acestor declarații, se ascund cu adevărat niște intenții serioase care chiar pot fi puse în practică. Și maniera și sincronizarea cum au fost făcute aceste declarații, mă fac să cred că jocurile în mare măsură sunt făcute și că urmează în Parlamentul Republicii Moldova doar actul final - votul secret, subliniez - secret, pentru demisia unui Guvern Pro-European. Sunt sigur că așa se va proceda. Fiindcă la noi, e ca la noi. Când în lege scrie că se votează prin vot secret - se votează prin vot deschis, dar când în lege scrie că se votează prin vot deschis - se va proceda la vot secret. Fiindcă adevărații protagoniști ai acestui penibil și perfid scenariu sunt sigur că nu vor îndrăzni să-și arate fețele lor reale. Subliniez: mie nu-mi este frică de intimidări, șantaj, amenințări.

Companie pe care am fondat-o mai bine de 15 ani în urmă, a activitat, activează și va activa perfect legal. Această companie nu are coparticipări în capitalul social sau în acționariatul oricăror altor companii. Toate veniturile și interesele le-am declarat în strictă conformitate cu legea. Nu am absolut nimic de ascuns. Spre deosebire de tovarășul Bidon, care din câte cunoaștem - a apărut ca din senin în ultima vreme: și un palat suptuos, și se mai spune prin târg că este și proprietar a anumitor unor altor imobile, și că deține și alte afaceri pe care nu le-a declarat spre deosebire de mine, care am declarat tot ce am. Domnul... de fapt nu domnul, Igoriok, va fi acționat în instanță în cel mai apropiat timp pentru calomnii și defaimare publică. Fiindcă s-a deprins că odată ce sponsorii din spate îi sugerează și îi dau instrucții, ca anume prin bădărănism, prin injurii, prin insultă câștigi cumva simpatia publicului din Moldova, care mă rog - nu este nici el tot timpul foarte relevat, o să-i demonstrez că aceasta costă. Și costă anumite penalități.

Asta a fost declarația mea.

Mulțumesc pentru atenție și pentru operativitatea cu care ați venit astăzi la acest briefing.

Mersi.

Citate Video