Urmărește canalele noastre de Telegram pentru a afla despre începutul evenimentelor transmise live în România și Republica Moldova

Tudor Deliu: Să încep? Recent am fost numit a Biroului Permanent al Parlamentului. Respectiv astăzi am asistat la ședința Biroului Permanent. Vreau să vă zic că au fost niște discuții destul de constructive unde membrii Biroului Permanent au decis ce subiecte vor fi incluse pe ordinea de zi în ciclul bisăptămânal. A fost și o propunere care a venit din partea fracțiunii noastre a Partidului Liberal Democrat din Moldova, ca să organizăm o ședință specială în Parlament unde să discutăm acele demersuri care au fost adresate de către Platforma Civică „Demnitate și Adevăr”. În urma discuțiilor s-a convenit, deci încă o dată zic: a fost o discuție destul de constructivă. S-a convenit ca fracțiunea noastră va veni în timpul apropiat cu un demers care să argumenteze juridic această procedură, deoarece regulamentul Parlamentului și alte acte nu prevăd o atare ședință cu implicarea unor sau altor cetățeni. Sper că în timpul apropiat vom venit cu argumentări juridice și vom cere Biroului Permanent ca să putem să avem o atare ședință, unde să discutăm... eu nu mă refer doar la demersuri, ci să discutăm ceea ce cetățenii Republicii Moldova vociferează azi nu doar în Piață, ci și întreaga țară.

Jurnalist:
Domnule Deliu, o întrebare. Platforma DA protestează de ceva timp. De ce acuma ați venit cu aceste solicitări?

Tudor Deliu:
Deci, nu am venit acum cu această solicitare. Mie îmi pare rău că de abia am auzit, dar nici nu am văzut că începând cu 1 septembrie și ulterior pe parcursul a mai multor săptămâni în Parlament au parvenit 3 demersuri de la Platforma Civică, care cu părere de rău, nu au fost repartizate deputaților ca să facă cunoștință cu ele. Astăzi domnul președinte al Parlamentului, domnul Andrian Candu ne-a adus la cunoștință că întradevăr sunt aceste demersuri. Aceste demersuri sunt adresate două pe numele pe președintele Parlamentului, iar una în adresa Parlamentului. Respectiv, dacă e în adresa Parlamentului, sunt și eu deputat în acest Parlament și aș vrea și eu să cunosc ce se cere prin acest demers. Deci eu consider că nu e nimic resperietor la aceasta dacă noi, cei care poporul ne-au încredințat votul ca să reprezintăm pe dânșii în organul suprem al țării, noi trebuie să discută ceea ce vrea poporul.

Jurnalist:
Domnul Candu acum câteva minute spunea că ar trebui întradevăr să veniți cu această propunere de discutarea solicitărilor, mai ales că una din solicitări este și demiterea Guvernului. Sunteți gata să discutați inclusiv această revendicare?

Tudor Deliu:
Eu încă o dată repet: noi suntem obligați să discutăm toate revendicările pe care le cer cetățenii Republicii Moldova. Eu nu am nominalizez aici instituții, persoane. Zic că trebuie încă o dată să auzim vocea poporului.

Jurnalist:
[nedeslușibil]

Tudor Deliu:
Deci vă rog dacă nu intrați în esența celor ce ce scriu, sau celor spuneți, întrebați înainte de a scrie sau a spus. Curtea Constituțională nu a respins sesizarea. Este o greșeală care a apărut deacuma în presă. Noi prin acea sesizare, în punctul 1, am cerut suspendarea actului... mă refer la Hotărârea Parlamentului până la soluționarea cauzei în fond. Aceasta presupune că pănâ a se expune asupra sesizării, noi am cerut să fie suspendată Hotărârea Parlamentului. Și conform codului jurisdicției Constituționale, respectiv lege cu privire la Curtea Constituțională, Curtea Constituțională trebuia să se expună a doua zi lucrătoare după depunerea sesizării. Deci vă rog încă o dată nu încurcați sesizarea în întregime și cu solicitarea de suspendare. Astăzi am auzit, personal nu am făcut cunoștință și nu am citit, că Curtea s-a expus asupra solicitării noastre de suspendare a actului sau a Hotărârii Parlamentului, dar nu s-a expus asupra întregii sesizări. Pentru a se expune, Curtea Constituțională are timp și vom fi invitați și noi și Dumneavoastră și vom vedea atunci care este Hotărârea Curții Constituționale.

Jurnalist:
Domnul Candu spunea acum câteva minute, a sugerat de fapt probabil domnului Streleț că ar trebui să se abțină, să se rețină de la declarații războinice care vizează schimbarea miniștrilor. Cum comentați această declarație?

Tudor Deliu:
Eu nu știu cât de războinice sau... așa destul de usturătoare pentru unii. Eu știu una, că noi am încredințat primului-ministru prin votul Alianție pentru Integrare Europeană să conducă un guvern și să realizeze programul de guvernare. Atunci când primul-ministru consideră că unii membrii Guvernului nu-și exercită funcțiile sale sau atribuțiile sale în implementarea programului de Guvernare, el poate cere acest lucru. E de datoria partidelor politice care și-au delegat persoanele în Guvern, să analizeze și să decidă înlocuirea acestor persoane. Fiindcă nu putem noi să legăm mâinile unui prim-ministru în realizarea programului de guvernare.
Cu plăcere.