Urmărește canalele noastre de Telegram pentru a afla despre începutul evenimentelor transmise live în România și Republica Moldova

Iurie Leancă: Poftiți.

Jurnalist: Ce ați discutat. Ce ați decis.

Iurie Leancă: Așa după cum am anunțat și ieri, am convocat ședința biroului Partidului Popular European din Moldova și am avut pe agenda un singur subiect: moțiunea de cenzură înaintată de un grup de deputați și atitudinea pe care o vor lua deputații PPEM mâine în cadrul dezbaterii acestei cenzuri. Votul a fost unanim a membrilor biroului politic. Că cei trei deputați, deocamdată suntem 3, nu vom susține această moțiune. Dar totuși trebuie să explic puțin mai mult decât pur și simplu acest răspuns că nu vom susține.

Noi pe de o parte pornim de la înțelegere că acest guvern, în mod special în frunte cu premierul Streleț este unul discredidat, unul care nu doar că nu a reușit să facă față problemelor sistemice-cronice cu care se confruntă Republica Moldova, societatea, cetățenii din Republica Moldova. Care din păcate iau amploare, și problema economică - nu am văzut nici un plan anticriză și în sistemul financiar și în relația noastră cu partenerii din afară se adâncește această autoizolare și nu ne referim doar la sprijinul financiar care ne lipsește. Ne referim și la lipsa unui dialog plenar politic. Ieri chiar am și invocat faptul că Kosovo o țară în situația poate mult mai complicată decât noi a reușit să semneze acordul de asociere și stabilizat care prevedere perspectivă clar europeană, iar noi în loc să construim ceva în acest an, iată noi tot coborâm în bezdnă acest Guvern și guvernarea par ansamblu nu a putut să vină cu soluții. Pe acest motiv pornind de la ideea că nu avem nici un motiv să susținem acest Guvern și acest prim-ministru, și vreau să cred că domnul Streleț înțelege că nu face față. Ideal ar fi să-și dea dânsul demisia personal. Dar în același timp, noi pornim de la faptul că nu există alternativă cursului european a Republicii Moldova. Noi într-un fel considerăm că suntem și un fel de garant al îndeplinirii a acordului de asociere. Pornind de la ideea că nu vom face jocul acestor partide care au inițiat moțiunea de cenzură, fiindcă îmi pot permite să pun la mare îndoială interesul lor de a face bine prin această moțiune. Sunt convins că obiectivul este doar să destabilizeze în continuare situația din Republica Moldova. Deci pe acest motiv, noi nu vom susține. Cântârind la rece toate argumentele pro și contra, am constatat că totuși este mai bine să ne abținem de la acest vot mâine în cadrul dezbaterilor.

Și eu vă mulțumesc. Vă mulțumesc că ați venit și că ne-ați așteptat. Mai treceți pe la noi și cu alte ocazii. O zi bună.