Urmărește canalele noastre de Telegram pentru a afla despre începutul evenimentelor transmise live în România și Republica Moldova

Președintele Parlamentului European, domnul Martin Schulz: „Doamnelor și domnilor, vă mulțumesc!

În ceea ce privește discuția pe care am purtat-o cu domnul Președinte Iohannis aș dori, în primul rând, să-i urez oficial bun venit, aici, încă o dată. Pentru noi este o zi extrem de bucuroasă astăzi. Am discutat cu domnul Președinte ordinea de zi a Consiliului de astăzi,  ne-am referit la tematica refugiaților și am avut aici un consens destul de evident. Am discutat despre reformele care mai sunt necesare în Uniunea Europeană în următorii ani și am discutat și despre dezbaterea pe care, probabil, o vom avea în ceea ce privește propunerile pe care le va face Marea Britanie și dorințele pe care le va exprima Premierul David Cameron.

În ceea ce privește această colaborare, aș vrea să spun, în primul rând că, în legătură cu Turcia, am discutat și despre situația refugiaților din Turcia chiar și despre faptul că este nevoie să găsim o soluție și ajutor pe care să le aducem chiar la fața locului, în Turcia. Sperăm, bineînțeles, la o rezolvare pașnică a conflictului din Siria, nu putem să lăsăm lucrurile să meargă așa cum sunt acum, iar în ceea ce privește țările vecine – Iordania, Libanul și Turcia – ele au cu toate nevoia noastră. Și, în ultimul rând, aș vrea să vă spun, de asemenea, și că am avut deosebitul privilegiu de a discuta, pentru prima dată, cu Președintele unui stat, o oră întreagă în limba germană.”
 
Președintele României, domnul Klaus Iohannis: „Domnule Președinte Schulz, în primul rând mulțumesc pentru discuția de astăzi și mai ales pentru primirea călduroasă. Este pentru mine o bucurie și o plăcere să fiu aici, la Parlamentul European.
 
Pentru mine este prima vizită de lucru la Parlamentul European, prima întâlnire de acest fel cu Președintele Parlamentului European, chiar dacă, evident, ne-am întâlnit de multe ori, cu alte ocazii.
 
Am apreciat rolul deosebit de pozitiv și constructiv al domnului Președinte, personal, în foarte multe chestiuni și dosare complicate pentru Uniunea Europeană și am aprofundat câteva din aceste chestiuni.
 
Nu vreau să repet ce a spus domnul Președinte, vreau doar să detaliez un pic două chestiuni pe care le-am abordat: chestiunea migrației și chestiunea libertății de mișcare a forței de muncă. În chestiunea migrației am fost de acord că problema trebuie tratată în integralitate, nu pe părți. Trebuie să mergem în această abordare la sursă, trebuie să tratăm problema acolo unde apare și să colaborăm cu țările de unde vin refugiații.
 
Evident că în acest complex de întrebări am ajuns și la tematica țărilor de tranzit, de exemplu, Turcia, cu care trebuie să colaborăm pentru a avea un control mai bun asupra mișcării refugiaților. Am atins, evident, chestiunea siguranței și asigurării frontierelor exterioare ale Uniunii Europene și, în acest context, bineînțeles ca a venit vorba și de spațiul Schengen. M-am bucurat să constat că și opinia domnului Președinte este că spațiul Schengen este demn de a fi păstrat și că locul României este în interiorul spațiului Schengen.
 
În ceea ce privește libertatea de mișcare a forței de muncă avem același punct de vedere: această chestiune în niciun caz nu poate fi pusă sub semnul întrebării, este o valoare câștigată, care trebuie păstrată. Vă mulțumesc!