Urmărește canalele noastre de Telegram pentru a afla despre începutul evenimentelor transmise live în România și Republica Moldova

Mihai Ghimpu: Păi ce să se decidă. În primul rând vreau să vă spun că mă bucur că cei care ne-am întrunit - au rămas pe pozițiile vechi, fiindcă sunt semnatari ai Alianței, a acordului de constituire a AIE3. Toți sunt pentru continuarea cursului european. Toți sunt pentru ca cât mai repede să ajungem la o înțelegere să formăm un Guvern, fiindcă se apropie luna noiembrie. În noiembrie trebuie să revină Fondul Monetar. Și fără un Guvern - nu vor veni. Rămâne să așteptăm să treacă ziua de duminică în care se vor întruni Liberal Democrații într-o ședință, am înțeles că. Și să începem de luni sau marți, cel târziu, să fim toți la această masă și să începem lucrul la concret.

Jurnalist: Dar mai are o valoare acest acord, atâta timp cât PLDM a spus...

Mihai Ghimpu: Vedem poziția PLDM-ului. Oricum acordul și programul de guvernare AIE3 este mai mult... sunt mai mult angajamentele noastre asumate prin acordul UE - Republica Moldova. Noi știm concret, ori noi, ori alții care vin să continue parcursul european - suntem legați de angajamentele asumate. Așa că programul același rămâne.

Jurnalist: Dacă o să ajungeți la un compromis, sau formați o nouă majoritate - va fi un acord nou, o nouă alianță? AIE4?

Mihai Ghimpu:
Nu pot să vă spun. Nu am discutat subiectul acesta. Este important pentru noi este cu adevărat să constituim o majoritate parlamentară. Și e de dorit maxim să fie toți cei care sprijină acest curs european. Minimum 51. Maximum 101. Așa ar fi corect. Așa cum e în alte state - toate partidele politice au semnat un memorandum prin care și-au asumat că sunt pentru viitorul european a Republicii Moldova. La noi însă vedeți că avem partide geo-politice, unii vor spre Moscova. Fapt cine știe, dacă știu ei ce fac.

Jurnalist:
[nedeslușibil]

Mihai Ghimpu:
Noi nu vom merge nici la o guvernare minoritară, nici cu socialiștii, nici cu comuniștii. Noi vrem să trecem peste ceea ce s-a întâmplat pe data de 15. Am trecut și noi prin aceasta și poate noi am avut o mai mare... cum să zic... temei ca să fim supărați. Dar am înțeles că am venit nu pentru propriile plăceri, dar pentru a face ceva ce ține de viitorul cetățenilor noștri. Și eu sper ca colegii din PLDM să revină la masă și să formăm din nou Guvernul împreună așa încât să nu treacă un timp și să le pară rău de ceea ce s-a întâmplat că la momentul potrivit când era nevoie de ei - ei s-au dat într-o parte. Da, eu înțeleg că au dreptul să fie nemulțumiți, fiindcă PD-ul componentă a alianție au votat împreună cu socialiștii și comuniștii, dar cum am zis ieri - primul exemplu ei au dat. Dacă vă amintiți în 2013 când au votat cu PCRM-ul. Asta e. Acum trebuie să trecem peste toate acestea. Mai important sunt oamenii și cauza.

Jurnalist:
Astăzi domnul Brega a fost numit premier interimar.

Mihai Ghimpu:
Nu, iată așa liberalii trebuie să sălvăm.

Jurnalist:
Ar fi bun prim-ministrul domnul Brega?

Mihai Ghimpu:
Dar de ce credeți că nu? Brega un om cu caracter. Patriot. Muncitor. Sigur că da. Dar nu asta urmărim noi. Noi am înțeles că trebuie să sălvăm la moment situația.
jurnalist:
E greu de spus. Oricui poate să-i revină. Știți cum e. Practica europeană o cunoaștem - cine are mai multe mandate. Dar acuma...

Jurnalist:
Democraților?

Mihai Ghimpu:
Dar de ce? Nu pot să știu. De unde știm noi?

Jurnalist:
[nedeslușibil]

Mihai Ghimpu:
Deputații sau democrații?

Jurnalist:
Deputații democrați.

Mihai Ghimpu:
Deputații democrați au mai multe. Nu știu. Nu am auzit azi. Nu am discutat subiectul acesta. O să vedem. Eu cred că pot pretinde și PLDM-ul din nou la funcția de prim-ministru, fiindcă diferența nu-i atât de mare. Și să vă amintesc că în 2009 când am început, la bază nu a stat. Cine a avut mai mult puține mandate - a revenit funcția de președinte.

Jurnalist:
[nedeslușibil]

Mihai Ghimpu:
Domnul Leancă - de ce? Sigur că ar fi un bun prim-ministru. Dar asta trebuie să o spună toți, nu doar eu. Și dumneavoastră puteți fi un prim-ministru bun.

Jurnalist:
[nedeslușibil]

Mihai Ghimpu:
Nu am discutat și nu vom discuta. Încă nu am discutat încă. Eu cred că important să fim toți la masă, că nu putem să începem. Și astăzi am discutat dacă suntem pentru majoritate parlamentară, pentru continuarea cursului european, și asta e. Dar în rest, trebuie să vină și colegii din PLDM, să ne așezăm și să începem la concret, fiindcă este o formulă, cum rămâne acordul ăsta, nu rămâne, începem altul nou, programul, și multe alte lucruri.

Jurnalist:
[nedeslușibil]

Mihai Ghimpu:
Dacă, dacă nu ne năștem - azi nu era nimeni aici. Asta e.

Jurnalist:
[nedeslușibil]

Mihai Ghimpu:
Cum nu au? Ia să vedeți. Eu sper că colegii din Partidul Liberal Democrat vor veni, se vor așeza la masă și vom începe discuțiile. Fiindcă nu există nici pentru ei, nici pentru noi altă cale decât să ne așezăm la masă.

Jurnalist:
[nedeslușibil]

Mihai Ghimpu:
Cineva a zis astăzi: da, vor fi condiții. Zic: condiții mai mari decât problemele pe care le avem noi - nu pot fi. Asta e. Problemele pe care le avem noi astăzi sunt condiții pentru fiecare din noi. O seară bună.