Urmărește canalele noastre de Telegram pentru a afla despre începutul evenimentelor transmise live în România și Republica Moldova

Ștefan Creangă: Da, s-a retras primul candidat care și-a depus dosarul. Este vorba despre Iachim. Da, domnul Iachim. Din motive personale, în cerere este indicat. Eu presupun că dumnealui nu a putut să participe fiind cu lucrul peste hotare. Asta cred că ar fi fost.

Jurnalist: Știm că încă doi candidați urmau să aducă documente suplimentare pentru a confima vechimea în muncă. S-a făcut?

Ștefan Creangă: Primul candidat a fost Iachim. Și al doilea candidat a prezentat.

Jurnalist: Înseamnă că 8 au rămas.

Ștefan Creangă: Da, 8 candidați au rămas. Astăzi au fost întrevedere cu 5 din participanți. Următoarea ședință a comisiei a fost planificată pentru joi la ora 9 unde vom avea întrevederi cu ceilalți 3 candidați. Vineri va fi ședința comisiei de totalizare.

Jurnalist: Ce impresii v-au lăsat?

Ștefan Creangă: Comisia le-a creat tuturor candidaților posibilătăți ca să convingă că sunt cei mai buni. Au fost pregătiți candidații pentru discuții. Au răspuns la întrebările adresate de către membrii comisiei. Sperăm să selectăm.

Jurnalist: Au oferit și soluții pentru... ?

Ștefan Creangă: Anumite soluții - da. Fiindcă defapt sarcina de bază a fost prezentarea anumitor soluții pentru dezvoltarea sistemului financiar-bancar și în mod special pentru dezvoltarea Băncii Naționale ca și megaregulator.

Jurnalist: Dar care va fi criteriul de selectare a candidatului?

Ștefan Creangă: Criterii de selectare sunt stabilite în legea cu privire la Banca Națională. În primul rând - profesionalismul. Al doilea - principiul pentru care s-a vehiculat foarte mult - apolitic, independent. Și respectiv soluții care le-au înaintat către comisie ca fiind și potențialii guvernatori.

Jurnalist: Vineri veți selecta un candidat?

Ștefan Creangă: Maximum doi candidați conform regulamentului noi suntem în drept să înaintăm către Președintele Parlamentului.

Jurnalist: În acești primii 5 s-a evidențiat cineva? De fapt 4.

Ștefan Creangă: Este prematur să mă exprim. Toți s-au evidențiat. Nu ar fi etic corect să vă răspund cine din punctul meu de vedere este cel mai bun. Dacă Dumneavoastră veți face o analiză pe CV-ul fiecărui în parte, vă veți da seama și singuri cine este mai calificat.

Jurnalist: Mulțumesc.