Urmărește canalele noastre de Telegram pentru a afla despre începutul evenimentelor transmise live în România și Republica Moldova

Ion Ceban: Stimați reprezentanți mass-media. Tocmai ați ajunsesem la chestiunea numărul 31 și 32 pe care eram gata să le votăm. Avem și amendamente în acest sens. Problema este că nu am primit nici un răspuns la acele întrebări puse șefilor de direcții pe de o parte. Pe de altă parte, în comisii nu s-a dezbătut în toate comisiile. Sunt întrebări normale: câți copii, unde, cine va finanța, cine va instrui, pentru că avem modele repet poate urâte ca și finalitate în Republica Moldova. Este normal să înțelegem. Ipocrizia nu are margini a acestor cetățeni care se află. Ei construiesc astăzi pe terenuri de joacă pentru copii, pe terenuri spitalelor pentru copii, pe terenurile grădinițor de copii, pe terenurile școlilor. Este foarte simplu: de ce nu puteți aloca un teren ca să nu fie pe terenul de joacă a copiilor, în altă parte? Și spre final revenim, poziția noastră este foarte categorică. Ați văzut cetățenii care au venit. Două sute de copii în defavoarea. Nu este normal o asemenea abordare. Haideți să examinăm din timp cu invitarea tuturor celor responsabili, cu invitarea ambelor părți, cu invitarea direcțiilor, cu invitarea societății civile și să respectăm legea. Singurul lucru pe care ni-l dorim în acest Consiliu Municipal este să respectăm legea și să mergem conform procedurii. Și votul de azi înainte intenționăm să insistăm la fiecare ședință să fie nominal, ca oamenii să cunoască cine și cum a votat.

În rest, cred că pentru a primi lecții aici noi toți cu Dumneavoastră de la cel mai prost ministru al tuturor Guvernelor foarte proaste a Alianței pentru Integrare Europeană cred că ar fi culmea. Eu mă refer la domnul Ciobanu, care a fost la tineret ministru și care după toate criteriile a fost cel mai prost ministru din toate timpurile.

Jurnalist: [nedeslușibil]

Ion Ceban: Deci vă explic care este nemulțumirea în ceea ce ține de străzi. Sunt foarte mulți alți ai noștri conaționali. Începând cu Maria Bieșu care nu are o denumire de stradă. Doi - adică cel puțin pare straniu această atribuire a denumirii cu tot respectul și cu toată recunoștința față de domnul Eugen Doga. Că este valoarea noastră națională, foarte de preț, mondială dacă vreți. De ce anume strada Diordiță? Diordiță și-a avut aportul său din 58 până în 72 a fost cel care a adus cele mai multe surse financiare și a contribuit la foarte multe lucruri. Oare nu a meritat Doga în bulevard în acest caz? Sau oricare altă stradă care s-o discutăm cu ceilalți, ca să nu împărțim societatea. În ceea ce ține de Cosmonauților. Dumneavoastră știți că foarte multe lucruri, inclusiv oameni care au ajuns în echipe de cosmonauți au fost din Republica Moldova. Păi da, dar așa o țară mică a putut furniza materie primă pentru navele cosmice. Dacă a putut furniza oameni care să facă parte din aceste echipe. Sunt foarte puține străzi în lume, chiar astăzi care ar putea face lucrul asta. De ce să nu rămână porțiunea, mai ales că iarăși nu s-a discutat lucrurile acestea public. Pentru unii Constantin Tănase este o persoană pozitivă, pentru alții este o persoană cu multe întrebări.

Jurnalist: De exemplu.

Ion Ceban: De exemplu ce?

Jurnalist: [nedeslușibil]

Ion Ceban: Ce fel de persoană? A fost o persoană, un jurnalist contraversat. A avut o poziție față de unele lucruri, alte lucruri interpretate diferit. A avut o declarație în acest sens. Și în general, treaba aceasta cu numirea străzilor nu este una pozitivă. Aratați-mi în Europa multe lucruri unde se întâmplă în halul ăsta. În Berlin unde sunt istorii din primul și al doilea război mondial, o perioadă, a doua perioadă. Deci, a rescri istoria este partea componentă doar a acelor care suntem prezenți aici pe teritoriul Republicii Moldova și poate de unii alți frustrați în acest sens. Creați ceva nou. Creați lucruri bune. Faceți drumuri noi, pe care să le denumim, bulevarde noi pe care să le denumim, cartiere noi, grădinițe noi pe care să le denumim în cinstea celor care considerăm că întradevăr sunt o valoare națională.

Jurnalist: [nedeslușibil]

Ion Ceban: Asta este, în linii mari.

Jurnalist: [nedeslușibil]

Ion Ceban: Toate deciziile care au fost votate la pachet vor fi contestate. Toate. Repet și în mod normal este bine să discutăm cu toți, deci toți suntem locuitori ai acestui minicipiu. Și normal să discutăm cu fiecare grup în particular: oameni buni, sunteți de acord? Eu vă întreb de un singur lucru - dar cineva a calculat cât va implica din punct de vedere financiar, inclusiv redenumirea străzii, pentru că e schimbare de adresă. De ce nu putem să dăm denumirea unei străzi, haideți să facem continuarea într-o parte sau în alta. Repet, de ce nu merită astăzi Eugen Doga un bulevard. Asta este.
O zi frumoasă.