Urmărește canalele noastre de Telegram pentru a afla despre începutul evenimentelor transmise live în România și Republica Moldova

Alocuțiunea Președintelui României, domnul Klaus Iohannis, susținută cu ocazia ceremoniei de decorare a unor instituții culturale și uniuni de creație

„Domnilor miniștri,
Domnule Președinte în exercițiu al Alianței Naționale a Uniunilor de Creatori,
Doamnă și domnilor președinți ai uniunilor de creație ale arhitecților, artiștilor plastici, muzicienilor și compozitorilor, cineaștilor, scriitorilor,
Domnule director al editurii Kriterion,
Domnule manager al Teatrului Masca,
Domnule manager al Operei din Cluj-Napoca,

Permiteți-mi să încep prin a saluta contribuția pe care entitățile pe care le conduceți o aduc culturii românești și universale. Am plăcuta misiune de a vă înmâna distincțiile pe care statul român vi le încredințează în semn de recunoaștere pentru activitatea pe care o desfășurați, în interesul pasionaților de artă, colectivităților pe care le serviți și al națiunii.

Politicile și strategiile culturale, prin misiunea pe care Constituția le-o rezervă, continuă să rămână în primul rând o sarcină a autorităților publice. Cu toate acestea, Cultura nu mai este de mult un produs exclusiv al instituțiilor publice, ceea ce este un lucru normal. Ceremonia de astăzi este o pledoarie pentru o comunicare și conlucrare între domeniul privat și autorități, în interesul public.

În aceste zile, se desfășoară la Paris lucrările Conferinței ce aniversează 70 de ani de existență a UNESCO, organizație mondială care promovează educația, știința și cultura ca mijloace de realizare a unei lumi mai bune, o lume a păcii și dezvoltării.

Prin ceremonia de astăzi am dorit să arăt că cea mai bună cale de reafirmare a angajamentului României pentru țelurile nobile ale UNESCO este aceea de a face ca acestea să stea la baza politicilor publice naționale în educație, cercetare, știință și cultură. Pentru domeniul culturii, fundamentele acestor politici și pilonii lor de rezistență sunt respectul libertății de expresie a artiștilor și buna funcționare a infrastructurii sistemului cultural.

Aceasta din urmă trebuie să asigure accesul publicului la cultură, protejarea patrimoniului cultural și a identității spirituale a colectivităților, pentru a putea servi artiștilor și publicului lor.

Felicitându-vă încă o dată, vreau ca pe cei aflați în slujba muzelor, dar și pe cei din lumea din ce în ce mai dinamică a industriilor creative, să-i încurajez, să-i îndemn și să-i asigur de sprijinul meu în a face din valorizarea creației și dezvoltarea culturii un adevărat proiect național!”