Urmărește canalele noastre de Telegram pentru a afla despre începutul evenimentelor transmise live în România și Republica Moldova

Vlad Batrîncea: Fracțiunea Partidului Socialiștilor a luat decizia de a părăsi sala de ședințe a Parlamentului din câteva motive.

Unu. Republica Moldova este un stat capturat. Ceea ce se simte în mod cel mai puternic și clar aici în Parlamentul Republicii Moldova. Atunci când se dorește de a veni cu proiecte, cu proiecte de hotărâri, cu proiecte de lege ce vizează interesul foarte clar al Republicii Moldova, al cetățenilor, acest Parlament nu este funcțional. Am venit astăzi ca să continuăm acea agendă cu care venim de fiecare dată: demisia tuturor funcționarilor corupți. Noi nu ne limităm doar la act de răfuială politică asupra PLDM-ului. Pe noi, pe socialiști, ne interesează demisia Procurorului General, demiterea șefului de la CNA, demisia șefului de la CEC, demiterea șefului de la audiovizual și a mai multor insistuții care nu au făcut fața situației la moment.

Am lăsat această alianță în sală ca și mai departe să se clarifice cu interesele meschine, cu interesele unor grupări, cu interesele unor așa numite partide politice. Noi categoric nu suntem satisfăcuți în ce manieră, într-o manieră absolut degrandantă, într-o manieră dictatorială, într-o manieră a unui stat capturat. Astăzi se administrează acest Parlament. De aceea revenim iarăși și iarăși la proiectul de hotărâre înregistrat de noi socialiștii cu privire la demiterea din funcția de președinte a Parlamentului, a domnului Andrian Candu. Nu este normal domnule Candu ca să impuneți agenda Dumneavoastră personală întregului for legislativ.

Astăzi domnul Candu a făcut referință la competențele sale ca președintele Parlamentului, că numai dânsul are drept de a iniția procedura de demitere a Procurorului General. A făcut mai multe trimiteri la direcția juridică a Parlamentului și avem și un comentariu și apreciere către domnul Creangă, șef de direcția juridică a Parlamentului: Domnule Creangă, Dumneavoastră participați în procedură de captivitate, deoarece nu este normal când direcția juridică a Parlamentului practic sumbinează, sfidează drepturile și interesele deputaților. Și practic îngrădește proceduri legale acelor inițiative cu care vin deputații. Că uitați-vă ce poziție interesantă au dânșii: când vine foarte argumentat cu proiecte de hotărâri ce vizează demiterea a mai multor funcționari, domnul Candu face apel la domnul Creangă și domnul Creangă de fiecare dată într-o manieră sofisticată juridică aduce argumente precum că Parlamentul nu este în drept, Parlamentul nu are drept și Parlamentul nu poate. Într-o Republică Parlamentară domnule Creangă, deputații au tot dreptul să demită componența întreagă a CEC-ului. Deoarece CEC-ul a fost numit de către Parlament. Domnule Creangă, Parlamentul... deputații au tot dreptul de a iniția procedura demitere a CNA-ului. Deoarece CNA a fost aprobat și a fost întărit, învestit, de către Parlamentul Republicii Moldova. La fel și ceea ce ține de Procuratura Generală. La fel ceea ce ține de șeful la CNA. Toți acești funcționari au fost investiți prin decizia Parlamentului. Ce înseamnă că Parlamentul nu poate demite acești funcționari. Dar cine atunci în acest stat gestionează treburile?

Nu avem un Guvern funcțional în această țară, nu avem coaliție majoritară în Parlament, avem o alianță foarte șubredă din kino-moto-velo-foto-teleradio-mantiora și încearcă acum să încleie din dreapta, din stânga, din centru cât de cât o coaliție temporară. Încă o dată, noi socialiștii suntem opoziția foarte clară: Republica Moldova este un stat capturat, acest Parlament nu este funcțional, nu avem un Guvern în țară și unica soluție sunt alegeri anticipate. Doar după demiterea tuturor funcționarilor care pot influența libera expresie a cetățenilor, libera exprimare și totodată organizarea corectă a acestui scrutin. Deoarece vedeți cum îi apără astăzi și pe președintele CEC-ului, că înțeleg foarte bine că atunci când vom intra în alegeri anticipate, vor avea iarăși nevoia de sprijinul Comisiei Electorale Centrale. Demiterea și demisia la toți. Jos alianța. Și alegeri anticipate. Vă mulțumim.